1. Stres.
Zabija libido totalnie. Twoja żona jest nerwowa? Wkurza ją byle co? Irytuje się często o byle co?
Dopilnuj, żeby się wysypiała i pomagaj jej się zrelaksować.
Jak chcesz seksu to nie zaczynaj od łapania ją za tyłek czy piersi (pamiętaj, że kobiety w innym tempie dochodzą do gotowości na seks, szczególnie te niezbyt rozpalone) tylko zaproponuj jej masaż i porządnie wymasuj jej plecy, ramiona i kark.
Pzryjrzyj się, czy po takim masażu nie spojrzy na Ciebie bardziej zrelaksowanym - i przychylnym - okiem.
2. Problemy w związku.
Z tego co piszesz są między Wami negatywne emocje, pewne nieporozumienia, skrywany żal i na pewno z Twojej strony brak chęci do szczerych rozmów. Kto wie, może czuje się niedoceniana (jeśli na przykład wszystko pięknie sprząta, a Ty jej nie pochwalisz itp).
Jeśli odmawiasz jej pomocy w domu tak jak z tym gwoździem (ja Cię rozumiem. ale ona może czuć się przez to ignorowana. I spirala się nakręca) to do niczego to niedoprowadzi, tylko wylewacie żal. Ty, bo robisz 'oko za oko' w imię tego, że sobie sama na to zasłużyła, a ona zapewne powie, że jak ma chcieć seksu z kimś, kto nawet nie chce pomóc w domu podczas gdy ona sprząta non stop itp?
Trzebaz tym skończyć.
Mówisz, że ona nie chce powiedzieć co jej leży na sercu. Może w takim razie Ty się pierwszy otwórz i jej mów. Do znudzenia, aż zczai i też trochę się otworzy.
3. Zła kondycja i zła dieta
Jecie zdrowo? Ja pół roku temu diametralnie zmieniłam swój sposób odżywiania i dobrze to wpłynęło na moje libido.
Jak krew nam szybciej krąży, endofrinki się tworzą to szybciej przychodzi nam ochota na 'rozruszanie' się w sypialni.
Wspólny sport to też sposób aby się do siebie zbliżyć ciałem. Może jakiś wspólny karnet na tenisa?
To jest recepta na parę rzeczy naraz - pozbycie się stresu poprzez wysiłek, poprawienie kondycji i jeszcze spędzenie czasu razem na zabawie.
4. Nadwaga i kompleksy (wszelakie)
Jeśli kobieta ma duże kompleksy które ją przerastają nie będzie chętna na seks. Jest to jeden z czynników dla których zycie po porodzie zamiera. (Jak i etż strach rpzed kolejną ciażem i bólem). Przy nadwadze znowu splatamy się z punktem nr 3 czyli złą kondycją. Seks wymaga trochę ruchu (o ile nie lezy sie jak kłoda) i można sie przy nim zmachać. A nie mając kondycji nie ma się ochoty na męczenie 
Jednak nie polecam sugerować małżonce że ma schudnąć.. efekt będzie odwrotny do zamierzonego ;p
Niemniej jednak przyjrzyj się jej kompleksom. Wiesz że jest coś co w sobie nie znosi? Mówisz jej, że jest piękna? Że jest cudowną kobietą i tak dalej? Jak zachowujesz się w czasie kłótni? Nie pojawiają się jakieś obraźliwe słowa?
Bardzo wiele kobiet wiąże seks z wieloma różnymi sprawami. I tak jeśli na przykład wczoraj na nią nakrzyczałeś i poczuła się odepchnięta dziś może nei być gotowa na zbliżenie.
5. Depresja i problemy z nastrojem
W jakiej formie psychicznej jest Twoja żona? Osoby z depresja zazwyczaj będa unikały zbliżeń, bo zwyczajnie nie umieją czerpać wtedy ze zbliżenia przyjemności. Jeśli tak jest to kierunek jest jeden, choć trudny - psychoterapia i często piguły.
6. Przemoc, molestowanie i złe doświadczenia w dzieciństwie
Jeśli kobieta stała się ofiarą przemocy to czesto nic o tym nie powie, nawet najbliższym. Za to w wewnątrz przezywa katusze.
I niestety psychika czasem ejst tak krucha że to własnie w czasie seksu przypominają sie najgorsze momenty z życia. I wtedy zbliżenie staje się okropieństwem.
Wspominałeś, że jej ojciec ma zadatki na alkoholika. Może miała jakieś przykre sytuacji i teraz boi się bliskości.
tutaj potrzebne może być wsparcie z Twojej strony i pokazanie szacunku do niej.
Mówisz, że zabraniasz dzieciom kontaktu z dziadkiem. Możesz mieć w tym sporo racji, tylko zwróc proszę uwagę na to w jaki sposób to mówisz. Być może jeśli wyrażasz się źle o jej ojcu ona to bierze także do siebie i odrzucenie jej rodziny traktuje jakbyś odrzucał także i ją.
7. Hormony.
Czasem to może być wynik menopauzy i bardzo często to wynik brania leków antykoncepcyjnych. We mnie pigułki potrafią wręcz zabić libido
To trudna sprawa do rozwiązania, bo antykoncepcja hormonalna zdaje sie byc jedną z tych najpewniejszych.
Może porozmawiaj z nią o innych metodach. Może spirala? Bądź jeśli akceptujecie pewne ryzyko ciązy to może naturalne metody.
8. Przyjmowane leki.
Czy Twoja żona bierze jakieś 'poważniejsze' leki? Nie mam na myśli apapu, ale na przykład leki silnie uspokajające, przeciwdepresyjne albo na przykład na cukrzycę? To wszystko też może zmniejszać libido
Przeanalizuj to, choć wiem że trochę za mocno się rozpisałam. Ostatnio się problemem libido sporo interesowałam, gdy zauważyłam jego spadek u siebie i nie godziłam się na taki stan rzeczy.
Powodem okazało się kilka czynników pośród tych wymienionych powyżej.
Wnioskując na podstawie tego co opisałeś "stawiam" na to, że żona czuje sie niedoceniona i w niesywystarczającym stopniu szanowana czy chcieć doprowadzać do współżycia. I jednocześnie bardzo możliwe że ma pewne braki w dojrzałości emocjonalnej - nie potrafi rozmawiać o uczuciach i przemyśleniach.
Nie zrozum mnie źle - to nie krytyka i nie uważam, że coś robisz źle. Szczerze chcę pomóc, bo zdaję sobie sprawę, że facet któremu brakuje seksu w życiu ma prawo być nieszczęśilwy.
Życzę Ci poprawy kontaktów z żoną