"Nigdy nie wchodź dwa razy do tej samej rzeki" - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » "Nigdy nie wchodź dwa razy do tej samej rzeki"

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: "Nigdy nie wchodź dwa razy do tej samej rzeki"

Witam wszystkich serdecznie.
Mam do Was pytanie:
Co sądzicie o słowach "Nigdy nie wchodź dwa razy do tej samej rzeki" ??
Czy według Was te słowa są słuszne, czy może jednak nie.
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Nigdy nie wchodź dwa razy do tej samej rzeki"

masz dylemat czy wrócić do chłopaka?nie mozna tak ogólnie przewidzieć ,czy powrót bedzie dobry ,czy też nie .Wszystko zależy od dwojga ludzi,czy w przerwie coś zrozumieli ,czy chcą dalej walczyć ,czy mają na to wystarczająco dużo siły i chęci itd.Ja weszłam trzy razy:)po drugim powrocie,nawet były zaręczyny,niestety pomimo trzech powrotów nie wyszło.jednak czasem roznice charakteru są tak duże ,ze pomimo miłości uczucia które tkwi ,nie da sie być razem.

3

No te słowa są przede wszystkim bez sensu, bo przysłowie brzmi "Nigdy się nie wchodzi dwa razy do tej samej rzeki" co zupełnie zmienia ich sens.
Zgadzam się, że nigdy nie wchodzimy dwa razy w to samo, bo to nie jest już to samo. Sytuacja jest inna, my jesteśmy inni. Można je traktować dwojako, jako ostrzeżenie, że jeżeli liczymy na to samo to się przeliczymy, albo że może spotkać nas zupełnie coś nowego i od nas zależy czy nam się to spodoba czy nie.

4

Pytam, bo chciałam znać zdanie innych osób na ten właśnie temat.

5

Wchodzi się do tej samej wody tysiąc razy -- do skutku aż będzie wiadomo jak się zachowywać.

Nie wiesz czy do niego wrócić? Ano wróć i zobaczysz jak będzie. Zrób tak sto razy i wtedy podejmiesz decyzję, czy to już koniec, czy dalej próbujesz.

6

Z mojego doświadczenia.. nie warto wchodzić do tej samej rzeki. Po ponownym powrocie było na chwilę ok,a później to co zawsze.. Ja nie wierzę w cudowne przemiany. Dużo też zależy od tego z jakiego powodu decydujemy się na rozstanie.
A i jeszcze dodam że nie wchodziłam dwa razy do tej samej rzeki, a może z 3 albo 4;) I za każdym razem ten sam skutek:P

7

Teo napisał/a:

No te słowa są przede wszystkim bez sensu, bo przysłowie brzmi "Nigdy się nie wchodzi dwa razy do tej samej rzeki" co zupełnie zmienia ich sens.
Zgadzam się, że nigdy nie wchodzimy dwa razy w to samo, bo to nie jest już to samo. Sytuacja jest inna, my jesteśmy inni. Można je traktować dwojako, jako ostrzeżenie, że jeżeli liczymy na to samo to się przeliczymy, albo że może spotkać nas zupełnie coś nowego i od nas zależy czy nam się to spodoba czy nie.

Te słowa nie są bez sensu, bo to nie miało być przysłowie.

8 Ostatnio edytowany przez busiu (2013-01-11 20:25:48)

Teo ma rację. Ten zwrot jest zdumiewająco często źle rozumiany!

Oryginalne słowa Heraklita to "niepodobna wstąpić dwukrotnie do tej samej rzeki", w języku polskim zostały zamienione na "nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki".

Pomyślcie się przez chwilę- nie można dwa razy wejść do tej samej rzeki- ciągle napływa nowa, "inna" woda niż przed chwilą, dlatego nawet jeśli wejdziemy do rzeki drugi raz, to to już nie będzie ta sama woda, do której weszliśmy poprzednim razem.

To powiedzenie nawet działa na korzyść powrotu do eksów, bo Ci eksowie, zgodnie z powiedzeniem, też się zmieniają i nowy związek będzie czymś innym niż poprzedni, więc skoro "wszystko płynie" to warto zaryzykować.

9

Monika0506 napisał/a:
Teo napisał/a:

Te słowa nie są bez sensu, bo to nie miało być przysłowie.

No, ale z logicznego punktu widzenia są bez sensu, bo stworzyłaś zakaz - nie wchodź dwa razy do tej samej rzeki. Jedno wielkie, dziwne zaprzeczenie. Równie dobrze mogłabyś napisać - nie jedz dwa razy tego samego kawałka ciasta, co już z założenia jest bez sensu, bo nie można zjeść ponownie czegoś co się właśnie zjadło...

10

Musiałabym mieć pewność że wchodząc do niej drugi raz po prostu się nie utopię..... niestety nikt mi tej pewności zagwarantować nie może.

11

Skoro się zdecydowało na "wyjście" z sytuacji, to lepiej być konsekwentnym i kontynuować oddalanie.
Szukaj kolejnej rzeki wink

12

złudzenie napisał/a:

Musiałabym mieć pewność że wchodząc do niej drugi raz po prostu się nie utopię..... niestety nikt mi tej pewności zagwarantować nie może.

To zależy czy po tym czasie jak z niej wyszłaś uczyłaś się pływać i podwyższyłaś swoje pływackie zdolności smile

13

Odradzam bardziej niz deko brniecie w ta sama rzeka.Motywuje-rozstanie w pewnym sensie to zdrada,zdrada obietnic,wyznan milosci,zarzeczen typu "ja Cie nigdy nie opuszcze""zawsze bede z Toba" i odchodzac od partnera pokazujemy mu golosnownosc.Wiec budzi sie w pozostawionym partnerze zadra,utrata wiarygodnosci do strony przeciwnej.Pojawia sie  uczucie moze iracjonalne-zazdrosci w temacie co i z kim podczas rozstania ta druga strona czynila,niby nie powinno nas to interesowac teoretycznie ale gdy tak bardzo czasem kochamy do"szpiku kosci" to mamy takie mysli.Rozstanie burzy wszystko w co latami wierzylismy,budowalismy,oddalismy czasem tak bardzo wiele wraz z czasem naszego zycia na darmo.Przestaja sie juz liczyc cudowne chwile razem spedzone,zaczyna sie liczyc zawod.Wchodzac ponownie do tej samej rzeki wchodzimy z balastem emocjonalnym negatywnym pomimo ze cieszymy sie ze ta druga strona wrocila ale zgodnie z Heraklitem to nie jest nie tylko ta sama rzeka ale niebezpieczny jej nurt ktory moze nas utopic wrecz.Tak, ja raz w zyciu wszedlem drugi raz w ta przyslowiowa rzeke ale nigdy juz tego nie zrobie bez wzgledu na cokolwiek.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » "Nigdy nie wchodź dwa razy do tej samej rzeki"

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024