Presja rodziny - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Presja rodziny

Pół roku temu rozpadł się mój siedmioletni związek. Wczoraj miał być nasz ślub. Nie rozstaliśmy się w gniewie, czasami widywaliśmy się itd., ale nie o tym chciałam.
Chcę zapytać, czy ktoś z Was doświadczył presji ze strony rodziny?? Ja od pół roku co trochę słyszę, że mam już tyle lat (24) i miałam ślub brać a teraz to pewnie długo minie zanim ślub wezmę. Dziś nawet mi powiedziano,że powinnam kogoś sobie znaleźć ( nie chcę, bo nie będę nikogo oszukiwać, skoro nadal kocham swojego byłego, a poza tym nasza sytuacja nie jest jeszcze klarowna). Wczoraj natomiast ciągle mi wspominano, że miałabym wesele w tym czasie itd. Dodatkowo mama opowiada o swoich koleżankach, których córki wyszły już za mąż i mają wnuki. Do tej pory broniła się nogami i rękami, żebym jeszcze dziecka nie miała, bo "jest za młoda na bycie babcią i ma pracę", a teraz - gdy nie mam nawet z kim, to mi o tym napomina.

Jak sobie poradzić? Nie ukrywam, że jest mi przykro i boli, gdy słyszę takie przytyki...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Presja rodziny

masz 24 lata jeszcze zdążysz wjsc za mąż
mama przesadza,czy jej czasem nie jest wstyd że miał byc ślub a wyszło inaczej?

3

Jeszcze na wszystko znajdziesz czas. Jesteś młoda i dużo przed Tobą.
A 20+ to taki wiek, że już zaczyna się słyszeć o ślubie, o dziecku, a bo córka sąsiadki już zamężna, a to kuzynka za miesiąc wychodzi za mąż. Rodzice dopominają się o wnuki.
Niestety trzeba zacisnąć zęby, nie zwracać uwagi na przytyki, i stawiać na swoim. Nikt za Ciebie życia nie przeżyje, tylko i wyłącznie Ty będziesz ponosić konsekwencje podjętych przez siebie decyzji.
Nie ważne, że niedawno mógł się odbyć Twój ślub, jeśli byłaby to pochopna lub zła decyzja (w końcu z jakiegoś powodu do niego nie doszło) za kilka lat mógłby Cie czekać rozwód.

4

Dziewczyno jestes jeszcze mloda!
Ja jestem rok starsza od Ciebie, mam faceta z którym jestem 5 lat i niby planujemy wesele ale na razie brak funduszy. Szczerze mama moja to nawet nie bardzo chce slyszec o ślubie, tata to całkiem inny czlowiek żyjący w swoim świecie , znam jego odpowiedź na wszystkie moje wypowiedzi"twoje życie , rob jak uwazasz"

Nie sluchaj nikogo tylko swego serca. Mloda jestes i jeszcze swiat stoi otworem dla Ciebie.

5

Dziękuję za wsparcie smile

Nasz ślub nie odbył się głównie przez moją mamę. Nie chciała słyszeć o skromnym przyjęciu, rok wcześniej zaczęła spraszać swoje koleżanki, opowiadać wszystkim że ma być ślub. Nie lubię takiego rozgłosu i wolę dmuchać na zimne zawsze, a mama wprost przeciwnie. Chciała się pokazać. I faktycznie, teraz jest jej wstyd, że nic z tego nie wyszło. Co do Taty, to podobnie jak u Ciebie Cisowianka smile Natomiast najbardziej boli, gdy mam niby szukać sobie już kogoś nowego. Jakby nie mogły zrozumieć, że to nie tak łatwo przestać kochać.

Nikt, nawet matka nie ma prawa wywierać takiej presji na dziecku i ingerować w jego sprawy sercowe. To nie na miejscu. Jesteś dorosła i nikt za Ciebie nie zdecyduje. Ona już miała swoją szansę.
Trzeba przetrwać to gadanie. W końcu jej się znudzi smile

7

uuuu wiesz co twoim problemem nie jest presja rodziny a egoistyczna mamusia dla której ważniejsze jest pokazanie się i nadążanie za koleżankami niż uczucia własnej córki...   rób po swojemu , kto wie, moze się zejdziecie tylko tym razem to wy o wszystkim zadecydujecie bo nie dasz mamusi sie wtrącać

8

Bu55 napisał/a:

Pół roku temu rozpadł się mój siedmioletni związek. Wczoraj miał być nasz ślub. Nie rozstaliśmy się w gniewie, czasami widywaliśmy się itd., ale nie o tym chciałam.
Chcę zapytać, czy ktoś z Was doświadczył presji ze strony rodziny?? Ja od pół roku co trochę słyszę, że mam już tyle lat (24) i miałam ślub brać a teraz to pewnie długo minie zanim ślub wezmę. Dziś nawet mi powiedziano,że powinnam kogoś sobie znaleźć ( nie chcę, bo nie będę nikogo oszukiwać, skoro nadal kocham swojego byłego, a poza tym nasza sytuacja nie jest jeszcze klarowna). Wczoraj natomiast ciągle mi wspominano, że miałabym wesele w tym czasie itd. Dodatkowo mama opowiada o swoich koleżankach, których córki wyszły już za mąż i mają wnuki. Do tej pory broniła się nogami i rękami, żebym jeszcze dziecka nie miała, bo "jest za młoda na bycie babcią i ma pracę", a teraz - gdy nie mam nawet z kim, to mi o tym napomina.

Jak sobie poradzić? Nie ukrywam, że jest mi przykro i boli, gdy słyszę takie przytyki...

Z początku miałem pisać wypracowanie ale... Krótko i na temat: nie Tobie jednej i nie ostatniej ktoś tak wytyka, że "Ty to powinnaś/powinieneś już XXXXXXX, bo syn córki zięcia wnuka prababki mojej kuzynki to YYYYYYYY". Ja zawsze wtedy odpowiadam "To sam/a zrób to co ten syn córki zięcia wnuka prababki twojej kuzynki, ja mam na YYYYYYY czas". Po co mam się zmuszać do czegoś czego nie chcę, nie potrzebuję lub mnie nie interesuje... Tak jakby człowieka, który pasjonuje się wędkarstwem przekonywać, że chodzenie na imprezy jest milion razy lepsze. Nie przejmować się i odbijać piłeczkę. Rozumiem, że jest Ci przykro i boli ale na to poradzić można jedynie jedno - ignorować. To zawsze działa smile A jak mama chciała się tylko pokazać - tym bardziej olać i robić swoje.

9

Puść rodzinie film "Kogel-mogel" i w trakcie zrób uwagę, że wypychanie córki na siłę za mąż było nie na czasie już 30 lat temu ;-).

10

Kogel-Mogel oglądali milion razy i chyba żadnych wniosków wink

11

Straszna jest ta presja, ale pomysł z koglem moglem jest świetny:)

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024