Witam wszystkich mam kilka pytań . Jestem w ciąży w 8t mieszkam w Hessen podpisałam umowę z nowym pracodawcą 21 marca a 30 okazało się ze jestem w ciąży umowę miałam na fest z tego względu że pracowałam chwilę wcześniej rok dla tej samej firmy tylko przez innego pracodawcę. Obecny pracodawca kazał mi przynieść takie zaświadczenie ze jestem w ciąży i że już do pracy mam nie wracać a będę dostawała pieniążki. Szefowa powiedziała że 100% ile faktycznie się dostaje ?. Słyszałam o Mutterschaftsgeld ale od kiedy mogłabym sie o to starać będąc tutaj samotna ? I co mi się jeszcze należy jako samotnej w ciąży a później już samotnej matce? Bardzo proszę o pomoc
Ja też po podpisaniu stałej umowy odrazu zaszlam w ciaze lecz czulam się dobrze ze pracowalam do 8miesiaca później należy się mutterschaftgeld 6tyg przed i 8tyg po porodzie liczone 13e za dzień musisz wypełnić wniosek a żeby pobrać pieniążki po porodzie musisz dołączyć akt urodzenia dziecka .Należy ci sie eltergeld w wysokości 67% tego co masz na umowie liczone przez 12miesiecy. Pieniędze dla samotnej matki tez napewno mozna dostac ja akurat sie o to nie staralam.Wiem ze mozna prosic p zwrot kosztow wyprawki w wysokości do 1000e po przedstawieniu zarobkow i swojej sytuacji.
Ty sie skontaktuj ze swoja krankenkasse, bo osobiscie pierwszy raz slysze, zeby w ciazy dostawac pieniadze i nie przychodzic do pracy bez zwolnienia lekarskiego. Wyjasnij to. Mozesz tez sie zapytac , po uzyskaniu informacji od krankenkasse, w zwiazkach zawodowych.
Ty sie skontaktuj ze swoja krankenkasse, bo osobiscie pierwszy raz slysze, zeby w ciazy dostawac pieniadze i nie przychodzic do pracy bez zwolnienia lekarskiego. Wyjasnij to. Mozesz tez sie zapytac , po uzyskaniu informacji od krankenkasse, w zwiazkach zawodowych.
Nie ukrywam że też byłam zdziwiona ale dzisiaj moja księgowa dzwoniła do firmy i powiedzieli jej to samo...hmmm popytaj jeszcze dalej.Ale dziękuje za rady
Jezeli znasz jezyk, to poszukaj w internecie np. Rechte und Pflichten von schwangeren Arbeitnehmerinnen.
Musisz miec zaświadczenie od lekarza ze nie mozesz pracować tyllo jak wystawi ci takie cos mozesz nie pracowac tego jestem pewna
Musisz miec atest lekarza, ze nie mozesz wykonywac tej pracy co dotychczas. Szef moze cie namawiac na zwolnienie, po 6 tygodniach bedzie placila ubezpieczalnia ale tylko 70%. Uwazaj i nie daj sie na to namowic. Jezeli nie mozesz wykonywac tej pracy, musi ci dac inne stanowisko. Na stronie Eltern jest dzial Schwangerschaft &Arbeit. Tam masz wszystko dokladnie napisane.
Witam wszystkich ![]()
Właśnie się zarestrowałam na forum, ponieważ potrzebuję Waszej pomocy-doświadczonych już w tej dziedzinie kobiet ![]()
Jestem obecnie w 7 miesiącu ciąży i pobieram zasiłek z Urzędu Pracy dla bezrobotnej (za szybko się podzieliłam wieścią, iż jestem w ciąży i firma do której się starałam, nie przyjeła mnie do pracy. Powód: brak odpowiedniego stanowiska pracy). Mieszkam z ojcem dziecka w jednym mieszkaniu. Nie jesteśmy razem. On również od niedawna pracuje, stąd obecna sytuacja finansowa jest straszna. Zastanawiam się nad powrotem do Polski, do domu rodzinnego. Moje pytanie,a właściwie pytania brzmią: ile wynosi mutterschaftsgeld? od kiedy zaczyna go wyplacac AOK a przestaje Urzad Pracy? Jak mogę go wyliczyc? Czy przysługuje nam Elterngeld? W jakim czasie i urzędzie mogę się starac o te zapomogi? Kinderngeld- ile wynosi i gdzie należy złożyc odpowiednie dokumenty? Lepiej urodzic tutaj, czy w Polsce? Czy mogę przez pewien okres czasu pobierac pieniadze stąd na dziecko i przebywac z nim w Polsce?
Z góry dziękuję za odpowiedź na nurtujace mnie pytania, gdyż mam lekką depresję, z powodu obecnej sytuacji- ciężarna na marnym zasiłku, bezużyteczna, nie przynosząca dochodów... ![]()
Cześć Dziewczyny,potrzebuję odpowiedzi na pytanie:czy polskie zaświadczenie o ciąży jest ważne w Niemczech?
Konkretnie mam problem taki oto:
od 15 stycznia byłam na 2-tygodniowym urlopie,w międzyczasie zaszłam w ciąże(sztuczne zapłodnienie),po powrocie z urlopu dostałąm od swojej lekarki 3 tygodniowe zwolnienie,które konczy się 19 lutego,termin do lekarza mam na 26 lutego i występuje luka tygodniowa w zwolnieniu i moje pytanie,czy jeśli lekarka da mi dalsze zwolnienie(będę musiała zadzwonić do pracy,że mam c.d zwolnienia),na pewno będą się pytać dlaczego i co mi jest...czy mogę już powiedzieć o ciąży skoro zaświadczenie od niemieckiego lekarza będę miałą dopiero 26?Boję się,że mnie zwolnią z pracy i zastanawiam się czy mając polskie zaświadczenie od lekarza jest ono tutaj ważne...czy np.lekarz rodzinny może mi już na zwolnieniu napisac ciąża?Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co robić.....
Ja bym dla pewnosci poszukala gina ktory mnie przyjmie na cito... nie wiem czy pracodawca ma obowiazek przyjecia polskiego zwolnienia