Problem jest i go nie ma jednocześnie ?! - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Problem jest i go nie ma jednocześnie ?!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Problem jest i go nie ma jednocześnie ?!

Otóż mój problem jest dziwny...

Nie należę do szczupłych osób, kwalifikuję się raczej do tych "przy kości". Przybrałam na wadze przez połączenie brania tabletek anty i zaprzestania grania w koszykówkę. Do tego mam problem z motywacją, żeby zacząć regularnie ćwiczyć i pilnować tego co jem.

No i na pewno jest to związane z tym moim całym problemem. A chodzi o to, że jak patrzę w lustro to podobam się sobie, lubię to co wtedy widzę. Mój facet też mówi mi, że wyglądam dobrze, ładnie, seksowanie itp. Ale kiedy widzę swoje zdjęcie, to mam wrażenie, że patrzę na jakiegoś wieloryba! Jakbym ja z lustra i ja z fotografii to były dwie kompletnie różne osoby. Nienawidzę zdjęć.

Może wydawać się to błahy problem, ale ja naprawdę nie rozumiem skąd taka różnica w postrzeganiu samej siebie...

Zobacz podobne tematy :
Odp: Problem jest i go nie ma jednocześnie ?!

Jak wiadomo każde ciało odbija światło - w zależności od stopnia wygładzenia swojej powierzchni. Lustro świetnie rozprasza - ponieważ nie ma idealnej powierzchni. Zatem światło padające odbija się we wszystkich kierunkach dzięki czemu zyskujemy miliony "dodatkowych kolorów" które wzmacniają promień światła.

Natomiast w aparacie  światło pada pod określonym kątem i tylko przez ułamek sekundy przez co obraz zapisuje jednowymiarową płaszczyznę...
To tak jakbyś porównała piłeczkę golfową na zdjęciu i w rzeczywistości. W rz. Dokładnie widzisz bryłę, grę cieni, fakturę etc.

Jeśli jestem w błędzie proszę o korektę. Lecz proszę o wyrozumiałość - 4 nad ranem jest smile

Starałam się to jakoś ubrać w słowa ale chyba mi nie wyszło :-) jeśli Cię to pocieszy to ja zarówno na zdjęciach jak i w lustrze wyglądam koszmarnie. ;-)

3

Dzięki, ale tu raczej nie chodziło mi o te kwestie "techniczne"...

4 Ostatnio edytowany przez assi1992 (2013-04-25 02:50:24)

NatiB napisał/a:

Dzięki, ale tu raczej nie chodziło mi o te kwestie "techniczne"...

Ja mam podobnie, z tymże ja jestem otyła, jednak mimo tego gdy oglądam się w lustrze podobam się sobie, za to na moje zdjęcia nie mogę patrzeć

5

NatiB napisał/a:

/.../ jak patrzę w lustro to podobam się sobie, lubię to co wtedy widzę. Mój facet też mówi mi, że wyglądam dobrze, ładnie, seksowanie itp.

To jest najistotniejsze - ty podobasz się sobie, twój facet też lubi twoje krągłości, to czym się martwić? Modą na chudość? Jak będziesz "szkieletem", nie będziesz podobać się ani sobie, ani twojemu chłopakowi, to będziesz lepiej się czuć?
Może masz coś podobnego do anorektyczek - one patrzą się w lustro (statyczny obraz) i widzą grubasa, ale już na filmikach czasem widzą jak chude są, nie wierzą w słowa innych, bo to co siedzi w głowie (wyobrażenie siebie samej), jest silniejsze niż to co obiektywne (zdjęcie, odbicie w lustrze).

6

Ja tam w lustrze i na żywo widzę prawie wieloryba.Przed 2 laty przestałam palić/kopciłam lat 100/-2 paczki dziennie i dwa rozmiary "wskoczyły"na plecy.Łomatko!No ale ...albo sylwetka,albo gęba.Tak się pocieszam-hi,hi.

7

Nie mam parcia na to, żeby być chuda, nigdy zbyt szczupła nie byłam, chociaż aktualnie osiągnęłam swój największy rozmiar. Jestem z tych, które uważają, że rozmiar 38-42 jest optymalny.
Zastanawia mnie tylko to, dlaczego tak diametralnie różnie odbieram siebie z lustra i siebie z fotografii/ filmów itp. To zaburza moją wizję siebie i po prostu wkurza.

8

To normalne, ja też tak mam. Większość kobiet ma gorsze zdanie na temat figury niż to jest w rzeczywistości.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Problem jest i go nie ma jednocześnie ?!

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024