Kupiłam dzisiaj dla synka Delicol, kropelki na kolki ale nie ma napisane na ulotce ile razy dziennie można je podawać i stąd moje pytanie: czy któraś z mam podawała te krople swoim pociechom, ile razy dziennie można je podawać? Wiem że powinnam dopytać w aptece, ale nie kupowałam ich osobiście dlatego nie mam pojęcia jak je dawkować. będę wdzięczna za każdą szybką odpowiedź.
Przeczytałam w ulotce zamieszczonej w Internecie:
Karmienie piersią: stosuj się do zaleceń dozowania podanego w tabeli odmierz odpowiednią ilość kropel na łyżeczkę. Podaj dziecku do bezpośredniego spożycia. Kontynuuj karmienie piersią.
Mleko modyfikowane: mleko modyfikowane przygotować zgodnie z zaleceniami producenta. Dodaj krople Delicol zgodnie z tabelą dozowania do mleka o temperaturze właściwej do podania. Nie przechowywać niespożytego mleka.
Mleko zapasowe: Dodać 4 krople Delicol do letniego mleka i odstawić do lodówki. Po upływie 4 godzin wyjąć z lodówki i podgrzać do temperatury właściwej do podania dziecku.Enzym laktazy umożliwia hydrolizę laktozy z mleka. Delicol powinien być używany przy karmieniu niemowląt w okresie pierwszych 3-4 miesięcy życia. Po upływie tego okresu Delicol powinien być stopniowo odstawiany. Jeśli niedogodności utrzymają się w okresie, w którym Delicol jest odstawiany od pożywienia niemowlęcia, należy powrócić do początkowego systemu podawania.
Wiek dziecka Ilość pokarmu Ilość kropli na posiłek
od 0 do 2tyg. od 60 do 90ml 5 kropli
od 3 do 4tyg 120ml 6 kropli
od 1 do 2 miesięcy 150ml 8 kropli
od 3 do 4 miesięcy 180ml 9 kropli
powyżej 4 miesięca życia 210ml 12 kropli
Wielokropek nie zrozumiałaś mnie, dawkowanie znam bo mam ulotkę, chodzi mi nie o ilość kropel tylko o częstotliwość podawania raz, dwa, trzy a może 8 razy dziennie, o to mi chodzi
Zrozumiałam.
Z innej ulotki, bardziej przejrzystej:
Jak stosować Delicol?
Delicol należy stosować zgodnie z poniższą tabelą dawkowania. Jeśli dziecko jest karmione naturalnie należy posługiwać się masą ciała, jeśli jest karmione sztucznie - ilością spożywanego pokarmu. Krople Delicol należy podawać przed każdym karmieniem.
I oto mi właśnie chodziło dziękuję bardzo za pomoc
Ja podawalam przed kazdym karmieniem i bylo ok :-) przy najwyzszej dawce wstrzymalo nam kupke na 4 dni ale w koncu nadeszla ;-)
Ponawiam pytanie. Czy krople nie szkodzą dziecku ? Pomagają ale nie wiem czy mogę je tak czesto podawać.
Skoro krople pomagaja, to znaczy, ze dzieciaczek ma problem z nietolerancją laktozy. W tej sytuacji albo nie produkuje enzymu laktozy albo produkuje go zbyt mało. Enzym jest do trawienia mleka. Z tego własnie powodu organizm dziecka nie działa najlepiej oraz może powstać kolka. Boli brzuszek oraz dziecko się pręży. Dodam, ze w tej sytuacji podanie srodka nie jest ani niebezpieczne ani szkodliwe. Jest wręcz wskazane jeśli nie chce się aby dziecko dalej się męczyło.
No i liczy sie tutaj konsekwencja. Trzeba podawac środek do każdego karmienia. Bez znaczenia cz karmisz piersią czy karmisz butelka (nie napisałaś tutaj jakiego typu karmienie stosujesz). Sama podawałam córce krople jakieś dwa lata temu ale już nie pamiętam jakie było dawkowanie. Na ulotce do opakowania na pewno dołaczona jest informacja jak dużo dawkować. W zasadzie jedynym minusem jaki tutaj dojrzałam jest dosć wysoka cena, ale jak na swoje działąnie to mozna moim zdaniem przeznaczyć trochę kasy aby uśmierzyć ten ból.