Problem z przelaniem myśli - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Problem z przelaniem myśli

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Problem z przelaniem myśli

Witam

Jestem nowy, ale mam pewien dziwny problem, nie potrafię podczas rozmowy zbytnio się wysławiać.

Jeśli piszę z kimś na komunikatorze, typu fb, gg potrafię korzystać z wielu słów, zdania wyglądają w miarę ładnie, mają sens, wszystko trzyma się kupy i rozmowa idzie płynnie.
Podczas spotkań z ludźmi na dworze zaczyna się pewien kłopot, nie korzystam ze zbyt wielu słów, mam pustkę z głowie, ciężko mi zacząć jakiś sensowny temat itp

Na nic nie choruję, nie mam żadnych lęków, jestem normalnym facetem w wieku 26 lat.
Zauważyłem, że podczas pisania mam chwilę aby się zastanowić nad tym co napisać ( to trwa z 2,3 sekundy ) a podczas rozmowy w 4 oczy tego czasu mi brakuje i czasami potrafie palnąć głupotę której na pewno bym nie napisał.

Ma ktoś lub miał ktoś podobny problem ?

Pozdrawiam

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problem z przelaniem myśli

Najprawdopodobniej jesteś po prostu introwertykiem. Być może w dodatku nieśmiałym.

3

Nieśmiały nie jestem na pewno.
Jeszcze jakiś czas temu pracowałem z wieloma ludźmi, moja praca wymagała tzw "dobrej gadki", dziennie prowadziłem po 20 rozmów różnego typu, wiele z nich było zakończonych po mojej myśli i tym zdobywałem klienta.
Obecnie pracuję dużo przy komputerze, mam ograniczony kontakt z ludźmi.

Zna ktoś z Was może jakieś ćwiczenia lub zadania które by to poprawiły ?
Dodam, że wiem o tym, iż najlepszą metodą w mojej sytuacji jest większy kontakt z innymi ludźmi, lecz jak wspomniałem przez pracę jestem ograniczony.

4 Ostatnio edytowany przez Nigdy (2015-10-03 18:47:12)

Do wszystkiego potrzebna jest praktyka, Twoje ,,szare komórki" odpowiedzialne za gadkę, przysnęły przed komputerem. Musisz je rozbudzić, gadaj więc po pracy, szukaj kontaktu z ludźmi, albo nawijaj przez telefon.
A jak nie, to neurolog, tomografia głowy i szukamy, szukamy smile

5

To co ci od razu przychodzi do głowy to jest gorsza część twojej natury. Gdy nauczysz się nad nią panować, nie będziesz miał takich myśli, tylko od razu będą przychodziły te dobre. Potrzebujesz czasu na przemyślenia żeby zrozumieć że nie masz przekonań które przychodzą na początku.

6

A jak nad tym panować ?

W momencie gdy ktoś coś mówi, ja staram się odpowiadać od razu ( i to jest pewnie błąd, w pisaniu się chwilę zastanawiam jak wspomniałem ) lepiej dać sobie z 2,3 sekundy na przemyślenia ? Tylko wtedy mam uczucie presji, że powinienem od razu odpowiadać.

7

Napisałem ci co masz zrobić. Mas zmienić swoje przekonania. Te myśli które się pojawiają są twoimi przekonaniami. Masz niechęć do ludzi i dlatego takie myśli się pojawiają. Może to być jakiś uraz. Gdy ten uraz ci przejdzie to myśli znikną. Możesz potrzebowac wiele miesięcy żeby pozbyć się tego urazu.

8

MrSpock napisał/a:

Napisałem ci co masz zrobić. Mas zmienić swoje przekonania. Te myśli które się pojawiają są twoimi przekonaniami. Masz niechęć do ludzi i dlatego takie myśli się pojawiają. Może to być jakiś uraz. Gdy ten uraz ci przejdzie to myśli znikną. Możesz potrzebowac wiele miesięcy żeby pozbyć się tego urazu.

Ty nie pomyliłeś przypadkiem tematów? Jakie myśli? Jakie przekonania? Autor tu o niczym takim nie wspomina.

mlody26pol napisał/a:

W momencie gdy ktoś coś mówi, ja staram się odpowiadać od razu ( i to jest pewnie błąd, w pisaniu się chwilę zastanawiam jak wspomniałem ) lepiej dać sobie z 2,3 sekundy na przemyślenia ? Tylko wtedy mam uczucie presji, że powinienem od razu odpowiadać.

Kiedy to jest w 100% normalne. Nie wmawiaj sobie, że powinieneś odpowiadać od razu, bo to nie prawda.
Co innego jeśli wcześniej odpowiadałeś od razu, a teraz musisz się najpierw zastanowić. Taka nagła zmiana już normalna nie jest i z tym to raczej powinieneś udać się do specjalisty.

9

Ok, dziękuje za odpowiedzi.

Miłego dnia wink

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Problem z przelaniem myśli

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024