Dokładnie przed chwilką dowiedziałam się od swojej mamy (która akurat wstawała do pracy) że nasza bliska sąsiadka zmarła.. zostawiając samą córkę 23 lata i wnuki 3 latka i 6 miesięcy, wiem to stąd że jej córka właśnie przyszła do mojej mamy z prośbą o pomoc.. byli głodni.. powiedziała że całe pieniążki przeznaczyła na leki i jedzenie dla dzieci i mamy ale nie wystarczyło.. otóż do dziś nie wiedzieliśmy że żyje im sie aż tak źle, dziewczyna ta jest bardzo sympatyczna, często gdy ją spotykałam rozmawiałyśmy jednak nigdy się nie zwierzała.
A przechodząc do sedna wiem że utrzymują się tylko z jakiś zasiłków z gminy, wiem że bez matki bedzie jej ciężko bo nie będzie mogła pracować (dotychczas dorabiała sobie, a mama jej zostawała z dziećmi, ojciec dzieci zginął w wypadku.. pare miesięcy temu) i moja prośba jest taka, jeśli znalazłby się ktoś kto chciałby jej pomóc w formie ubranek,lub zabawek dla dzieci ma 3 letniego i 6 miesiecznego synka.. wiem że ona od nikogo żadnej pomocy nie oczekuję, nawet o nia nie prosi. Wiem że nie ma komputera ani nawet telefonu komórkowego więc trudno jej jak kolwiek się z kimś porozumieć, ja mam zamiar po powrocie pomóc jej jak tylko mogę, szukając w necie, na różnych stronach niestety to pewnie nie wystraczy. A chciałabym ją chociaż tak odciążyć finansowo. Naprawdę z niej miła i fajna dziewczyna. Więc jeśli jakaś mama by chciała się pozbyć, to proszę dać znać.. do mnie na emaila. Z góry dziękuję wszystkim.. chociażby za przeczytanie..
Wysłałam Ci mail ![]()
niech idzie do MOPSu o żaden wstyd jeżeli potrzebuje pomocy, po to właśnie ta instytucja jest. ma pomagać potrzebującym. oni zapewnia jej dlugotrwala pomoc, nie tylko ubraniami i żywnością, ale też opałem(jeżeli jest potrzebny) i zapewnia jej zasiłek. Pomogą jej. Nie jest to jednorazowa pomoc.
wiem to stąd że mam sąsiadów którzy korzystają z tej formy pomocy 2 ludzi nie pracujących i 2 dzieci 7 i 5 latek.
niech spróbuje tam zasięgnąć pomocy.
4 2013-10-21 18:41:40 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-10-21 19:31:37)
Piszesz, ze ojciec dzieci zginął w wypadku.. pare miesięcy temu) więc ona juz powinna dostać odszkodowanie, rente na dzieci nawet na siebie.
Poszukaj tu: spam
Nie wiem w jakim regionie Polski mieszkacie ale kontakt z nimi może być pomocny, choćby w poleceniu wam odpowiedniej firmy, ktora zajmuje się podobnymi odszkodowaniami i rentami.
Renta i odszkodowanie należą się jeśli ojciec dzieci pracował a jeśli nie ,albo na czarno.Wtedy nic nie dostanie,więc to nie takie proste.
6 2013-10-30 20:15:53 Ostatnio edytowany przez grazynanna (2013-10-30 20:21:43)
Renta i odszkodowanie należą się jeśli ojciec dzieci pracował a jeśli nie ,albo na czarno.Wtedy nic nie dostanie,więc to nie takie proste.
Owszem dostanie, tylko trzeba sprawę oddać w odpowiednie ręce. Znam młodą kobietę, mąż jej zginął w wypadku (pracowal na czarno), też długo nic nie miała. (dwójka dzieci) i ona. Po kilku latach dostała. Tylko trzeba szukać takiej agencji, która się zajmuje podobnymi sprawami, ale pobiera prowizję tylko po uyskaniu odszkodowania. - Jeśli nie zajmują sie akurat takimi odszkodowaniami, to na pewno będą wiedzieli gdzie was pokierować.
Szukaj w internecie, pytajcie w opiece społecznej o takie agencje. Pytajcie gdzie się da, a na pewno znajdziecie.
Piszesz, ze ojciec dzieci zginął w wypadku.. pare miesięcy temu) więc ona juz powinna dostać odszkodowanie, rente na dzieci nawet na siebie.
Poszukaj tu: spam
Nie wiem w jakim regionie Polski mieszkacie ale kontakt z nimi może być pomocny, choćby w poleceniu wam odpowiedniej firmy, ktora zajmuje się podobnymi odszkodowaniami i rentami.
Nie rozumiem po co to forum istnieje, skoro przy poradzie nie można kogoś naprowadzić w link, gdzie by mógł dostac pomoc. Podałam link, którego się naszukałam trochę, a tu spam, jakbym ja sama miala na tym zarobić. Wydawałoby się, że to jest przyjazne forum dla kobiet - hmmm.
Renta rodzinna należy się na dzieci,jeżeli ojciec dzieci pracował legalnie i opłacał składki w ZUS.Jest to jedna renta bez względu na ilość dzieci,jeżeli zarabiał mało to dzieci dostaną najniższą jaka jest ustalona ale w każdym razie jest trochę wyższa od najniższej renty inwalidzkiej.
ja mogę poszukać jakieś ubranka po moich dzieciach, na jaki adres to wysłać? ![]()