Ciąża w Niemczech i niepewność - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża w Niemczech i niepewność

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: Ciąża w Niemczech i niepewność

Witam wszystkich mam kilka pytań . Jestem w ciąży w 8t mieszkam w Hessen podpisałam umowę z nowym pracodawcą 21 marca a 30 okazało się ze jestem w ciąży umowę miałam na fest z tego względu że pracowałam chwilę wcześniej rok dla tej samej firmy tylko przez innego pracodawcę. Obecny pracodawca kazał mi przynieść takie zaświadczenie ze jestem w ciąży i że już do pracy mam nie wracać a będę dostawała pieniążki. Szefowa powiedziała że 100% ile faktycznie się dostaje ?.  Słyszałam o Mutterschaftsgeld ale od kiedy mogłabym sie o to starać będąc tutaj samotna ? I co mi się jeszcze należy jako samotnej w ciąży a później już samotnej matce? Bardzo proszę o pomoc

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciąża w Niemczech i niepewność

Ja też po podpisaniu stałej umowy odrazu zaszlam w ciaze lecz czulam się dobrze ze pracowalam do 8miesiaca później należy się mutterschaftgeld 6tyg przed i 8tyg po porodzie liczone 13e za dzień musisz wypełnić wniosek a żeby pobrać pieniążki po porodzie musisz dołączyć akt urodzenia dziecka .Należy ci sie eltergeld w wysokości 67% tego co masz na umowie liczone przez 12miesiecy. Pieniędze dla samotnej matki tez napewno mozna dostac ja akurat sie o to nie staralam.Wiem ze mozna prosic p zwrot kosztow wyprawki w wysokości do 1000e po przedstawieniu zarobkow i swojej sytuacji.

3

Ty sie skontaktuj ze swoja krankenkasse, bo osobiscie pierwszy raz slysze, zeby w ciazy dostawac pieniadze i nie przychodzic do pracy bez zwolnienia lekarskiego. Wyjasnij to. Mozesz tez sie zapytac , po uzyskaniu informacji od krankenkasse, w zwiazkach zawodowych.

4

elfina napisał/a:

Ty sie skontaktuj ze swoja krankenkasse, bo osobiscie pierwszy raz slysze, zeby w ciazy dostawac pieniadze i nie przychodzic do pracy bez zwolnienia lekarskiego. Wyjasnij to. Mozesz tez sie zapytac , po uzyskaniu informacji od krankenkasse, w zwiazkach zawodowych.

Nie ukrywam że też byłam zdziwiona ale dzisiaj moja księgowa dzwoniła do firmy i powiedzieli jej to samo...hmmm popytaj jeszcze dalej.Ale dziękuje za rady

5

Jezeli znasz jezyk, to poszukaj w internecie np. Rechte und Pflichten von schwangeren Arbeitnehmerinnen.

6

Musisz miec zaświadczenie od lekarza ze nie mozesz pracować tyllo  jak wystawi ci takie cos mozesz nie pracowac tego jestem pewna

7

Musisz miec atest lekarza, ze nie mozesz wykonywac tej pracy co dotychczas. Szef moze cie namawiac na zwolnienie, po 6 tygodniach bedzie placila ubezpieczalnia ale tylko 70%. Uwazaj i nie daj sie na to namowic. Jezeli nie mozesz wykonywac tej pracy, musi ci dac inne stanowisko. Na stronie Eltern jest dzial Schwangerschaft &Arbeit. Tam masz wszystko dokladnie napisane.

8

Witam wszystkich smile
Właśnie się zarestrowałam na forum, ponieważ potrzebuję Waszej pomocy-doświadczonych już w tej dziedzinie kobiet smile
Jestem obecnie w 7 miesiącu ciąży i pobieram zasiłek z Urzędu Pracy dla bezrobotnej (za szybko się podzieliłam wieścią, iż jestem w ciąży i firma do której się starałam, nie przyjeła mnie do pracy. Powód: brak odpowiedniego stanowiska pracy). Mieszkam z ojcem dziecka w jednym mieszkaniu. Nie jesteśmy razem. On również od niedawna pracuje, stąd obecna sytuacja finansowa jest straszna. Zastanawiam się nad powrotem do Polski, do domu rodzinnego. Moje pytanie,a właściwie pytania brzmią: ile wynosi mutterschaftsgeld? od kiedy zaczyna go wyplacac AOK a przestaje Urzad Pracy? Jak mogę go wyliczyc? Czy przysługuje nam Elterngeld? W jakim czasie i urzędzie mogę się starac o te zapomogi? Kinderngeld- ile wynosi i gdzie należy złożyc odpowiednie dokumenty? Lepiej urodzic tutaj, czy w Polsce? Czy mogę przez pewien okres czasu pobierac pieniadze stąd na dziecko i przebywac z nim w Polsce?
Z góry dziękuję za odpowiedź na nurtujace mnie pytania, gdyż mam lekką depresję, z powodu obecnej sytuacji- ciężarna na marnym zasiłku, bezużyteczna, nie przynosząca dochodów... hmm

9

Cześć Dziewczyny,potrzebuję odpowiedzi na pytanie:czy polskie zaświadczenie o ciąży jest ważne w Niemczech?
Konkretnie mam problem taki oto:
od 15 stycznia byłam na 2-tygodniowym urlopie,w międzyczasie zaszłam w ciąże(sztuczne zapłodnienie),po powrocie z urlopu dostałąm od swojej lekarki 3 tygodniowe zwolnienie,które konczy się 19 lutego,termin do lekarza mam na 26 lutego i występuje luka tygodniowa w zwolnieniu i moje pytanie,czy jeśli lekarka da mi dalsze zwolnienie(będę musiała zadzwonić do pracy,że mam c.d zwolnienia),na pewno będą się pytać dlaczego i co mi jest...czy mogę już powiedzieć o ciąży skoro zaświadczenie od niemieckiego lekarza będę miałą dopiero 26?Boję się,że mnie zwolnią z pracy i zastanawiam się czy mając polskie zaświadczenie od lekarza jest ono tutaj ważne...czy np.lekarz rodzinny może mi już na zwolnieniu napisac ciąża?Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co robić.....

10

Ja bym dla pewnosci poszukala gina ktory mnie przyjmie na cito... nie wiem czy pracodawca ma obowiazek przyjecia polskiego zwolnienia

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża w Niemczech i niepewność

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024