czy mąż moze odebrac nazwisko nie swojemu dziecku? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » czy mąż moze odebrac nazwisko nie swojemu dziecku?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1 Ostatnio edytowany przez mysiaa12 (2014-12-30 13:26:40)

Temat: czy mąż moze odebrac nazwisko nie swojemu dziecku?

witam
nie wiem czy dobrze sie pokierowalam z pytaniem, jesli nie prosze o pokierowanie

w kwietniu tego roku wzielam slub z meszczyzna ktory byl rozwiedziony, urodzila nam sie corka juz w trakcie malzenstwa
jego eks zona takze byla w ciazy z innym facetem , ktory odszedl od niej nim urodzila (urodzila w sierpniu tego roku) , jak to bywa z prawem u nas jako ojciec widnieje moj maz poniewaz nie minely te wyznaczone dni, w styczniu bedzie sprawa o zaprzeczenie ojcostwa
moje pytanie takie, czy moj maz moze odebrac temu dziecku swoje nazwisko ( bo ma jego) skoro eks zona nie wrocila do swojego nazwiska i tez ma nazwisko mojego meza , czy raczej to niemozliwe, pytam bo maz chce na sprawie poruszyc ten temat

za odpowiedzi dziekuje

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy mąż moze odebrac nazwisko nie swojemu dziecku?

Mialam podobną sytuację w otoczeniu.

Facet żonaty, zona go zdradza pomimo ze sprawa rozowoda byla w trakcie po urodzeniu dziecka dziecko dostalo nazwisko jeszcze "męża" ale pozniej po zrobieniu badan DNA które wykluczylo ze jest to jego dziecko ubiegal sie o zmianę nazwiska noi zostało zmienione ale na jakie nie wiem bo nawet jeśli sie rozeszly to ta eks zona miala nazwisko bylego męża.

Wiec albo daje sie nazwisko panieńskie matki albo ojca dziecka jeśli ten uzna to dziecko.

3

mysiaa12 napisał/a:

w kwietniu tego roku wzielam slub z meszczyzna ktory byl rozwiedziony, urodzila nam sie corka juz w trakcie malzenstwa
jego eks zona takze byla w ciazy z innym facetem , ktory odszedl od niej nim urodzila (urodzila w sierpniu tego roku) , jak to bywa z prawem u nas jako ojciec widnieje moj maz poniewaz nie minely te wyznaczone dni, w styczniu bedzie sprawa o zaprzeczenie ojcostwa
moje pytanie takie, czy moj maz moze odebrac temu dziecku swoje nazwisko ( bo ma jego) skoro eks zona nie wrocila do swojego nazwiska i tez ma nazwisko mojego meza , czy raczej to niemozliwe, pytam bo maz chce na sprawie poruszyc ten temat

W ciągu 6 miesięcy od dowiedzenia się o narodzinach dziecka mąż może zaprzeczyć ojcostwu.
Potem pozostaje odwołanie się do prokuratora, który rozparzy sprawę i często w dla "dobra dziecka" oddala wniosek.

Jeżeli dziecko urodziło się w sierpniu, to 6 miesięcy mija w lutym przyszłego roku.
Jeżeli rozprawa ma się odbyć w styczniu, to znaczy ze Twój mąż wniósł wniosek o zaprzeczenie ojcostwa w ustawowym terminie,
ma pełne prawo zrzec się ojcostwa, a co  za tym idzie wszelkich praw dziecka do niego - również nazwiska.

4

nawet jesli jego eks zona ma tez to nazwisko co moj maz?
nie wrocila do swojego po rozwodzie a ojciec dziecka nie przyznaje sie do niego (narazie) bo pozniej ma miec on sprawe po zaprzeczeniu przez mojego meza

mysiaa12 napisał/a:

nie wrocila do swojego po rozwodzie a ojciec dziecka nie przyznaje sie do niego (narazie) bo pozniej ma miec on sprawe po zaprzeczeniu przez mojego meza

Mysle ze sedzia będzie wiedział i udzieli wystarczających informacji, ew. można się zapytać w sekretariacie sadu lub na jakims forum prawniczym. Tak to można tylko gdybac. Oczywiście podczas sprawy trzeba zlozyc stosowny wniosek.

6

mysiaa12 napisał/a:

Bądź poważna - to jest nie tylko nazwisko Twojego męża, ale też jego byłej żony. Dziecko będzie miało albo nazwisko ojca albo matki, jeśli matki to to, które ona nosi aktualnie. Swoją drogą, nie masz innych problemów? To tylko pozazdrościć...

7

A czemu dziecko ma zmienić nazwisko bo twojemu się tak podoba ??
To chore..
Znam rodzinę gdzie żona chciała by mąż przyjął jej nazwisko ponieważ jego były pospolite a jej arystokratyczne (7 herbów) z ojca i matki (niebieska krew) on się stawiał nawet chciał by przyjęła jego a nie miała podwójne ona nie zgodziła się. Dziecko przyjęło jego nazwisko bo wymusił to na niej minami i lamentem w końcu kiedyś po kilku kłótniach zdradziła go. Chciał rozwodu i zmiany jej podwójnego nazwiska nie zgodziła się na złość mu. Sąd nie może nic wymusić, wybór należał do niej.Po rozwodzie z jej winy(pomimo wszystko bardzo sprawiedliwym bo zdrada to był jej wybór ) dziecko trafiło do niej potem mąż znów chciał wymusić tym razem  zmianę nazwiska dziecka po jego utracie (bo nie miał z synem żadnej więzi). Znów sąd nie mógł nic wymusić no i widzisz punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia....

8

Secondo1 napisał/a:
mysiaa12 napisał/a:

W ciągu 6 miesięcy od dowiedzenia się o narodzinach dziecka mąż może zaprzeczyć ojcostwu.
Potem pozostaje odwołanie się do prokuratora, który rozparzy sprawę i często w dla "dobra dziecka" oddala wniosek.

Jeżeli dziecko urodziło się w sierpniu, to 6 miesięcy mija w lutym przyszłego roku.
Jeżeli rozprawa ma się odbyć w styczniu, to znaczy ze Twój mąż wniósł wniosek o zaprzeczenie ojcostwa w ustawowym terminie,
ma pełne prawo zrzec się ojcostwa, a co  za tym idzie wszelkich praw dziecka do niego - również nazwiska.

od razu mowię że nie jestem specjalista ale zaprzeczenie ojcostwa i pozbawienie nazwiska to zupelnie inna sprawa, Zaprzeczenie ojcostwa- jak najbardziej da sie zrobic. Natomiast nazwisko dziecko będzie miało takie jakie ma matka. Chyba,że ona i jego biologiczny ojciec postanowia dać dziecku nazwisko bilogicznego ojca co nie jest oczywistośćią. Jesli tego nie zrobią, dziecko pozostanie przy nazwisku matki.
Ja byłam po rozwodzie 7 lat kiedy z drugiego związku urodzilo mi się dziecko, a poniewaz nie chciałam być z ojcem tego dziecka wolałam żeby nosilo moje nazwisko, to samo co jego  starsze rodzeństwo. i tak jest. Tak więc moje dziecko nosi nazwisko byłego męża choć on w żaden sposób nie jest z nim spokrewniony.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » czy mąż moze odebrac nazwisko nie swojemu dziecku?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024