sifot5628 napisał/a:Marzyciel i realista ? przedstaw dwa modele mężczyzny w literaturze.
Postanowiłem ze moimi przykładami beda : Wokulski (Lalka) oraz Don Kichot (nie pamietam kogo).Problem polega na tym ze nie mam pomysłu co wpisać w literaturze przedmiotu. Byłbym wdzieczny za pomoc. Bibliotekarka mowiła ze Don Kichot to trudna lektura do tego tematu ,przeczytałem krotsza wersje (koło 200 storn)i nic trudnego niezauwazyłem (wszystko jasno napisano) ,moze niedostrzegłem czegos. Co wy o tym sądzicie?
Nie wiem, czy jest coś takiego jak "modele mężczyzny", ale jestem przekonany, że są modele zachowań męskich.
Należy sprawdzić, czy aby na pewno "Don Kichata" Miquela de Cervantesa można potraktować jako marzyciela i czy marzyciel jest tożsamy z idealistą. Pamiętać trzeba, że ta książka jest parodią rycerskich opowieści o bohaterstwie. Powieść Cervantesa z roku 1605 raczej trudno zaliczyć do romantyzmu, bo tu nawet pojęcie awangardy będzie zdradzać naciągnięcia bliskie ujawnieniu pęknięcia.
Na marzyciela nie nadaje się - według mnie - Werter, bo on nie marzył o miłości, ale przeżywał dylematy w związku z obiektywnymi przeszkodami w realizacji swoich uczuć.
Martwi mnie jeszcze coś innego: w pracy o modelach zachowań nie powinno być (według mnie) takiej rozbieżności w czasie pomiędzy bohaterami literackimi, chyba, że uzasadni się aktualność tego starszego modelu (co jest dla mnie wątpliwe). Może więc lepiej poszukać bardziej współczesnego. Warto sprawdzić, czy marzycielstwu romantyków nie przeczą zrywy romantyczne.
W tym procesie poszukiwania na pewno pomocna jest kwerenda bibliograficzna. Klasyczne dzieła epoki romantyzmu opisuje Maria Janion.
Warto zacząć od zdefiniowania pojęć "marzyciel" i "realista". Przypomniało mi się, że taki tytuł "REALISTA" ma książka biograficzna o zakonniku michaelicie Bronisławie Markiewiczu.