Bądźmy próżne ? to rozwija!
Próżność to jedna z tych cech, które społecznie są potępiane, choć wiadomo, że każdy człowiek ją posiada ? w mniejszym bądź większym stopniu. Dlaczego tak jest?
Przeżyłam jakis czas temu sytuację, podczas której zarzucono mi próżność i poczułam się z tym baaardzo źle. Było mi wstyd samej przed sobą... na szczęście tylko przez chwilę!
Jak się nad tym spokojnie zastanowiłam, to doszłam do wniosku, że w próżności nie ma nic złego. No bo co jest złego w tym, że chcemy być podziwiani, wychwalani i komplementowani? Co złego w tym, że chcemy być lepsi w oczach swoich i otoczenia? Co złego w tym, że chcemy być ?kimś?? Moim zdaniem nic... powiem więcej: Moim zdaniem to wspaniałe!
Dzięki próżności pracujemy nad sobą, rozwijamy się. Chcemy być ładniejsi, więc dbamy o figurę i urodę. Chcemy być mądrzejsi więc szukamy wiedzy w książkach, na kursach i szkoleniach. Chcemy być dobrzy w tym co robimy, to ćwiczymy, ćwiczymy i ćwiczymy...
Dlaczego na siłę chcemy pozbywać się czegoś, co nie dość, że jest pełnoprawnym elementem natury ludzkiej to jeszcze motywuje nas do zachowań konstruktywnych?
Oczywiście należy mieć się na baczności, aby nie przesadzić ? żadna skrajność nie jest dobra. Ale czy rozwiązaniem zapobiegającym skrajnościom jest eliminacja na wszelki wypadek!? To dopiero niezdrowa skrajność!
Artykuł dedykuję ?Darcowi? ![]()
Danka Jagoda