Pożyczyć obcemu pieniądze? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pożyczyć obcemu pieniądze?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Pożyczyć obcemu pieniądze?

Miałam wczoraj dziwną sytuację. Zatrzymał mnie na ulicy młody człowiek, rzekomo żołnierz w cywilu, i chciał pożyczyć na pociąg ekspresowy do Gdańska, no to by było ponad 90 zł!Zaczął się tłumaczyć, że już innych zatrzymywał, że nikt nie chciał pomóc, że mnie zatrzymał bo szłam sama, że pokaże mi dowód,że zwróci pieniądze. Ja pytam, to dlaczego nie masz pieniędzy? A on na to, że ma tylko 6zł, bo czekał na wypłatę z wojska która miała wpłynąć 27 marca, ale nie wpłynęła. Krążył w okolicach akademików i kościoła, licząc na to że mu studenciaki pomogą lub ludzie wierzący.

Wiecie dziwnie się czułam, po pierwsze nie mogłam mu dać takiej sumy, bo nie miałam gotówki, po drugie spieszyłam sie do pracy i nie mogłam się spóźnić, po kolejne nie ufałam mu.... A w tym wszystkim czuję się winna, że mogłąm pomóc, bo jakby mi się coś takiego przytrafiło, to czy ktokolwiek by mi pomógł? W takich sytuacjach człowiek zostaje wystawiony na taką próbę...Czasem myśle, że to Bóg zsyła na naszej ścieżce życiowej takich ludzi i nas sprawdza...A jak to była ukryta kamera, a jak to było jakieś badanie ludzkiej dobroci?
Opowiadał mi ten żołnierz, że zatrzymał jakąś kobietę, ale mu powiedziała, że właśnie kupiła pigułki antykoncepcyjne i gdyby ją zatrzymał przed apteką pewnie by mu pożyczyła. Powiedział mi że tamta laska go wkurzyła, uniósł się nawet, powiedział jej ponoć co by było gdyby mąż nie miał seksu jedna noc, a pomogłabyś mi?
Co robić w takich sytuacjach? Mam sumienie, ale z drugiej strony już coraz mniej ufam ludziom!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pożyczyć obcemu pieniądze?

Jeżeli był to żołnierz jadący do domu na przepustkę to podróż powinien mieć opłaconą czy darmową (tak kiedyś było). A co do wspomagania pieniężnego. 90 zł to spora suma (na pewno bym tyle nie dała obcemu), ale zawsze można dać część 5 czy 10 zł. Nie tylko Ty  musisz wspomagać. Gdyby tak dało kilka osób po te 5 zł w końcu zebrał by całą sumę.

3

Jing jang, musze Cie zmartwic - prawdopodobnie trafilas na "naciagacza". Niestety, sa tacy ktorzy pod maska chorego, niesprawiedliwie potraktowanego przez panstwo/krewnich/los, wykorzystuja dobre sumienienie, wspolczucie innych.

Wielu tak "zarabia" na zycie (chodzi po pociagach, kolejkach i opowida historie zycia i prosi o "wsparcie" lub "kawalek chleba")!
Mi osobiscie zdarzylo sie wysluchac tego typu historyjki i tez mialam mieszane uczucia. Jednak zastanowilam sie czy ja w takim wypadku zwrocilabym sie tak otwarcie do ludzi i prosila o pozyczke (90zl!?- zolnierzom przysluguje 50% znizki!!!). Chyba predzej probowalabym zlapac autostop.

Zastanawia, tez z jaka plynnoscia i brawura taka historia jest opowiadana (jak wersety aktora).

"Zolnierz" wybral dobrych ludzi - wierzacych i podobnie jak on zmagajacych sie z problemami gotowkowymi, majac nadzieje ze zadziala ich dobre serce, solidarnosc, itd.

Jest to chore spolecznie zjawisko. Wciaz zdarzaja sie ludzie, ktorzy wola wybrac naciaganie, oszustwo i wloczege po ulicach zamiast pracy (a powiedzmy sobie szczerze - ta praca lezy dzisiaj na ulichach).

Konkluzja: Nie pozyczac pieniedzy obcym!!!

4

ze względu na okoliczności też nie pożyczyłabym ew tak jak pisze MagdaZ 5 max. 10zl

5

nie wiem , co zrobiła bym w takiej sytuacji . 'Pożyczałam' ( na wieczne nieoddanie) nie którym obcym pieniądze , ale były to niskie sumy (1,2,5zł) , czasem dałam jakiemuś 'żurkowi' papierosa . wink
Raczej nikomu nie dała bym 90 złotych !

6

90 zł to zawrotna suma biorąc pod uwagę czasy jakie nastały. Równiez przypuszczam, ze to był zwykły naciągacz. Zołnierze raczej mają opłacane przepustki.
Poza tym gdyby rzeczywiscie nie miał pieniędzy na bilet poprosilby o 1zł, 2zł 5zł, a nie 90zł. Od kilku czy kilkunastu osób na pewno uzbieralby potrzebą kwotę.
Mnie kiedys zaczepiła na ulicy babka z receptą w ręku twierdząc, że brakuje jej 1zł. do wykupienia antybiotyku dla dziecka, a pani magister w aptece nie chce jej sprzedać tego leku. Ponieważ jak niektórzy o mnie mówią mam zadatki na detektywa zwróciłam uwagę na datę na tej recepcie. To był luty, a recepta wystawiona byla w grudniu. O ile mi wiadomo recepta na antybiotyk ważna jest 7 dni. Czyli w tej sytuacji było już 2 miesiące po terminie. Powiedziałam to tej kobiecie, a ona zmyła bardzo szybko i tyle ją widzieli. Tego samego dnia spotkałyśmy się jeszcze raz. Zmierzała w moją stronę, ale jak zorientowała sie, że ja to ja, szybko zmieniła kierunek drogi.
Jeżeli podejdzie do mnie ktos i poprosi o zakup jedzenia, a nie pieniądze, idę i kupuję. Jestem wrogo nastawiona do ludzi zbierających pieniądze na ulicy, wykluczając WOŚP. Im pomagam od lat, a teraz w szczególności, ponieważ sama mam dziecko, które już zdąrzylo skorzystać ze sprzętu zakupionego przez WOŚP.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Pożyczyć obcemu pieniądze?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024