Witam! Tutaj możemy dzielić się naszymi nastrojami, radościami i niepokojami związanymi z ciążą
Oraz oczywiście pochwalić się co tam w naszych brzuszkach słychać ![]()
Ja byłam dzisiaj na małych zakupkach:D
Takie słodizutkie rzeczy widziałam i nie mogłam sie oprzec im:)
Dobry temat załozylas:D
Mi to najlepoiej jak sama siedze, nikt mnie nie drazni i wg:)
Jakos ostatnio lubie samotnosc i sen;Dmoglabym caly czas spac hehe
Jak juz tak piszemy to Weronika jestem:Dwiec pis zmi po imieniu:)
Oki
Witaj
Ja dziś byłam podejrzeć moją fasolkę
widziałam bijące serduszko (taki mały motylek) i jestem happy!!!
Także chwilowo jestem pełna optymizmu. Lekarz powiedział, że na tym etapie wszystko wygląda bardzo dobrze. W poniedziałek idę się kłuć, trzeba zacząć badania robić. Poza tym mam zdjęcie z USG. Mało jeszcze widać, ale już będziemy się chwalić na święta rodzicom
![]()
witam:)
moja dzidzie juz widac jak byłam 14 na wizycie. w pon zaczyna mi sie juz 8 tydz, kolejna wizyte mam na 6 stycznia to jak juz pojde to bedzie wieksza:)
mam nadzieje ze mimop tego torbiela jest wszytsko wporzadku:)
Drogie ejst takie badanie usg?
Bo i ja mam ochote zrobic, ale jak troche dziecko bedzie wieksze:)
Ja tez mam zamiar paru ososbom powiedziec na swieta:)
a jak nastroj i zachcianki??
pozdrawiam:)
Hej! badanie usg miałam za darmo w państwowej przychodni. Mam wesołego lekarza i chyba tam już zostanę.
Jeśli chodzi o moje samopoczucie, to całkiem w porządku. Trochę się przeziębiłam i leżałam dwa dni w domku by się nie narażać.
Poza tym jestem ciągle śpiąca i zmęczona! To dla mnie nienaturalne żeby w wyrku się całymi dniami wylegiwać, nie muszę spać. Wystarczy, że mam włączone tv i lekko kimam przy małej choineczce z paroma światełkami
Oby mi tak nie zostało ;P Leniem jestem strasznym! A jeśli chodzi o jedzonko, to głodna być nie mogę... zaraz mi słabo i źle
hihihi... co za stan
Mam nadzieję, że dzidzia wszystko wynagrodzi...
Witam:)
Ja usg mam w ramach wizyty a za kazda place 70 zl;/ bo u nas w szpitalu nie ma zbyt dobrych lekarzy..
Do tego co chodze to tez dosc fajny, pozartowacl lubi i wg:)
Ja to dosc czesto leze bo ten torbiel tak mnie uciska i boli okropnie nie raz, az mi sie slabo robi, i juz czasami nie wiem czy to normlane takie bolesci;/
Nom dziwnie i mi jest, bo nigdy wczesnije tak sie nie czulam i to nieraz takie dziwne uczucie he
Ja to moglabym non stop robic to smao co ty;Dhehe
A ja mam czesto ochote na rozne rzeczy, az nie wiem nieraz co bym zjadla. Wymagajaca jestem i to bardzo co do jedzenia he
Poranne mdlosci sa okropne , i meczace;/
No napewno wynagrodzi:)
ustalil ci juz lekarz termin porodu?
ja prywatnie robilam usg i zaplaciłam 100zl za zwykłe, natomiast 4D kosztuje 220zl.
ja również mam w brzuszku maleństwo i to juz 16 tydzien
i nie czulam duzego zmecznia, tylko spac mi sie chciało.. teraz juz mi przeszlo na szczescie..zachcianki mialam duze na owoce i nadal mam
a słodkości bym mogla wcale nie jeśc...ale nie mialam zadnych porannych mdłości, wymiotów itd.
jeszcze nie mam praktycznie brzusia... ale wyskakuja mi jakies syfy na twarzy
jeden za drugim.
Gratuluje dziewczyny, bedzie dobrze najdorsze sa poczatki
Widze ze jestesmy w tym samym wieku:) to dobrze;D
Ja byłam dzisja u lekarza, jestem w 10 tyg ciazy, mialam duzego torbiela ktory bardzo duzo sie wchlonal;D
Czuje sie roznie, najgorsze sa wieczory bo zle sie czuje, ale golonie moze byc:)
To bardzo duzo zaplacilas, ja mam to w ramach wizyty i tez prywatnie place 70 zl.
Zachcianki tez mam duze i rozne, wiele rzeczy juz nie jem bo mnie mdli strasznie ehh
A jak tam Twoja rodizna na to ze bedziesz mama? i chlopak lub maz?:)
UI mnie to na poczatku ciekaiwe nie bylo, ale robi sie coraz lepeij:)
I dla Ciebie tez gratulacje:) duzo zdrowia:)
Witam mamy ![]()
Moje maleństwo ma już 25 tygodni
Kopie, skacze, ostatnio się "przemeblował" i kopie wszystkie jelita jakie napotka na drodze
Pęcherz również jest regularnie "opukany"
Wcześniej kopał okolice pępka. Ostatnie usg niestety nie wykazało płci. W sensie że maluch się obrócił tak, że widziałam wszystko poza "płcią"
Aczkolwiek pupę ma po tatusiu
Czuję się bardzo dobrze, jestem ostatnio błogim spokojem
Jedyne co mi dolega to zaparcia
Wredna sprawa. Ale niestety- takie uroki
Czekam niecierpliwie na 11 kwietnia kiedy to mam termin porodu
I wiecie co? Jakoś cieszy mnie ta data, a nie przeraża
Pozdrawiam mamusie ![]()
post przeniesiony
Czy któraś z przyszłych mam zna może jakieś domowe sposoby na ciążowe zaparcia?.. Jestem już nimi ostatnio wykończona. Jestem w 6 miesiącu ciąży, mimo to nie chcę brać żadnych tabletek. Czy może mają panie jakieś własne metody na tą przykrą i dokuczliwą dolegliwość? Pozdrawiam serdecznie
Widze ze jestesmy w tym samym wieku:) to dobrze;D
Ja byłam dzisja u lekarza, jestem w 10 tyg ciazy, mialam duzego torbiela ktory bardzo duzo sie wchlonal;D
Czuje sie roznie, najgorsze sa wieczory bo zle sie czuje, ale golonie moze byc:)
To bardzo duzo zaplacilas, ja mam to w ramach wizyty i tez prywatnie place 70 zl.
Zachcianki tez mam duze i rozne, wiele rzeczy juz nie jem bo mnie mdli strasznie ehhA jak tam Twoja rodizna na to ze bedziesz mama? i chlopak lub maz?:)
UI mnie to na poczatku ciekaiwe nie bylo, ale robi sie coraz lepeij:)I dla Ciebie tez gratulacje:) duzo zdrowia:)
dasz rade
wytrzymasz jeszcze troche, niedlugo powinny ustapic mdlosci...mnie nie mdliło i jadlam co popadnie i tyje... chociaz brzuch mi sie jeszcze nie odznacza...ja tez miałam torbiela pół roku temu, ale bralam tabletki i jakos dobrze sie zakonczyło
u ciebie tez bedzie wszystko ok, zobaczysz:) rodzina była bardzo zaskoczona, ja byla również zaskoczona to co dopiero rodzice... na poczatku tak jak u ciebie nie ciekawie troche, ale teraz juz przyzwyczaili się do tej mysli, coz nic im innego nie zostalo
chłopak zadowolony i to nawet bardzo:) nie jestesmy małżeństewm i jak na razie nie mamy planów...
witam:)
jestem w 10 tygodniu, i widze ze z dnia na dzien coraz mniej mnie mdli,moze w koncu to sie skonczy ehh.
A Ty w ktorym tyg jestes??
mi sie juz brzuch odznacza ale chyba to z powodu torbiela. Ja nie wiedzialam ze ja go mam, dopiero jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy to lekarz mnie uswiadomil ze jest, i to dosc duzy, teraz ma 4 cm i mam nadzijeje ze zniknie wg:))
Ja tak samo widze mialam jak Ty, dla mnie to byl szok, bo sie nie spodziewalam ze tak szybko zajde w ciaze, a rodizce to juz wg na poczatku zle to przyjeli, ojciec najgorzej a teraz chodiz i mowi ze wolalaby wnuka bo ma juz dwie corki:)wiec moze sie w koncu jakos to ulozy:)
Ja ze swoim chlopaiek tez nie jestesmy malzenstwe, narazie nie planujemy , zreszta ja nawet nie chce.. niewiadomo jak to dalje wszytko sie potoczy, narazie nie mieszkamy razem wiec jest ok, ale jak zamieszkamy to wszytsko moze sie zmienic he:)
Czekam na corcei i mam nadzieje ze ona wniesie duzo szczescia do naszego zycia:D
Mam ogromna prozbe i pytanie.
Co moze pomoc podczas ciazy na bole glowy? bo ja juz nie raz warjuje:( tak mnie głowa boli strasznie..
z góry dzieki za pomoc.
Pamietam swoj cudowny czas oczekiwania na dzidzie.Na zaparcia polecam activie a na bole glowy wywietrzyc mieszkania, głebokie oddechy zimne okłady na czoło to mi pomagało , goraca herbata je potegowała wyprobuj na mnie działało .Dziewczyny zycze spokojnej ciazy odpoczywajcie bo potem juz nie bedzie kiedy ani sie tak wyspac ani wylezec....
dbajcie o skore brzucha i piersi rozstepy sa potem baaardzo trudne do zlikwidowania i o diete ja przytyłam 25 kg mimo ze teraz nie waze duzo to te kilka kg ktore mi zostało na brzuchu i jakos trudno sie pozbyc gdybym wczesniej myslała o tym...jesli macie małe lub wklęsłe brodawki porozmawiajcie z gin. naprawde utrudniaja karmienie ale gdy w ciazy sie odpowiednio o nie dba mozna je wyciagnąc bardziej , moj lekarz to pominął a potem miałam problemy eh...
Lady sweet- dzieki wielkie bo czasmai te bole sa nie dozniesienia:(
Zaparc nie mam jak narazie, ale bole glowy owszem.
Dzieki bardzo, wuprubuje napewno:)moze i mi pomoze:)
Mialas tez moze problemy z wymiotowaniem?mi sie nie raz strasnzie chce jak cos zjem, ale po prostu nie moge, i nie wiem cyz jest cos co moglo by pomoc.
Ja juz smaruje jakis czas kremem na rozstepy, mam nadzieje.
objawy daja popalic, mzoe z czasem zmaleja, bo nieraz ciezko jest eh.
Do porodu jeszcze ponad pol roku, ciekawie co mnie jeszcze czeka, juz sie nie moge doczekac az bedzie czuc ruchy dziecka:)
Jeszcze raz dziekuje:)
ja w 16tyg jestem.
moze juz ci sie koncza powoli mdłości:) oby
moze i z tego powodu.. ja mialam mniejszego torbiela... niech ci peknie jak najszybciej.
No my tez jeszcze nie mieszkamy razem i małżenstwa nie planujemy...
ja natomiast wolałabym synka
a i musze zacząć sie smarowac czyms na rozstepy..
ja w 16tyg jestem.
moze juz ci sie koncza powoli mdłości:) oby
moze i z tego powodu.. ja mialam mniejszego torbiela... niech ci peknie jak najszybciej.
No my tez jeszcze nie mieszkamy razem i małżenstwa nie planujemy...
ja natomiast wolałabym synka
a i musze zacząć sie smarowac czyms na rozstepy..
to u ciebie pewnie juz i brzuszek widac:)
mam nadzieje ze sie skoncza bo nieraz to kiepsko jest tak zle sie czuje:(
moj mial na poczatku 6,7cm, a teraz 4 cm, troche sie pomniejszyl, moze zmniejszy sie calkowicie. bo z tego co lekarz moiwl jest za wczesnie na jego usuniecie.
ja tak smao, nie mieszkamy i nie wiem czy wg do tego dojdzie, tym bardzije nie chce malzenstwa.. troche ciezka sytuacje mam.
a jakos dziewczynke, chcoiaz u mnie w domu to woleli by wnuka ![]()
ja jak nie zapomne to sie posmaruje.
Imiona juz wybrałas?;>:)
nie mam brzuszka jeszcze... cos tam sie odznacza, ale w ciuchach jeszcze nic nie widac prawie... dla dziewczynki Aleksandra, Amelia, Martyna a dla chłopca Kubuś, Krystian na razie to mi do głowy przychodzi
a nie wiem na jakie sie zdecyduje... a Tobie jakie sie podobaja??:)
u mnie własnie juz widac brzuch , odznacza sie przez ubrania, ale wygaje mi sie ze to przez torbiela. To ładne:))
Mi? dla dziewczynki: Nadia, Majka, Naomi, Larisa (chce zeby było malo wybierane,rzadko spotykane:) ale pewnie do porodu to mi sie zmienia upodobania.
Dla chłopca: Natan, Nikodem, Filip, Kacper no i narazie to tylko takie eheh:)
ładne imiona
mi sie co jakis czas zmieniaja upodobania, wie do porodu pewnie sie odmieni. mozliwe, ze przez ten torbiel... ja jeszcze w swoje obcisle spodnie sie mieszcze
chociaz nogi mi przytyły troche ;/ lepiej zeby juz mi nie tyły hehe.... tylko w brzuszek szło.... kupiłam sobie juz balsam ![]()
ustalilismy z chlopakiem ze ja wybieram imiona dla dziewczynki a on dla chlopca:)i nikt nie ma nic do gadania:Dhehe
ja sie mieszcze w swoje spodnie wszytskie, ale nie zapinam guzikow bo strasznie mi sie bija w brzuch i mnie boli, jutro ide rozjerzec sie za jakimis ciazowymi:)
i mi pewnie upodobania do imion sie zmienia do sierpnia:)
ja tez bym chciala zeby w brzuszek no i w piersi:Dhehe
jaki?;>
firmy eveline. okaze sie czy dobry. to kiedy masz termin porodu?? ja na 17czerwca. Ja jeszcze sie nie rozglądałam za ciązowymi... a duzo juz przytyłaś??
ja termin mam na 2-3 sierpnia. przytylam tylko 1kg, wiec narazie nie jest tak zle:)
A ty przytylas juz cos?;>
ja tylko tak ogladalam, jeszcze nic nie kupowalam:)
tylko 1kg?? wow, malutko. To chyba mało przytyjesz przez cała ciąże. Ja już przytyłam 8kg ;/ a brzucha nie widac, w nogi mi poszlo i rozeszło sie po ciele. Dlatego nie chce juz zeby mi szlo w nogi... ja tak przeglądalam ale to na necie. myślalam sobie tak zeby moze pozyczyć chociaż pare ciuchów ciążowych....
nom teraz to pewnie juz troche wiecej przytylam, jak narazie nie mam takich dni ze mocno glodna jestem. jem takie same ilosci jak wczesniej,.
ja chce sie tak pilnowac zeby duzo nie przytyc. mam nadzieje ze duzo nie przytyje he:)
u mnie juz widac i to dosc sporo heh,
czujesz juz ruchy dziecka?
moja kolezanka niedawno urodzila i chyba od niejc tez porzycze sobie jakies spodnie zeby miec ciazowe, ale specjlanie kupowac nie bede:)
ja też staram sie pilnować zeby za duzo nie jesc, ale ja i tak mam skłonności do tycia, zawsze musialam sie pilnowac zeby nie jesc za dwoje by mi szlo tylko w boki.
Coś czulam. ale Tak naprawde to nie wiem czy to były ruchu dziecka, czy cos innego hehe. Raczej chyba nie. No własnie ja tez nie chce specjalnie kupywac zbyt wiele ciuchów ciążowych.
czytałam ze na poczatku czuc jakby bulgotanie w brzuchu, i to chyab sa te ruchy dziecka.:)
ja tez mam tendencje do tycia, i musialam uwazac co jem. przed ciaza bardzo duzo schudlam, no i teraz zaczynam tyc ehh, takie uroki ciazy:)
a juz wiesz czy bedzie to chlopak czy dziewczynka?czy to jeszcze zawczesnie?:)
http://dzieci.pl/tydzien,1,kalendarz_ciazy.html
to taka strona, tam pisze co kazdego dnia dzieje sie w twoim brzuchu:)
Witam was przeszłe mamuski ![]()
Ja juz ten stan przeszłam 4 lata temu
Tak poczytałam wasze posty i chciałabym wam coś doradzić...
Kupcie sobie zwykłą oliwkę do ciała taka jak do dziecka jak robicie sobie kapiel wlejcie jej troszke do wody a po kąpieli nasmarujcie się nią jeszcze ja taka oliwke miałam na góra 5 dni ale było warto skóra mi się tak dobrze natłuściła i jak się rozciągała nie popękała mi... Nie mam ani jednego rozstępa POLECAM może coś zawsze pomoże...
Co do ciążowych ubrań ja miałam tylko jedna sukienke na szelkach z regulacja i jedne spodnie do tego 3 bluzeczki jeden sweterek i płaszczyk w zupełności wystarczyło...
Jesli w ostatnim trymestrze poczujecie okropne swędzenie na całym ciele-odrazu do lekarza.....
Innych dolegliwości nie miałam wiec nie pomogę ![]()
Szczęśliwego rozwiązania ![]()
czytałam ze na poczatku czuc jakby bulgotanie w brzuchu, i to chyab sa te ruchy dziecka.:)
ja tez mam tendencje do tycia, i musialam uwazac co jem. przed ciaza bardzo duzo schudlam, no i teraz zaczynam tyc ehh, takie uroki ciazy:)
a juz wiesz czy bedzie to chlopak czy dziewczynka?czy to jeszcze zawczesnie?:)http://dzieci.pl/tydzien,1,kalendarz_ciazy.html
to taka strona, tam pisze co kazdego dnia dzieje sie w twoim brzuchu:)
a dzieki
lukne sobie tam. jak mialam ostatnio usg to jeszcze bylo zawczesnie, ale teraz przy nastepnym juz bede raczej wiedziala
chyba, ze dzidzia ułoży sie tak, ze nic z tego nie wyjdzie ![]()
Kupcie sobie zwykłą oliwkę do ciała taka jak do dziecka jak robicie sobie kapiel wlejcie jej troszke do wody a po kąpieli nasmarujcie się nią jeszcze ja taka oliwke miałam na góra 5 dni ale było warto skóra mi się tak dobrze natłuściła i jak się rozciągała nie popękała mi... Nie mam ani jednego rozstępa POLECAM może coś zawsze pomoże...
a dzieki
zobaczymy czy to wszystko cos da hehe
oby ![]()
Hej dziewczęta:) Ja jestem w 4 miesiącu ciązy:) Dzisiaj właśnie idę z mężem na badanie, będę miała pobraną krew i w końcu zobaczę moje maleństwo! To znaczy miałam już skan, ale dzidziuś był wtedy maciupeńki. Jestem w anglii, a tutaj ciąża przebiega inaczej niż w Polsce - pod względem badań. Skan robi sie tylko dwa razy ;( Dzisiaj nasze maleństwo już jest większe więc będziemy mieć niezłą frajdę z podglądania go. Mam tylko nadzieję, że wszystko przebiega dobrze... Ostatnio kupiłam sobie spodnie dla cięzarnej, takie typowe fajne dzinsy tyle, że z przyszytym kawałkiem materiału na brzuszek:) Wyjdę w nich dziś pierwszy raz i nawet tym jestem podekscytowana:) Nie zamierzam kupować zbyt wielu ciuchów ciązowych, ale te spodnie mozna nosić nawet długo po ciązy bo wyglądają fajnie.
arbuzek, dzięki za rady, mam tylko takie wątpliwości co do tej oliwki... Czy po kąpieli w niej i pozniej nasmarowaniu można się w ogóle ubrać? Bo ja stosowałam przez krótki czas oliwkę z Jonsona na mokrą skórę i ona w ogóle się nie wchłaniała, nawet po dłuuuugim czasie byłam strasznie tłusta. Gdyby nie to, to jest to super pomysł bo słyszałam, że ona pomaga nawet bardziej niż kremy przeciw rozstępom.
u mnie tez 4miesiac:) to spory juz brzuszek masz??
nie martw sie na pewno wszystko dobrze bedzie:) malenstwo pewnie juz spore:)
Dzięki malinka:) Brzuszek malutki, w sumie to nie odróżnia się za bardzo jeszcze bo taki jak mam teraz miałam już przed ciązą;P Nigdy niestety nie miałam totalnie płaskiego. Chociaż ja każdego dnia się oglądam bo chciałabym żeby już wylazł mi brzuszek taki typowo ciązowy;) Ale jeszcze pewnie będę go miała dość;) Czy Ty miałaś może ostatnio skan? Bo zastanawiam się czy w tym tygodniu będą mi robić skan dopochwowy czy już normalny...
Do arbuzekona: dzieki serdeczne za rady, to jest moja pierwsza ciaza i nie bardzo wiem co uzywac i wg.
Kupilam sobie taki krem od rostepow ale jakos nie lubie sie nim smarowac, wiec sprubuje twojego pomyslu:)
ja jestem w 11 tyg ciazy , ale juz pomalu zacyanq widac mi brzuch, tez nie mam zamiaru kupowac niewiadomo ile ubran, w sumie jak bedzie blizej porodu to bedzie juz cieplo, wiec duzego problemu nie bedzie:)
Do malinkaa. : nom popatrz sobie, ja ajk sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to duzo siedzialam na necie i czytalam o ciazy i wg:)
czytalam co jesc a czego nie podczas ciazy i stosuje sie mniej wiecej do tego.
Nie wiem czy Ty tez tak masz ,a le ja sie strasznie wybredna zrobilam, malo co zjem, na cos sie wystarczy ze popatrze i od razu wiem ze tego nie rusze .
Dobrze ze nasze brzuchy urosna jak jzu bedzie cieplo, wiec mysle ze duzych problemow nie bedzie z ubiorem:D
do Viktoria: to gratulacje:)
Napewno wszytsko jest dobrze :)a na kiedy masz termin porodu?;>
38 2010-01-09 15:00:57 Ostatnio edytowany przez Viktoria (2010-01-09 15:01:48)
Dziękuję Black, też mam taką nadzieję:) Termin porodu mam na 25 czerwca. Cieszę się, że będę rodziła jak będzie juz ciepło bo jakbym teraz miała jak jest taki okropny mróz i ślisko chodzić z wielkim brzuchem bo byłoby okropnie:)
Dzięki malinka:) Brzuszek malutki, w sumie to nie odróżnia się za bardzo jeszcze bo taki jak mam teraz miałam już przed ciązą;P Nigdy niestety nie miałam totalnie płaskiego. Chociaż ja każdego dnia się oglądam bo chciałabym żeby już wylazł mi brzuszek taki typowo ciązowy;) Ale jeszcze pewnie będę go miała dość;) Czy Ty miałaś może ostatnio skan? Bo zastanawiam się czy w tym tygodniu będą mi robić skan dopochwowy czy już normalny...
ostatnio to ja mialam przed 13tygodniem ciąży, byłam prywatnie i mialam normalnie. W poniedzialek ide na pobranie krwi a w środe ide do lekarza, wiec dowiem sie co dalej.
Do malinkaa. : nom popatrz sobie, ja ajk sie dowiedzialam ze jestem w ciazy to duzo siedzialam na necie i czytalam o ciazy i wg:)
czytalam co jesc a czego nie podczas ciazy i stosuje sie mniej wiecej do tego.Nie wiem czy Ty tez tak masz ,a le ja sie strasznie wybredna zrobilam, malo co zjem, na cos sie wystarczy ze popatrze i od razu wiem ze tego nie rusze .
Dobrze ze nasze brzuchy urosna jak jzu bedzie cieplo, wiec mysle ze duzych problemow nie bedzie z ubiorem:D
a ja moge jesc wszystko
tylko odeszla mi troche ochota na słodycze:) a tak to jem wszystko prawie
nom, dobrze nie bedzie duzych problemów z tym ubiorem:) i tez bedzie lżej, bo w zime chodzic z duzym brzyszkiem to jest dosc cieżko pewnie. ciuchy, kurtka to troche ciezko... bedziemy miały o wiele lepiej ![]()
Malinkaa.
ja juz nie sole, nie pieprze, rzadko jakis przypraw dodaje, bo mnie odrazu skreca.. wyczulona najgorzej an sol jestem, gdzie uwielbialam wczesniej pikantne potrawy, tak teraz ich nie ruszam, a po slodik czuje sie dobrze, nie jeste mi niedobrze:)
no w zimie ciezko chcodizc z duzym brzuchem, lepiej jak jest cieplo bo duzo ubran nie trzeba nakladac na siebie:)
ja zawsze chcialam urodzic dziecko w cieplym miesiacu, bo sama jestem z ostatniego listopada, wiec wiem ze to nic fajnego.
juz kupujesz cos dziecku??
do viktoria:
to jeszcze troche, ja to na koncu z was wszytskich bede rodizla:)
do Black89
nie, jeszcze nic nie kupuje. Zaczne dopiero sie rozglądac jak bede znała płeć:) wtedy bede widziala za czym sie ogladac:) a Ty juz cos kupilas moze??:)
mnie nie odrzuca od przypraw, jak lubilam tak lubie
ale to i tak zdrowsze dla dziecka jak nie uzywasz przypraw..
Hej dziewczęta:) Ja jestem w 4 miesiącu ciązy:) Dzisiaj właśnie idę z mężem na badanie, będę miała pobraną krew i w końcu zobaczę moje maleństwo! To znaczy miałam już skan, ale dzidziuś był wtedy maciupeńki. Jestem w anglii, a tutaj ciąża przebiega inaczej niż w Polsce - pod względem badań. Skan robi sie tylko dwa razy ;( Dzisiaj nasze maleństwo już jest większe więc będziemy mieć niezłą frajdę z podglądania go. Mam tylko nadzieję, że wszystko przebiega dobrze... Ostatnio kupiłam sobie spodnie dla cięzarnej, takie typowe fajne dzinsy tyle, że z przyszytym kawałkiem materiału na brzuszek:) Wyjdę w nich dziś pierwszy raz i nawet tym jestem podekscytowana:) Nie zamierzam kupować zbyt wielu ciuchów ciązowych, ale te spodnie mozna nosić nawet długo po ciązy bo wyglądają fajnie.
arbuzek, dzięki za rady, mam tylko takie wątpliwości co do tej oliwki... Czy po kąpieli w niej i pozniej nasmarowaniu można się w ogóle ubrać? Bo ja stosowałam przez krótki czas oliwkę z Jonsona na mokrą skórę i ona w ogóle się nie wchłaniała, nawet po dłuuuugim czasie byłam strasznie tłusta. Gdyby nie to, to jest to super pomysł bo słyszałam, że ona pomaga nawet bardziej niż kremy przeciw rozstępom.
Jak wyjdziesz z wody nie bedziesz aż taka tłusta a wiadomo że jak sie posmarujesz oliwką to musisz jakiś czas poczekac żeby sie wchłoneła polecam szlafrok lub owiń się w recznik na ten czas połóż i odpocznij....
Do arbuzekona: dzieki serdeczne za rady, to jest moja pierwsza ciaza i nie bardzo wiem co uzywac i wg.
Kupilam sobie taki krem od rostepow ale jakos nie lubie sie nim smarowac, wiec sprubuje twojego pomyslu:)
ja jestem w 11 tyg ciazy , ale juz pomalu zacyanq widac mi brzuch, tez nie mam zamiaru kupowac niewiadomo ile ubran, w sumie jak bedzie blizej porodu to bedzie juz cieplo, wiec duzego problemu nie bedzie:)
Ja tam w te kremy nie wierzę coś tam moze i pomagają ale ja wolałam zapobiegać w taki sposób...
Po ciąży oczywiście piersi nie były takie jak były wczesniej stosowałam dużo róznych kremów i zero efektów teraz z biegiem lat bo to juz 4 lata są lepsze...
do malinkaa.
nie wiem czego ale wyczulona jestem na sol strasznie;/
ja slyszalam ze nie wolno na poczatku nic kupowac, dopiero po polowie, kupialm pare ubranek, ale w takich neutralnych kolorpchac, chpoiaz mam kilka par rozowych skarpetek:D moze jak bedzie synio to sie nie pogniewa jak raz mu je naloze:Dhehe
ja tam wole teraz slodkie rzeczy:)
najlpesze jedzenie bedziemy mogly jesc po ciazy ehh, malo co mozna zjesc
do arbuzekona
mi od tego kremu zrobily sie dwa strupy wokol pepka wiec przestalam go uzywac wg.
ja to mam bardzo male piersi, jak narazie nic nie przybraly na wymiarze hehe:P najgorzej to chyba wygladaja rozstepy na brzuchu ehh
do Black89
raczej sie nie pogniewa z rózowych skarpetek hehe
gorzej jakbys juz jakas sukieneczke kupila
ale takie ciuszki malutkie to sa boskie:) ja ogladalam na necie wózki
ale z wózkiem to jeszcze jeszcze sobie poczekam...
to faktycznie nie halo skoro ci sie zrobily strupy ;/ moze za wrażliwa skóre masz...tych rozstepów to az sie boje... ![]()
ja narazie nic z nowych rzeczy nie kupowałam, buszowalysmy ostatnio z kolezanka w ciuchlandzie, i mozna naprawde znalesc takie rzeczy zajebsite;D
Ja kupilam takie malusienkie dreski, i jeszcze pare fajnych ciuchow:P za kilkanascie zl to mozna naprawde dziecko ubrac hehe:D a takie male to szybko rosnie:P
cos tam nowego kupie, pewnie jakies spioszki i pajacyki, ale rteszte to watpie:P
nom, takie malenkie ciuszki sa cudne;Dzakochac sie mozna hehe;D
ja znalazlam na allegro,pl fajne wozeczki, podam ci strone to popatrz sobie. ja to tez wozka kupowac jeszcze nie bede, pewnie blizej porodu.
http://www.allegro.pl/item825345353_kin … lorow.html
nom, jakis dziwny ten krem dzisiaj kupie ta oliwke i zobaczymy;)ja najgporzej na brcuhu sie boje
fajniusie te wózki i wlasnie ja chcialam taki niższy, bo ja to niska jestem i nie kupie wyzszego bo bedzie dziwnie wyglaadalo hehe...dobry pomysl masz
faktycznie takie dzieci to rosna w mgnieniu oka:) mnie tez juz korci zeby isc sie przejsc cos kupic:)
albo moze kup jakis balsam sobie z apteki specjalnie dla kobiet w ciaży... ja tez sobie kupie ta oliwke, tylko ze ona jest strasznie tlusta...;/
mi sie podoba ten czerowny i taki niebieski, nop i za taka cene nowy, 3 czesciowy, z tym nosidelkiem co do smaochodu mozna go wziasc, i nowy to dobra okazaj:)
ja tez duza nie ejstem hehe:D
nom, naprawde w ciuchalndach mozna takie rzeczy kupic dla maluszkow:D
ja juz kupilam oliwke, pachnie malymi dziecimi:)) ale fakt, jest tlusta;/
zobaczysz jak bedzie ci pachnialo jak bobo sie urodzi
no nie drogi ten wózek:) a trzeba oszczedzac bo tyle tych rzeczy trzeba nakupic..
ja juz nie moge sie doczekac tych zakupów
no i dzdziusia oczywiscie
a jak tam sie czujesz?? lepiej juz??
male dziecie tak fajnie pacha, i maja takie malutenkie stopeczki:D hehe
no nie drogie i dosc fajne, masz racje , osz\czedzac trzeba i to bardzo, bo sporo rzeczy trzeba kupic
ja tez juz sie nie moge doczekac ![]()
a jak twoj chlopak na to wszytsko ze bedzie tata??
milo ze pytasz, ogolnie juz lepiej, mniej mnie boli podbrzusze wiec chcyba bedzie dobrze, najwaznijesze zeby dzidizus byl zdrowy:)
a Ty jak sie czujesz wg??
moj chlopak jest zadowolony:) na poczatku to byl bardziej ode mnie nawet zadowolony:) ja bylam tym bardzo przerażona ;/ ale jakos sie unormowalo u mnie to wszystko:) a u ciebie?? jak cie traktuje?? ![]()
to juz dobrze, ze lepiej sie czujesz:) ja dobrze, tylko mam zmiany nastroju jakos hehe... ale daje sobie rade:)
i u mnie było podobnie, on sie na poczatku bardziej cieszyl niz ja, bo ja to najpierw taka zagubiona bylam niewiedzialam co i jak.
u mnie dopiero powowli sie normuje.. narazie niezbyt ciekawie jest, ale mam nadzieje ze sie poprawi jakos to wszytko...
on dobrze mnie traktuje, stara sie bardzo jak narazie , chcoiaz nieraz jest ciezko, i mam nadzieje tylko zeby gorzej nie bylo:(
nom tez sie ciesze, bo nieraz te mdlosic byly straszne. a to normlane, ja tez non stop mam hustawki nastrojow;/
zeby nie bylo gorzej niz jest. A co twoi znajomi na to??:) kolezanki cieszyły sie??:)
witam, na ciazowe zaparcia bardzo dobre sa suszone sliwki i kefir, naprawde pomaga!
do malinkaa.
tak amsz racje zbey nie bylo gorzej niz jest, chociaz ciekzo jest nieraz niesamowicie:(
kolezanaki?ciesza sie:) jedna w grudniu urodzila coreczke wiec mamy duzo temetow, duzo mmi pomaga i wg:)
A u Ciebie jak kolezanki to przyjely??
U mnie jeszcze malo kto wie ze bede mama.
do irminkao1.
: dzieki za rade:) sprawdzimy:D
u mnie tez sie ciesza:) no ale tak jak u ciebie, nie wszystkim mowilam, tylko najblizszym osobom:) jakos nie chce zeby wszyscy na okolo wiedzieli;/ albo jak niektore wstawiaja usg na nk czy gdzies tam, lekka przesada.... no ja niestety nie mam blizszej kolezanki ktora jest w ciazy, badz ktora urodzila, a szkoda... fajnie byloby ![]()
ja narazie nie che nic mowic, zeby nie gadali, bo wiadomo jak to ludzie;]
ja tak smao nie chce narazie zeby za duzo osob wiedzialo ze bede mama.
no fakt , lekka przesada z tym usg.
ja mam kolezanke i siostre cioteczna co obie urodzily w grudniu wiec mam nieraz do kogo sie wzrocic:)
a pozatym sama duzo czytam na necie i wg:)
dokladnie, ludzie lubią gadac a najbardziej to o innych hehe
mnie to glowa ostatnio czesto glowa boli ;/ a o tych zaparciach to bede pamietac:)
ja to wczoraj mialam takie wzdecia, ach...
słyszalyscie moze o czyms takim, ze jak jest sie w ciaży to nie powinno sie uczestniczyc w odprowadzaniu z kosciola na cmentarz osoby zmarłej?? mojej najblizszej kolezanki wczoraj tata zmarl i nie wiem czy powinnam, czy nie...
tak , kazdy widzi innych a siebie nie;]uroki sasiadow;phehe
a z ktorej czesci polski Ty jestes?;>:)
powiem ci tak:ze mnie ostatnio tak smao non stop glowa boli i to tak barzdo ze wytrzymacv sie nie da, rob sobie wtedy oklady zimne, pomagaja i to nawet bardzo:) otow sobie okno , zeby miec swierze powietrze:)
te wzdecia to chyba zalezy od tego co sie zje
a mam takie pytanie:masz czasmai takie ndi ze nie czujesz zebys byla w ciazy? ja nieraz tak mam, chcialabym zeby dzidzius zaczla sie wiercic zebym wiedziala ze jest:)
ja mieszkam pod warszawa....
oki bede sobie robila oklady
ja przez ostatnie dwa dni to kladlam sie z bolem glowy i z nim juz wstawalam
ja na poczatku bardzo czesto tak mialam, ze czulam jakbym nie byla... nie mialam zadnych zbytnio objawówi sie smialam, ze pewnie to jakis psikus ze jestem.. ale teraz juz tak nie mam.... brzuch zaczyna mi rosnąc i o ![]()
niedlugo zacznie ci sie wiercic:) mi juz ruszał sie dzidzius
fajne uczucie:) no chyba, ze sie pomylilam i to nie to hehe... ale miejmy nadzieje ze nie ![]()
no to w sumie nie az tak daleko gdzie ja mieszkam, ja jestem z lubelskiego.
nom rob sobie rob, pomagaja:)
ja ostatnio mam takie mysle ale w czwartek ide do lekarza i wszytko sie okaze co i jak:)
nom pewnie tak bedzie ze niedlugo bedzie sie ruszal:) hehe
oby z dzidzia bylo dobrze
chodzisz do pana gina czy pani?? ja do pani, do faceta jakos nie moge sie przekonac... ;/
najlepiej zeby wcale glowa nie bolala... duzo przy komputerze siedzisz?? podobno w czasie ciazy mozna do 4 godzin dziennie tylko.