Kobietki,zapewne jest kilka takich ksiazek,ktore Was zachwycily.
JA kocham czytac,sa wakacje,duzo czasu.Prosze podajcie mi tytuly dobrych ksiazek,i autora.Najlepiej psychologiczne.
polecam Johna Grisham'a oraz Harlan'a Coben'a
Aktualnie przeczytałam Paulo Coelho - Jedenaście minut ; a teraz czytam Liz Nickles - Cały czas świata.
Bardzo mi się podobają te książki Napiszę jeszcze później o książkach, które czytałam jak sobie przypomne dokładnie tytuły
Ale te dwie polecam jak najardziej:)
weronika postanawia umrzec p.Coehlo cudnie sie czyta! K.Grochola "nigdy w zyciu" "ja wam pokaze"
Czytałam wspomniane "Jedenaście minut" i też mi się podobała, jednak dzisiaj chciałabym wam polecić inną książeczkę, a mianowicie: - Małe zbrodnie małżeńskie (Éric-Emmanuel Schmitt) - czyta się naprawdę leciutko i przyjemnie. I mimo, iż może nie jest to książka o zbyt wygórowanym przesłaniu, to jednak skłania zarówno do przemyśleń, jak i niejednokrotnie stwarza powody do uśmiechu. W zupełności więc podpisuję się pod owym zdaniem: "Schmittowi udała się nie lada sztuka: napisał dramat, który czyta się jak najbardziej wciągającą powieść. "
Mam nadzieję, że wam także przypadnie do gustu
Seria książek Stephenie Meyer
Ja polecam książki Jonathana Carrolla. Wszystkie jego książki, które przeczytałam mają swój niepowtarzalny klimat, taki z pogranicza światów, mówią o miłości, życiu, istnieniu ludzkim, a wszystko w bardzo tajemniczej oprawie pełnej niesamowitych przeżyć. Miłe jest też to że autor był w Polsce i często wplata motywy z naszego kraju.
Natomiast na wakacje polecam trzy książki Małgorzaty Kalicińskiej "Dom nad Rozlewiskiem", "Powroty nad Rozlewisko" i "Miłość nad rozlewiskiem". Czyta się je fantastycznie są takie bardzo kobiece. A do tego w ich treść wplecione są różne przepisy kulinarne i na "babską magię"
Bardzo polecam Milana Kunderę: Nieznośna lekkość bytu, Żart, Życie jest gdzieś indziej.
Mądre, przenikliwe, obnażają prawdę o człowieku, związkach, miłości... czasem aż do bólu. Poza tym uwielbiam Marqueza, Sto lat samotności, Miłość w czasach zarazy. Bajeczne i bajkowe, świat w którym wszystko może się zdarzyć
Książki Emanuela Smitha są świetne i lekkie, głębokie i z przesłaniem całkiem podobne do Coelo (książek).
Polecam wszystkie:)
kryminały z humorem - Chmielewska, na początek polecam "Wszystko czerwone". Oprócz trupów lub prób zabicia bohaterów, autorka często bawi się językiem w taki sposób, że płaczę ze śmiechu czytając jej książki. Dla wybrednych "Większy kawałek świata" lub "Ślepe szczęście" i wszystkie inne książki poświęcone straszliwie pomysłowemu rodzeństwu Janeczce i Pawełkowi czy oryginalnym przyjaciółkom - przedsiębiorczej Teresce i roztargnionej Okrętce.
klasyka kryminałów, dokładnie serie- Agatha Christie ze swoim Herkulesem i Arthur Conan Doyle z Sherlockiem oraz współczesny Henning Mankell z Wallanderem. Książki tych autorów różnią się czasem powstania i akcji, ale dochodzenie do wyjaśnienia zbrodni jest zawsze tak samo ekscytujące
i mimo iż nie przepadam za powieścią naturalistyczną - Zoli "Wszystko dla pań" - przeczytałam ja jednym tchem i poryczałam się w końcu....
i mój ukochany "Mikołajek" Goscinnego. Ten słodki chłopczyk razem z kolegami to niebezpieczna mieszanka wybuchowa. Tą dziecięcą prostotą wyrażania myśli i postrzegania świata Mikołajek zdobył jedno z zaszczytnych miejsc na mojej półce z książkami
został "Dziennik Bridget Jones" Helen Fielding - czytam to prawie zawsze wtedy, gdy mam wszystkiego dość. Bo bohaterka bawi, rozbrajają mnie jej próby uniknięcia kłopotów. No i ten pan Darcy ...
blanche, czytałam większość z tych książek i naprawdę świetnie się je czyta
a co do powieści z humorem to polecam serię książek o przesympatycznym chłopaku - Rudolfie. autorką jest Joanna Fabicka, z pierwsza część z tej serii nosi tytuł "Szalone życie Rudolfa"
Ja ostatnio przeczytałam "Samotność w sieci" bardzo mi się podobała Ale adaptacja książki wręcz przeciwnie ;/
Ja mam ochotę ostatnio na książkę fantasy dawno nie czytałam, a trudno pożyczyć jakąś dobrą bo tyle ich jest - -"
z fantasy lubie terry'ego pratchett'a
polecam książke " w pewien wrześniowy poranek". Jesli ktos lubi sobie popłakać i sie wzruszyc to musi to przeczytac
Oki, to ja wraucam kilka moich ostatnich pozycji
Opowiadania Jana Himilsbacha
Kraina Chichów - j carroll
Miasto utrapienia - j pilch
Lesio - j chmielewska
To sa ksiazki, które czytałam ostatnio , a pochłaniam ich tyle, ze cieżko jest mi wskazać te najlepsze
jako smarkula nienawidziłam Lesia, bohater zbyt ekscentryczny jak na gusta dziecka. Polubiłam go parę lat temu i do tej pory chętnie po tę książkę sięgam. Opowiem anegdotę związaną z "Lesiem": "Lesio" dopiero co wydrukowany. Moja cioteczka, biegiem wpada do księgarni i pyta: Dzień dobry, jest już "Lesio"? Na to obeznana w wydawniczym świecie pani z księgarni, oburzonym tonem: Proszę pani, do moich obowiązków nie należy poznanie z imienia wszystkich klientów
W Lesiu znajdziecie odpowiedzi na pytanie co to "kał basa" i "mocz tenora"
Już na samą myśl parskam śmiechem
NO ja wlasnie czytam cos, co mnie wciaga niesamowicie. I tematyka, i klimat, ale przede wszystkim zachwyca mnie sposob narracji. Autor przenosi mnie do Polski mlodosci moich rodzicow i dziadkow. Obled- rewelacja.
18 2009-08-02 21:15:06 Ostatnio edytowany przez ewusiatko (2009-08-02 21:18:34)
Jeżeli chodzi o tzw. lekką literaturę polecam Lauren Weisberger "Diabeł ubiera się u Prady", "Amerykańskie dziewczyny poszukują szczęścia", "Portier nosi garnitur od Gabbany".
Jej najnowszą książkę "W pogoni za Harrym Winstonem" przeczytałam i osobiście jej nie polecam ale jeżeli ktoś lubi lektury przesycone wulgaryzmami czy niesmacznym erotyzmem to jak najbardziej jest ona dla niego.
Jest to kwestia gustu jak zawsze
Tak jak Celia polecam książki Stephenie Meyer. Lektury przy których można się zrelaksować, pośmiać i poczuć dreszczyk adrenaliny, bo przecież to troche miał być horror, prawda?
Ja obecnie czytam "Polskie morderczynie"Katarzyny Bondy
Jest to coś innego od reszty lektur i naprawdę bardzo wciąga.
Są tam przedstawione całe procesy,odczucia i losy kobiet,które zamordowały kogoś.
ostatnio przeczytałam "kwiat pustyni" Waris Dire , śmiałam sie i płakałam na przemian.
ojciec chrzestny bardzo dobra książka, nawet jeśli nie lubisz tej tematyki.
kiedyś dostały się w moje ręce książki Johna Saula "cimność" i"drugie dziecko" , bardzo dobre trillery, wiem, że wydał więcej, ale nigdy nie mogłam trafić.
"jedenaście minut" dobre, jednak ciągnie się moim zdaniem już pod koniec strasznie, "dziennik nimfomanki" chyba lapsza.
Polecam jeszcze:
"Magiczna godzina"Kristin Hannah
"Ratownik"James Petterson
"Tajemnica kamiennego kręgu"Robert Goddard
"Mozaika" - Soheir Khashoggi.
NO ja wlasnie czytam cos, co mnie wciaga niesamowicie. I tematyka, i klimat, ale przede wszystkim zachwyca mnie sposob narracji. Autor przenosi mnie do Polski mlodosci moich rodzicow i dziadkow. Obled- rewelacja.
Oj, nie napisalam, co czytalam . Przepraszam- "zla krew" Gortata
Ja od dawna jestem pod wrażeniem literatury obozowej, relacji ludzi, którzy przeżyli wojnę lub tych, którzy je spisują. Uświadamiam sobie, że nie można generalizować, że nigdy nie będziemy w stanie zrozumieć ich zachowań. Widzę, jak traktują swoje relacje - czy to jest przestroga, "oczyszczenie" przez opisanie tamtych wydarzeń, czy zupełnie coś innego. Ligocka, Półtawska, Herling - Grudziński. Chylę czoła.
A ja wlasnie czytam ciag dalszy Gortata- "Szczury i wilki". Ksiazka sie zapowiadala na opowiadanie o mlodocianych skinheadach, a tu wlasnie bardzo duzo opowiadania o czasach obozu Aushwitz. Piekna, choc wstrzasajaca ksiazka. Polecam ja Tobie takze- moze sie sie spodobac
Dwie pozycje Lolity Pille: "Hell" oraz "Bubble gum".
"Przegryźć dżdżownicę" o zdradzonej kobiecie autorki K.Grocholi
Opowiadania Stachury
Czekając na Godota Becketta
wszystko T. Pratchetta
Bardzo lubię też czytać Cejrowskiego.
Bardzo tez polecam bestseller - "Zlodziejke ksiazek" Zusaka. Porownywana do "Rzezni nr 5 " Vonneguta- moim zdaniem, wiele lepsza. I zdecydowanie ciekawsza.
Daniel Steel - na podstawie tej autorki nakręcono już dużo filmów,a że książka jest zawsze lepsza od filmu,to polecam gorąco!!!To są życiowe opowieści z wątkiem miłosnym - bardziej dla kobietek!!
Jakos nie lubie tej autorki . Moze dlatego, ze wciskala mi jej ksiazki moja byla tesciowa ;/. Zdecydowanie wole Zusaka
"188 dni i nocy" o szowinistycznych i feminstycznych poglądach dwójki ludzi
32 2009-10-19 19:31:37 Ostatnio edytowany przez marteczka (2009-10-19 19:32:12)
'Osobowość ćmy', 'Trzepot skrzydeł' - K. Grochola
Ja własnie zaczynam czytac Szyfr Szekspira - Jennifer Lee Carrell i zapowiada się całkiem całkiem... )))
... Nie wiem, nie znam się, nie czytałem. Ale z tego co mi moja żona opowiadała to na pewno poleciła by książkę pt. "postrzelona przez piorun".
'Trzepot skrzydeł' - K. Grochola
Czytalam. Bardzo ladna ksiazka .
Teraz czytam znouwu Zusaka- "Poslaniec". Alez ta ksiazka wciaga, nie moge sie oderwac!
ja uwielbiam kryminały. szczególnie Henninga Mankella. Ale pan ten pokusił się ostatnio o napisanie książki dla dzieci i młodzieży ?Chłopiec, który spał pod pierzyną ze śniegu?, szczerze powiem, że ciekawa jestem jak mu to wyszło.
A na pochmurne i smutne dni lubię coś wesołego. Ostatnio wyczaiłam pewną nowość, do księgarni weszła książka Simona Tofielda ?Kot Simona. Sam o sobie? i muszę powiedzieć, że już dawno się tak nie uśmiałam
Dziewczyny czy moglybyscie mi polecic jakas ksiazke, a chodzi mi o jakies "romansidlo" z historia w tle?
Jesli znacie jakies ciekawe ksiazki to piszcie
Z gory dziekuje:)
Romansow nie lubie. Od biedy moznaby tego "Poslanca" podciagnac, bo glowny bohater sie kocha szalenczo w przyjaciolce.
a ja tak powiem, książeczki (które stereotypowo rzecz biorąc, a rozumiem, że to forum służy ich zwalczaniu:D) ze świata fantasy:
jak każdy polecam Sapkowskiego i Gaimana, w sumie w całości, chociaż co do drugiego autora to może "Chłopaki Anansiego" oraz "Gwiezdny pył"...
a teraz coś co raczej myślę, że mało znane nazwisko Salvatore, szczególnie jeśli ktoś lubi D&D:)
Ja polecam "kwiat pustyni" Waris Dire
Gloria polo "od złudzenia do prawdy"
i wszystkie Danieel Stelle
jeśli ktoś lubi książki pisane z poczuciem humoru to proponuję christophera moore'a baranek, najgłupszy anioł oraz krwiopijcy czyta się lekko i przyjemnie, a przy 'brudnej robocie' się można nawet być hardkorem i się wzruszyć.
Ja publikuję własną książkę "Parę dni wolnych od życia". To opowieść o nastoletniej dziewczynie, która przeprowadza się z bogatego domu do bloków po śmierci ojca. Jej życie całkowicie się zmienia, cierpi z powodu śmierci bliskiej osoby, porusza wazne tematy istnienia. Przez wzgląd na cierpienie ma kontakt z ojcem, pojawia się w jej życiu nie raz, może z nim normalnie rozmawiać. To sprawia jej ukojenie.
Poznaje prawdziwą miłość - Adrian jest jej pierwszym chłopakiem, darzy go czystym i pięknym uczuciem.
Mieszka w bloku razem z siostrą, matką i wujkiem ( bratem zmarłego ojca ). Wiktor znęca się nad rodziną, jest alkoholikiem, bije i główną bohaterkę oraz jej siostrę i matkę.
Nie powiem Wam jakie jest zakończenie jednym słowem, może określę to jednym słowem - happy end.
Gdy pojawi się w księgarni zachęcam do czytania mojej powieści.
Waris Dire- fajna to ksiazka. Szybko ja sie czyta. Jednak "Poslaniec" ma miom zdaniem, wiecej klasy.
to może coś tak bardziej do refleksji zaproponuje...
bardzo ciekawa i zmuszająca do przemyśleń, a przynajmniej zwracająca uwagę na wcześniej niezauważane sprawy...
"Bóg urojony" autorstwa Richarda Dawkins'a
Patrick Gale-"Notatki z wystawy". To piekna ksiazka o wybitnej malarce i jej demonach artyzmu.
Mam dwie ukochane książki- "Żart" i " Nieznośną lekkość bytu" Milana Kundery. Obie wywarły na mnie ogromne wrażenie i długo nie mogłam "uwolnić" się od emocji, które towarzyszyły mi podczas czytania. Ostatnio "pochłaniam" "Rocznicę" Kaliskiej z goneta.net- super książka, już żałuję, że niedługo ją skończę
widziałam ostatnio tą książkę "Bubble gum" ale nie zdecydowałam się bo nie wiem jaki to typ ksiazki. Napisz coś wiecej tylko nie zdradź za dużo
Apogryf Agłai nie pamiętam czyja
Na ratunek - Sparksa
Umierając żyjemy Roberta Silverberga
Intensywność Koontza
Na chwilkę obecną tyle
A czytala ktoras z Was "Mikolajka" Goscinnego? Swietna ksiazka, ja teraz odswiezam- by potem podarowac pod choinke;)
Książki Jakuba Ćwieka, saga wiedźmińska Sapkowskiego, "Cień Wiatru", książki Meyer a zwłaszcza "intruz", "Chmara Wróbli", "Ruchomy zamek Hauru" i ogólnie książki napisane przez tą autorkę, "gra Baileya", twórczość Szekspira...
"Ziele na kraterze", autobiografia Wańkowicza
"Ziele na kraterze" to swietna ksiazka. I ten zal za Krysiunia... Powinnam sobie odswiezyc Wankowicza.
The art of war (Sztuka wojny) - Sun Tzu,Sun Pin
- bo życie to wojna
polecam.
Robert McLiam Wilson to mój ulubiony pisarz. Polecam wszystkie jego książki. Niestety, nie jest ich dużo.
Ponadto "Bóg urojony" Dawkinsa powinien zainteresować każdego, kto kiedykolwiek zastanawiał się nad własną wiarą.
The art of war (Sztuka wojny) - Sun Tzu,Sun Pin
- bo życie to wojna
polecam.
Od cytatu z tej ksiazki rozpoczyna sie ta, ktora zaczelam czytac .- "Nalezy odszukac w swoich szeregach szpiegow wroga, przekonac ich do siebie i wykorzystac, udzielic stosownych instrukcji i wyslac z powrotem do obozu wroga. W ten sposob pozyskamy szpiega nawroconego, dzialajacego na nasza korzysc" (Sun Tzu). Ta ksiazka to niezwykle wciagajaca literatura faktu- "Agent ZigZag" Bena Macintyre. Swietnie sie ja czyta- nie bardzo sie moge oderwac...
Polecam "Kwiat pustyni" Waris Dirie
** K.Grochola "nigdy w zyciu" "ja wam pokaze"
** ' SOUAD SPALONA żywcem ' ! bardzo polecam ; ) przekład : Cieplińska Ewa .
** Wendy Markham ' nie całkiem do pary' ( ogólnie to wszystkie książki LITERATURA W SPÓDNICY)
Wybieram sie dzis na lowy ksiazkowe.... Zaczyna mi sie podobac literatura faktu, wiec znajoma polecila mi przeczytac "Zbrodnie Josefa Fritzla". Jak bedzie w ksiegarni, zobacze co to zacz
Również bardzo lubię "Nigdy w zyciu zarówno książkę jak i film:)) bardzo też lubię książki Marty Fox( Jak pięknie być sobą, Do rana daleko itp) oraz serię Małgorzaty Budzyńskiej Ala Makota:))
Wybieram sie dzis na lowy ksiazkowe.... Zaczyna mi sie podobac literatura faktu, wiec znajoma polecila mi przeczytac "Zbrodnie Josefa Fritzla". Jak bedzie w ksiegarni, zobacze co to zacz
jesli chodzi o literature faktu polecam Ci Kapuścińskiego! wspaniale powiesci reportażowe: Cesarz, Heban...
Ja z kolei ostatnio pochlonelam "Piekło Gutenberga". Powiesc sensacyjna, ale jak napisana! W zyciu nie przypusczalam, ze taki rodzaj powiesci moze mnie wkrecic. Jest tam wszystko, romans:) zbrodnia, intryga i wielka zagadka. Postac mlodego sedziego, ktory probuje rozwiklac tajemnicze morderstwa i uwodząca go Klara. A wszystko to przeplata sie z prawda historyczna sredniowiecznej europy! polecam goraco:)
Ja polecam Kinga - fakt, są to horrory ale mają niespotykany klimat i moim zdaniem dają do myślenia. Jedną z moich ulubionych jest "Wielki marsz".
I tak jak Wampirek5 polecam "Kwiat Pustyni"
A ostatnimi czasy przymierzam się do Sapkowskiego - zobaczymy czy wyjdzie
Paolo Coelho - alchemik i zreszta wszystkie inne
Ktoś już wyżej pisał o tej książce - Zbrodnie Josefa Fritzla. Analiza faktów. Zdecydowanie poruszająca.
babulenka napisał/a:Wybieram sie dzis na lowy ksiazkowe.... Zaczyna mi sie podobac literatura faktu, wiec znajoma polecila mi przeczytac "Zbrodnie Josefa Fritzla". Jak bedzie w ksiegarni, zobacze co to zacz
jesli chodzi o literature faktu polecam Ci Kapuścińskiego! wspaniale powiesci reportażowe: Cesarz, Heban...
)
King nie wymyslilby takiej historii...
Kupilam tego Fritzla. O borze zielony! Jakiz z niego potwor... Niepojete. Nawet King nie wymyslilby takiej historii...
Pochanke, kiedys czytalam Kapuscinskiego, lecz nie "wzial" mnie. Moze teraz doroslam? Dzieki za polecenie
Polecam gorąco książki Wojciecha Cejrowskiego, wciągają do reszty