Zdecydowac sie ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: Zdecydowac sie ?

Od jakiegoś czasu rozważam bardzo wazna zyciowa decyzje - niestety nie mam kogos kto neutralnie moglby mi doradzić.
Mam 22 lata od pol roku pracuje za granica.
W Polsce mieszkam w bardzo starym i już rozpadającym się domu z siostra.
Niestety nasze kontakty sa fatalne - nie rozmawiamy , jest miedzy nami wiele przykrych spraw .
Wszystkie rachunki place ja !
Ona mieszka z swoim konkubentem i dzieckiem , obydwoje trochę popracują i tyle. Zbyt bardzo lubia długo pospać żeby wytrzymać w normalnej pracy.
Nie przejmują się niczym.
Tato pracuje od lat w Niemczech. Mama zmarla kilka lat temu.
Mam dość tego ze mieszkam w domu którego stan jest opłakany , do tego place rachunki za nich a w dodatku bardzo często gina mi moje rzeczy , gdy tylko siostra ma okazje grzebie mi w pokoju , bierze co tylko chce i gdy zwroce jej uwagę - tylko się smieje.
Mecze się psychicznie...

Mam możliwość zakupu domku. Jest to maly , skromny nowy domek w naprawdę dobrej cenie - co więcej wlasciciel rozumie fakt ze pracuje za granica , jak ciężko o kredyt i stwierdził ze możemy dogadać się miedzy sobą na zasadzie - co miesiąc wpłacam mu 10 tys zl.
Wszystko oczywiście notarialnie ustalone.
Pracuje 'na czarno' u miesięcznie na czysto do odlozenia mam 13 tys zl.

Nie wiem co robic , chociaż bardzo marze o tym aby odejść i być na swoim ! gdzie place rachunki za siebie , gdzie mam mój prywatny kat.
będzie tam tez miejsce gdzie na przyszlosc na pewno tato ze mna i pod moja opieka zamieszka.
On zadeklarpowal ze jeśli otrzyma prace o która teraz walczy również pomoze mi i będzie się dokladac co miesiąc.

Do tego jest narzeczony - dość ciężko nam się zyje w moim trybie pracy za granica - ale już przywykliśmy i nauczyliśmy się jak się sobą cieszyc.

Wydaje mi się ze to naprawdę dobra szansa kiedy inni ludzie biora kredyty , splacaja bank a w tym wypadku placilabym wprost właścicielowi.
Wyliczylam ze 4 lata i dom będzie w pełni spłacony.

Co zrobilybyscie na moim miejscu?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zdecydowac sie ?

po 1 nie placilabym nic za mieszkanie w ktorym mieszka siostra,ani grosza wiecej! wolalabym coś sama wynając skoro mnie stac niz życ z pasozywami

po drugie jesli chodzi o zakup mieszkania. ja nie ufam ludziom i nie zrobilabym tego. mowisz ze notarialnie, ja nie znam sie na tych rzeczach za bardzo wiec moze to i dobry pomysl, ja jednak balabym sie. woalabym chyba splacac bank i zaplacic za ten dom niz splacać znajomego.

3

kalaa napisał/a:

po 1 nie placilabym nic za mieszkanie w ktorym mieszka siostra,ani grosza wiecej! wolalabym coś sama wynając skoro mnie stac niz życ z pasozywami

po drugie jesli chodzi o zakup mieszkania. ja nie ufam ludziom i nie zrobilabym tego. mowisz ze notarialnie, ja nie znam sie na tych rzeczach za bardzo wiec moze to i dobry pomysl, ja jednak balabym sie. woalabym chyba splacac bank i zaplacic za ten dom niz splacać znajomego.

Dziekuje za opowiedz !

Koszmarny jest fakt ze place za nich rachunki... ja jestem jedna i do tego 3 tyg w miesiącu mnie nie ma wiec ile ja mogę nabic rachunkow.
Oni nie placa ani grosza ' bo nie mamy ' i już.
Do tego ciagle gina mi rzeczy , drogie kosmetyki , perfumy czy ubrania !

Wynajem jest w tym wypadku bez sensu bo znow place komus.

Notarialnie wszystko byłoby w pełni załatwione - akurat o oszustwo się nie boje , czasem ludzie potrafią się tak dogadać.
Wlasciciel rozumie sytuacje , nie potrzebuje pieniędzy od razu i mowi ze jemu to odpowiada.

4 Ostatnio edytowany przez cisowianka (2014-07-29 22:45:19)

Ile miesięcy musiałabyś spłacić nowy dom?  Jestes pewna ze będziesz miec co msc 10 tys zloty ?
Napisalas ok 4 lata. Niby nie wiele, ale z praca naprawdę jest ciezko i różne są sytuacje. A 10 tys miesięcznie to jest mega dużo.

5 Ostatnio edytowany przez pawbud (2014-07-29 22:53:55)

cisowianka napisał/a:

Ile miesięcy musiałabyś spłacić nowy dom?  Jestes pewna ze będziesz miec co msc 10 tys zloty ?
Napisalas ok 4 lata. Niby nie wiele, ale z praca naprawdę jest ciezko i różne są sytuacje. A 10 tys miesięcznie to jest mega dużo.

Pracuje 'na czarno' ( moja wlasna decyzja ) w dość sporem firmie budowlanej - miesięcznie mam na czysto 13 tys.
Na obecna chwile wygląda to tak ze praca spokojnie będzie - miałam tez propozycje z 2 innych korporacji.

Ja jestem w stanie przez ten czas bardzo skromnie zyc , nie potrzebuje wydawac więcej niż na jedzenie.
No i to sa 4 lata a nie 40 jak niektórzy musza się meczyc.
To bylby dom już do końca zycia - mój wlasny spokojny kat.
Jednak wciąż nie wiem ... chociaż czuje ze bardzo tego chce. To może marzenie
Dodam ze obecnie place co miesiąc rachunki w wysokości ok 2 tys zl...

6

jezeli masz pewność ze nie zostaniesz oszukana to czemu nie? ja jednak nie mam zaufania do ludzi więc tu by byla moja obawa.
jesli jednak wiesz ze dasz rade pieniężnie plus na pewnie nikt Cie nie oszuka to zdecyduj sie, to przeciez twoje marzenie smile

i naprawdę zrób coś z ta rodzina, nie plac rachinkow, zalatw to jakos, nie daj sie tak wykorzystać!

7

To przestan placic te rachunki. A to musisz zjeżdżać do Polski na tydz ? Żeby znowu jechac na 3 tyg ?
Pracujesz zagranicą ?

8

cisowianka napisał/a:

To przestan placic te rachunki. A to musisz zjeżdżać do Polski na tydz ? Żeby znowu jechac na 3 tyg ?
Pracujesz zagranicą ?

Ten dom w spadku po mamie przpada 1/3 ja 1/3 siostra i 1/3 tato.
Tacie gdy dobrze się wiodło to placil te rachunki ale sam miał ostatnio slaby okres , mialysmy placic na pol a wyszlo jak wyszlo.
Jeśli nie będę płacone to wszystko zostanie odcięte i szybko komornicy się zajma.
jeśli kupie tamten dom - automatycznie z tata zrzekamy się starego - będzie caly siostry ale tez już nic nie będzie nas interesować i ani grosza tam nie wlozymy.
Wracam do polski na tydzień co miesiąc bo zawsze tesknie za krajem , za narzeczonym no i mam tu mój kat - chociaż przykro przyznać ale mimo ze to mój dom rodzinny - nie czuje się w nim dobrze...
Do tego bardzo chciałabym mieć za jakies 4/5 lat dziecko - przecież nie wychowam go w takich warunkach , w domu w którym wychodzi wszędzie wilgoc , dach się sypie...

Marzy mi się po prostu spokoj sad Zycie skromne ale poczucie bezpieczeństwa , brak nerwow i stresow

9

A narzeczony gdzie mieszka ze nie mozesz u niego bywać na tydz czasu gdy wracasz do kraju?
Wiesz dla mnie to parodia skoro tak jak mówisz dom rodzinny to ruina to po co w ogóle dokładać kase na niego.
A propos co miesiąc dwa tys to jest dużo jak na rachunki. Za te dwa tys to mogłabyś sobie wynajmować dom, kawalerkę i miałabyś spokój.

10

cisowianka napisał/a:

A narzeczony gdzie mieszka ze nie mozesz u niego bywać na tydz czasu gdy wracasz do kraju?
Wiesz dla mnie to parodia skoro tak jak mówisz dom rodzinny to ruina to po co w ogóle dokładać kase na niego.
A propos co miesiąc dwa tys to jest dużo jak na rachunki. Za te dwa tys to mogłabyś sobie wynajmować dom, kawalerkę i miałabyś spokój.

Moj chłopak mieszka z rodzicami którzy sa w trakcie rozwodu. Atmosfera jaka tam panuje - brak słów.
Proponował ze mogę tam zamieszkać ale naprawdę bie chce w tym uczestniczyć. Zreszta to tak jak i wynajem czegoś to rozwiazanie tylko na chwile a ja myśle juz o przyszłości.
Tato nie jest najmłodszy i niebawem wróci do kraju na emeryturę i tez potrzebuje spokoju , własnego kata , pokoju.

11

A jeśli Kulisz ten dom za 4 lata będziesz miała tam prace? Czy czasem "swój kąt" nie stanie się kulą u nogi?

12

A to nie jest tak, że siostra bedzie musiała spłacić ciebie i ojca jeśli wy nie chcecie tam mieszkać i tylko ona zamieszkuje dom po matce?
Jak dla mnie pomysł jest dobry z kupieniem dla siebie swojego nowego gniazdka. Przez kilka late jeszcze pewnie musiałabys pracować za granicą, żeby go spłacić i żeby jeszcze dorobić trochę na początek utrzymania go. Ale skoro miałaś propozycje z innych firm i z pracą nie będzie problemu, to w Polsce pewnie też byś coś dobrego znalazła. Zresztą pewnie narzeczony już mieszkalby z Tobą, więc nie może dorzucić się do tego domu?

pawbud
Po pierwsze chciałam Ci powiedzieć, że podziwiam, że w tak młodym wieku jesteś taka zaradna i do tego pracowita.
Przestrzegałabym Cię jednak przed wchodzeniem w duże zobowiązania finansowe nie mając pewnego zabezpieczenia finansowego.
Życie pisze różne scenariusze. Pracujesz na czarno i pensję zarabiasz tylko gdy  pracujesz. W przypadku gdybyś miała za dwa dni wypadek samochodowy i musiała spędzić pół roku w szpitalu i na rehabilitacji nie zostaniesz nic. Tak samo gdyby nagle się okazało, że masz raka i musisz się poddać wielomiesięcznemu leczeniu, a nawet nie masz ubezpieczenia. Wtedy jesteś ugotowana, mając ogromne zobowiązania finansowe, płacąc do tego ratę za dom.Niestety takie historie się zdarzają, według mnie ryzyko jest zbyt duże, a Ty jesteś jeszcze młoda i możesz się trochę poczekać na własny kąt. 

Ja bym radziła Ci się przemęczyć, aż odłożysz jakąś sensowną kwotę, a potem znajdziesz sobie stałą pracę na umowę. Jeśli z siostrą nie chcesz mieszkać to wynajmij pokój ze swoim chłopakiem, albo sama i przynajmniej będziesz wiedziała za co płacisz, a nie finansowała nierobów podczas gdy Ty ciężko pracujesz.

14 Ostatnio edytowany przez Joga (2014-07-30 08:29:43)

pawbud napisał/a:
cisowianka napisał/a:

Pracujesz zagranicą ?

Ten dom w spadku po mamie przpada 1/3 ja 1/3 siostra i 1/3 tato.
Tacie gdy dobrze się wiodło to placil te rachunki ale sam miał ostatnio slaby okres , mialysmy placic na pol a wyszlo jak wyszlo.
Jeśli nie będę płacone to wszystko zostanie odcięte i szybko komornicy się zajma.
jeśli kupie tamten dom - automatycznie z tata zrzekamy się starego - będzie caly siostry ale tez już nic nie będzie nas interesować i ani grosza tam nie wlozymy.
Wracam do polski na tydzień co miesiąc bo zawsze tesknie za krajem , za narzeczonym no i mam tu mój kat - chociaż przykro przyznać ale mimo ze to mój dom rodzinny - nie czuje się w nim dobrze...
Do tego bardzo chciałabym mieć za jakies 4/5 lat dziecko - przecież nie wychowam go w takich warunkach , w domu w którym wychodzi wszędzie wilgoc , dach się sypie...

Marzy mi się po prostu spokoj sad Zycie skromne ale poczucie bezpieczeństwa , brak nerwow i stresow

Rozumiem, że chcesz być niezależna i mieć własny dom ale....
Ja też nie ufałabym ludziom nawet jeśli załatwisz taką umowę przez notariusza, bo nie wiesz co wydarzy się przez te 4 lata. Co w przypadku gdy właściciel z którym spiszesz umowę umrze a spadek odziedziczy ktoś z kim nie dogadasz się tak łatwo? Pójdziesz do sądu i prawdopodobnie wygrasz ale czy masz siłę i czas, żeby marnować kilka miesięcy albo lat na szarpanie się z kimś?
Co jeśli Tobie się coś stanie i nie będziesz w stanie pracować i zarabiać? Co wtedy z wpłaconymi pieniędzmi? Odzyskasz je czy przepadną? Jaką masz gwarancję, że jeśli odzyskasz - to szybko i bezboleśnie, że nie będziesz musiała biegać po sądach?
Ja wolałabym odkładać pieniądze w banku i jak już uzbierasz właściwą sumę to sobie kupisz coś na co będzie Cię stać i czego właścicielką będziesz od razu a nie za kilka lat, ten Twój plan jest "palcem na wodzie pisany" i ja bym się na takie rozwiązanie nie zdecydowała. Przemyśl to jeszcze. Możesz sama odłożyć w ciągu 4 lat 480 000PLN (10 000x48 mies.), nie wiem gdzie mieszkasz ale to spora suma i chyba wystarczy na zakup mieszkania marzeń. Nie rozciągaj tego w czasie bo życie czasem nas zaskakuje i nie wiadomo co się wydarzy, lepiej mieć zaoszczędzone pieniądze na swoim koncie a nie cudzym smile

15

Dziekuje kochane za rady i odpowiedzi.

Co do potencjalnego oszustwa - tu nie ma czego się bac , często dochodzi do takich transakcji. Często nawet deweloperzy potrafią isc w ten sposób na ugode i podpisują takie umowy - jednak najczęściej wtedy cena mieszkania wzrasta o pare ladnych tys smile

Czeklam tez co będzie u taty - jeśli dobrze mu pojdzie to co miesiąc będzie dokladac 1,5 tys euro. Tak wiec robilibyśmy nadpłaty.
Mam odlozone 50 tys - to tez byłoby nadplata.

Myslalam o czekaniu az sama odloze - ale ja tu naprawdę mam wiele stresow i nieprzyjemności , gina mi moje rzeczy , grzebie mi w komputerze. Nie chce dluzej zyc w stresie i nerwach a w dodatku oplacac kogos.

Wynajecie czegos to już w ogole. W moim miescie min 1500 trzeba dac z oplatami za cos skromnego - w 4 lata jest to suma 72 tys zl !!!

Jest tato i narzeczony... obydwoje tyle ile będą w stanie - tyle na pewno będą pomagać.

Dom jest tez w naprawdę dobrej cenie. To nie mieszkanie a domek z ogródkiem .
Gdyby był przeciętny a jego cena normalna - tak bardzo bym się na to nie nakrecila.

16

Piszesz ze wydajesz 2 tys na rachunki w domu rodzinnym, wiec jaki to problem wynająć cos i te 2 tys pakować w wynajem.

Ja osobiście bym się nie pakowała w cos takiego. Rata 10 tys miesięcznie. To bardzo dużo. Wiele moze sie wydarzyć przez ten okres.
Ale to Twoje decyzja i Twoje życie. Zrobisz jak uwazasz.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024