Gruntowna przebudowa Placu Saskiego w Warszawie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Gruntowna przebudowa Placu Saskiego w Warszawie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

1 Ostatnio edytowany przez Primus (2014-08-06 03:04:15)

Temat: Gruntowna przebudowa Placu Saskiego w Warszawie

Od jakiegoś już czasu kołacze mi się w głowie plan gruntownej przebudowy warszawskiego Placu Saskiego (a właściwie to Placu Marszałka Józefa Piłsudskiego), ze szczególnym uwzględnieniem odbudowy Pałacu Saskiego.

http://img3.wikia.nocookie.net/__cb20070204135938/warszawa/images/thumb/b/b1/Nowy_Plac_Pi%C5%82sudskiego.jpg/640px-Nowy_Plac_Pi%C5%82sudskiego.jpg

W nowym, odbudowanym w stylu klasycystycznym (z pewnymi elementami postmodernizmu), w którym ponownie swoją siedzibę będzie miał Sztab Główny (odbudowanego) Wojska Polskiego. Teraz jednak myślę nad wykończeniem krużganków i kolumnad mieszczących się dawniej (przed zniszczeniem Pałacu w czasie Powstania Warszawskiego 1944r.), nad Grobem Nieznanego Żołnierza. Ja bym je trochę pozmieniał. Przede wszystkim nad Grobem umieścił bym ogromnej wielkości Łuk Triumfalny (podobny do tego paryskiego z 1806r. wzniesionego na rozkaz Cesarza Napoleona na Placu Gwiazdy - dziś Plac Charles'a de Gaulle'a).

Na Łuku Triumfalnym wypisane byłyby wszystkie bitwy i potyczki, toczone przez Polaków od początku państwowości, zaś na szczycie umieściłbym cztery największe (niemilitarne) zwycięstwa Rzeczypospolitej i Narodu Polskiego w dziejach. Po lewej stronie Łuku, znalazłaby się więc rzeźba, przedstawiająca Hołd Pruski roku 1525r., złożony przez wielkiego mistrza Zakonu Najświętszej Marii Panny (Krzyżaków) - Albrechta Hohenzollerna przed królem Rzeczypospolitej Zygmuntem I Jagiellonem. Po prawej zaś stronie Łuku Triumfalnego (pod którym miałby płonąć ogień i gdzie znajdowałby się Grób Nieznanego Żołnierza), umieściłbym Hołd Ruski roku 1611. Klęczący car Wasyl IV Szujski składający pokłon królowi Zygmuntowi III Wazy, na sejmie warszawskim1611r. Pomiędzy tymi rzeźbami, na centralnym miejscu umieściłbym ogromnego orła z rozpostartymi skrzydłami, szykującego się do lotu. Orzeł miałby rozwarty dziób, a na jego głowie znajdowałaby się korona. W swych szponach trzymałby rozwinięty rulon, symbolizujący Konstytucję 3 Maja. Poniżej rzeźby Orła i Konstytucji, znalazł by się wielki napis - SOLIDARNOŚĆ - umieszczony nad pękniętym na dwie części symbolem zniewolenia ludów - sierpem i młotem.

Oczywiście plan ten wciąż dojrzewa w moim umyśle, wciąż dokładam tu nowe elementy a inne odejmuję. Jednak myśl przebudowy Placu Marszałka Piłsudskiego, zrodziła mi się dość niewinnie, podczas...spaceru po lesie z moją Panią. Wówczas to zacząłem układać sobie pierwsze szczegóły elementów konstrukcyjnych nie tylko Łuku Triumfalnego, lecz samego Pałacu Saskiego, który powinien się stać czymś na kształt środkowoeuropejskiego Pentagonu. Zarówno sam Plac jak i budynek Pałacu, Łuk Triumfalny i odnowiony Grób Nieznanego Żołnierza - miałby być godnym reprezentantem nowo powstałej Unii Międzymorza. Warszawa miałaby się stać centrum owej Unii, a Plac Marszałka Piłsudskiego - Jej militarną bazą, dowództwem i siedzibą.

http://youtu.be/J5ewuB0FN38

Odbudowane Wojsko Polskie (z nowym budżetem sięgającym 5 a może nawet 7 % PKB), powinno być na tyle liczne i silne, by zapewnić integralność terytorialną nie tylko samej Polski, lecz także wszystkich krajów Międzymorza (w przypadku ewentualnego najazdu państwa trzeciego). Polska Marynarka Wojenna ma zapewnić bezpieczeństwo nie tylko polskich wód terytorialnych, lecz także krajów bałtyckich i powinna operować na całym terytorium Bałtyku. Polska Flota Powietrzna zapewnić będzie musiała bezpieczeństwo nad litewskim, łotewskim i estońskim niebem (kilka skrzydeł myśliwskich, stacjonujących m.in.: w Wilnie, Dyneburgu, Rzeczycy, Tartu i Tallinie).

Poza tym należy odbudować w społeczeństwie przywiązanie do Wojska. W tym celu należałoby natychmiast zwolnić z wszelkich opłat (przejazdy komunikacją miejską, zakupy leków do odpowiedniej kwoty, wszelakie inne ulgi lub darmowe wstępy), dla żyjących wciąż Żołnierzy Września 1939r., Armii Polskiej na Zachodzie, Armii Polskiej na Wschodzie, "Kościuszkowców", Armii Krajowej, Batalionów Chłopskich i Narodowych Sił Zbrojnych (z pominięciem wszystkich tych sprzedawczyków z Armii Ludowej, pragnących podporządkować Polskę obcemu mocarstwu).

Na dzisiaj to tyle z moich "Złotych Myśli"

"Wiem, że nie ucisk i chciwe podboje,

Lecz wolność ludów szła pod Twoim znakiem,

Że nie ma dziejów piękniejszych niż Twoje

I większej chluby niźli być Polakiem"

Jan Lechoń

WOJSKO POLSKIE - Żywią i Bronią!

http://youtu.be/B048suLpi4I

Zobacz podobne tematy :

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Gruntowna przebudowa Placu Saskiego w Warszawie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024