Chyba zostałam oszukana...Czy można z tym coś zrobić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Chyba zostałam oszukana...Czy można z tym coś zrobić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

Temat: Chyba zostałam oszukana...Czy można z tym coś zrobić?

Witam
Otóż sytuacja wygląda następująco: Jakiś czas temu córka wpadła na pomysł sprzedana swoich zabawek,którymi się już nie bawi by kupić sobie za uzyskane w ten sposób pieniądze inną zabawkę.Stwierdziłam,że to dobry pomysł. Jednak musiałam jej trochę pomóc. Dałam ogłoszenie na portalu dla rodziców.Zgłosiła się chętna osoba,wybrała zabawki,które chciała kupić.Ponieważ była zainteresowana też ubraniami byłam zadowolona bo mam ich całe paki.Dziewczyna zaproponowała,że może mi już przelać pieniądze. Zadzwoniłam i zaproponowałam,że może to zrobić jak wyślę paczki bo wtedy będę dokładnie znała koszt przesyłki.
Przesyłka dotarła w piątek, w piątek też zaoferowała się przelać pieniądze.Od tamtego czasu nie mam z nią kontaktu,nie odbiera telefonu.Trochę jestem zła bo jestem stratna ponad 300zł plus przesyłka ponad 80.Byłam na tyle głupia,że zaoferowałam dziewczynie,że drugą paczkę (rzeczy zmieściły się w dwie paczki - jedna 10 kilogramowa,druga ponad 15 kg) wyślę na swój koszt jeśli wartość przesyłki nie przekroczy 20zł.Zabawki były naprawdę niezłe,nie wiem jak powiedzieć córce,że prawdopodobnie je straciła i nie dostanie za nie pieniędzy.
A może da się coś z tym zrobić? Dzięki temu, że ludzie tak bezmyślnie wrzucają swoje dane do netu dużo wiem o tej osobie.
Co mogę zrobić by odzyskać pieniądze lub rzeczy? Czy miałyście takie sytuacje i jak się zakończyły?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Chyba zostałam oszukana...Czy można z tym coś zrobić?
gojka102 napisał/a:

Witam
Otóż sytuacja wygląda następująco: Jakiś czas temu córka wpadła na pomysł sprzedana swoich zabawek,którymi się już nie bawi by kupić sobie za uzyskane w ten sposób pieniądze inną zabawkę.Stwierdziłam,że to dobry pomysł. Jednak musiałam jej trochę pomóc. Dałam ogłoszenie na portalu dla rodziców.Zgłosiła się chętna osoba,wybrała zabawki,które chciała kupić.Ponieważ była zainteresowana też ubraniami byłam zadowolona bo mam ich całe paki.Dziewczyna zaproponowała,że może mi już przelać pieniądze. Zadzwoniłam i zaproponowałam,że może to zrobić jak wyślę paczki bo wtedy będę dokładnie znała koszt przesyłki.
Przesyłka dotarła w piątek, w piątek też zaoferowała się przelać pieniądze.Od tamtego czasu nie mam z nią kontaktu,nie odbiera telefonu.Trochę jestem zła bo jestem stratna ponad 300zł plus przesyłka ponad 80.Byłam na tyle głupia,że zaoferowałam dziewczynie,że drugą paczkę (rzeczy zmieściły się w dwie paczki - jedna 10 kilogramowa,druga ponad 15 kg) wyślę na swój koszt jeśli wartość przesyłki nie przekroczy 20zł.Zabawki były naprawdę niezłe,nie wiem jak powiedzieć córce,że prawdopodobnie je straciła i nie dostanie za nie pieniędzy.
A może da się coś z tym zrobić? Dzięki temu, że ludzie tak bezmyślnie wrzucają swoje dane do netu dużo wiem o tej osobie.
Co mogę zrobić by odzyskać pieniądze lub rzeczy? Czy miałyście takie sytuacje i jak się zakończyły?

Pieniądze zostały wysłane w piątek a banki nie pracują w soboty i niedziele. Sesje czyli przelewanie pieniędzy między bankami odbywają się w wyznaczonych godzinach. Pieniądze jeśli zostały wysłane powinny być dziś na Twoim koncie.  Jaki to portal dla rodziców?

3

Gojka dlatego najpierw pieniądze ,potem wysyłka,zwłaszcza że w Twoim przypadku nie były to rzeczy warte 20 zł,a dużo więcej
może jeszcze przyjdzie przelew,ale jak wiadomo naciągaczy nie brakuje

4

Jeśli ona nie odbiera telefonu, to rozumiem, że się martwisz.
To kradzież zwykła jeśli ona Ci nie zapłaciła.
Jednak chciałam tylko powiedzieć, że Ty powinnaś córce dać te pieniądze z własnej kieszeni, jeżeli przez Ciebie je straciła, a na przyszłość daruj sobie dobre serce bo ktoś Cię wykorzysta.
Trzymam kciuki, żeby to była pomyłka i kasa przyszła.

5

Agajaga napisał/a:

Pieniądze zostały wysłane w piątek a banki nie pracują w soboty i niedziele. Sesje czyli przelewanie pieniędzy między bankami odbywają się w wyznaczonych godzinach. Pieniądze jeśli zostały wysłane powinny być dziś na Twoim koncie.  Jaki to portal dla rodziców?

Mam tego świadomość ale z doświadczenia wiem, że jeśli pieniądze są przelane rano to ok 13 są już na koncie.  Portal nazywa się babyboom.

Lena mam wątpliwości czy dostanę przelew. Wczoraj udało mi się zadzwonić do dziewczyny, powiedziała, że zaraz przeleje. Pieniędzy nie mam nadal.Wysłałam jej smsa,że przelew ma być dziś. Swoją drogą to gdybym ja była w sytuacji dziewczyny,która ma przelać na konto jakiejś panience ponad 3stówy za ewentualne paczki,w których nie wiem czy znajdę stare gazety zamiast zamówionych rzeczy no to nie wiem czy dokonałabym od razu przelewu...

Z tego co wiem dziewczyna nie mieszka w Polsce i w piątek wyjeżdża z Polski...Jeśli jej do tej pory nie przycisnę to chyba kasa przepadnie.Może już przepadła a ona gra na zwłokę bo nie chce,żeby jej jakichś problemów nie narobiła. A jak wyjedzie to szukaj wiatru...
Nie wiem jak ją ewentualnie zmotywować by kasę przelała...Jak już wspomniałam wiem o niej sporo ale nie myslę chyba poważnie by to wykorzystać...

Nina- oczywiście powiedziałam córce,że kase jej oddam bo chyba ktoś nas oszukał. Córka stwierdziła, że trudno i że nie muszę jej na razie oddawać:)- fajna dziewuszka,nie?

6 Ostatnio edytowany przez Agajaga (2013-05-22 06:06:50)

gojka102 napisał/a:
Agajaga napisał/a:

Mam tego świadomość ale z doświadczenia wiem, że jeśli pieniądze są przelane rano to ok 13 są już na koncie.  Portal nazywa się babyboom.

Lena mam wątpliwości czy dostanę przelew. Wczoraj udało mi się zadzwonić do dziewczyny, powiedziała, że zaraz przeleje. Pieniędzy nie mam nadal.Wysłałam jej smsa,że przelew ma być dziś. Swoją drogą to gdybym ja była w sytuacji dziewczyny,która ma przelać na konto jakiejś panience ponad 3stówy za ewentualne paczki,w których nie wiem czy znajdę stare gazety zamiast zamówionych rzeczy no to nie wiem czy dokonałabym od razu przelewu...

Z tego co wiem dziewczyna nie mieszka w Polsce i w piątek wyjeżdża z Polski...Jeśli jej do tej pory nie przycisnę to chyba kasa przepadnie.Może już przepadła a ona gra na zwłokę bo nie chce,żeby jej jakichś problemów nie narobiła. A jak wyjedzie to szukaj wiatru...
Nie wiem jak ją ewentualnie zmotywować by kasę przelała...Jak już wspomniałam wiem o niej sporo ale nie myslę chyba poważnie by to wykorzystać...

Nina- oczywiście powiedziałam córce,że kase jej oddam bo chyba ktoś nas oszukał. Córka stwierdziła, że trudno i że nie muszę jej na razie oddawać:)- fajna dziewuszka,nie?

Z doświadczenia wiem,że najbezpieczniejszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest opłata za pobraniem. Wysyłasz np.pocztą i osoba,która odbiera paczkę płaci kurierowi przy odbiorze. Teraz niestety nie masz żadnych dowodów na to,że to kradzież i nie możesz nic zrobić w tej sytuacji. Możesz jedynie liczyć na to,że dziewczyna jest uczciwa. Sama też tak kiedyś wysłałam paczkę pewnej osobie i miała mi przelać pieniądze na konto niestety nie przelała. To na szczęście nie były duże pieniądze ale zawsze. Od tamtej pory wysyłam jedynie za pobraniem. Cholerka to przykre,że nawet innej kobiecie też mamie nie mozna zaufać. Rozumiem,żeby to był jakiś facet oszust i krętacz. Często jest tak,że się podszywają się pod właśnie pseudo mamy i niby chcą kupić a potem widzisz swoje rzeczy wystawione na sprzedaż za większe pieniądze niż sama sprzedałaś. Szlak mnie trafia na takich handlarzy. Daj znać jak się sprawa potoczyła.

7

Ja bym udała się ze sprawą na policję, masz jakieś maile gdzie umawiasz się z tą dziewczyną na zapłatę, za te rzeczy itd? Do 250 zł wszelkie oszustwa kradzieże mają niską szkodliwość społeczną czynu, ale powyżej to już inna sprawa smile

8

Tak, już wcześniej mi się podobała Twoja córcia jak wspominałaś o niej. wink

9

Gojka, jak ktoś wspomniał: kradzież zaczyna się od 250 zł wzwyż i jeśli nie dostaniesz tych pieniędzy faktycznie, to uświadom dziewczynę w tej kwestii.

10

gojka i co? Rozwiązała się jakoś ta sprawa?

11

Catwoman napisał/a:

gojka i co? Rozwiązała się jakoś ta sprawa?

Na razie nie,choć jestem dobrej myśli.Mam dostać przelewem kasę dziś.

12

gojka które to juz dzis? smile wierzysz że przyjdzie ten przelew?

13

ja również polecam oddać sprawę w ręce policji. Takich oszustów nie brakuje - sama kiedyś zostałam oszukana na kilkadziesiąt złotych i od tej pory nie wysyłam nigdy nic pierwsza. Kieruję się zasadą, że najpierw wpłata na konto, później wysyłka towaru. Pod tym względem podchodzę do ludzi z ogromem nieufności.

14

Tylko że tamta kobieta też może mieć pewien dystans jeśli chodzi o zaufanie. Jednak z relacji gojki, z tego co kojarzę to ona przesyłkę dostała i to potwierdziła.

15

Catwoman napisał/a:

Tylko że tamta kobieta też może mieć pewien dystans jeśli chodzi o zaufanie. Jednak z relacji gojki, z tego co kojarzę to ona przesyłkę dostała i to potwierdziła.

Tak,przesyłkę dostała,choć sama mi tego nie powiedziała.Swoją przesyłkę można śledzić na stronie poczty polskiej,Ja sprawdziłam,że dostała doręczona więc dzwoniłam i dzwoniłam aż się dodzwoniłam i zapytałam kiedy wyśle przelew.Ona twierdziła,że to jej brat przesyłkę odebrał bo jej w mieście nie ma(pojechała do kogoś z wizytą). Dziś sama wysłała mi smsa,że przelew zaraz do mnie dotrze bo ma być jakiś ekspresowy i kobieta w banku jej powiedziała,że będzie za chwilę na moim koncie.

16

lena812 napisał/a:

gojka które to juz dzis? smile wierzysz że przyjdzie ten przelew?

Wierzę Lena:)Taka jakaś mocno wierząca jestem,hehe

17

Spieszę donieść,że moja sprawa zakończyła się pomyślnie.Po dwóch tygodniach czekania pieniądze przelano mi na konto:)Córka się ucieszy:)

18

No to dobrze smile

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Chyba zostałam oszukana...Czy można z tym coś zrobić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024