witam
Czy pracuje ktoś jako asystent rodziny?
ja jestem po studiach stosunki międzynarodowe ale chciałabym pojśc w sprawy społeczne.
mogłabym zrobic kurs, studia podyplomowe na asystenta, przy czym do ubiegania sie o stanowisko potrzebny jest roczny staż pracy z dziecmi lub rodziną, czy może być to np wolontariat? rozumiem ze ma byc to staz pelnoetatowy, gdzie moge go znależc, bez wykształcenia pedagogicznego, czy socjalnego? Mam tylko kurs pedagogiczny do nauczania wos w szkole
Asystent to stanowisko,polegające głównie na monitorowaniu rodziny.
Warunkiem podczas rekrutacji,są ukończone studia pedagogiczne kierunkowe tj.pomoc społeczna i socjoterapia,praca socjalna,jak również specjalności pokrewne np.resocjalizacja z poradnictwem specjalistycznym, wychowanie wczesnoszkolne i przedszkolne itd.Innymi słowy wliczają się tu wszystkie kierunki, wchodzące w skład specjalności pedagogicznych.
Wymaganym obecnie kryterium,jest warunek posiadania uprawnień do kierowania pojazdem.
Szczegółowe informacje dotyczące warunków naboru,zawarte są na stronie MPiPS.
3 2022-03-22 11:43:21 Ostatnio edytowany przez Paulina8991 (2022-03-22 11:43:49)
Ja pracuję jako asystent rodziny. Wczesniej pracowałam w innej branzy, wiec spokojnie, można bez większych problemów zmienić prace. Zrobilam podyplomowke z asystenta rodziny na WSKZ, mogłam pracować na szczęście jeszcze na etacie, bo zajecia miałam zdalnie. Praca asystenta rodziny nie należy do najlatwiejszycj, jednak umozliwia niesienie ogromnej i realnej pomocy dla wielu potrzebujących. Mam prawdziwy, pozytywny wpływ na zycie innyc