Problem z kwiatem - palma - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Problem z kwiatem - palma

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

1 Ostatnio edytowany przez Delicious (2009-07-15 21:31:17)

Temat: Problem z kwiatem - palma

Słuchajcie kobitki. Kupiłam jakiegoś kokosa w biedronce takiego dość dużego. Palme dokładnie. zawsze ma wilgotno, nie przesadzałam go ani nic, spryskuje mu liście co 2 dni. dolny mały listek zrobił się brązowy jakby usechł a na 2 dużych takie brązowe plamy na środku liści się robią. Wiecie co może być nie tak? Za sucho jeszcze? za gorąco ?? pomocy bo mi kwiatek zemrze!!!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problem z kwiatem - palma

ojj palma musi mieć spokój najlepiej nie dotykać i nie przenosić, postaw ją tam gdzie nie bedzie nikt jej dotykać podlewaj co 3 dni wszczeniej sprawdz ziemie

3

nie podlewaj za czesto.Najlepiej idz do kwiaciarni,to Ci doradza,bo
wedlug mnie,to Twoj kwiat choruje.

4

a moze za czesto ja podlewasz?? ja mam taka duza palme (ma juz dobre 10 lat), stoi w dosc zacienionym,ale dusznym miejscu i podlewam ja raz na tydzien, tyle ze obficie smile

5

no ja podlewam raz na tydzień dużo. Pójdę do jakiejś kwiaciarni. Dobry pomysł Amelia. Dziękuję no i postawię ją bardziej z boku. Mam nadzieję, że odżyje. big_smile

A z tym spryskiwaniem to dobra rzecz? też psikacie na swoje palmy? Bo nie wiem co dla niej najleszpe

6

Ja swoją palmę też podlewam raz w tygodniu,a w domu stoi w jasnym miejscu ale nie jest bezpośrednio narażona na promienie słoneczne,wpadające do pokoju.Jak na razie "odpukać" nie choruje wręcz przeciwnie ronśnie jak szalona.A raz na jakiś czas wystawiam ją na dwór gdy pada drobniutki deszcz,zresztą z innymi kwiatami też tak robię.

7

Dołączę do tego postu swój problem z kwiatkiem. Mam nadzieję, że palma odratowana.
Miałam Hippeastrum, które zeszłej wiosny pięknie kwitło. A teraz nic się z nim nie dzieje. Może ktoś wie, czy trzeba wyjąć cebule i przesadzić  czy dać jakąś odżywkę? Mam nadzieję na odratowanie, bo mam aż trzy doniczki.
Odwiedziłam forum kwiatowe, ale   tam nie przeczytałam jakiejś konkretnej rady za wyjątkiem pędzenia cebul czyli trzymania ich w wodzie.
Czy może odezwie się ktoś, kto miał podobne doświadczenia z tymi kwiatami?

8

Palm jest troche od daktylowej po dracene,ktora tez niektorzy nazywaja palma.

9

Summerka napisał/a:

Dołączę do tego postu swój problem z kwiatkiem. Mam nadzieję, że palma odratowana.
Miałam Hippeastrum, które zeszłej wiosny pięknie kwitło. A teraz nic się z nim nie dzieje.

No to mi jeszcze powiedz, co się działo z kwiatkiem przez cały rok, jak go pielęgnowałaś?
Cytat z portalu ogrodowisko:
"Po zakończeniu kwitnienia odcinamy łodygi kwiatowe 5-10 cm nad cebulą, nie urywamy liści. Utrzymujemy umiarkowane podlewanie przez lato. Pod koniec lata ( w sierpniu) przestajemy podlewać i przenosimy do ciemności na dwa miesiące. Symuluje to okres suszy. Tak pozostawiamy do wyschnięcia przez kilka miesięcy, aby zwiędły liście.

W listopadzie przenosimy do światła, ale ostrożnie, aby je zaaklimatyzować i rozpoczynamy podlewanie. Wszystkie stare liście powinny zostać usunięte, uważajmy przy tym, aby nie usunąć wyrastających pędów kwiatowych. Możemy przesadzić w świeżą ziemię. Często pojawiają się cebulki przybyszowe, które przy okazji oddzielamy. W ciągu kilku tygodni pojawią się nowe kwiaty."

10

Dziękuję Bubuś:)
Już mi odpowiedziałaś na problem z tym kwiatem,  podając ten link:) Co robiłam? Wszystko  na odwrót niestety. Oberwałam listki, przez całą zimę trzymałam w  piwnicy, a teraz przesadziłam do  nowej ziemi, podlewam i czekam czy coś z tego będzie:)

11

Summerko, jeśli zimą kwiatek siedział w piwnicy to może jednak coś Ci z niego wyrośnie?
Kiedyś miałam te kwiaty. Traktowałam normalnie - jak wszystkie inne, całorocznie podlewając. Stały na północnym parapecie. Nie kwitły regularnie, ale od czasu do czasu pojawiały się pełnowartościowe kwiaty.

12

Tez mam klopot z palma - chyba daktylowa. W doniczce plastikowej wielkosc wiadra, to wstawione do wielkiej wazy ceramicznej. Waza ma z dolu wezyk z kurkiem -  do odprowadzania wody.
Palma stala (chyba) od jesieni na dworze, ale blisko domu, oslonieta od wiatru, w slonecznym miejscu. Wyglada dobrze, tylko zewnetrzne liscie pozolkly. Mozliwe, ze  je trzeba wyciac. Ale czekam az minie mozliwosc mrozow, bo stanowia jakas tam ochrone.
Czy palmom sie liscie przycina? Czy zaczac czyms nawozic? Mam taki nawoz uniwersalny w plynie, ale nie chce jej za bardzo pobudzac, jeszcze moze byc mroz.

13

Zawiadamiam, że hippeastrum wypuściło listek. Zanosi się, że będzie rósł:)Vinngo, ja mam na wschodnim parapecie. Rano jest sporo słoneczka w taki dzień, jak dziś
Co do palmy, to nie mam niestety żadnych doświadczeń.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Problem z kwiatem - palma

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024