Pamiętnik - czy warto go pisać... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pamiętnik - czy warto go pisać...

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 84 ]

Temat: Pamiętnik - czy warto go pisać...

Chciałam sie dowiedzieć czy warto pisać pamiętnik. Coś mnie tknęło żeby wczoraj przeczytać mój pamiętnik stary co pisałam go jak miałam 16 lat. I sie tak zastanawiam czy warto zacząć prowadzić nowy pamiętnik. W końcu kiedyś bedę miała co czytać. A wy jak uważacie? Czy prowadziliście kiedyś pamiętnik, albo czy prowadzicie dalej? I ile zeszytów zapisaliście? Chętnych zapraszam do rozmowy smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pamiętnik - czy warto go pisać...

Ja pisałam pamietnik przez 4 lata big_smile
I naprawde fajnie jest sobie teraz poczytać durne zapiski z czasów jak było się hot trzynastką hehe
Ale teraz juz by mi się nie chciało pisać :>

3

Ja pisze pamietniki już od 10 lat. Oczywiscie nie kazdy dzien, ale od czasu do czasu zlewam na papier moje myśli, radosci i niepokoje. Kiedys pisalam o tak, ale odkąd mam dziecko pisze dla mojej corki. Jak bedzie miala tyle lat co ja to przeczyta, i mnie w pewnych rzeczach zrozumie, że kiedyś też byłam młoda dziewczyną.

4

bianka25 napisał/a:

Ja pisze pamietniki już od 10 lat. Oczywiscie nie kazdy dzien, ale od czasu do czasu zlewam na papier moje myśli, radosci i niepokoje. Kiedys pisalam o tak, ale odkąd mam dziecko pisze dla mojej corki. Jak bedzie miala tyle lat co ja to przeczyta, i mnie w pewnych rzeczach zrozumie, że kiedyś też byłam młoda dziewczyną.

Ja bym nikomu nie dała do przeczytania. Ale ten stary pamiętnik to dałam tylko kuzynce do przeczytania. Ale teraz jak bym pisala nowy to raczej nikomu bym nie dala do przeczytania.

5

Myśle, że to fajny pomysł..sama pisałam pamiętnik przez prawie 10lat, niestety ostatni rok jakoś nic nie zapisałam - i w sumie żałuje, bo dużo się u mnie działo...lubię czasem poczytać o tym jakie problemy i radości miałam w wieku 14, a jakie w wieku 20lat...jak moje postrzeganie świata ulegało zmianie, jak wyciągałam wnioski ze swoich błędów - to jest bezcenne...są tam także zapisane bardzo osobiste moje przeżycia, więc wolałabym żeby nikt tego nie czytał...
Chyba znowu wrócę do pisania...
A za kolejne 10lat - znowu przeczytam jak to wszystko ulegało zmianie smile

6

sueno6 napisał/a:

Myśle, że to fajny pomysł..sama pisałam pamiętnik przez prawie 10lat, niestety ostatni rok jakoś nic nie zapisałam - i w sumie żałuje, bo dużo się u mnie działo...lubię czasem poczytać o tym jakie problemy i radości miałam w wieku 14, a jakie w wieku 20lat...jak moje postrzeganie świata ulegało zmianie, jak wyciągałam wnioski ze swoich błędów - to jest bezcenne...są tam także zapisane bardzo osobiste moje przeżycia, więc wolałabym żeby nikt tego nie czytał...

A w ilu zeszytach czy tez może notesach zapisałaś to wszystko? Ja w wieku 14 lat nawet nie wiedzialam ze jest takie cos jak pamietnik smile

7

Pewnie, że warto pisać smile ja też piszę, odkąd byłam w 6 klasie podstawówki i śmiesznie jest tak sobie teraz poczytać o tamtych problemach, przeżyciach i o tym, co się działo. hehe

8

Jako dziecko (plus minus 8-12 lat) pisałam dużo i bez sensu - o różnych wydarzeniach, o szkole, kłótniach z rodzicami/siostrą/przyjaciółką i zauroczeniach wink Wtedy to przypominało raczej dziennik i faktycznie śmiesznie jest sobie poczytać po latach. Będąc trochę starsza, tzn. za lat nastoletnich, opisywałam raczej tylko smutne wydarzenia albo to, co mnie gryzło - tego już nie czyta się tak miło i przyjemnie, ale wtedy pomagało zrzucić z siebie ciężar, bo wylewna ani ufna w stosunku do innych ludzi nigdy nie byłam. Teraz piszę bardzo sporadycznie, ale już zupełnie inaczej - tylko wtedy, kiedy nie umiem sobie poradzić z "okiełznaniem" swoich przemyśleń, spisuję po kolei to co czuję (ale raczej nie wydarzenia, chyba że są ściśle związane z uczuciami), wtedy łatwiej mi jest wszystko uporządkować i się do tego zdystansować. To taka moja forma autoterapii. Oczywiście nie daję do czytania nikomu.

9

pisałam i ja kiedyś pamiętnik ale na spółkę z przyjaciółką. To było prawie 10 lat temu, kiedyś go znalazłam na strychu to jak zaczełam czytać co tam wypisywałyśmy uśmiałam się do łez....ale człowiek to był kiedyś zryty tongue

10

Anemonne napisał/a:

Oczywiście nie daję do czytania nikomu.

Ja i tak nie lubie czytać prywatnych notatek od kogoś innego. U mnie w tym roku też sie wydarzyło aż zabardzo jak na ten rok. Ale znowu za pare lat bede mieć co czytać i sie z tego śmiać

11

izza4989 napisał/a:
sueno6 napisał/a:

A w ilu zeszytach czy tez może notesach zapisałaś to wszystko? Ja w wieku 14 lat nawet nie wiedzialam ze jest takie cos jak pamietnik smile

Przypomniało mi się, że ja ten pamiętnik pisałam nawet od 12 roku życia - bo nawet wpisałam kiedy dostałam pierwszą miesiączkę (miałam wtedy niecałe 13lat) - z jednej strony byłam dumna, że stałam się "kobietą", ale też czułam złość i niepokój co się dzieje z moim ciałem....
Tak jak poprzedniczki początkowo dużo pisałam - większość to były jakieś śmieszne przemyślenia i "problemy" z samą sobą big_smile
Potem pisałam tylko wtedy gdy czułam, że muszę się wyżalić lub pochwalić jakąś radością...

Miałam jeden gruby zeszyt - taki 120kartowy w twardej oprawie, a potem zapisałam jeszcze 2 notesy - tam pisałam nawet regularnie - przynajmniej 2razy w tygodniu coś..nawet swoje oceny lub strach przed klasówkami wpisywałam big_smile
Często też pisałam swoim szyfrem, żeby mimo wszystko gdyby ktoś chciał to przeczytać - nie wiedziałby do końca o co chodzi big_smile

Najlepsze jest to, że jak zaczęłam pisać ten pamiętnik w wieku 12lat - sama wymyśliłam reguły co do pisania go i na pierwszej stronie dużymi literami napisałam  - "NIKT NIE MA PRAWA CZYTAĆ TEGO PAMIĘTNIKA OPRÓCZ MNIE" - chciałam w ten sposób odstraszyć mojego młodszego brata, który mógł "przypadkowo" go znaleźć wink

12

Pisałam pamiętniki od dziecka. Wklejałam tam też różne wycinki z gazet i pisałam samodzielne wiersze tongue Fajnie czasami tak sobie poczytać i przypomnieć sobie to wszystko. Choć przyznam się, że jest tam parę rzeczy które wolałabym aby pozostały moją tajemnicą.
A najgorsze jest to, że jest ich strasznie dużo (około 10 lub więcej) i nie mogłam ich zabrać ze sobą tu do Anglii... a ostatnio jak byłam w Polsce to miałam wrażenie, że ktoś je czytał (pewnie moja babcia- ona zawsze taka ciekawska jest hmm) No i teraz się zastanawiam czy ich nie spalić czy coś... ale z drugiej strony szkoda mi trochę...
Teraz to już nie prowadzę pamiętnika, a może raczej notes w którym czasem pomiędzy zapiskami 'do zrobienia' znajdzie się jakieś przemyślenie czy sytuacja z życia wzięta... ale rzadko.

13

ja tez kiedyś pisałam....śmieje sie jak to widzę teraz:) kiedy tez bloga pisałam
Teraz jestem chyba zbyt leniwa na pisanie...

14

Ja też piszę pamiętnik, kocham ten gruby 160 kartkowy zeszyt. Traktuje go jak najlepszego przyjaciela, przed nim niczego nie ukryje a to najpiękniejsze. Jedno jest pewne - pamiętnik nigdy nie zdradzi tego, co mu powiem wink

15

Ja też kiedys pisałam pamiętnik, mam go do dnia dzisiejszego. Rzadko Go czytam. Opisywałam w nim głównie swoje uczucia do innych chłopców. Za każdym razem pisałąm jak bardzo Go kocham i że to prawdziwa miłość , a średnio co trzy kartki pojawiało się już inne imię chłopaka który był właśnie tym wymarzonym smile
Mój drugi pamiętnik był już bardziej dojżały, pisałam Go kiedy chodziłam do pierwszej klasy technikum. Byłam już bardziej dorosła i miałąm swojego chłopaka. Pamiętnik zaczęłam pisać kiedy Go poznałam a skończyłam kilka dni po tym kiedy się rozstaliśmy... Fajnie tak czasami powspominać smile
Chyba zacznę prowadzić nowy pamiętnik- Pamiętnik życia dorosłego smile

16 Ostatnio edytowany przez izza4989 (2009-12-07 16:34:17)

A ja Wam powiem co mnie tknęło żeby zacząć pisać nowy pamiętnik.
Pewnego dnia w tamtym tygodniu nudziło mi się więc poszukałam mój stary pamiętnik (jest niebieski i ma futerko) no i zaczęłam czytać. W pewnych momentach sie śmiałam, a w niektórych nie było do śmiechu. Pamiętnik jest na klucz, ale klucza nie mam(zgubił mi sie gdzieś), ale otwarcie wydaje się skomplikowane(dla mnie oczywiście nie smile ) więc jak na razie nikt go nie czytał. Jak go czytałam to się tak zastanawiałam czy nie zacząć by pisać nowego pamiętnika. No i jednak zacznę.

17

Sarenka napisał/a:

gruby 160 kartkowy zeszyt.

Cały zeszyt masz zapisany czy połowe? Ile w tym zeszycie zapisałaś lat?

18

Ja pisze pamietnik od wielu lat.Z tym ze opisuje w nim dobre rzeczy.Zycie pelne jest smutkow wiec po co je rozpamietywac?Mam kilka kolorowych zeszytow.

19

Też kiedyś pisałam, ale to podstawówka - początek gimnazjum. Na początku pisałam codziennie, a, że mam słomiany zapał to pisałam coraz rzadziej, aż w końcu zapominałam. Pisałam w nim głupoty, jak wszyscy. Co w szkole, w kim się aktualnie kochałam, opisywałam jakieś wyjścia po lekcjach, dyskoteki szkolne, wyjazdy na ferie i wakacje.
Leżał zakopany gdzieś między innymi szpargałami w pudełku po butach. Znalazłam go kilka razi i prawie płakałam ze śmiechu. Jakie to człowiek miał wtedy problemy... I wydawało się, że to koniec świata smile
Któraś z Was pisała, że prowadziła pamiętnik razem z przyjaciółką. Też miałam coś na podobę. Miałyśmy w podstawówce z koleżankami z klasy tzw. "paczkę". Nazwałyśmy się (lol, aż wstyd się przyznać big_smile) "Antypryszcze" big_smile A to dlatego, że inne dziewczyny z klasy też miały swoją paczkę, zarywały do starszych chłopaków, a oni mówili na nie "Pryszcze". A, że nasze paczki się nawzajem nie lubiły to my nazwałyśmy się "Antypryszcze" właśnie. Wymyśliłyśmy sobie ksywki i tylko tak się podpisywałyśmy. Zeszyt z naszymi zapiskami nazywałyśmy kroniką. I codziennie inna brała tą kronikę i pisała coś od siebie. W ogóle robiłyśmy jakieś składki pieniężne itd. smile Mam to gdzieś w domu do tej pory chyba. Mój pamiętnik już wyrzuciłam. Był to niecały zeszyt i wolałam, żeby nikt tego nie dorwał, gdyż mieszkałam z dziadkami i tak, jak Impresja mam wścibską babcię.
Później założyliśmy koleją kronikę w technikum. I mieli się tam wpisywać wszyscy z klasy. No i w większości tak było. Na początku pisaliśmy w miarę poważne rzeczy na lekcjach. Nosiłam ten zeszyt codziennie do szkoły, żeby każdy w każdej chwili miał możliwość wpisania czegoś. Wklejaliśmy tam jakieś nasze zdjęcia, rysowaliśmy coś, wpisywałam swoje wiersze o ludziach z klasy... Później charakter tej kroniki całkowicie się zmienił, bo pisaliśmy w niej tylko na klasowych lub moich "paczkowych" spotkaniach przy piwie w pubach. Więc możecie się domyślić co tam było big_smile Ten zeszyt też mam do dzisiaj i nigdy przenigdy go nie wyrzucę, bo technikum to jak do tej pory najlepsze lata mojego życia i najlepsza klasa, więc zawszę zataczam się ze śmiechu jak to czytam. Na koniec technikum kronika miała bliskie spotkanie z kserem i dziewczyny masowo ją kserowały, żeby też mieć pamiątkę.

Wracając do zwykłych pamiętników - teraz nie piszę. Jakiś czas temu miałam bloga, ale po dość długiej przerwie w jego pisaniu, jak tak poczytałam to zauważyłam, ze opisuję tylko smutne rzeczy i usunęłam go.

20

izza4989 napisał/a:
Sarenka napisał/a:

gruby 160 kartkowy zeszyt.

Cały zeszyt masz zapisany czy połowe? Ile w tym zeszycie zapisałaś lat?

To już 7 zeszyt od 3 lat wink A ten jest w połowie big_smile

21

Pisałam parę lat, nie wiem ile dokładnie kilka zeszytów, z różnymi rysunkami, wierszami itp. Ale kiedyś z przyjaciółkami postanowiłyśmy zamknąć przeszłość, spaliłyśmy wszystkie nasze pamiętniki, razem, czytając sobie niektóre fragmenty. Zamknęłyśmy okres kiedy byłyśmy młode i głupie. Czasem może żałuje, ale z 2 strony wielu rzeczy z czasów tamtych nie chcę pamiętać... smile

22

A ja wczoraj sobie przpomniałam że babcia mi dała kiedyś książkę pt. "Kartki z mojego pamiętnika", którą wam wszystkim bardzo polecam nie ważne ile macie lat. No i zaczęłam szukać tej książki. Przeszukałam każdy zakamarek w pokoju (na półce jej nie ma) chyba z trzy razy. Mama powiedziała mi że kiedyś ją widziała. Ale to kiedyś to mogło być 2 lata temu. Tata powiedział że na pewno wyrzuciłam tą książkę, a ja mu powiedziałam że książek nie wyrzucam.

23

Ja chyba ze 4 razy próbowałam pisać pamiętnik ale zwykle szybko mi się nudziło i odkładałam w kąt!
Teraz wolę pisać na forum zamiast skrobać w zeszyciku tongue

24

Mam dokładnie tak samo. Poza tym, chyba nie powstrzymałabym śmiechu czytając moje niektóre wpisy z przeszłości smile.
Na przykład: "Akcja ratowania Magdy R. z zatrzaśniętego kibla'' big_smile

25

Ojj ja moich już nie czytam więcej tongue Raz przeczytałam i...... się popłakałam ze śmiechu big_smile

26

No więc ze mną byłoby tak samo smile. Jeszcze mieliśmy strasznie zgraną klasę w gimnazjum, pełno głupich pomysłów
i dziecinnych kumpli smile

27

Mama mi wczoraj powiedziała żę jutro (czyli dziś) kupi mi pamiętnik pod choinke. Więc najpierw byłyśmy w GCH (gliwickie centrum handlowe) i tam mi mama kupiła bolerko takie fajne. Potem poszłyśmy zobaczyć w sklepie papierniczym, ale były takie pamiętniki dla małych dziewczynek(w wieku 9 lat). No to poszłyśmy do FORUM i tam we forum poszłyśmy do takiego sklepu traffic. No i tam mi pani pokazała takie pamiętniki ale były ze złotymi myślami. Nagle zauważyłam taki gruby notes na gumke(zamykany jak teczki z gumką) no i ten sobie wybrałam. Okazał sie tani.

28

to od kiedy izza zaczynasz pisanie?

29

Pisanie juz zaczęłam. Ale najpierw pisze na luźne kartki potem pisze do takiego starego kalendarza a jak dostane pamiętnik to wpisze to wszystko z kalendarza do pamiętnika smile

30

izza4989 napisał/a:

Pisanie juz zaczęłam. Ale najpierw pisze na luźne kartki potem pisze do takiego starego kalendarza a jak dostane pamiętnik to wpisze to wszystko z kalendarza do pamiętnika smile

Chce Ci się tak? big_smile
Ja pamiętniki piszę odkąd nauczyłam się pisać. Dalej mam gdzieś taki różowy zeszyt z króliczkiem, w którym zapisywałam jakieś koślawe zdania w wieku 6 lat. A teraz kończę zapisywać gruuuby zeszyt formatu A4. Strasznie to lubię. Czasem mi się zdaje, że gdybym tego nie robiła, nie przenosiła myśli na papier, to już dawno rozsadziłoby mi głowę big_smile

31

no bardzo długo historia tego jak mi sie zachcialo pisac pamiętnik. poszukaj lightangel może opisałam to na początku wątku.

32

Pewnie,że warto! Pamiętnik,to przyjaciel,który nigdy nikomu nie wyjawi powierzonych mu sekretów. Pisanie pomaga w uwolnieniu negatywnych czy pozytywnych emocji. Polecam szczególnie tym,którzy sa skryci .
Moj Pamietnik przezył ze mną bardzo wiele. Pomagał mi gdy moje zycie nie miało sensu.

33

Nie polecam.
Dlaczego ?
Pisałam przez długi czas , głównie wpisy były depresyjne i mroczne , smutne bądź krzyki rozpaczy .
Pisałam tylko wtedy kiedy było mi źle.
Są tam tylko złe wpisy.
Dlaczego ?
A bo jak byłam szczęśliwa i zadowolona to nie miałam czasu na takie głupoty jak pisanie pamiętnika.
I to jest niezdrowe bo jak zajrze w tamte zeszyty po latach od razu łapie doła i jeszcze raz przeżywam ten ból rozdzierający dusze.
Dlatego nie polecam

34

Warto pisac pamiętnik, aczkolwiek trzeba wiedzieć kiedy powrócić do notatek smile
Ja pisałam pamiętnik pierwszy od 15 do prawie 17 roku życia smile
potem od 17 do 19...
iii... to miło poczytać te pierwszy pamiętnik, zobaczyć jak wszytko się zmieniło od tamtego czasu... i zobaczyć ze i tak już wtedy byłam tą osoba co teraz... ale na drugi pamiętnik cóż jeszcze nie czas, bo to co w nim pisałam mam w głowie, a wiem jak to boli(gdy traci sie to co tak bardzo się kocha)... a papier dodatkowo by to wzmógł... planuje zacząć pisać nowy... to jak pisanie pamiętników etapami życia, to wspaniałe uczucie smile
teraz zaczęłam nowy etap życia, mimo ze tamto nie minęło całkiem, ale inaczej żyje inaczej to postrzegam smile

35

pamietnik....to lepsze od emerytury!!!majac 70,80 ..lat jak go przeczytasz jestes w niebie,odzywasz...ja osobiscie pisze pamietnik 15 lat,a mam 32 lata,mieszkam juz 10 lat za granica,tak wiec jak wracam do mojej kochanej polski,zawsze czytam jeden z nich,cos wspanialego,a zwlaszcza jesli ktos jest sentymentalny....jednego czego zaluje,ze spalilam w wannie moj pierwszy pamietnik zawierajacy dwa lata mego zycia,mojej najwiekszej milosci,kazde slowo w tym pamietniczku bylo o niej...o milosci zaluje,ale coz,..czytam stare pamietniki jak przebywam w kraju,wzruszam sie ,smieje i rozpamietuje...na bank ich nie spale,chocby nie wiem co,wiem ze majac podeszly wiek czytajac moje pamietniki bede "przezywac je"od nowa. dziewczyny piszcie je,warto,buzka

36

Mój jedyny pamiętnik spaliłam w piecu. Nie chciałam, by ktos go czytał a mój luby naprawdę chciał się do niego dorwać. big_smile Ale jakie sytuacje tam były opisane... . Tylko się śmiać smile

37

smile ja mam mnóstwo 'pamiętników' . czasem jak zaczynam je czytać  po prostu umieram ze śmiechu smile
zazwyczaj zaczynam pisać gdy jest mi smutno , bo gdy jestem szczęśliwa nie mam czasu na takie rzeczy smile

38

Ja pisze tez pamietnik, gdy mi zle i nie wiem komu mam powiedziec o swoich odczuciach wtedy przelewam to na papier;) mam rysunki powklejane rzeczy rozne zapiski troche wyglada ten pameitnik jak z filmow...:)

39

FuckinPrinsess napisał/a:

Nie polecam.
Dlaczego ?
Pisałam przez długi czas , głównie wpisy były depresyjne i mroczne , smutne bądź krzyki rozpaczy .
Pisałam tylko wtedy kiedy było mi źle.
Są tam tylko złe wpisy.
Dlaczego ?
A bo jak byłam szczęśliwa i zadowolona to nie miałam czasu na takie głupoty jak pisanie pamiętnika.
I to jest niezdrowe bo jak zajrze w tamte zeszyty po latach od razu łapie doła i jeszcze raz przeżywam ten ból rozdzierający dusze.
Dlatego nie polecam

Nie zgodzę się. Ja piszę od 99 roku, teraz mam 23 lata i z matematyką pozostawiam was.
Moje wpisy, oczywiście te z ostatnich ok pięciu lat to kompletny mrok i wszechogarniająca depresja. Miałam jakieś kompletnie porąbane życie i problemy - a z problemami stres, który gdzieś musiałam rozładować. Z czasem zaczęłam też pisać bardzo specyficznie, strumień świadomości, zero poprawek, przekaz prosto z podświadomości itd.
Nie czytam tych wpisów często - to fakt ale zdarza mi się. I wcale nie odczuwam na nowo tych ran i dramatów, które tam opisuję a wręcz przeciwnie - czuję, że skoro z tego wtedy wyszłam to teraz również mogę sobie ze wszystkim poradzić.

Jeśli chodzi o ilość zeszytów to ja ich mam z 20 chyba (tak rozwlekle pisałam już od dzieciństwa wink ).
Czytanie przez innych - jeden z tych zeszytów dałam mojej przyjaciółce. Mocno się przeraziła ale doceniła. Nie czułam się przez to w żaden sposób obnażona - w końcu to była najbliższa mi wtedy osoba.

Po jakimś czasie założyłam też bloga - co było o tyle niefajne, że ludzie bardzo łatwo, jakimś dotąd mi nie pojętym sposobem, dowiedzieli o nim i zaczęłam z jednej strony wprowadzać cenzurę a z drugiej zamiast się naprawdę uzewnętrzniać złapałam się na tym, że piszę "pod publiczkę".
Potem, ze dwa czy trzy lata temu, napisałam książkę, której duża część powstała w pamiętniku, na luźnych kartkach, chusteczkach do nosa i innych nadających się ku temu przedmiotach. Męczyłam ją z pół roku chyba i byłam z niej bardzo zadowolona kiedy ujawniła mi się w całej swej krasie. Potem, zdradzę wam, wysłałam ją Świetlickiemu, którego gdzieś przy okazji poznałam i dał mi swojego maila. Odpisał, że ma w sobie coś ale wciąż za mało. Tak mnie to uderzyło (w końcu to było moje literackie dziecko), że od tamtej pory nie napisałam nic godnego uwagi nigdzie. Żałuję jak cholera i próbuję do tego wrócić ale to już niełatwe.

40

Pisałam kiedys pamietnik i mozna stwierdzic z e przy pisaniu pamietnika wraca się wspomnieniami do dawnych lepszych lub gorszych chwil. hehe cóż chciałabym napisać, moj były chłopak wspominal, że kiedyś , dgy szukał czegoś na strychu znalazł pamietnik swojej cioci w którym był opisany jej pierwszy raz ... Jak się dowiedziałam cóż ona tam robiła  doznałam szoku ... Akcja działa sie 20-25 lat temu. ale moze nie bede pisala jaki byl jej pierwszy raz .. Więc jesli cos piszemy musimy uwazac co piszemy i czy ktos niepowolany nie przeczyta chociazby biorac pod uwage pryzmat czasu. Osobiście uważam ze pisanie pamietnikow to bardzo dobry pomysl. Jesli przezywamy jakas boles przelewamy to na papier i w ten sposob jest nam lzej ;p a wiadomo ze nie powinnsmy trwac w tych swoich bolesciach gdyz to jest niezdrowe dla nas samych

41

Ja nieregularnie pisze pamientnik od 8 lat. Zapisałam 6 zeszytów A5 100 kartek. W trakcie jest kolejny. Nie żałuje, pisze tam o wszystkim, co mnie cieszy, martwi i czego nie moge powiedzieć nikomu bliskiemu "bo nie zrozumieją", tak to sobie tłumacze. Papier wysłucha cierpliwie i nie oceni Ciebie.
Jest oczywiście minus - nie udzieli rady.

42

Oj,pisałam też (chyba wszystkie pisałyśmy?:D ) w podstawówce i gimnazjum. Dzisiaj się śmieję, kiedy to czytam, to fajna pamiątka, mogę kiedyś pokazać mojemu dziecku wink Ale... nie chciałabym zacząć pisać znowu. Słowa,wydarzenia, tracą dla mnie wartość gdy je przelewam na papier, stają się puste, nic nie warte, śmieszne. Nie wiem dlaczego. Jeśli chodzi o sytuacje z mojego życia teraz - nie chciałabym,żeby moja córka kiedyś to przeczytała, po prostu... nie czułabym się z tym dobrze, no i tak zwany "autorytet" ległby w gruzach. Czyli nie piszę, nie będę. Ale znam ludzi, którym to pomaga, więc... miłego pisania smile

43

Moje doświadczenia z pisaniem pamiętników sięgają podstawówki. Ale kiedy teraz, po tych wszystkich latach, otworzę te zeszyty to każda zapisana strona sprawia, że lecą mi łzy ze śmiechu big_smile Z perspektywy czasu, problemy, które kiedyś miałam wydają się takie beznadziejne i nie mogą w ogóle równać się z teraźniejszymi. Mimo wszystko polecam. Ja jako totalna romantyczka musiałam pisać, bo to mi pomagało, uwielbiałam i nadal lubię przelewać wszystko na papier. Czasem nawet teraz zapiszę coś, gdzieś na jakiejś kartce, którą potem wrzucę do notesu. I za kilka lat zapewne będę się z niej śmiać.
Także długopisy w dłonie smile

44

musze przyznac ze zaluje ze nie pisze pamietnika, fajnie byloby przeczytac co sie robilo 10 lat temu, ale nigdy nie jest za pozno:)

45 Ostatnio edytowany przez fammefatale (2010-10-21 23:02:10)

Warto jak najbardziej! ostatnio wygrzebałam swoje stare pamiętniki , z 5 zeszytów jak nie więcej.Nawet sprzed 10 lat , śmiechu było sporo big_smile

46

Chciałam wam powiedzieć,że ja piszę pamiętnik od 22 lat i uważam  że to jest super.Przelewałam na kartki moje smutki ,żale i radości oczywiście też.Pisząc układam sobie wszystko.Myśle,że warto pisać pamietnik.

47

Ja ostatnio wygrzebałam swoje pamiętniki ale się naśmiałam smile Warto pisać po latach wrócą nam wspomnienia młodych lat smile

48

bianka25 napisał/a:

Dokladnie z tych samych powodow ja pisze pamietnik, dla corki... dla potomnych. W domu mam pamietnik mojego dziadka z 1887 niesamowity jest. Opisuje pogode, dzien, wydarzenie polityczne, zycie rodzinne.... to bylo moje natchnienie, tez pisze.

49

Ja pisałam pamiętniki, lecz po czasie sądzę, że żałuję, że pisałam.
Otóż, pamiętniki zostały w domu rodzinnym, pokłóciłam się z rodzicami a teraz boje się, ze oni wykorzystają ten pamiętnik przeciwko mnie.
Moja mama zawsze potrafila mi czytac pamietnik, smiac sie z wpisów. zero prywatnosci

50 Ostatnio edytowany przez fammefatale (2010-10-22 13:53:34)

aniol_nocy napisał/a:

Ja pisałam pamiętniki, lecz po czasie sądzę, że żałuję, że pisałam.
Otóż, pamiętniki zostały w domu rodzinnym, pokłóciłam się z rodzicami a teraz boje się, ze oni wykorzystają ten pamiętnik przeciwko mnie.
Moja mama zawsze potrafila mi czytac pamietnik, smiac sie z wpisów. zero prywatnosci

Ja kiedyś miałam sytuację bodajże w wieku 14 lat,kiedy byłam za granicą u rodziny.Strasznie mi się tam nie podobało i chciałam wracać.Napisałam w pamiętniku o tym , a moja super rodzina to przeczytała i jeszcze poskarżyła rodzicom..no comments;)

51

Prowadziłam pamiętniki i to naprawdę masę. big_smile Uważam, że warto je prowadzić, chociażby za młodu, żeby później sobie powspominać a nawet pośmiać się z samej/go siebie. smile Aktualnie pamiętnika ani dziennika nie prowadzę, ponieważ nie mam takiej potrzeby. Ale wręcz uwielbiam wracać do dawnych czasów czytając moje pamiętniki.

Pamietnik to spowiedz duszy i  odkrywanie swojego wnetrza. To zwierzenia intymne i delikatne. Niekoniecznie zrozumiale dla innych. Ale  mimo tej aury tajemniczosci  warto pisac pamietnik. Szczegolnie jak czyta sie jego zapiski po paru lub parunastu latach .Reakcje sa niesamowite ,bo odkrywamy to co dotychczas ukrywalismy w glebokosci przepastnego pamietnikai i odkrywamy nasze emocje , wnetrze , nasza osobowosc  i szczerosc do samego siebie. Przezywamy i analizujemy. I to jest wspaniale i piekne bo  to co bylo wlsnie nas uksztaltowalo i  pozwolilo siebie lepiej poznac. .Wiemy jacy bylismy , jakie mielismy pragnienia i cele i czy to wszystko sie  spelnilo?Pamietnik to autentycznie taki PAPIEROWY PRZYJACIEL na zawsze.

53

Prowadzę pamiętnik od trzynastu lat, co daje dokładnie połowę mojego dotychczasowego życia. Były momenty, dłuuugie momenty, w których nie pisałam, ale zawsze mi wtedy czegoś brakowało. Dlatego teraz, po kolejnej przerwie, zaczęłam pisać na nowo i jest mi dużo lżej, kiedy mogę przelać na papier swoje żale i przemyślenia. Wolałabym opisywać tam więcej radosnych chwil, ale te tak szybko ulatują i wprawiają w tak wspaniały nastrój, że aż trudno znaleźć odpowiednią porę na napisanie o nich smile

Lubię podśmiewać się ze swoich starych problemów i przemyśleń, które znajdują się w pierwszych pamiętnikach. Za to czytanie tekstów z czasów gimnazjum wprawia mnie w niemałą depresję, bo byłam wtedy strasznie neurotyczna, problemowa, psychicznie skrzywiona i niestabilna emocjonalnie. Cieszę się, że takie momenty już za mną, ale wiem, że warto było wówczas o nich pisać. Bo pisanie pomaga, ot co smile

54

Witajcie smile

Ileż to ja się napisałam tych pamiętników smile Zaczęłam jako dziecko, niestety nie mam już żadnego z tamtego okresu. smile Pamiętam siedmiolatkę siedzącą w ulubionym fotelu tuż przy oknie, w ukochanym pokoju trzymającą zeszyt w dłoniach i piszącą - tak, to ja smile smile. Poprzez przeprowadzkę i inne zdarzenia losowe pamiętniki zaginęły - obecnie mam z 4, 5 zeszytów zapełnionych notatkami z różnych okresów z życia. smile

Osobiście uważam, że pisanie pamiętników pozwala rozładować emocje (negatywne) i to w znacznym stopniu.

PS. Myślałam, że tylko ja piszą  pisałam  pamiętniki wink Fajnie, że tyle nas jest smile

55

Suzan, szkoda, że stare pamiętniki zaginęły - to jednak fajna pamiątka i kupa wspomnień. Ja łapię się na tym, że wiele zdarzeń przypomina mi się dopiero wtedy, gdy o nich przeczytam smile

56

Grease masz rację smile Ale cóż.... Będę pisać nowe big_smile I nie wstydzę się tego (kiedyś było inaczej wink ).

57 Ostatnio edytowany przez thepass (2014-07-19 17:20:43)

Moja każda z byłych i niedoszłych prowadziła pamiętnik, aczkolwiek tylko jednej widziałem kilka wpisów, które tyczyły się mnie w pozytywnym tonie heheh. Zawsze to uważałem za normalne u kobiet.

58

Niektórzy mężczyźni też piszą i żyją wink.

Suzan_444 napisał/a:

Niektórzy mężczyźni też piszą i żyją wink.

Dla jednego z nich swego rodzaju pamiętnikiem są napisane wiersze.

60

Wielbiciel Lidiji Bacic, o to, to! Mój małż też pisywał i pisuje poezję, która rzeczywiście jest jak zapis jego życia...

Grease napisał/a:

Wielbiciel Lidiji Bacic, o to, to! Mój małż też pisywał i pisuje poezję, która rzeczywiście jest jak zapis jego życia...

Grease moje raczej stanowią zapis emocji/refleksji/tęsknot etc.

62

I o to właśnie chodzi, że z tych refleksji i emocji składa się życie. Z dawnych wierszy przemawia tęsknota za niezaznanym uczuciem, z późniejszych radość i upojenie, z kolejnych ból problemów itd. To wszystko idealnie zgrywa się z życiorysem. Zresztą - tyczy się to nie tylko poezji mojego wybranka, ale i mojej własnej smile

63

Jeżeli czujesz taką potrzebę aby pisać,pisz.

Grease napisał/a:

I o to właśnie chodzi, że z tych refleksji i emocji składa się życie. Z dawnych wierszy przemawia tęsknota za niezaznanym uczuciem, z późniejszych radość i upojenie, z kolejnych ból problemów itd. To wszystko idealnie zgrywa się z życiorysem. Zresztą - tyczy się to nie tylko poezji mojego wybranka, ale i mojej własnej smile

Prawda i jeszcze raz prawda. Chętnie zapoznałbym się z Twoimi wierszami. Serdecznie zapraszam do lektury moich, choć zapewne będziesz nimi rozczarowana.

65

Wielbiciel Lidiji Bacic napisał/a:
Grease napisał/a:

Prawda i jeszcze raz prawda. Chętnie zapoznałbym się z Twoimi wierszami. Serdecznie zapraszam do lektury moich, choć zapewne będziesz nimi rozczarowana.

Możesz podać link? smile Moje godne uwagi nie są, ale może kiedyś się odważę smile

Posty [ 1 do 65 z 84 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pamiętnik - czy warto go pisać...

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024