Oscary 2015 - zanim padnie decyzja. Wasze typy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Oscary 2015 - zanim padnie decyzja. Wasze typy.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Oscary 2015 - zanim padnie decyzja. Wasze typy.

W tym roku inaczej: zdecydujmy przed faktem smile Kto, Waszym zdaniem powinien dostać Oscara i za co? Jaki film, w jakiej kategorii powinien zostać zwycięzcą?
O nominacjach dowiemy się za około 2 tygodnie. Gala rozdania będzie w tym roku 22 lutego.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Oscary 2015 - zanim padnie decyzja. Wasze typy.

Hm, nie wiem prawdę mówiąc, ale Gra Tajemnic na pewno ma szansę i nasza Ida.

3

Moim zdaniem nasza "Ida" nie tylko ma spore szanse na zdobycie Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny ale na prawdę na te statuetkę zasługuje. Trzymam też kciuki za "Lewiatana". Oba filmy podobają mi się bardzo smile Gdyby przyszło mi wybierać który bardziej... miałabym poważny z tym problem... wink

4

Nie będę oryginalna, jeśli postawię na Hobbita smile Za ścieżkę dźwiękową na pewno!

5

Idę widziała moja mama i wynudziła się jak mops. Chyba z tydzień trajkotała, że nie rozumie, czemu ten film taki okrzyczany. Wam się podobał?

6

"Idę" obejrzałam zanim rozpoczął się ten cały medialny szum wokół tego filmu. Mnie szczerze zachwycił. Bardzo lubię ten rodzaj wizualnej wrażliwości... film skromny, subtelny z pięknymi czarno-białymi zdjęciami. Znakomite aktorstwo, szczególnie Agaty Kuleszy, która zagrała w tym filmie chyba nawet lepiej niż w "Róży". I chociaż wielu naszych rodaków dość ciężko znosi triumfy tego filmu, mnie szczerze cieszy fakt, że czasami potrafimy skonfrontować się również z tą mniej przyjemną stroną naszej historii... Film może się podobać bardziej lub mniej ale osobiście uważam, że jest filmem ważnym...

7

Pisałam już w wątku "Co ostatnio oglądałaś" że w najbliższym czasie w polskich kinach będzie wysyp premier oscarowych produkcji: Whiplash (!!!), Foxcatcher, Birdman, Gra tajemnic (!), czy Teoria wszystkiego (!).

Sporo szans na nominacje ma głośny Boyhood - niezwykle oryginalny pomysł, nie wiem, ile do tej pory powstało produkcji tego typu na świecie, ale wydaje mi się, że nominacji za reżyserię, która być może zamieni się na statuetkę spokojnie może być pewien Richard Linklater)

Osobiście trzymam kciuki za Grand Budapest Hotel - za scenografię, może charakteryzację myślę, że spokojnie zdobędzie Oscara, ale kibicuję za ważniejsze kategorie... myślę, że na nominację ma szansę Ralph Fiennes

Spore szanse na nominacje ma też Zaginiona dziewczyna, film do którego mam tak mieszane uczucie... do dziś nie wiem, czy to dobra produkcja, czy kiczowato żałosna... nie mniej, Rosamund Pike ma duże szanse na nominację (myślę, że 90% lekko)

Nie zdziwiłyby mnie nominacje dla Franka, ale to chyba zbyt niszowa produkcja mimo wszystko...

Żeńskie:
Fani Jessici Chastain sugerują, że otrzyma pierwszego Oscara dla drugoplanowej za A Most Violent Year (u nas premiera pod koniec lutego) - póki co otrzymała nominację do Złotego Globa... tu będzie pewnie niespodzianka, bo szanse ma też Keira Knightley, a przecież jest jeszcze Patricia Arquette w Boyhoodzie (wymieniana na pewniaczkę)

Pierwszoplanowa... oj tu będzie ciekawie... aż dwie nominacje do Globa otrzymała Julianne Moore (przy Oscarach pewna nominacja za Still Alice), wymienia się też Felicity Jones (Teoria wszystkiego), czy Amy Adams za Wielkie oczy (biedaczka, ileż to już razy była nominowana?). Szaleńcy wymieniają Jennifer Aniston za Cake, dla mnie byłoby to czyste szaleństwo i oznaka ostatecznego upadku Akademii... Jak już pisałam wyżej nominację zaklepaną ma R.Pike (Zaginiona dziewczyna). Kto wygra? A bo ja wiem... różnie bywa... J. Moore mogłaby wreszcie dostać tego Oscara, może ona...

Męskie:
Oj, tu nie chcę nikogo wymieniać. Tzn. jak już pisałam, trzymam kciuki za GBH i R. Fiennesa, ale czy otrzyma, to nie wiem. Głośno się mówi o roli Steve'a Carella w Foxcatcherze, ale i o Benedictcie Cumberbatchu w Grze tajemnic (jak go, cholerka, odmieniać?), czy o Eddiem Redmaynie w Teorii wszystkiego. Dziwi mnie brak nominacji do Globów dla Milesa Tellera za rolę w Whiplashu, może Akademia naprawi ten błąd, bo chłopak wymiata.

Przy drugoplanowych pewniakiem nominacji jest J.K. Simmons (Whiplash). Oby wygrał też statuetkę. Kto poza tym? Może Edward Norton za Birdmana?

8

Na razie zbyt wielu potencjalnych kandydatów oscarowych nie oglądałam. Ale z tego co widziałam to myślę:
- Boyhood dostanie na pewno z jedną statuetkę i kilka nominacji (scenariusz, reżyseria, być może film) - wydaje mi się, że wszystko jest wynikiem całego projektu jakim jest film, a nie jaki ten film poziom trzyma
- Julianne Moore - nominacja pewna za Still Alice
- w ogóle nie pomyślałam o Grand Budapest Hotel - ale faktycznie może on dostać kilka nominacji, ale statuetkę pewnie za te "mniej ważne" i wspominane już tu: scenografia, charakteryzacja
- Interstellar - bardzo mi się podobał i liczę na kilka nominacji: muzyka, film, efekty specjalne, reżyseria(może Nolan coś zgarnie w końcu)

Na razie tyle mi przychodzi do głowy

9

jedynym nominowanym filmem jaki widzialam jest grand budapest hotel, wlasciwie jestem mega zdziwiona ze w ogole rozwazaja danie mu oscara. oczywiscie mega super i bylam naprawde zachwycona ale nie wydaje mi sie zeby to bylo przedsiewziecie oscarowe. wydaje mi sie ze jest za malo uniwersalny do takiej nagrody

10

Myślę, że wygra wielka polityka i w kategorii na najlepszy film nieangielskojęzyczny zwycięży "Lewiatan", ponoć antyputinowski.
Nie wiem, czy tak należy go odbierać, bo filmu nie oglądałem.
Zdziwię się jednak, jeśli nie wygra.

11

Mnie rozczarowała "Teoria wszystkiego" chociaz tak na nia czekalam hmm. Ok, Eddie zagral w porzadku, ale tylko w porzadku, a sam film nie wniosl absolutnie NIC nowego do tego. co juz zostalo o Hawkingu powiedziane.

Chcialabym, zeby "Whiplash" zostal doceniony. Bo ten film akurat mnie zachwycil.
Nie wiem tez dlaczego "Nightwatcher" zostal wlasciwie pominiety (bo co to jest jedna nominacja dla takiego filmu:P )

12

Interstellar na bank zgarnie jakąś statuetkę, nie wiem czy nie kilka.

13

Iceni napisał/a:

Chcialabym, zeby "Whiplash" zostal doceniony. Bo ten film akurat mnie zachwycil.

Mam takie samo zdanie. Jak na razie "Whiplash" najbardziej mi się podobał.

Co najdziwniejsze natomiast, to to że tak wszystkim podobający się "Interstellar" mnie zawiódł. Czuję niedosyt po obejrzeniu go. Oczywiście sama fabuła, zdjęcia, efekty specjalne, muzyka... ok, na wysokim poziomie. Jednak te wszystkie niedopowiedzenia, jakby "urywane sceny", na dodatek aktorzy którzy jak dla mnie kompletnie nie pasowali do swoich ról. Nie wiem, może to ja jakaś dziwna jestem ale tych kilka szczegółów, kompletnie popsuło mi ogólny wizerunek filmu.

14 Ostatnio edytowany przez Volver (2015-01-17 17:08:07)

Excop napisał/a:

Myślę, że wygra wielka polityka i w kategorii na najlepszy film nieangielskojęzyczny zwycięży "Lewiatan", ponoć antyputinowski.
Nie wiem, czy tak należy go odbierać, bo filmu nie oglądałem.
Zdziwię się jednak, jeśli nie wygra.

Bardzo mnie ucieszy wygrana tego filmu i nie dlatego, że jest jakoby antyputinowski, ale głównie ze względu na fakt, że ten obraz posiada wiele walorów artystycznych smile Zresztą  osobiście odbieram ten film w zdecydowanie szerszym kontekście. Dla mnie to nie jest opowieść tylko o współczesnej Rosji... bo, czy tylko u niech pojedynczy człowiek nic nie znaczy, cel uświęca środki, a górą są najczęściej cynicy będący u władzy ? Czy tylko tam władza i Kościół chadzają pod rękę ?

Nawiasem mówiąc, widziałam kilka filmów Andrieja Zwiagincewa i każdy z tych obejrzanych oceniam jako przynajmniej bardzo dobry. Natomiast taki "Powrót" uważam za arcydzieło... smile

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Oscary 2015 - zanim padnie decyzja. Wasze typy.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024