Problem w związku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Problem w związku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez klaseczka22 (2013-06-01 22:12:32)

Temat: Problem w związku

Piszę do Was, bo jestem w sytuacji, kiedy potrzebuję rady kogoś, kto nie oceni, ale pomoże patrząc na problem "z boku". Mam narzeczonego- ładnie brzmi. Jesteśmy razem od 3 lat, znamy się dłużej, "zaręczyliśmy się" po roku bycia razem, od 2 miesięcy mamy córeczkę. Kochany zachowuje się trochę jakby sytuacja go przerosła. Na początku był najwspanialszym tatą na świecie. Cudownie smile Jednak potem zaczęły się kłopoty finansowe, zwolnili go z pracy, teraz znalazł nową, ale jako, że okres próbny, zarabia dużo mniej. Planowaliśmy kupić samochód, troszkę mamy odłożone, ale mało, poza tym zaczyna brakować na inne rzeczy. Generalnie, pojawiły się TRUDNOŚCI. Teraz mój facet jest prawie ciągle zły, nie da się z nim normalnie pogadać. Córci zaczyna udzielać się moje złe samopoczucie. Nie może tak dłużej być. Pojawiła się nowa osoba skupiająca na sobie duużo uwagi, ale kocham go tak samo, tylko nie mam czasem siły już tego okazywać. Przecież jeżeli się kocha, to powinno być łatwiej? Mam wrażenie, że jak się ma wszystko to kompletnie się tego nie docenia. Może trzeba stracić? Ale nie da się jakoś inaczej?.. Może ja mogę dać mu więcej szczęścia?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problem w związku
klaseczka22 napisał/a:

Pojawiła się nowa osoba skupiająca na sobie duużo uwagi, ale kocham go tak samo, tylko nie mam czasem siły już tego okazywać. Przecież jeżeli się kocha, to powinno być łatwiej? Mam wrażenie, że jak się ma wszystko to kompletnie się tego nie docenia. Może trzeba stracić? Ale nie da się jakoś inaczej?.. Może ja mogę dać mu więcej szczęścia?

Zazdrość faceta o dziecko, które skupia na sobie większość uwagi jego kobiety, uwagi, która wcześniej była skierowana tylko na niego - to dość powszechny problem smile myślę, że rozwiązaniem jest częste proszenie go o pomoc w różnych czynnościach nad dzieckiem jak kąpanie, karmienie itp. o ile czas mu na to pozwala. Ważne też abyście mieli dla siebie chwilę wieczorem lub zostawili czasem dziecko na kilka godzin z babcią/ciocią i poszli gdzieś lub po prostu pobyli razem. Jeśli uważasz, że poświęcasz mu dość uwagi, to zapytaj go o konkretne sytuacje kiedy poczuł się odtrącony i pogadajcie o wzajemnych uczuciach i oczekiwaniach.

klaseczka22 napisał/a:

Jednak potem zaczęły się kłopoty finansowe, zwolnili go z pracy, teraz znalazł nową, ale jako, że okres próbny, zarabia dużo mniej. Planowaliśmy kupić samochód, troszkę mamy odłożone, ale mało, poza tym zaczyna brakować na inne rzeczy. Generalnie, pojawiły się TRUDNOŚCI.

A tu widzę cały problem ogólnego pogorszenia w Waszym związku i na pocieszenie powiem, że prawdopodobnie jest to sytuacja chwilowa. Kiedyś okres próbny minie, może znów będzie więcej zarabiał, zaaklimatyzuje się w nowej pracy i jeśli będzie z niej czerpał jakąś satysfakcję to polepszy się jego humor -> a tym samym Twój humor -> a tym samym samopoczucie córeczki smile nie pozostało Ci nic jak cierpliwie czekać i wspierać faceta. Pamiętaj jednak również o własnych potrzebach, zadbaj o siebie i nie pozwól mu obciążać Cię wszystkim, marudzić i psuć nastroju. Daj mu spokojnie do zrozumienia, że jesteś z nim, pokonacie to, ale niech on też trochę odpuści, zluzuje.

Odp: Problem w związku

Jest na to lekarstwo, jest zupełnie za darmo, to istne panaceum! Nazywa się ROZMOWA!
Nie zrozum mnie źle, ale ludzie naprawdę zapominają jak łatwo sami mogą zlikwidować swoje problemy wink

Spójrz najpierw na sytuację jego oczami:
Został ojcem, jest głową rodziny, musi zapewnić Wam jak najlepszy byt, stara się jak może ale traci pracę- to sprawia że czuje się nie do końca wartościowym facetem no bo przecież on MUSI być mężczyzną! Potem znajduje prace, ale jednak nie wystarczająco dobrą by móc zapewnić Wam ten sam standard życia i znowu czuje się jak bałwan który zawodzi...

Co należy w takim razie zrobić?
Odbudować jego poczucie własnej wartości i zapewnić go że jest najlepszą głową rodziny na świecie i mężczyzną którego kochasz i doceniasz wink
Możesz np rano po przebudzeniu pocałować go mówiąc, że jest fantastycznym, troskliwym tatą i głową rodziny. Możesz też podczas przygotowywania śniadania zaproponować, że Ty zrobisz kanapki a on kawę, którą tak wyśmienicie parzy wink

Pokaż mu że przez takie drobne rzeczy ile jest dla Cb wart i jak bardzo go kochacie, to niewiele a może zdziałać cuda i odpłaci się tym samym wink

Potem pogadajcie o obecnej sytuacji i zapytaj jak się czuje. Kobieta i dziecko są na pierwszym miejscu, ale przecież dla faceta to też duża zmiana i czują na swoich barkach ogromny ciężar odpowiedzialności, a o tym się troszke zapomina wink

Powodzenia!

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Problem w związku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024