Witam, chciałabym Was prosić o obiektywną wypowiedz na pytania które z pewnością nurtują wiele osób w tym kraju. Jeśli ktoś z Was zetknął się z taką formą zatrudnienia to bardzo proszę o pomoc. Moje pytanie dotyczy głównie tego czy pracodawca zatrudniając mnie na umowę zlecenie na pół etatu i powiedzmy w miesiącu w którym jest 21 dni roboczych czyli w przypadku pół etatu 84 godziny do przepracowania to czy te 84 godziny pracodawca może wybrać w jakie dni tygodnia mogę te godziny wyrobić. Jeśli pracodawca powie mi ze mam pracowac 4 soboty i 2 niedziele w miesiącu i te godziny są liczone tak samo jak w dni robocze a na koniec miesiąca niezależnie czy jestem w pracy w środe, piątek czy niedziele dostanę wynagrodzenie o tej samej wysokości. Jak to jest właściwie z tymi niedzielami przy tego typu umowie? Czy to prawda ze dopiero jeśli się pracuje więcej niż 2 niedziele w miesiącu należy się dodatkowe wynagrodzenie a jeśli tylko te 2 to mają mi byc one policzone tak samo jak robocze?
2 2014-12-22 22:40:20 Ostatnio edytowany przez Sponi (2014-12-22 22:41:23)
Witam, chciałabym Was prosić o obiektywną wypowiedz na pytania które z pewnością nurtują wiele osób w tym kraju. Jeśli ktoś z Was zetknął się z taką formą zatrudnienia to bardzo proszę o pomoc. Moje pytanie dotyczy głównie tego czy pracodawca zatrudniając mnie na umowę zlecenie na pół etatu i powiedzmy w miesiącu w którym jest 21 dni roboczych czyli w przypadku pół etatu 84 godziny do przepracowania to czy te 84 godziny pracodawca może wybrać w jakie dni tygodnia mogę te godziny wyrobić. Jeśli pracodawca powie mi ze mam pracowac 4 soboty i 2 niedziele w miesiącu i te godziny są liczone tak samo jak w dni robocze a na koniec miesiąca niezależnie czy jestem w pracy w środe, piątek czy niedziele dostanę wynagrodzenie o tej samej wysokości. Jak to jest właściwie z tymi niedzielami przy tego typu umowie? Czy to prawda ze dopiero jeśli się pracuje więcej niż 2 niedziele w miesiącu należy się dodatkowe wynagrodzenie a jeśli tylko te 2 to mają mi byc one policzone tak samo jak robocze?
W oparciu o wiedzę jaką posiadam w zakresie umów zlecenia, nie ma znaczenia, czy pracujesz w niedziele czy w zwykłe dni roboczę. Godzisz sie w końcu na stawkę i zaraz przy podpisywaniu umowy zlecenia ustalasz czas pracy z pracodawcą. Nie jest tak, że to ty ustalasz warunki.
Dorabiam dorywczo przy inwentaryzacjach nocnych. Najczęściej na umowe zlecenie. Nie mam z tego tytułu wyższej stawki.
Umowa zlecenie to nie etat.
I właśnie to chcialam wiedziec, dzięki:)
umowa zlecenie na pöł etatu?
umowa zlecenie na pöł etatu?
tak na pół etatu bo umownie jestesmy umowione ze przerabiam ilość godzin polowe tych co przy calym czyli jak miesiac ma 20dni roboczych to jest 80h czyli polowa ze 160. A w jakie dni czy sa to świateczne czy zwykle ktore wypadaja w ciagu danego miesiaca decyduje przelozona.
wiem ze moze Cię dziwic ze umowa zlecenie a na pół etatu bo takich umów nie podpisuje sie przewaznie na etat czy na pół. w umowie jest tylko podana moja stawka i obowiązki. Natomiast to ze wyrabiam tyle i tyle godzin nie jest w umowie wyszczegolnione. Taka "zaleta" umów śmieciowych ze niektóre szczegoły nie sa podane ale nie mam z tego powodu raczej żadnych obaw bo taką umowę mozna łatwo zerwac co wiem z doświadczenia bo to nie moja pierwsza. Tylko tak mnie ciekawiły te dni świateczne wlasnie bo sporo roznych opinii slyszalam.