Witajcie, prosze poradźcie jaka wybrac patelnie? teflon, ceramika czy jednak żeliwna ?
Jedna teflonowa - do odgrzewania i smażenia potraw ktore przywieraja,z niezbyt grubym dnem, sredniego rozmiaru, do tego druga, duza i gleboka, z grubym dnem, (ja p referuje stal szlachetna, wiec czy zeliwna, czy ceramiczna ci nie doradze, bo nie uzywalam) koniecznie z pokrywka.
Do smażenia szybkiego - jajecznicy, bekonu, cebulki itp. - potrztebna ci patelnia niewielka, szybko się nagrzewajaca i latwa w myciu - do tego najlepiej się naadaje teflon. Niezbyt drogi, bo teflon się szybko niszczy - lepiej kupic tansza i za pare lat wymienic niż wywalic kupe kasy a potem nad nia jojczyc.
Do smażenia miesa potrzebna ci patelnia duza, żeby się dalo rozlozyc mieso na raz, grube dno zagwarantuje rownomierne rozlozenie temperatury, pokrywka w zestawie da mozliwosc duszenia bez koniecznosci przekladania do rondla.
Ja mam trzy różne patelnie. Jedną zwykła teflonową najtańszą do naleśników - czyli taka niska, płytka z Teflonu. Drugą mam małą ceramiczną taka w sam raz na małą jajeczniczkę dla 2 osób, ale nie wiem jakiej firmy bo kupiona w Tesco na wyprzedaży. I trzecia taka typowo do duszenia, smażenia - głęboka nowy nabytek Professional SILIT. Wprawdzie kosztowała no dosyć dużo bo ponad 300 zł, ale jestem pasjonatką kuchni więc jestem z niej mega zadowolona. Nie przypala, i jest dosyć cięzka a takie lubie spam Pewnie gdyby nie moja pasja do gotowania kupiłabym tańszą, ale tej nie zamieniłabym teraz na żadną inną. Kwestia tak naprawdę tego do czego ją chcesz wykorzystywać? Ta którą Ci podesłałam jest z jakieś odmiany ceramiki, poczytaj bo nie pamiętam tak dokładnie.
ja mam teflonową firmy tefal, kosztuje troszkę więcej ale nic Ci się nie przypala o nic nie musisz się martwić. moim zdaniem to lepsza inwestycja ![]()
Ważne aby była ciężka na tyle,żeby rączka od niej nie przeważała,gdy się ją postawi na palniku ![]()
O patelniach były już wątki - zajrzyj do starszych tematów.