Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Zakładam ten wątek, żebyśmy mogły wrzucić tutaj menu (z przepisami) naszych urodzinowych imprez. Może dla kogoś będzie to inspiracją ![]()
A poza tym - żeby chwalić się swą kulinarną inwencją i talentem ![]()
W niedzielę robiłam małe urodzinowe przyjęcie dla mojego partnera. Były 4 dorosłe osoby.
Menu:
Tort szarcwaldzki.
Sałatka z krewetkami.
Sałatka z rukolą.
Na gorąco - frankfuterki.
Białe pieczywo.
Z napojów - klasycznie herbatka, kawka, soczek. Mniej klasycznie rakija, zwana winopłodem ![]()
Tort szarcwaldzki nie był pieczony. Nie mam piekarnika, nad czym ubolewam (jest w kolejce do kupna, acz pierwszeństwo ma zmywarka, przy dwóch brzydzących się myciem naczyń osobach niezbędnie potrzebna).
Tort powstał z:
- gotowych krążków biszkoptowych kakaowych,
- litra śmietanki 30%, ubitej wraz z cukrem, cukrem waniliowym i śmietan-fixem
- wiśni ze słoika (drylowanych),
- zalewy z wiśni połączonej ze spirytusem,
- czekolady 90% kakao.
Krążki zostały nasączone, upstrzone wiśniami, posmarowane śmietaną, z wierzchu oprócz śmietany posypane wiórkami czekolady. Filzofia żadna, łatwe i przyjemne, roboty mało, a zachwytów i komplementów mnóstwo!
Sałatka z krewetkami wymagała nieco większego nakładu pracy.
Wykorzystane zostały:
- krewetki w zalewie, odsączone i lekko podsmażone (1,5 minuty) na oliwie z oliwek,
- por sałatkowy pokrojony w krążki i zblanszowany (zanurzony na chwilę we wrzątku),
- puszka kukurydzy,
- ser żółty pokrojony w kostkę,
- ananas z puszki pokrojony na kawałki.
Do tego sos z majonezu z łyżeczką keczupu, sól i pieprz.
Sałatka z rukoli:
- rukola (taka kupowana z doniczki - oberwałam tylko wszystkie listki),
- 3 papryki czerwone bez skórki, pokrojone w cienkie paski,
- fasola biała z puszki,
- skórka otarta z cytryny.
Sos w stylu winegret:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- początkowo 2 łyżki soku z cytryny, ale wydawało mi się mało wyraziste, więc dodałam jeszcze łyżkę octu balsamicznego,
- łyżka pietruszki zielonej, posiekana,
- wyżej wspomniana skórka,
- ząbek czosnku przeiśnięty przez praskę
- sól, pieprz.
Sałatki udały się bardzo, sypały się zachwyty podobnie jak przy torcie ![]()
Zawsze sprawdzają mi się na imprezach bagietki z pieczarkami, bazylią i serem żółtym. Przypiekam w piekarniku i podaję na gorąco, nie miałam dotąd gości, którzy by się nie zajadali ![]()
Polecam też sałatkę z łososia wędzonego, o ile upewnicie się, że Wasi goście nie gardzą rybką ![]()
- Mała główka sałaty lodowej;
- 2-3 pomidorki;
- Świeży ogórek;
- Łosoś wędzony "sałatkowy" (można kupić na działach rybnych supermarketów) ok. 200 g
- 1 cebula czerwona;
- Ząbek czosnku
- Sok z połówki cytryny
- Sól, pieprz.