Decyzja o dzieciach a depresja/nerwica - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Decyzja o dzieciach a depresja/nerwica

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Decyzja o dzieciach a depresja/nerwica

Witam,potrzebuje wsparcia i rady zarazem. Od roku choruje na nerwice lekowa. O moim początkowym stanie mozecie przeczytac w moich pierwszych postach. Sytuacja troszke sie zmienila, od sierpnia jestem na dawce leku 40citabax i moje samopoczucie troche sie polepszylo.
Moze zaczne od poczatku. Moja nerwica jest spowodowna, tak uwazam, choroba babci, ktora bardzo przezylam. Bylam z babcia w chwili diagnozy raka, podczas leczeni, oraz podczas ostatniego oddechu. Przez rok po smierci mojej babci bylo ok, jednak potem cos zaczelo sie ze mna dziac. Balam sie wychodzic z domu, czesto myslalam o rzeczach, o ktorych nie chcialam myslec, mialam silne mysli smobojcze, ktorych strasznie sie balam i boje do tej pory. Gdy lek aczal dzialac poprawilo mi sie, jednak zdarza sie, ze jeszce boje sie wyjsc z domu, boje sie, ze na srodku ulicy zrobie cos nieprzewidywalnego, albo że w koncu oszaleje, albo ze ogolnie jestem juz szalona itp. Mysli takie sa strasznie meczace i bolesne dla mnie. Boje sie normalnie zyc. Boje sie cos planowac. ..
Przejde teraz do sedna. Zamieszkalam z chlopakiem i czesto mysle o posiadaniu dzieci. Jedak boje sie, ze nie dam sobie rady z takim maluchem, ze bede okropna matka. Teraz tyle slyszy sie o targediach z dziecmi w roli glownej, boje sie, ze ja tez bylabym zdolna do czegos okropnego, boje sie, ze naszlaby mnie Jakas okropna mysl, ktora sklonilaby mnie do jakiegos okropnego czynu.
Pani doktor mowi, ze jestem normalna osoba, a leki musza wyrownac poziom serotoniny w moim mozgu. Jednak ja przez to, ze biore leki czuje sie jak osoba gorsza, nie spelna rozumu.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Decyzja o dzieciach a depresja/nerwica

Wg mnie masz gleboka depresje z objawami agorafobii (i moze fobii spolecznej). Bardzo mnie dziwi, ze przy tak nasilonych objawach lekarz Ci przepisala citalopram (bo taka jest generyczna nazwa Twojego leku), poniewaz jest to bardzo lagodny antydepresant. Poza tym, nasilone mysli samobojcze moga miec takze z nim zwiazek, jakowo w testach taki wlasnie mial skutek uboczny u duzej liczby pacjentow. Przede wszystkim proponuje porozmawiac z lekarzem, wyjasniajac, ze objawy Twojej depresji sa bardzo nasilone, i poprosic o zmiane leku. W tej samej grupie zwrotnych wychwytywaczy serotoniny jest np venlafaxyna (Efexor) anbo fluoksetyna (Prozac), ktore moga na Ciebie dzialac lepiej.

Jezeli chodzi o mienie dzieci, ja bym poczekala, az Twoj stan psychiczny/ emocjonalny bedzie lepszy. Musisz pamietac, ze w czasie ciazy wszystkie antydepresanty sa niewskazane.

3

Jak juz wspominalam mam zdjagnozowana nerwice lekowa. Raczej nie jest to fobia spoleczna. Jestem czynnym uczestnikem zycia spolecznego, pracuje z ludzmi oraz chodze do szkoly. Martwia mnie te leki, czy nie jest tak, ze leki powinny je stlumic? Zy warto jest bac sie swoich mysli?

4

Moja przyjaciółka cierpi również od wielu lat na nerwicę lękową i jest pod stałą opieką lekarza. Aktualnie posiada dwójek zdrowych dzieci:) Odpowiadając na Twoje wątpliwości a bazując na jej doświadczeniu, powiem Ci że lepiej się podleczyć, wyjść na prostą emocjonalnie w trakcie terapii i zaplanować wówczas ciąże. Nie ma sensu wmawiać sobie że będziesz złą matką. Ona nie jest, ale w czasie pierwszej ciąży leczyła się jedynie farmakologicznie i skończyło się to depresją poporodową. Dla dobra własnego dziecka postanowiła skorzystać ze specjalnej terapii leczenia nerwic i pomogło jej, nie przekazuje swoich leków dzieciom. Jest szczęśliwa. Ty też będziesz, daj sobie szansę zamiast negować siebie smile

5

cosiedzieje napisał/a:

Jak juz wspominalam mam zdjagnozowana nerwice lekowa. Raczej nie jest to fobia spoleczna. Jestem czynnym uczestnikem zycia spolecznego, pracuje z ludzmi oraz chodze do szkoly. Martwia mnie te leki, czy nie jest tak, ze leki powinny je stlumic? Zy warto jest bac sie swoich mysli?

Inne antydepresanty rowniez radza sobie z objawami nerwicowymi, moze nawet lepiej. Masz zanizony nastroj, stany lekowe, identacje samobojcza- wszystkie to objawy depresji. W widoczny Twoj lek nie dziala. Zapytalabym sie lekarki o zmiane medykacji.

Poza tym, leczysz sie u psychiatry czy lekarza ogolnego?

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Decyzja o dzieciach a depresja/nerwica

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024