Budyń na mleku modyfikowanym ( po 7 m.ż.)
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
- 80 ml mleka następnego,
- 4g mączki ziemniaczanej (jedna kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej waży 4 dag, natomiast płaska 2 g)
- 1 żółtko ( możliwa wersja bez żółtka, wtedy budyń możemy podać po 6 m.ż)
- dodatki owocowe
Przygotowanie:
Mleko następne przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Wlewamy na pozostałą ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając, zagotowujemy. Budyń możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami.
Deser jabłkowo-ryżowy z jogurtem naturalnym ( po 8 m.ż)
Skład:
3 łyżeczki kleiku ryżowego (10 g)
1/2 średniego jabłka (50 g)
2 łyżki naturalnego jogurtu lub jogurtu nestle po 6 m.ż. (40 g)
łyżeczka cukru (40 g)
50 ml wody
1 porcja = 150 ml
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Następnie gotujemy wodę z cukrem, do której dodajemy utarte jabłko i kleik ryżowy ? wszystko starannie mieszając. Podajemy na talerzyku z dodatkiem jogurtu.
Deser morelowo-jabłkowy (po 7 m.ż)
Skład:
1 średnie jabłko (80 g)
1 morela
1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej (5 g)
50 g wody
Przygotowanie:
Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy, dodając mąki ziemniaczanej (uprzednio rozprowadzonej w zimnej wodzie ? 1 łyżka). Po rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy na salaterce.
Zupa jarzynowa z buraczkiem (po 6 m. ż)
Skład:
1/2 marchwi (30 g)
1/2 ziemniaka (20 g)
1/4 pietruszki (20 g)
1/4 buraka (20 g)
łyżeczka świeżego masła (5 g)
2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego (5 g)
120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, kroimy i wkładamy do ugotowania do wrzącej wody na 20 minut. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko, dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło i studzimy.
Papka z kalafiora lub brokułów ( po 6 m.ż)
Skład:
6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokułu
1 łyżeczka świeżego masła
1 łyżka mleka modyfikowanego ?następnego? (Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2)
1 porcja = 50-60 g
Przygotowanie:
Świeże warzywa (kalafior lub brokuły) myjemy, czyścimy lub płuczemy. Wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wkładamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy, dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki). Starszym niemowlętom (IV kwartał) należy podwoić ilość warzyw i mięsa.
Papka z ziemniaków (po 7 m. ż)
Skład:
ziemniak średniej wielkości (80 g)
5 g masła
mleko modyfikowane ?następne? (Bebiko 2, Nan 2, Gerber 2)
Przygotowanie:
Ziemniak czyścimy, obieramy cienko, starannie płuczemy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, rozcieramy lub rozgniatamy, dodając mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym mięsem bądź pulpetem i jarzynką.