Wątek z cyklu "problemy pierwszego świata - dramat Eileen". Jak w tytule - planuję zakup laptopa hybrydowego/2w1, czyli jednego z modeli z odłączanym "ekranem", która sam działa jak tablet. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z Was posiada tego typu urządzenie i czy... korzysta z niego?
Problem jest taki, że chciałabym taką "zabawkę", ale właśnie nie jestem pewna, czy nie wyląduje w kącie jako niepotrzebny gadżet. Byłam ostatnio zmuszona wymienić laptop na nowy (kot zdemolował poprzedni -.-), więc hybryda nie ma mi zastąpić komputera, a być po prostu jego uboższą wersją do spakowania do torebki, żebym nie miała już nigdy dylematu, czy brać gdzieś laptop, czy nie. W związku z tym nie będę celować w jakieś lansiarskie modele, generalnie ten laptop ma być tylko do przeglądania stron, czy najprostszej gierki (a i to niekoniecznie). No i do pisania - stąd 2w1 zamiast tableta. Zakładam więc, że nie wydam więcej niż 2000 zł, bo to to nie musi mi dodatkowo parzyć kawy. ;p
No i teraz właśnie nie wiem, czy po pierwszej radości z nowego zakupu tenże zakup nie zostanie odłożony na półkę. Miałam kiedyś tablet i tak właśnie się stało - zakończył jako urządzenie-na-którym-gram-w-angry-birds. Co prawda był słabiutki jak na dzisiejsze możliwości, to było dobrych parę lat temu, kiedy tablety nie były jeszcze tak popularne, ale dlatego mam wątpliwości. Bo 2 tys. jak na laptop to niedużo może, ale jednak jak się okaże niewypałem, to wolę nawet ciuchy za to kupić.
Więc lista pytań:
- Czy myśleliście o zakupie takiego laptopa? Czy korzystacie z niego? Jest Wam potrzebny? Do czego używacie?
- Czy może lepszym wyjściem będzie kupno porządniejszego tableta zamiast hybrydy? Z tym że mam dobry smartfon, z Windowsem również (bo taką chcę hybrydę), który takie podstawowe rzeczy spełnia, jedynym minusem jest brak klawiatury, więc czy jest sens dodatkowo targać ze sobą tablet? A z drugiej strony w takim budżecie kupię całkiem dobry tablet, a hybrydę - w dolnych stanach przeciętności.
- A może jeszcze inaczej - tablet + dołączana klawiatura? ._.
Ach, generalnie nie pytam o konkretne modele, bo to sobie sama znajdę, parametry do mnie przemawiają ;p, ale jakby mimo wszystko ktoś miał jakieś urządzenie, z którego sam korzysta i jest zadowolony - czyli czego nie wyczytam z parametrów do końca
- to jak najbardziej chętnie się zapoznam. Chociażby do porównywania z tym, czego chcę/co który ma.
PS. Wiem, że ten wątek wygląda jak "chcę natychmiast wydać pieniądze komunijne, obojętnie na co", ale zaręczam, że jestem dorosła i przy zdrowych zmysłach. ![]()