Dlaczego tak nam trudno wyobrazić sobie dobre rzeczy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Dlaczego tak nam trudno wyobrazić sobie dobre rzeczy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Dlaczego tak nam trudno wyobrazić sobie dobre rzeczy?

Zauważyłam to podczas różnych sytuacji życiowych, że łatwiej i dokładniej wyobrażam sobie te wszystkie rzeczy, których nie chce, niż te pozytywne, które bym chciała. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Rozmawiałam o tym z kilkoma znajomymi i też mają podobnie. A jak to jest u Was? Czy ten strach przed niechcianym u was również powoduje tą negatywną wizualizacje i negatywne odczucia?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dlaczego tak nam trudno wyobrazić sobie dobre rzeczy?

tak ja niestety tez tak mam,pewne nie wszyscy ale większość z nas. np po rozstaniu myslimy ze juz nic nam sie nie ulozy,ze bedziemy sami i te wszystkie najgorsze rzeczy..jednak z czasem to mija

3

vinnga napisał/a:

Pławienie się w negatywnym myśleniu nie wymaga nawet ruszenia palcem. Więc jest łatwiejsze.

chyba tyle:)

4

Sherry napisał/a:

Zauważyłam to podczas różnych sytuacji życiowych, że łatwiej i dokładniej wyobrażam sobie te wszystkie rzeczy, których nie chce, niż te pozytywne, które bym chciała. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Rozmawiałam o tym z kilkoma znajomymi i też mają podobnie. A jak to jest u Was? Czy ten strach przed niechcianym u was również powoduje tą negatywną wizualizacje i negatywne odczucia?

Sytuacja wygląda tak, że dobre rzeczy często się przeżywa, opowiada o nich czy ogólnie wyraża. Negatywne emocje są spychane do podświadomości tzw. piwnicy. One nie znikają, są tam i produkują m. in. negatywne wizualizację. Gdyby je wyrazić to byłoby łatwiej wyobrazić sobie coś pozytywnego. Niestety, w naszej kulturze jest bardzo niezdrowe podejście do emocji.

5

Ja jestem optymistką.Nie tracę czasu na czarne wizje smile
Przygnębiające musi być życie pesymisty.

6

Wiecie dlaczego częściej nam myśleć o złych rzeczach niżeli o dobrych?
Odpowiedź jest prosta. Dlatego bo nam łatwiej. W około tyle "zagrożeń" może się zdarzyć .Może też za mało wierzymy w siebie? wink
W każdym razie staram się byc optymistką, choć przyznam, że gdzieś w głebi co chwile nachodzą mnie jakieś "mroczne wizje" smile Tak już ludzie chyba mają wink

7

Fashionittta napisał/a:

Przygnębiające musi być życie pesymisty.

jest i to bardzo:)

8

Nazywam to czarnymi scenariuszami, czasem najczarniejszymi. Takie rzeczy chyba łatwiej przychodzą do głowy. Tak mi się też wydaje że na początku człowiek myśli pozytywnie, ale jeśli jedna druga trzecia i kolejna rzecz nam nie wychodzi, zaczyna się negatywne myślenie.
Teraz biję się między tymi negatywnymi myślami a pozytywnymi. Raz tańczę bo myślę pozytywnie,a zaraz stwierdzam "Chyba jesteś psychiczna dziewczyno, uspokój się, tak dobrze nie jest'

Fakt życie pesymisty jest trudniejsze, a kazda kolejna porażka daje podstawy następnej... Walczyć, codziennie, wciąż smile

9

Ja jeszcze tylko doprecyzuję, bo nie chodzi mi o takie typowe myślenie pesymisty, że aaa na pewno nic mi nie wyjdzie itd.  Myślę,że Suzan_444 ma rację z tym,że to chyba też wynika z naszej małej wiary w siebie..
Ja na pewno nie jestem pesymistką, przynajmniej tak mi się wydaje tongue ale kiedy własnie przychodzi sytuacja, w której wiem,że czegoś nie chce lub coś mi nie pasuje, to widmo jej ziszczenia staje się takie bardzo realne! Np. ostatnio doszły mnie słuchy,że będę musiała jechać na szkolenie zamiast mojego kolegi z pracy. Wcale mi się nie chce w tym uczestniczyć, a jak to usłyszałam to pierwsza myśl i strach, że na pewno się z tego nie wykręcę i cała gama tych negatywnych uczuć. I one sa takie bardziej prawdziwie niż ta pozytywna myśl, którą próbuje w sobie obudzić. Hmm tak to chyba ten ch***lerny brak wiary w siebie!

10

Sherry napisał/a:

Ja jeszcze tylko doprecyzuję, bo nie chodzi mi o takie typowe myślenie pesymisty, że aaa na pewno nic mi nie wyjdzie itd.  Myślę,że Suzan_444 ma rację z tym,że to chyba też wynika z naszej małej wiary w siebie..
Ja na pewno nie jestem pesymistką, przynajmniej tak mi się wydaje tongue ale kiedy własnie przychodzi sytuacja, w której wiem,że czegoś nie chce lub coś mi nie pasuje, to widmo jej ziszczenia staje się takie bardzo realne! Np. ostatnio doszły mnie słuchy,że będę musiała jechać na szkolenie zamiast mojego kolegi z pracy. Wcale mi się nie chce w tym uczestniczyć, a jak to usłyszałam to pierwsza myśl i strach, że na pewno się z tego nie wykręcę i cała gama tych negatywnych uczuć. I one sa takie bardziej prawdziwie niż ta pozytywna myśl, którą próbuje w sobie obudzić. Hmm tak to chyba ten ch***lerny brak wiary w siebie!

To nie brak wiary,
Myślisz , więc masz . Twoje myśli są jak magnes, przyciągają to o czym myślisz.

11

Sherry napisał/a:

Coś w tym jest. Nie warto za dużo myśleć negatywnie.
Negatywne odczucia chyba są silniejsze niż pozytywne. Jak coś mnie spotka fajnego, nie myślę o tym za dużo, a jak coś niemiłego, to rozstrząsam na wszystkie strony.

12

Tómek, bardzo dziękuję za wyręczenie mnie w wypowiedzi, ale akurat w tym temacie mam do powiedzenia coś innego smile

W tym przypadku bardzo sensowne wydają się tłumaczenia Beaty Pawlikowskiej w jej książkach o podświadomości. Autorka twierdzi, że zdecydowana większość ludzi ma wypaczoną podświadomość. Podświadomość koduje wszystko od najwcześniejszego dzieciństwa, więc mamy zakodowane, że świat jest pełen zagrożeń (te wszystkie ostrzeżenia - nie biegaj, bo się przewrócisz, nie dotykaj, bo się sparzysz smile ), że nie wolno się cieszyć, bo się "zapeszy", że coś osiągnąć udaje się tylko nielicznym (czyli nam na pewno nie) i podobne rzeczy. Tak wychowuje dzieci niemal każda rodzina. To dlatego, w pierwszym odruchu, nie pojawiają się pozytywne wizje. Podświadomość wskazuje te, które ona zna - że się nie uda, że to jest niebezpieczne, że życie jest złośliwe. Te wizje są bardziej realne niż pozytywne, ponieważ powstały w mózgu wcześniej - podświadomość jest silniejsza niż umysł świadomy.
Co z tym zrobić? Gadać z podświadomością. Odwrotnie niż Mileniutka smile Kiedy podświadomość "z automatu" podsuwa wizję jak to jedziemy w tę wstrętną delegację trzeba jej uprzejmie powiedzieć, że jednak jest ogromna szansa, że pojedzie kolega tongue

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Dlaczego tak nam trudno wyobrazić sobie dobre rzeczy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024