Menu weselne -serwowane czy bufetowe? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Menu weselne -serwowane czy bufetowe?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Menu weselne -serwowane czy bufetowe?

Jakie jest Wasze zdanie lepiej na weselu podać jedzenie serwowane na talerzach indywidualnie dla każdego gościa czy w bufecie?
Planuje przyjęcie weselne i nie mogę się zdecydować. Oba mają plusy i minusy.
Przy serwowanym jest bardziej elegancko, ale goście nie mają szerokiego wyboru co i kiedy jeść. W bufecie mają do wyboru, do koloru i mogą nakładać ile chcą i kiedy chcą.
Jak Wy wybrałyście lub planujecie zorganizować przyjęcie weselne?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Menu weselne -serwowane czy bufetowe?

Jeszcze nie bylam na żadnym weselu gdzie byl bufet i kazdy podchodził i do ke sam nakładał czy nakładano przez kucharkę czy kogoś do tego przystosowanego.
Napewno jest to plus , kazdy naklada sobie ile chce, wraca się do swoich ulubionych dan tylko problem moglby byc taki ze tego jedzenia naprawdę musialo by byc dużo. Jednego zostaje wiecej a drugie moze braknąć.

Opcja serwowania jest chyba najlepsza kazdy dostaje tyle co każdy. Nie ma dokładek.

Ja bym wybrała opcje serwowania.

3

Ile dań obiadowych planujesz? Zawsze można zaserwować np. zupę (przeważnie w propozycjach weselnego menu i tak jest tylko jedna pozycja do wyboru), drugie danie podać na półmiskach w stoły (wybór dla gości), a przy deserze znowu wrócić do serwówki.
Możesz też zamówić dwa różne drugie dania do wyboru, kelnerzy w odpowiednim czasie zbiorą zamówienia od gości i podadzą dania w formie serwówki. Jest i elegancja i wybór dla gości.

Co z zimnymi przekąskami? Bufet, czy w stołach? Planujesz podanie ciepłych dań w nocy? Jeśli tak, to w jakiej formie?

4

Ja bym zrobiła menu serwowane+szwedzki stół smile

5

Dawno nie byłam na żadnym weselu, ale zawsze było tak, ze jedzenie typu obiad było podawane na półmiskach np. różne rodzaje mięs, kartofle, frytki, surówki itp i każdy nakładał sobie na talerz co chciał i tyle ile chciał. Tak samo serwowane były zimne zakąski, sałatki, ciasta i owoce. Jedyne co było przynoszone w porcjach to jakiś barszczyk, flaki około północy.
Jeżeli tańce przewidziane byłyby na drodze pomiędzy stołem a bufetem, to nie wyobrażam sobie takiego rozwiązania. Po prostu parę talerzy na pewno wylądowałoby na podłodze potraconych przez tańczących.

6 Ostatnio edytowany przez Kejti75 (2014-09-19 12:45:49)

Najlepsze jest to, że sama organizuję różne eventy, w tym wesela i zawsze potrafię doradzić.
Teraz jak doszło do organizacji mojego własnego przyjęcia jestem w kropce ;-)
Opcja rożnych mięs na półmiskach jakoś nie podoba mi się i kojarzy mi sie z remizą, albo salami weselnymi pod miastem.

Chyba zrobię tak jak pisała Żanetka45 - połączę jedno i drugie według takiego schematu:

1. Powitalny obiad serwowany do stołu (2 zupy do wyboru i drugie danie)
2. Cześć przystawek na stołach, żeby starsze osoby miały wygodniej i na zagrychę do wódeczki
3. Przystawki w bufecie i dania ciepłe w bemarach  (4 dania gorące + dodatki warzywno-skrobiowe)
4. Bufet kawowy z cistami i owocami.
5. Tort serwowany o północy.
6. Około 1.30 serwowana do stołów zupa typu barszczyk, albo żurek.
7. Bar z barmanem z listą około 7 drinków + wino i wódka na stołach.

Tak to właśnie widzę :-)

7 Ostatnio edytowany przez Mały_Książe (2014-09-19 15:52:20)

Wesele niby podniosła chwila, a tu z boku tłum ludzi przepychających się w bufecie do miski z kotletami.... to będzie piękny widok tongue

Byłem świadkiem takiego wesela i to co tam się działo to był cyrk na kółkach. Zwłaszcza jak wszyscy hurtem ruszyli po pierwsze danie. Ludzie stali po kilkanaście minut nim dopchali się do swej kolejki po czym nie mogli skompletować dań na talerzach bo a to tego zabrakło a to tamtego. Kucharki niby donosiły, ale to wszystko wyglądało żałośnie.

Późniejsze posiłki nie wyglądały wcale lepiej, bo ludziom jakoś głupio było latać po dokładki przez całą salę. Każdy narzekał i psioczył na to.

Tylko serwowane dania.

8

Pierwsze danie ma być serwowane do stołu :-)
Po 2 daniowym obiedzie, deserze i przystawkach na stole komplet gości nie ruszy do bufetu.... litości ;-)

Kiepsko musiał być zorganizowany ten bufet skoro każdy narzekał i psioczył :-(
Ale co miejsce to miejsce cóż :-(
Na szczęście ja przy imprezach, które organizowałam nie miałam takich wpadek i mam nadzieję, że moje wesele nie bedzie pierwszym takim przypadkiem :-)

9

Myślę, że z serwowanym obiadem  i pozneij szwedzkim stole do fajny pomysł. Stoły wyglądają wtedy bardziej elegancko. Tylko zeby to dobrze wyszło obsługa musi być dobra, żeby systematycznie dokładali jedzenie.

10

My planujemy zrobic po polowie. Dania serwowane na goraco podawane do stolu dla kazdego. Na stolach napoje i jakies przystawki. Ale np wedliny ktore bedziemy miec swojskie beda na szwedzkim stole. Tak samo oddzielnie beda staly tace z ciastkami przy samowarze, bo wg nas ciastka nie bardzo schodza na weselach a tylko zajmuja miejsce na stole. Jeszcze do konca nie ustalilismy co bedzie na szwedzkim stole ale na pewno zrobimy pol na pol.

11

Taka opcja pół na pół chyba najfajniejsza :-)
Duszyczka,a gdzie i kiedy organizujesz wesele? tak z ciekawości ;-)

12

Remiza w woj lubelskim. We wrzesniu za rok.

13

Kurcze to chyba trudno tak wszystko zorganizować czy ta remiza ma jakieś zaplecze żeby spokojnie można było organizować takie imprezy? Zamawiacie firme cateringowa czy kucharke i kelnerki oddzielnie?

14

Tak remiza jest przystosowana, ma duza kuchnie, suchy magazyn i dwie chlodnie. W dodatku samowar i cala zastawa sa juz w cenie wynajmu. Zatrudniami kucharki z obsluga. My tylko musimy kupic spozywke do gotowania. Klucz do sali dostaniemy we wtorek wiec sala i cale zaplecze nalezy do nas kilka dni przed weselem. Na pewno wiecej roboty samemu ale tez o wiele mniejsze koszta.

15

To super, ze ta remiza ma tak przygotowane zaplecze. No i zastawa jest plusem :-)
Bez tego byłoby ciężko.
Trzymam kciuki za to żeby wszystko było tak jak zaplanujecie :-)

Kejti75 napisał/a:

Jakie jest Wasze zdanie lepiej na weselu podać jedzenie serwowane na talerzach indywidualnie dla każdego gościa czy w bufecie?
Przy serwowanym jest bardziej elegancko, ale goście nie mają szerokiego wyboru co i kiedy jeść. W bufecie mają do wyboru, do koloru i mogą nakładać ile chcą i kiedy chcą.

Myślę że najlepiej podać dania serwowane na początek dwa do wyboru. To się zwie serwis francuski. Kelner nakłada gościom mięso jakie chcą z półmiska na talerz. Trudne więc dziś rzadko stosowne le zdarza się że ktoś to umie, u na w okolicy Legionowa dają tak w Pałącu Ślubów w Jabłonnie. Wychodzi pięknie.
Potem na kolejne dania bufet i na koniec zupka serwowana:))) Pięknie i goście zadowoleni.
MAmy też taką salke pod ?Legionowem gdzie jedzenie jest na półmiskach i goście sami sobie nakładają. Plusem jest to że każdy je ile chce i wybiera to na co ma ochotę, minusem że u nas dają bardzo dużo a spotkałam się że gdzie indziej już było mało i dla kogoś zbrakło.

17

My z narzeczonym chcemy, aby nasze wesele było w stylu starodawnym, tak więc postanowiliśmy, że wszystkie dania będą serwowane przez kelnerów ubranych w stroje z epoki średniowiecza;-). Natomiast głównym daniem będą pieczone prosiaki oraz baranina. Długo szukaliśmy firmy cateringowej, która będzie serwowała takie dania, w końcu zdecydowaliśmy się na Kuchnię Sudecką, którą znaleźliśmy w serwisie internetowym favore.pl (wystarczy wpisać kuchnia sudecka).
Już się nie mogę doczekać tego dnia!!!!

18

Wszystko na stołach gości, w końcu przychodzą się pobawić i zjeść i napić. Ciasta też będą, bo ja jako gość nie lubię ganiać do słodkiego stołu i brać więcej na talerzyk. W tamtym roku byłam na weselu z wielkimi dekoracjami i ludzie przestawiali i zdejmowali, bo po prostu się nie widzieli.

A jeśli chodzi o kupno alkoholu, to najlepiej polować na alkohole w hurtowniach https://fxpartnerzy.pl/kiedy-i-dlaczego … -hurtowni/ Jest znacznie taniej niż w slepach detalicznych/

19

Kejti75 napisał/a:

W bufecie jest lepiej wg mnie-niech sobie kazdy wybiera co lubi jesc.  Nie podoba mnie sie zwyczaj dawania gosciom pod nos jedzenia nie wiedzac czy lubia dana potrawe,czy nie... tak nawet nie robie majac zwyklych gosci czyli nie podaje im na talerzach gotowych dan,tylko wole wystawic na stol rozne rzeczy i sami sobie wybieraja co chca jesc.

20

U nas game changer’em na początku było dokładne porównanie ofert sal - prawie nigdy te oferty nie są rowne 1:1 i tak naprawdę cene talerzyka kształtuje to co dokładnie będziesz miała z rzeczy na jakich i tak Ci zależy i które byś ewentualnie musiała dokupić (np. Napoje gazowane, opłaty za korkowe, opłaty za tort z zewnątrz czy wybrany rodzaj kwiatów żywych które sala może przekazac dekoratorce)
Dekoracje - zdecydowanie może to być drugi największy koszt wesela. Fajnie jest trafić na firmę, która nie będzie miała podejścia, że chce Ci wcisnąć ile się da, a pomoże Ci zrobić wymarzone dekoracje w budżecie jaki masz. Ja nadal nie mogę wyjść z podziwu jakie szczęście miałam współpracując z moją dekoratorką, która podpowiadała, że np. Ciemne obrusy u mnie już zrobią polowe roboty bo wypełnia wizualnie plamę białej przestrzeni.

Ogólnie alkoholi polecam poszukać w hurtowniach w sieci http://www.alkoparty.pl/wina Dobre ceny maja tutaj.

21

Bufet lepszy-kazdy sobie bierze co chce,ile chce,kiedy  chce
Serwowane to trzeba czekac wieki przy stole plus nie kazdy wszystko lubi,zje itp

22

Moim zdaniem najlepsza opcja to pół na pół smile Byłem ostatnio na takim weselu. Były 3 dania serwowane. Reszta w formie bufetu. Dzięki temu jedzenia było duzo i każdy wybrał to co mu się podobało i co chciał zjeść.

Od siebie polecam też zastanowić się nad barmanem smile Taki bar zawsze bedzei się cieszł dużym zainteresowaniem gości:
https://oryginalnybar.pl/oferta/barman-na-wesele/
Od siebie polecam kontakt z nimi, mają duże doświadczenie i spory wybor autorskich drinków.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WIECZÓR PANIEŃSKI, ŚLUB, WESELE » Menu weselne -serwowane czy bufetowe?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024