Bożenaaa, byłaś zdenerwowana, nie zapukałaś, stało się. Podejrzewam, że nawet gdybyś zapukała córka zdążyłaby co najwyżej wstać z tej podłogi i niewiele by to zmieniło.
Rozumiem, że nie chciałabyś, żeby teraz córka skupiała się tylko na seksualności, ale wierz mi lub nie, posiadanie wiedzy o seksie wcale nie oznacza, że się go zaraz uprawia. Podobnie jak vinnga wcześnie zaczęłam edukację seksualną, przede wszystkim od książek i upłynęło jeszcze trochę czasu zanim wykorzystałam tą wiedzę w praktyce. Poza tym dobra książka powinna zawierać nie tylko opisy fizjologiczne, ale przede wszystkim podkreślenie roli uczucia i partnerstwa w seksie. W wolnej chwili poszukam czegoś w sieci i postaram się napisać, jaka książka mogłaby być dobra z punktu widzenia psychologa.
Uważam, że zabranianie jej oglądania podobnych filmów to trochę droga donikąd. Możesz zablokować takie strony w komputerze (taka opcja nazywa się filtr rodzinny), ale surowe zakazy obawiam się nie przyniosą efektu. Jeżeli córka szuka takich filmów, prawdopodobnie wciąż będzie to robić. Możesz więc po zablokowaniu takich treści powiedzieć jej, że zrobiłaś to, ponieważ boisz się, że będzie miała wypaczony obraz seksu między dwojgiem ludzi. Ale nie dawaj jej przekazu: NIE, BO NIE - tak robią Ci rodzice, których seks ich dzieci przeraża.
Nie chcę, żeby Cię to zmartwiło, ale jeżeli córka będzie chciała stracić dziewictwo w tym wieku, prawdopodobnie to zrobi, niezależnie od Waszych starań, żeby temu zapobiec. Podejście do kwestii seksu kształtuje się przez wiele lat i mylą się Ci rodzice, którzy sądzą, że działaniami prewencyjnymi, gdy nastolatek interesuje się seksem można jeszcze wszystko zmienić.
Różnica może być jedynie taka, że w jednej rodzinie, gdzie seks stał się tabu, a rosnąca świadomość seksualna dziecka przytłacza i przeraża rodziców, dziecko wejdzie w sferę seksu z poczuciem złamania zasad (zrobię to po swojemu!) i w oparciu o wiedzę zdobytą od rówieśników. Natomiast jeżeli dziecko ma w otoczeniu ludzi, którzy dają pozytywny, ale racjonalny przekaz (seks tak, ale wtedy, kiedy jesteś gotowa, odpowiedzialna, zabezpieczona, znasz dobrze partnera itp), nie boją się podsunąć literaturę, która uświadamia, szanse na to, że córka bardziej świadomie wybierze moment inicjacji są większe.
Paradoksalnie im więcej wiedziałam jako nastolatka o seksie, tym większą miałam świadomość wyboru i tym mniej "kitów" można było mi wcisnąć.