ograniczenie wladzy rodzicielskiej ojcu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » ograniczenie wladzy rodzicielskiej ojcu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: ograniczenie wladzy rodzicielskiej ojcu

Witam.
Mam mały problem i nie wiem jak się za to zabrać i czy w ogolę jest jaka kolwiek szansa na ograniczenie władzy rodzicielskiej ponieważ mam obawy ze jak sobie mój ex  o malej przypomni to ją kiedy zabierz z ulicy lub z pod szkoły .Mam 4 letnia córkę a od jakiegoś dłuższego czasu nie jestem z jej ojcem(2.5 roku) mam zasądzone alimenty  oraz sprawę komorniczą która niestety nie daje rezultatów alimenty otrzymałam może z 3 razy bo ex pracuje na czarno lub umowy śmieciowe z których nie można ściągać należności wiec sama muszę ja utrzymywać oraz za wszystko płacić jeżeli chodzi o fundusz alimentacyjny też nie mam na co liczyć bo dla Państwa jestem ,,za bogata" i mi się nie należy  .ojciec malej nie odwiedza jej od jakiś 2 lat mała potrafiła mijać go na ulicy on nie potrafił się odezwać nie odwiedza jej nawet w święta oraz w  urodziny nie chodzi mi o prezenty ale o sam fakt nawet głupiej kartki nie potrafi wysłać nie wiem o niej dosłownie nic nie wspomnę o tym ze nie znam jego adresu zamieszkania ponieważ nie ma stalego meldunku co jakiś czas zmienia adres wynajmowanego mieszkania natomias wszędzie podaje mój adres jako zamieszkania mimo ze to bzdura. Mój ex wie tyle o córce   co usłyszy od znajomych  a ona już go po prostu nie pamięta patrząc na zdjęcia mówi ze to jest wujek średnio co  roku się odzywa oskarżając mnie o brak kontaktów z córką ponieważ robiłam mu awanturę o to ze przyszedł po wypiciu  alkoholu (nie ,,zataczał się ale było czuć ) a jego wizyty z mała były max 30 minutowe lub umawiał się na odwiedziny a nie przychodził . ostatnio  tez się odezwał po ponad roku w celu się umówienia aby dojść do porozumienia natomiast się nie zjawił na spotkanie i nie odezwał od tamtego razu.
Proszę o poważne odpowiedzi

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: ograniczenie wladzy rodzicielskiej ojcu

Myślę że w tej sytuacji spokojnie możesz wnioskować o ograniczenie a nawet pozbawienie władzy rodzicielskiej. Twój ex nie wywiązuje się z obowiązku alimentacyjnego a wręcz uchyla się od niego, do tego kontakty z dzieckiem też nie są takie jaki być powinny. Skoro olewa córkę i nie chce uczestniczyć w jej życiu to lepiej aby prawa zostały mu ograniczone bądź całkowicie odebrane. Tacy ojcowie nie zasługują na to aby mieć jakiekolwiek prawo do dziecka bo niestety ale zrobić dziecko jest łatwo ale później wychowywać to jakoś dużej części mężczyzn w tych czasach ciężko przychodzi. Nie zastanawiaj się ani chwili tylko składaj wniosek do sądu. Pozdrawiam!

3

Ty nie masz małego problemu. Wręcz przeciwnie, Twój problem jest duży i powinnaś dla dobra dziecka zrobić wszystko żeby go rozwiązać.
Wniosek o graniczenie lub pozbawienie ojca praw rodzicielskich składa się do sądu rodzinnego w swoim miejscu zamieszkania. To musisz sobie sprawdzić, wystarczy przejść się do sądu i zapytać. Informacji na pewno udzielą też w Ośrodku Pomocy Społecznej lub Centrum Pomocy Rodzinie czy innych takich instytucjach zajmujących się pomocą społeczną. Wzór wniosku łatwo znajdziesz w internecie.
Jeżeli ojciec nie interesuje się córką - tym bardziej trzeba uregulować prawnie te sytuację. Żeby nie było, jak mówisz, że nagle zjawia się całkiem obcy pan i zabiera dziecko nie wiadomo gdzie. Lub na starość żąda od córki alimentów na siebie.

4

Z tego co się orientuje to co do całkowitego pozbawienia nie ma szans ponieważ ex nie zagraża życiu dziecka.a tez w sumnie nie wiem co mogę napisać w uzasadnieniu oraz czy również mogę się udać do psychologa z córka aby wydała opinie na temat więzi emocjonalnej i jej stanach lękowych ponieważ czasami się zdarza  że mała nie chce mnie wypuszczać z domu bo się boi ze nie wrócę ..

5

natalia0712 napisał/a:

Z tego co się orientuje to co do całkowitego pozbawienia nie ma szans ponieważ ex nie zagraża życiu dziecka.a tez w sumnie nie wiem co mogę napisać w uzasadnieniu oraz czy również mogę się udać do psychologa z córka aby wydała opinie na temat więzi emocjonalnej i jej stanach lękowych ponieważ czasami się zdarza  że mała nie chce mnie wypuszczać z domu bo się boi ze nie wrócę ..

Ex nie musi zagrażać życiu dziecka. Pozbawić praw można gdy ojciec nie interesuje się dzieckiem i nie płaci alimentów to dwa główne argumenty, wiem bo sama to przerabiałam. Opinia psychologa może pomóc. Dzieci czasem tak mają jak są bardzo przywiązane do rodzica, mój syn jak był młodszy też nie chciał mnie wypuszczać z domu ale z wiekiem mu to przeszło. Być może problem tkwi gdzie indziej. Jeżeli takie sytuacje będą się często powtarzać to myślę że wizyta u psychologa nie zaszkodzi. Co do wniosku to w uzasadnieniu opisz dokładnie kontakty córki z ojcem (a w sumie ich brak) napisz też jak ma się sprawa z alimentami i to w zupełności wystarczy, no ewentualnie podaj jeszcze jakiś konkretny powód dlaczego chcesz go pozbawić praw.

6

Wnioskuj o odebranie wladzy rodzicielskiej. Ojciec nie wywiazuje sie z podstawowych obowiazkow: lozenia na dziecko i uczestniczenia w jego wychowaniu. Jesli dla sadu bedzie to zbyt duzo to ograniczy wladze.
Dolacz do wniosku papiery od komornika oraz z wydz rodzinnego i alimentacyjnego.
Napisz to co tu napisalas o jego odwiedzinach, alimentach i kontaktach z dzieckiem.
Nie ciagaj dzieciaka po psychologach-jesli bedzie trzeba sad sa o tym zdecyduje.

7

Natomiast czy można złożyć podobny wniosek do sądu po kilku latach..

8

Ojciec wobec dziecka nie wywiązuje się ze swoich obowiązków rodzicielskich - w każdej chwili możesz złożyć stosowny wniosek do sądu rodzinnego o ograniczenie, bądź pozbawienie  - z tym może być trudniej, ale to już od sądu zależy.
Pozbawienie władzy rodzicielskiej nie uchyla wobec niego obowiązku alimentacyjnego.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » ograniczenie wladzy rodzicielskiej ojcu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024