MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Witam mamusie i ich pociechy.
Na pewno niejedna z nas zastanawia się co może podać swojemu szkrabowi do jedzenia, gdy malec nagle zaczyna rezygnować z porcji kaszki czy mleka, a zaciekle wpatruje się nam w talerz i otwiera rozkosznie buzie, za każdym razem gdy widzi jak jemy smile
Zastanawiamy się wtedy, czy nasze dziecko jest już na tyle "dojrzałe" by podawać mu "inne" jedzenie?

Sama jestem na etapie żywienia 8 miesięcznego szkraba, który domaga się coraz więcej "normalnego" jedzonka. Czasem brakuje mi pomysłów na ułożenie mu dziennego jadłospisu.
Dlatego doświadczone mamusie bardzo proszę o zamieszczanie PRZEPISÓW na dziecięce potrawy smile
Niech to będą przepisy na : śniadanka, II śniadanka, obiadki, podwieczorki, deserki i kolacje. Zaznaczjamy też miesiąc życia dziecka, dla którego odpowiednia jest dana potrawka wink

Pozdrawiam i zapraszam do wspólnego gotowania naszym małym człowieczkom smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Przepis na pyszny kisiel na bobofrucie smile 

Składniki
100 ml soku typu bobofrut
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

Sposób przyrządzenia

Odlej 50 ml soku do garnuszka i zagotuj. Dodaj cukier. W szklance z pozostalym sokiem rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Podaj po ostudzeniu.

Smacznego!!

3 Ostatnio edytowany przez Kamila89 (2011-09-07 13:57:57)

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Budyń na mleku modyfikowanym ( po 7 m.ż.)

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 80 ml mleka następnego,
- 4g mączki ziemniaczanej (jedna kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej waży 4 dag, natomiast płaska 2 g)
- 1 żółtko ( możliwa wersja bez żółtka, wtedy budyń możemy podać po 6 m.ż)
- dodatki owocowe

Przygotowanie:
Mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając, zagotowujemy. Budyń możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami.



Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym    ( po 8 m.ż)

Skład:

3 łyżeczki kleiku ryżowego (10 g)
1/2 średniego jabłka (50 g)
2 łyżki naturalnego jogurtu lub jogurtu nestle po 6 m.ż. (40 g)
łyżeczka cukru (40 g)
50 ml wody

1 porcja = 150 ml

Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem, do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy ? wszystko starannie mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.


Deser morelowo-jabłkowy    (po 7 m.ż)

Skład:

1 średnie jabłko (80 g)
1 morela
1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej (5 g)
50 g wody

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy, dodając mąki ziemniaczanej (uprzednio rozprowadzonej w zimnej wodzie ? 1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy na salaterce.




Zupa jarzynowa z buraczkiem    (po 6 m. ż)

Skład:

1/2 marchwi (30 g)
1/2 ziemniaka (20 g)
1/4 pietruszki (20 g)
1/4 buraka (20 g)
łyżeczka świeżego masła (5 g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5 g)
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania

Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy i wkładamy do ugotowania do wrzącej wody na 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło i studzimy.


Papka z kalafiora lub brokułów ( po 6 m.ż)

Skład:
6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokułu
1 łyżeczka świeżego masła
1 łyżka mleka modyfikowanego ?następnego? (Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2)
1 porcja = 50-60 g

Przygotowanie:
Świeże warzywa (kalafior lub brokuły) myjemy, czyścimy lub płuczemy. Wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wkładamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy, dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki). Starszym niemowlętom (IV kwartał) należy podwoić ilość warzyw i mięsa.


Papka z ziemniaków    (po 7 m. ż)


Skład:
ziemniak średniej wielkości (80 g)
5 g masła
mleko modyfikowane ?następne? (Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2)

Przygotowanie:
Ziemniak czyścimy, obieramy cienko, starannie płuczemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy, dodając mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę  podajemy z ugotowanym mięsem bądź pulpetem i jarzynką.

4 Ostatnio edytowany przez Kamila89 (2011-09-07 13:53:23)

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Kalafiorowa z mięsem na rosole (po 7 m.ż)


Skład:
1/4 marchewki (15 g),
1/4 pietruszki (9 g),
1/2 małego ziemniaka (18 g),
1/4 małego pora (9 g),
2 gałązki kalafiora (18 g)
łyżeczka oliwy z oliwek (5 g) ewentualnie oleju słonecznikowego
łyżeczka płatków ryżowych (5 g)
mały kawałek surowego chudego mięsa z drobiu lub cielęciny (20 g)
120 g wody, którą uzupełniamy podczas gotowania
1 porcja = 180 g + 10 g mięsa


Przepis:
Warzywa starannie myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą.  Gotujemy na małym ogniu (do miękkości) jeszcze przez około 20 minut. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Można też wyjąc mięso i drobno posiekać, a warzywa i ryż przetrzeć przez gęste sitko. Przetartą lub zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy, sprawdzamy temperaturę, podajemy dziecku.



Herbatnik z mlekiem modyfikowanym    (po 6 m. ż)


Skład:
100 ml mleka modyfikowanego (?następne? ? Bebilon 2, Nan 2)
herbatnik lub sucharek

Przepis:
Do przygotowanego płynnego mleka modyfikowanego ? mleka w proszku rozcieńczonego ? dodajemy utarty sucharek (herbatnik).




Lane kluski ( po 7 m. ż)


Skład:
100 g mleka  modyfikowanego
5 g mąki kukurydzianej ( duża czubata łyżka)
1 żółtko

Przepis:
Mleko przygotowujemy zgodnie z podanym przez producenta przepisem.  Żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę, wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny być wielkości drobnej kaszy perłowej i bardzo miękkie.

5 Ostatnio edytowany przez Kamila89 (2011-09-07 13:53:55)

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Deser bananowy ( po 6 m. ż)

Składniki
banan, mleko modyfikowane

Sposób przyrządzenia
Kawałek banana pokroić na kawałki, rozgnieść widelcem. Dodać niewielką ilość mleka modyfikowanego (tyle by wciąż całość miała konsystencję niezbyt gęstej papki). Podawać jako danie deserowe

6 Ostatnio edytowany przez Kamila89 (2011-09-07 14:26:03)

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Koktajl owocowy ( wiek w zależności od owoców jakie dodajemy )

Skład
garść świeżych owoców,
50 ml mleka modyfikowanego,
malutka szczypta cukru - jeżeli owoce są kwaskowe:)

Przygotowanie:
Przygotować mleko modyfikowane wg instrukcji. Dodać owoce. Zmisowac:) GOTOWE i PYSZNE

Deserek jogurtowy ( po 6 m.ż )


Skład
misiowy jogurcik z Nestle po 6 m.ż
świeże maliny
2-3 biszkopty

Przygotowanie:
Rozdrabniamy biszkopty i owoce, łączymy z jogurtem:) Gotowe:)


Makaronowy podwieczorek ( po 8 m.ż)

Skład:
garsteczka ugotowanego makaronu,
30 ml mleka modyfikowanego,
jogurt owocowy,
owoce.

Przygotowanie:
Ugotowany makaron dzielimy na króciutkie niteczki tak aby dziecko moglo pogryźć. Mleko mieszamy z owocami i jogurtem i wlewamy do makaronu. Można zamiast makaronu użyć ugotowanego ryżu.

7

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

iziaaczku i kamilko w pierwszych dwoch przepisach jest dodawana maczka ziemniaczana! czy ona spelnia jakas role w diecie dziecka??

8

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Pulpety z ryżem (po 8 mż) >> ja podawałam już po 6 mż


Składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka lub indyka
- 2 łyżki surowego ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- żółtko

Sposób przygotowania:
Mięso starannie umyj, oczyść. Następnie pokrój w kostkę, wrzuć do maszynki i zmiel. Do zmielonego mięsa dodaj ryż, pietruszkę oraz żółtko. Umoczonymi w wodzie rękoma uformuj cztery kulki. Zamiast pietruszki możesz użyć koperku albo suszonych ziół (wystarczy czubata łyżeczka), np. estragonu lub bazylii. Ułóż pulpety na sicie do gotowania na parze. Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 40-60 min, aż ryż będzie miękki.



Ciasteczka marchewkowe


Składniki:
- 15 dag drobno startej marchewki
- 40 dag mąki
- paczka margaryny
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Ciasto wyrabia się tak jak normalne kruche, czyli najpierw sieka się zimną margarynę z przesianą mąką zmieszaną z proszkiem, a potem dodaje marchewkę i cukier. Można wycinać różne wzorki albo okrągłe ciasteczka z dżemem pośrodku (dobre są domowej roboty powidła z jabłek). Ciasteczka pieką się ok. 20 min. w temp. 180 st. Można je posypać cukrem pudrem.



Cielęcina ze szpinakiem i brokułami >> ja robię też z mięska drobiowego wink


Składniki :
- kawałek cielęciny (50-100 g)
- garść liści szpinaku
- filiżanka różyczek brokułu
- płaska łyżeczka mąki
- 2-3 łyżki mleka modyfikowanego
- sól
- pieprz
- ew. świeże listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości, po czym wyjmij, posiekaj drobno ostrym nożem w poprzek włókien. Szpinak pokrój, różyczki brokułu podziel. Warzywa podduś pod przykryciem w minimalnej ilości wody (najlepiej w garnku ze stali nierdzewnej z grubym dnem). Dodaj mięso, wymieszaj, zapraw płaską łyżeczką mąki zmieszaną z wodą, dopraw solą, ew. posiekanymi listkami ziół. Zdejmij z ognia. Gdy przestygnie do 50°C, rozrzedź mlekiem.

9 Ostatnio edytowany przez iziaaaaak (2011-09-16 17:42:00)

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Barszczyk po 7 miesiącu

Składniki

chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
1 mała marchewka
? pietruszki
mały kawałek selera
? pora
? dużego ziemniaka
?  buraka
natka pietruszki
łyżeczka masła


Sposób przyrządzenia

Do leciutko osolonego wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.
W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.
Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.


Papka mięsno ryżowa po 8 miesiącu

Składniki:

jabłko
łyżeczka masła
3 łyżeczki kleiku ryżowego
50 ml wody
20 g mięsa z piersi kurczaka
woda do ugotowania mięsa


Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce. W garnuszku zagotuj wodę dodaj jabłko chwile pogotuj. Do jabłka dodaj masło, kleik i posiekane mięso. Całość wymieszaj.

Podaj po przestudzeniu.

10

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Zupka I
!/2 litra wody, 3 marchewki, 1 duży ziemniak, szczypta kminku, 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej, po tygodniu można dodać 1/3 pietruszki, 1 por ( biała część), 1 ząbek czosnku, szczyptę imbiru, 1 łyżkę płatków owsianych, szczyptę soli.

         Gotować do miękkości, zmiksować. Zupę zagęszczamy na zmianę różnymi kaszkami lub ziemniakami, a po miesiącu możemy dodać żółtko, rozpoczynając od 1 łyżeczki.

11

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Gulaszyk dla dziecka ok roczku smile

1 szklanka wrzątku, szczypta tymianku, plasterek polędwicy wołowej ( 1 cm), 1/2 małej marchewki startej na grubej tarce, kminku na czubku łyżeczki, 1 mała drobno pokrojona cebula, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,m sól do smaku, łyżeczka bardzo drobno pokrojonej zieleniny ( pietruszka, koperek).
       Wszystko gotować na małym gazie pod przykryciem godzinę. Jarzynki możemy dodatkowo rozetrzeć widelcem, mięso siekamy drobniutko, następnie zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Podajemy do ziemniaczków, lub lanych kluseczek, makaroniku lub kaszy.
Gulaszyk możemy przygotować z mięsa indyczego lub polędwiczki cielęcej.

                       Smacznego! smile

12

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Dla dziecka jako przekąskę lub samodzielne śniadanie polecam krem mleczno-czekoladowy MONTE z dodatkami. Deser zdrowy, smaczny i świetny w sytuacjach, kiedy nie mamy czasu przygotować coś innego. Od pewnego czasu mam go w lodówce w różnych wariantach i w razie nagłego głodu moja rodzina zaspakaja go właśnie przepysznym MONTE.

13

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)
g.wolska napisał/a:

Dla dziecka jako przekąskę lub samodzielne śniadanie polecam krem mleczno-czekoladowy MONTE z dodatkami. Deser zdrowy, smaczny i świetny w sytuacjach, kiedy nie mamy czasu przygotować coś innego. Od pewnego czasu mam go w lodówce w różnych wariantach i w razie nagłego głodu moja rodzina zaspakaja go właśnie przepysznym MONTE.

rzeczywiscie, samo zdrowie big_smile

14 Ostatnio edytowany przez Iceni (2016-03-04 15:33:50)

Odp: MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Ciekawe ile oni im placa za pisanie takich postow?...

("Oni"znaczy ci, ktorzy stosuja taki typ reklamy. Moze ja tez sie zalapie i zaczne Wam wciskac jakies kity? big_smile)

(Chociaz, swoja droga, to zaskakujace jest ile osob daje sie zlapac - kiedys rozbawila mnie sytuacja jaka zaobserwowalam na Twitterze - jedna z popularnych osob, ktora obserwuje wrzucila zdjecie "swojego" obiadu, oczywiscie z dopiskiem, ze uzyla swojej ulubionej przyprawy firmy X.
I to moge zrozumiec, no bo w koncu to latwa kasa, jak ktos zaczyna dopiero kariere to nie ma co wybrzydzac.
Ale... Po tym twicie ludzie obserwujacy te osobe zaczeli wrzucac zdjecia swoich obiadow big_smile big_smile big_smile

Naprawde trzeba jakiejs wybitnej inteligencji, zeby rozumiec, ze ten pierwszy wpis byl sponsorowany? A jednak ludzie nie zdaja sobie sprawy, ze takie rzeczy robi sie za pieniadze...)

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » MENU MAŁEGO SMAKOSZA .. czyli żywienie niemowląt :)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2024