Wynajem pokoju / mieszkania - na co zwrócić szczególną uwagę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Wynajem pokoju / mieszkania - na co zwrócić szczególną uwagę?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Wynajem pokoju / mieszkania - na co zwrócić szczególną uwagę?

Jeżeli zdublowałem istniejący temat to wybaczcie ale nie znalazłem podobnego tematycznie.

Do rzeczy - jak w tytule. Oczywiście wiadomo że cena i samodzielne obejrzenie danego miejsca na żywo i pogadanie z osobą która będzie nam podnajmować to rzecz jasna ale co byście tu jeszcze dodali z własnego i nie tylko doświadczenia? Jakimiś radami na początek też bym nie pogardził, zwłaszcza jak zaoszczędzić i zmniejszyć wydatki. wink

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wynajem pokoju / mieszkania - na co zwrócić szczególną uwagę?

Przede wszystkim zwróciłabym uwagę na sposób ogrzewania. Zwłaszcza w starym budownictwie. Jeżeli jest ogrzewanie prądem to zimą koszty są olbrzymie. Przy okazji ogrzewania - warto zwrócić uwagę na okna. Jak są stare to mogą być nieszczelne i przez to większe koszty ogrzewania.
Najlepsze jest chyba własne ogrzewanie gazowe.

Jeżeli umowa na czas określony to warto zwrócić uwagę czy będzie w niej określony sposób wypowiedzenia. Zwłaszcza jeżeli przewidujesz ze swej strony taką możliwość.

Spisanie stanu liczników na samym początku - ale to chyba oczywiste.

3

O licznikach pomyślałem właśnie na samym początku. wink Coś jeszcze Tobie / wam przychodzi do głowy?

4

Myślę, że też warto zwrócić uwagę w jakim miejscu jest położone to mieszkanko. Jak z komunikacją miejską i tym podobne. Ja wynajmowałam kiedyś na takim zadupiu że jeździł tylko jeden autobus i to raczej rzadko. Nocny wcale nie dojeżdżał więc wydawałam na taksówki, a mogłam za to znaleźć lepsze lokum w bardziej atrakcyjnym miejscu.

5

Nie no, z tym to akurat większego problemu nie będzie. Mam o tyle dobrze pod tym względem że miasto jest stosunkowo średnie, wszędzie właściwie gdzie muszę dojść / dojechać jest względnie blisko a i oferty są zazwyczaj w dogodnych miejscach. Tzn wszystkie są dogodne z racji tego o czym pisałem wcześniej ale większość w miejscach mi znanych / średnio znanych, blisko sklepów, komunikacji miejskiej itp. A jakieś rady na oszczędzanie znacie? tongue

6

Ciemnooki napisał/a:

A jakieś rady na oszczędzanie znacie? tongue

heheh na oszczędzaniu prądu - budzić się gdy widno, chodzić spać jak już robi się ciemno smile hehehe

7 Ostatnio edytowany przez luc (2012-12-22 02:06:07)

Ciemnooki napisał/a:

A jakieś rady na oszczędzanie znacie? tongue

Ale o jakie oszczędzanie Ci chodzi?
Jest co najmniej jeden wątek w tym dziale o kosztach utrzymania. Zajrzyj tam.

8

Jak się mieszka z rodzicami to nie trzeba się o nic praktycznie martwić ( lub prawie o nic ). Jak się mieszka na pokoju / samemu już nie jest tak różowo, czyż nie? smile O jakiekolwiek oszczędzanie które pozwoli zmniejszyć koszta. A do wątku zajrzę na pewno.

9

Przy wpłacaniu kaucji poproś właściciela, żeby sprecyzował w jakich przypadkach zabiera te pieniądze. Najlepiej spiszcie to, bo inaczej możesz łatwo stracic pieniądze.
Ustalcie termin i sposób płatności.
Ustalcie co masz robic z korespondencją do właściciela, która przychodzi do tego mieszkania.
Obejrzyj dokładnie mieszkanie, zwróc uwagę na rzeczy zniszczone, nie dziajające, pokaż właścicicielowi.
Możecie spisac wszystkie sprzęty i ich stan, żeby przy wyprowadzce nie okazało się, że niby coś było, a teraz nie ma, albo jest, ale zepsute.
Jeśli właściciel ma zamiar przychodzic do Ciebie (po pieniądze/ sprawdzic czy mieszkanie jest całe/ z jakąkolwiek sprawą) poproś, żeby najpierw ustalił z Tobą termin telefonicznie. - Niby oczywiste, ale są tacy, co przychodzą bez zapowiedzi i sami sobie otwierają mieszkanie swoim kluczem.

10

Dziękuję za rady. smile Oczywiście innych też chętnie wysłucham.

11

Należy zwrócić uwagę na ewentualne ograniczenia. Czy można z mieszkania korzystać w dowolny sposób, czy jest to coś na kształt Big Brothera? Czy można zapraszać gości, czy można wracać o dowolnej porze, czy można ingerować w wystrój mieszkania, czy właściciel zamierza przychodzić? Różne cuda już widziałam, włącznie z tym, że nie można się było myć po 22, nie można było otwierać okien (bo ciepło wylatuje tongue ), nie można było nawet siostry zaprosić... Takie niedogodności zazwyczaj występują w przypadku wynajmowania pokoju w domu jednorodzinnym z właścicielami na dole/na górze. Więc zawsze należy sprawdzić, gdzie mieszka właściciel smile

Jeśli chodzi o oszczędności - mniej jesz, mniej Cię kosztuje utrzymanie smile
A tak całkiem serio - nie zaoszczędzisz za dużo na kosztach utrzymania mieszkania. Bo te koszty będą i tak niewielkie. Jeśli wcale nie będziesz się mył i używał prądu to zaoszczędzisz jakieś 100zł miesięcznie. Tylko upewnij się, że rachunki nie są wliczone w koszt wynajmu, bo wtedy będziesz siedział brudny w ciemnościach zupełnie niepotrzebnie smile

12

Jak sprawa wygląda z wywozem śmieci, z opłatą za kablówkę, internet. Resztę już chyba moi poprzednicy dodali smile
Dla mnie ważne było ile zapłacę-prócz najmu, za opłaty i jak się te opłaty liczą- oraz OGRZEWANIE!

13 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2012-12-28 14:14:35)

Ustal co z ewentualnymi naprawami, awariami smile

Mieszkanie wynajmowałam tylko raz i to przez bardzo krótki okres, ale właściciel mieszkał daleko i zaznaczył, że dla niego wygodniej jest żebyśmy to my usuwali mniejsze usterki. Braliśmy faktury imienne jak np. zepsuł się kran(który po zakończonym wynajmie zostawał w mieszkaniu),
a właściciel odbił nam to od ceny wynajmu, podobnie było z zepsutym zamkiem do którego musiał przyjść ślusarz, zarówno za usługę jak i za nowy zamek właściciel nam pomniejszył cenę wynajmu  smile

14

oj, chyba wszytsko co naprawde istotne zostalo napisane. Warto dogadac bardzo dokladnie kwestie umeblowania- co wlasciciel zamierza zostawic a co moze zabrac, czy istnieje mozliwosc domeblowania albo umeblowania przez niego mieszakania- wiadomo kaucja moze byc wtedy wyzsza.

15

A ja mam pytanie innego typu: jak sobie radziliście mieszkając na pokoju ( mam na myśli zwłaszcza młode osoby pracujące, studentów ) z bezpieczeństwem? To znaczy chodzi mi o sytuacje gdy mieliście w mieszkaniu / pokoju stosunkowo wartościowe rzeczy ( komputery, laptopy, dyski zewnętrzne, droga biżuteria, jakiś drobny sprzęt audio-wideo i tym podobne ). Nie baliście się o to, że to może zniknąć, że ktoś to sobie przywłaszczy? Raczej mało kto spośród wynajmujących ma taki luksus, że ma całe mieszkanie tylko dla siebie lub mieszka z bardzo zaufanymi osobami. Więc jak sobie radziliście?

16

Nic tylko zaufać osobom mieszkającym z Tobą. Nic tu nie poradzisz.

17

Metyl, mam znajomą która mieszkała z 3 dziewczynami z czego jedna z zazdrości potrafiła w czasie jej nieobecności nosić jej ciuchy, które sama wybierała z szafy, malowała się jej kosmetykami itp.
Chyba faktycznie nie pozostaje nic innego jak zaufać tej drugiej osobie, chyba że masz osobny pokój to zamykać go na klucz.
Biżuterie bardziej drogocenną itp. zamknąć w jakiejś kasetce?

18

No jedynie drzwi na zamek, ale tu z kolei trzeba by uzyskać zgodę właściciela na dziurawienie drzwi i montowanie zamka.

19

Sprawdź natęzenie ruchu w okolicy - przy ruchliwych ulicach latem czasem nie da się okna otworzyć... Poza tym warto wiedzieć, kto mieszka obok - czy np. właściciele szczekającego psa, młodzi rodzice z płaczącym dzieckiem itp.

20

Wszystko zależy od tego, czego dana osoba, poszukująca mieszkania absolutnie nie akceptuje. Jakie ma priorytety jeśli chodzi o lokum. Takież rady.

21

O matko, też znam takie, co cudze ciuchy i biżuterię traktują jak własne... hmm Ale na to się nic nie poradzi, ew. można za zgodą właściciela zamontować zamek w drzwiach i wychodząc zamykać na klucz.

22

Sposób ogrzewania jest bardzo ważny. Poza tym sprawdzaj czy to stare budownictwo, czy nie ma grzyba. Ważna jest lokalizacja, bo stracisz mnóstwo kasy i czasu na dojazdy. Do tego dochodzi wysokość czynszu i kaucja. Sprawdzaj też czy jest piwnica oraz czy będziesz mieszkać z właścicielem. Powiem Ci szczerze, że mnie te poszukiwania przerosły gdy szukałam stancji na studia. Po kilku nieudanych CASTINGACH (!!!!!) postanowiłam zlecić poszukiwania mieszkania firmie nieruchomości. Wybrałam e-development, bo zaroponowali mi najlpesze warunki i znaleźli mi mieszkanko, w którym spędziłam całe studia.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Wynajem pokoju / mieszkania - na co zwrócić szczególną uwagę?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024