Mam problem z skomponowaniem Bibliografii - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Mam problem z skomponowaniem Bibliografii

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Mam problem z skomponowaniem Bibliografii

Marzyciel i realista ? przedstaw dwa modele mężczyzny w literaturze.

Postanowiłem ze moimi przykładami beda : Wokulski (Lalka) oraz Don Kichot (nie pamietam kogo).Problem polega na tym ze nie mam pomysłu co wpisać w literaturze przedmiotu. Byłbym wdzieczny za pomoc. Bibliotekarka mowiła ze Don Kichot to trudna lektura do tego tematu ,przeczytałem krotsza wersje (koło 200 storn)i nic trudnego niezauwazyłem (wszystko jasno napisano) ,moze niedostrzegłem czegos. Co wy o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mam problem z skomponowaniem Bibliografii

Do marzyciela dorzuciłabym jeszcze Wertera, pasuje jak ulał.
Literatura przedmiotu to wszelkiego rodzaju pomoce naukowe, słowniki, książki będące opracowaniami epok. Na przykład, jeżeli piszesz o marzycielu, to będą to głównie postacie z romantyzmu, więc w literaturze przedmiotu możesz wykorzystać jakąś książkę dotyczącą romantyzmu. Realista będzie przedstawicielem pozytywizmu, analogicznie, książka dotycząca pozytywizmu.

3

sifot5628 napisał/a:

Marzyciel i realista ? przedstaw dwa modele mężczyzny w literaturze.

Postanowiłem ze moimi przykładami beda : Wokulski (Lalka) oraz Don Kichot (nie pamietam kogo).Problem polega na tym ze nie mam pomysłu co wpisać w literaturze przedmiotu. Byłbym wdzieczny za pomoc. Bibliotekarka mowiła ze Don Kichot to trudna lektura do tego tematu ,przeczytałem krotsza wersje (koło 200 storn)i nic trudnego niezauwazyłem (wszystko jasno napisano) ,moze niedostrzegłem czegos. Co wy o tym sądzicie?

Nie wiem, czy jest coś takiego jak "modele mężczyzny", ale jestem przekonany, że są modele zachowań męskich.

Należy sprawdzić, czy aby na pewno "Don Kichata" Miquela de Cervantesa można potraktować jako marzyciela i czy marzyciel jest tożsamy z idealistą. Pamiętać trzeba, że ta książka jest parodią rycerskich opowieści o bohaterstwie. Powieść Cervantesa z roku 1605 raczej trudno zaliczyć do romantyzmu, bo tu nawet pojęcie awangardy będzie zdradzać naciągnięcia bliskie ujawnieniu pęknięcia.

Na marzyciela nie nadaje się - według mnie - Werter, bo on nie marzył o miłości, ale przeżywał dylematy w związku z obiektywnymi przeszkodami w realizacji swoich uczuć.

Martwi mnie jeszcze coś innego: w pracy o modelach zachowań nie powinno być (według mnie) takiej rozbieżności w czasie pomiędzy bohaterami literackimi, chyba, że uzasadni się aktualność tego starszego modelu (co jest dla mnie wątpliwe). Może więc lepiej poszukać bardziej współczesnego. Warto sprawdzić, czy marzycielstwu romantyków nie przeczą zrywy romantyczne.

W tym procesie poszukiwania na pewno pomocna jest kwerenda bibliograficzna. Klasyczne dzieła epoki romantyzmu opisuje Maria Janion.

Warto zacząć od zdefiniowania pojęć "marzyciel" i "realista". Przypomniało mi się, że taki tytuł "REALISTA" ma książka biograficzna o zakonniku michaelicie Bronisławie Markiewiczu.

4

Jeśli chodzi o literaturę przedmiotu to najlepiej idź do biblioteki i poproś o pomoc lub zobacz bibliografię na końcu podręcznika, gdyż zwykłe słowniki i opracowania się nie nadają. Wydaje mi się, że 2 lektury to za mało.

5

Też miałam taką książkę, która jest dość prostym i zrozumiałym językiem napisana, ale u nas w szkole trzeba mieć do każdej pozycji z lteratury podmiotu jakąś książkę w literaturze przedmiotu, to ja wzięłam informacje o autorze w encyklopedii, bo też miałam problem ze znalezieniem analizy cz interpreaccji książki. Pomyśl o tym smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Mam problem z skomponowaniem Bibliografii

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024