opiekunka osób starszych - Netkobiety.pl

Witaj na Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Porozmawiasz na takie tematy jak : miłość, związki, psychologia, edukacja, finanse, religia, zdrowie i uroda...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

#1 2009-08-05 23:01:03

Magda56
Wkręcam się coraz bardziej

opiekunka osób starszych

Witam serdecznie,
czy któraś z Was moje drogie koleżanki pracowała może jako opiekunka osób starszych ? W Niemczech, Anglii albo Holandii lub Szwajcarii ? Moja , bardzo dobra koleżanka tak sobie dorabia w Niemczech i jest bardzo zadowolona z takiej pracy. Czy któraś z Was miała kontakt z taką pracą ? Ja znam dobrze niemiecki i właśnie się zastanawiam nad takową alternatywą dorabiania. ..

#2 2009-08-06 11:13:01

katy
Niewinne początki

Re: opiekunka osób starszych

Koleżanka jechała za granice jako opiekunka osób starszych właśnie do niemiec  i z tego co mówiła była zadowolona tylko że to nie jest zbyt łatwa praca...

#3 2009-08-06 21:28:29

mon61
Przyjaciółka Forum

Ja pracowalam.Trafilam na fajne osoby.Jestem bardzo zadowolona.Dalej bym bardzo chetnie jezdzila a le sytuacja rodzinna nie pozwala.
Jesli ktos zna jezyk i nie boi sie pracy ze starszymi i chormi ,jak najbardziej polecam

#4 2009-08-09 22:17:11

Pola34
Dobry Duszek Forum

Moja mama się zajmowała się jako opiekunka osób starszych taką starszą parą Anglików. Było strasznie. Babcia była okropna i rządziła się w tym domu cały czas, mimo że z drugiej strony jest schorowana i niewiele już mogła. Latała po tym całym domu od strychu po piwnicę i mama bała się że kiedyś upadnie i coś sobie zrobi.  Wszystko chciała sama robić i nic do niej nie docierało, a że miała słaby wzrok to wiecie raz chciała zrobić ciasto z kg cukru bo nie dała się przekonać, ze to cukier tylko myślała że to mąka. Skąpa była jak złoto - mama schudła tam z 10 kg ! Dziadek robił pod siebie - trzeba go było myć , poza tym miał chore nogi więc trzeba go było szarpać w tę i we w tę. Nikogo nic nie obchodziło z tej rodziny ani nic. Mama miała potem kłopoty z kręgosłupem.  Trudna praca za marne grosze.

#5 2009-09-12 14:11:32

Pirat
Przyjaciel Forum

Hey
Wprawdzie nie jestem kobietą ale pracowałem w firmie która zajmuje się opieką.
Nawet przez kilka miesięcy byłem opiekunem dwojga staruszków. Najgorszych w niemczech smile
Wszystcy uciekali od nich dlatego ja tam skończyłem.
Cóż, ta praca bywa czasami dosyć ciężka.
Jeżeli jednak uważasz że poza złością masz we krwi coś więcej. Bywa często też bardzo fajna.
Wszystko w twoich rękach, jak dobrze do sprawy podejść. To najgorszy podopieczny okazuje się być człowiekiem. Może czasami już starym. Ale człowiekiem, który potrzebuje nas do życia.
Da się to robić.
Ale jeżeli czujesz że podtarcie tyłka dziadkowi będzie ponad twoje siły. Zapomnij o tej robocie.
Jeżeli jest inaczej. Mogę spróbować pomóc ci po starej znajomości
smile

Gdy człowiek będzie miał wszystko
Bogowie będą musieli umierać...

#6 2009-09-12 20:44:31

agileo
Do zakochania jeden krok

cześć, ja pracuję już kilka lat w Niemczech. A więc zależy na jakich ludzi trafisz, jaki stan zdrowia itd. Ja zmieniłam pierwotne miejsce, przećwiczyli mój charakter lepiej jak w małpim gaju. Koleżanki też opowiadaja niesamowite historie. Teraz mam osobę obciążającą psychicznie, ale za to wdzięczność dzieci. Robię co trzeba, ale nikt nie mówi kiedy najlepiej, którą łyżką mam mieszać i co, nie pogania i takie tam. Mam neta, telefon darmo i samochód. Ale fakt, że czasem po prostu ma się doła, brak normalności, spotkań ze znajomymi itd. Wszystko da się znieść przy odpowiednim założeniu, poza tym uważam, że co szkodzi spróbować? pozdr

Ostatnio edytowany przez agileo (2010-03-11 16:54:25)

Oddam wszystko co mam za jedną chwilę więcej...

#7 2009-10-13 19:06:18

dancia
Zaglądam tu coraz częściej

myślę że agileo ma rację smile zawsze warto próbować, jak nie zawsze można zmienić pracę. powodzenia

#8 2009-12-07 19:53:30

dusza
O krok od uzależnienia

zastanawiam się czy w Polsce jest możliwość podjecia takiej pracy.?? niestety nie jestem w stanie wyjechac za granice poniewaz wychowuje sama dwie coreczki

Nie wolno mi się bać!
Strach zabija umysł........

#9 2009-12-07 21:24:08

majka40
Szamanka

Witam **)            Powiem wam tak ja mieszkam na prowincji wiec wiadomo tam ceny są niewielkie za tego typu prace -opiekowałam się przez 1,5 roku obłożnym panem -praca jak praca trzeba mieć do tego podejście z sercem i pomyśleć ze możne to nas tez spotkać ,jeżeli osoba nie jest specjalnie złośliwa to można pracować ,gorzej jeżeli twój podopieczny ma jeszcze coś z głową to dylemat bo to gorze niż małe dziecko ani nakażesz ani nakrzyczeć nie wytłumaczysz bo nie bardzo dotrze .Trzeba cierpliwości .Ale powiem wam że wolałabym taką prace niż opiekę nad małym dzieckiem -tym zajmowałam się lata temu zanim zostałam- mamą- słowo to dopiero jest odpowiedzialność za czyjeś maleństwo .Jeżeli ktoś by dał mi dziś taką prace za godną zapłatę zdecydowała bym się bez wahania -natomiast za granica nigdy nie pracowałam wiec nie wiem jak to jest w innym kraju .  Mój podopieczny  zmarł w związku ze swoją chorobą.

Pozdrawiam i życzę powodzenia  majka

moje GG15666871

#10 2009-12-08 12:45:07

jolika
O krok od uzależnienia

Moja znajoma pracowała jako opiekunka staruszki w niemczech.Wychodne miała tylko w niedzielę na dwie godziny!Nie mogła zostawiać podopiecznej samej.W niedzielę przed południem odwiedzał ją syn to tylko wtedy mogła wyjść z domu.Tylko na balkon wychodziła na powietrze, bo tamta pani była na wózku!

#11 2009-12-09 12:17:36

majka40
Szamanka

Promedica42 napisał:

Wyjazdy na zastępstwa świąteczne dla opiekunek osób starszych do Niemiec - zarobki nawet powyżej 1300 euro! tel. 666 096 760

podaj swoje GG albo napisz na moje -mam parę pytan

moje GG15666871

#12 2009-12-09 16:40:20

natallia
Słodka Czarodziejka

Myślę, że do takiej pracy trzeba też mieć jakieś powołanie i nie bać się wyzwań. Osoby starsze są róże i trzeba ich słuchać i im dogadzać, dlatego też osoby które brzydzą się czynności higienicznych lub współpracy ze starszymi nie powinny korzystać z tego typu ofert. W dodatku trzeba być też sprytnym i zaradnym, te cechy na pewno pomogą w tego typu pracy. No i uśmiech i miłe usposobienie też nie zaszkodzi smile

// Życie poświęcone innym, jest warte przeżycia. //

#13 2009-12-13 11:58:17

evika
Zaglądam tu coraz częściej

Witam i mam pytanie,czy podejmując pracę jako opiekunka osób starszych muszę wyrejestrować się z urzędu pracy?

#14 2010-01-04 19:25:07

sarii
Niewinne początki

Jeżeli już ktoś chce wyjeżdżać jako opiekunka osób starszych- najlepiej wyjeżdżajcie i szukajcie pracy same dla siebie, lub przez znajomych w Niemczech. Moja kuzynka pracuję w takiej firmie co wysyła opiekunki osób starszych do Niemiec i strasznie zdzierają pieniądze z tych biednych opiekunek które sami wysyłają. Oni biorą od klienta najmniej 1500 Euro ( i z tego co mówiła kuzynka, żadna firma nie bierze mniej ) A takiej opiekunce wypłacają 900 czy max 950 , gdzie reszta kasy ? Ściemniają ,ze idzie na Zus, ale chyba nikt nie jest taki naiwny żeby wierzyć że zus dostaje co miesiąc od firmy 500 euro.Wiele klientów płaci jednak dużo więcej bo i stawki 2000 Euro często za wykwalifikowaną opiekunkę czy osobę z papierami medycznymi się zdarzają. Ale co z tego , skoro taka biedna opiekunka osób starszych dostanie na łapę 1100 Żałosne, oni wtedy mają 800 Euro . Już uwierzę, że to 800 Euro płacą na zus . Jasne firma musi z czegoś żyć, nie mówię nie, ale w tym momencie ci pośrednicy wszyscy tyle zdzierają że wychodzi to połowa zarobków takiej opiekunki. Nie dajcie się zwieść ! Szukajcie same pracy, jest internet są możliwości. Byle nie z jakąś agencją u której będziecie robić za murzyna.

#15 2010-01-04 22:01:16

majka40
Szamanka

Łatwo powiedzieć gorzej znaleźć,poniekąd masz racie Sarii tyle że jak być pewnym tego co oferuje" internet "- a jeśli już ktoś pracuje to nie chce się wyzbyć takiej pracy. Szukałam takiej pracy na zamiany (urlop ,jakaś okoliczność itp..) i niekoniecznie można coś znaleźć wiec weź i szukaj ........   Jak ???

moje GG15666871

#16 2010-01-04 22:49:30

sarii
Niewinne początki

Wiesz, wiem ,że nie jest łatwo. Ale jak mi kuzynka to oczywiście wszystko w sekrecie opowiedziała co oni tam wyprawiają to włosy mi dęba stanęły. No bo jak można tak wykorzystywać te biedne opiekunki ? Ale to nie wina kuzynki - jej też żal tych opiekunek ale co ma robić ? Robi to co szefostwo każe . Ja tylko raz byłam jako au pair w Niemczech w Hamburgu i napatrzyłam się na pracę  tych pań co się opiekowały osobami starszymi. Ni wiem jak w innych krajach. Ale ci niemieccy staruszkowie wcale nie są tacy fajni. One nie raz przez nich płakały. Spotykałyśmy się na kursie niemieckiego i dużo mi opowiadały płacząc jaka to ciężka praca. Głodno, chłodno i do domu daleko - w skrócie. Więc jak pomyśleć ile kasy im jest zabierane to żal ich bardzo. No bo opuszczają rodziny, często siedzą tam długo samotność boli i nie mają pojęcia że ktoś im zabiera połowę pensji. Majka w 2011 mają otworzyć i tak rynek pracy we wszystkich krajach co teraz jest zamknięta więc ten handel ludźmi i wyzysk opiekunek się skończy !  A w jakim kraju chciałabyś pracować jako opiekunka osób starszych ? Znasz język kraju do którego się chcesz wybierać ?

Ostatnio edytowany przez sarii (2010-01-04 22:52:03)

#17 2010-01-05 21:23:46

majka40
Szamanka

Cześć Sarii ,myślałam o takim zajęciu ponieważ pracowałam jakiś czas z osobami starszymi ,obłożnymi wiec wiem w czym rzecz ,natomiast gdyby Mi się coś trafiło to mogła bym skorzystać  z językami obcymi  gorzej, wolała bym żeby była to rodzina polsko języczna lub mieszana
Rozumiem że twoja kuzynka wykonuje swoją prace i chwała jej za to ze ostrzega innych jak jest w takich firmach bo człowiek bez doświadczenia niewiele wie .Pozdrawiam

moje GG15666871

Ostatnie tematy :

Stopka forum