JAK ZMOBILIZOWAĆ DZIECKO DO SPANIA W SWOIM POKOJU? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » JAK ZMOBILIZOWAĆ DZIECKO DO SPANIA W SWOIM POKOJU?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: JAK ZMOBILIZOWAĆ DZIECKO DO SPANIA W SWOIM POKOJU?

Witam,

Mam ostatnio problem ze swoim 3,5 letnim synem. Zawsze spał w swoim pokoju we własnym łóżku, odkąd skończył 3 m-ce.
Jakieś 2 m-ce temu zachorował na ospę i pozwoliłam mu spać u siebie w łóżku (jestem samotną matką).
Od tej pory co wieczór jest awantura o to gdzie będzie spał. Histeryzuje straszliwie hmm
Ma swój pokój i swoje łóżko- wymarzone- w kształcie samochodu. I nic. Nawet jak zaśnie u siebie, to i tak przychodzi do mnie nad ranem.
Nie wiem jaką metodę zastosować sad

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: JAK ZMOBILIZOWAĆ DZIECKO DO SPANIA W SWOIM POKOJU?

witaj:)

dołaczam sie do wątku poniewaz mam identyczny problem  z coreczka...czytam jej bajki na dobranoc ma swoj pokoik sliczny i  i tak za 15 minut jest u  mnie w lozku...nawet jak z nami zasypia i ja przenosimy -  w pokoju pali sie lampka nocna ma uchylone drzwi - i tak przybiega do nas:(

3

Radziłabym go jakoś zachęcić np. kupić ładną pościel albo namalować coś ładnego na ścianie- ulubionego bohatera z bajki smile
Generalnie przekonać o wyjątkowości własnego pokoju i łóżeczka. Mój synek bał się w nocy a ponieważ w przedszkolu jest moda na spidermanna, którego oczywiście nigdy nie oglądał ale którego uwielbia, powiesiłam mu obrazek i wytłumaczyłam, że teraz on będzie go pilnował w nocy i podziałało smile Podkreślam też, że jest już duży dlatego śpi w SWOIM łóżeczku. Są firmy, które zajmują się artystycznym malowaniem ścian.

4

Mam podobny problem ze starsza corka,prawie5 lat.Wieczorem idzie spac do siebie a w nocy po siku  do naszej sypialni.Myslalam ,ze to wina ,iz musi wdrapywac sie do swojego luzka po drabince,wiec rozkrecilismy lozka,ale to niewiele pomoglo.Ona nadal wedroje w nocy do nas.Ostatnio zastraszylam ja ze oddam jej lozko i ulubiona posciel dla innych dzieci ,bo jest niepotrzebne.Na chwile podzialalo,Tlumacze jej rownierz ,ze jest juz duza ,a tylko ;siusiu pampersy spia niekiedy u mamy i taty.Wyprobowalam tez odprowadzanie do luzka,zawsze z malymi oporami ale udawalo sie.

5

witam !!pisze bo mam taki problem moj maluszek bd mial nie dlugo11 mieseicy od kad zeby mu ida to bralismy go z mezem do swojego lozka teraz nie mam pojecia jak go mam tego oduczyc zabki szly plakal nie samowicie i go sie bralo do lozeczka i do tej pory spi z godz w lozeczku bidzi sie z placzem i trzeba go brac do naszego lozka a jak go polozymy w naszym lozku to spi chociasz tez sie budzi w lozku u nas niewiem jaki jest powod ale jak dam mu pic to dalej spi sad
prosze o pomoc:*

6

Cierpliwość, cierpliwość i cierpliwość.... smile gdy dziecko zaśnie przenosić z powrotem do jego pokoju.
Tłumaczyć do skutku, że musi spać w swoim pokoju (nawet gdy płacze aby postawić na swoim - dziecko jest dobrym psychologiem:) )
Zachęcić dziecko do spania w swoim pokoju tak jak napisała "mamadzieciom"

Mojej siostrze takie metody pomogły, może i wam również okażą się pomocne...

7

Rebeca1982 napisał/a:

Cierpliwość, cierpliwość i cierpliwość.... smile gdy dziecko zaśnie przenosić z powrotem do jego pokoju.

Zgadzam się z tym, to była wielka próba cierpliwości :-) popełniliśmy oczywiście klasyczny błąd i pozwoliliśmy córce - wtedy 1,5 rocznej - spać w naszym łóżku podczas choroby. Po kilku nocach własne łóżeczko poszło w totalne zapomnienie, nie było nawet mowy o tym, żeby się w nim wieczorem położyć. Robiliśmy więc tak, że jak mała zasnęła u nas w łóżku, to przenosiliśmy ją do niej. Oczywiście budziła się po godzinie, maks dwóch i wracała do nas. Poświęciliśmy kilka nocy, przenosiliśmy ją do znudzenia i nagle zdarzył się cud :-) mała spała w swoim łóżku całą noc!

Teraz ma skończone 3 lata, śpi u siebie, nie ma problemów z zasypianiem we własnym łóżku, ale przychodzi do nas w nocy. Rozumiem, że może chce się poprzytulać, dospać te dwie, trzy godzinki z nami, ale zdarza się, że przychodzi do nas na przykład już po północy, a to zdecydowanie więcej wspólnych godzin na wyspanie się :-) Obawiam się, że jak znowu nie zaczniemy jej przenosić do siebie to szybko wrócimy do sytuacji sprzed półtora roku.

8

Stworzenie tzw. rytuału przed snem zdecydowanie może ułatwić powrót do dobrych nawyków.
Wyciszenie, bajka na dobranoc, wytłumaczenie, że duże dzieci śpią w swoich łóżeczkach.
Niestety należy też praktykować odnoszenie dziecka za każdym razem, gdy przywędruje do nas. Piszę niestety, bo wymaga to samozaparcia i konsekwencji. Trud zostanie jednak wynagrodzony smile

Nicole33, nie stosowałabym metod zastraszania. Mówiąc: bo sprzedam Twoje łóżko, wprowadzasz niepotrzebnie niepokój.
A co będzie jeśli dziecko odpowie Ci kiedyś: to sprzedaj. Przecież wiadomo, że tego nie zrobisz i zdemaskujesz się jako niekonsekwentna mama. A jak wiadomo dzieciaki tą mądralińskie i przebiegłe liski i wykorzystują nasze błędy przeciwko nam smile

9

dorota.f napisał/a:

A jak wiadomo dzieciaki tą mądralińskie i przebiegłe liski i wykorzystują nasze błędy przeciwko nam smile

Oj, wcale nie są- tak się tylko nam wydaje, żeby wytłumaczyć swoje własne błędy wink Bo gdyby nie to, ze pozwoliło się dziecku  zasypiać u nas- ono nie chciałoby spać z nami za każdym razem. Gdyby nie to, że nie jesteśmy konsekwentni- dziecko wiedziałoby, co jest ok,a  co nie wink

Mamy swoje rytuały tuż przed snem, nie zmienia ich nawet przeziębienie, czy choroba. Powtarzamy z resztą od małego Kubie, że każdy ma swoje miejsce w domu, gdzie inni się nie wtrącają- a już jego pokój i nasza sypialnia są szczególnie ważne i tylko "swoje". Postaraliśmy się też o to, żeby to jego łóżko wydawało mu się atrakcyjniejsze od naszego, kiedy nadchodzi pora spania, wyłączamy w domu to, co jest wieczorami najatrakcyjniejsze- telewizor, komputer i staramy się być nudni jak flaki z olejem smile Nic  dziwnego, ze syn woli swój pokój i bajki na dobranoc, zamiast nudnych rodzicieli czytających jakieś nudne książki bez obrazków.

W dodatku nasz syn świecie wierzy, ze my chodzimy spać o tej samej godzinie, co on i nie jest świadomy, ze istnieje coś takiego, jak fascynujący świat dorosłych w nocy smile

Jeśli juz jest problem- to tylko konsekwencja odnosić i odnosić. Myślę, ze dobrze by było też zmienić coś w pokoju dziecka, ale z jego udziałem,  żeby samo chciało wejść do swojego łóżka. Ja bym jeszcze gościom pokazywała, jaki synek jest duży i jak ładnie urządził swój pokój, że jest taki kolorowy i miły. Fajnie, jeśli pokój wyda się dziecku atrakcyjniejszy od naszego,w dodatku samo dziecko poczuje dumę z tego, ze komuś innemu podoba się jego "strefa"- to motywuje smile

10

Ja gdzies czytalam, ze wysylanie dzieci do ich pokoju na sile, aby tam spaly, to jedna z najgorszych rzeczy, jakie mozna im zrobic. Ze dziecko powinno samo zadecydowac, kiedy bedzie juz na tyle duze, zeby spac we wlasnym lozku.

11

Siła zdecydowanie jest niewskazana.
Samodzielna decyzja dziecka również odpada, tak jak i zamienianie się z dzieckiem łóżkami. Słyszałam już o takich kwiatkach, jak ustępujący rodzic, który robi dziecku miejsce w swoim łóżku a sam karnie wędruje do dziecięcego pokoju smile

Owszem można przemycać różne zasady panujące w domu w taki sposób, by dziecko miało wrażenie, że samo podejmuje decyzję.
Warto dawać dzieciom wybór, ale nie w tej sytuacji gdy są dwie opcje, łóżko rodziców i łóżko dziecka.

12

dorota.f, nikt nie mowi o ustepowaniu dziecku i zamianie z nim lozkami, bo to mija sie z celem wink. Kiedys czytalam ciekawe porownanie rodzin, w ktorych dziecko od malenkosci spalo w swoim lozeczku i bylo odprowadzane do wlasnego lozeczka, kiedy chcialo spac z rodzicami, i tych, w ktorych dziecko od malego spalo z rodzicami. Okazalo sie, ze to w tym pierwszym przypadku byl bunt, awantury, strach przed spaniem samemu, a w drugim dziecko w wieku kilku lat samo podejmowalo decyzje o spaniu we wlasnym lozku, poniewaz zdazyl juz nacieszyc sie spaniem w obecnosci rodzicow, a jego poczucie bezpieczenstwa zostalo zaspokojone. Ja osobiscie jestem zwolenniczka tej teorii. Moze dlatego, ze sama pamietam, jakim koszmarem byla dla mnie odmowa spania z rodzicami, kiedy bylam mala - prawie cale noce lezalam w swoim lozku i ze strachu nie moglam zmruzyc oka.

13

Nie mam własnego dziecka, ale w przeszłości współpracowałam z wieloma rodzinami, z którymi wspólnie wypracowywaliśmy różne metody wychowawcze.
Każdy rodzic zna swoje dziecko i na pewno jeśli wychowuje je świadomie, podejmie najlepszą dla niego decyzję.

W wątku jest mowa o 3,5 letnim dziecku, moim zdaniem to już wiek, w którym powinno spać we własnym łóżeczku.
Tym bardziej, że taki zwyczaj już miało i warto do tego wrócić.

Iskra1221, na pewno jest wiele przydatnych opracowań i warto z nich korzystać. A to które czytałaś dotyczy dzieci w jakim wieku?

14

dorota.f, po pierwsze - nie ma granicy wieku, w ktorej dziecko musi juz spac samo. Z tym jest jak z nauka nie-moczenia lozka w nocy. Jedne dzieci opanowuja to szybciej, inne wolniej, jeszcze inne moga miec z tym problem przez wiele lat, ale wtedy juz mamy do czynienia z sytuacja nietypowa, w ktorej powinnismy zasiegnac porady specjalisty. Na pewno powtarzanie dziecku, ze musi juz spac bez mamy i taty, bo jest duze i ma wlasne lozeczko nie jest dla niego wystarczajacym argumentem, bo dla niego liczy sie jedynie to, ze pragnie bliskosci i ciepla rodzicow. Podobnie jest z powtarzaniem podobnych argumentow siedmiolatkowi, ktory moczy lozko. Proba udowadniania dziecku, ze jest inne, nie takie i nie powinno dazyc do zaspokajania swoich potrzeb, bo inne dzieci tego nie robia, rodzi w dziecku jedynie lek i frustracje. Szczegolnie w sytuacjach, w ktorych pomimo racjonalnych argumentow rodzicow nadal boi sie spac samo i nadal moczy sie w nocy.

Po drugie - jezeli dziecko spalo samo w swoim lozeczku, ale po jakims czasie zaczelo przychodzic z powrotem do rodzicow, to oznacza, ze najwidoczniej odczuwa taka potrzebe i potrzebuje w tym konkretnym okresie ich szczegolnej obecnosci. Czy Ty wiesz, jak w takim okresie rodzic moze zniszczyc zaufanie dziecka, mowiac mu, ze nie, nie przytuli go i nie da mu poczucia bezpieczenstwa, bo dziecko ma obowiazek spac samo? Dzieci nie rozumuja tak, jak my, one czuja jedynie, ze ich potrzeba nie moze byc zaspokojona.

A opracowanie, ktore czytalam, dotyczylo dzieci w kazdym wieku - od noworodkow po dzieci wchodzace w okres dojrzewania. Polecam Ci sie mu przyjrzec, odnosi sie on do teorii kontinuum odrzucajacej takie wynalazki jak lozeczka dla dzieci (zastapione spaniem z rodzicami) i wozki (zastapiane chustami).

15

Hm, mam wrażenie, że na siłę chcesz mi coś udowodnić.

Przecież ja nie po to piszę, by się z tobą spierać.
Miałyśmy tu podać sposoby, aby ułatwić mamie powrót dziecka do spania w łóżeczku, a nie licytować się, która z nas jest mądrzejsza.

"Czy Ty wiesz, jak w takim okresie rodzic moze zniszczyc zaufanie dziecka, mowiac mu, ze nie, nie przytuli go i nie da mu poczucia bezpieczenstwa, bo dziecko ma obowiazek spac samo? Dzieci nie rozumuja tak, jak my, one czuja jedynie, ze ich potrzeba nie moze byc zaspokojona. "

Gdzie ja napisałam, że rodzic ma nie przytulać dziecka??

Nie rozumiem też, dlaczego spanie dziecka we własnym łóżeczku równe jest temu, że zabiera mu się bliskość i ciepło rodziców.

16

Nie probuje Ci niczego udowadniac, a jedynie odnosze sie do Twoich postow, prezentujac wlasne poglady. Nie sadze, ze gdziekolwiek napisalas, ze dziecka nie nalezy przytulac ani okazywac mi milosci. Ale spojrz na to od drugiej strony: kiedy przychodzi do Ciebie zaplakane dziecko pragnace przytulenia, to zapewne przytulasz je i uspokajasz. Kiedy jednak przychodzi w tym samym celu wieczorem, pragnac poczucia bezpieczenstwa i ciepla, odtracasz je, twierdzac, ze ciepla i bezpieczenstwa powinno noca poszukiwac w swoim wlasnym lozku. Jaki w tym jest sens? Jak dla mnie zaden, poza tym, ze dajesz dziecku do zrozumienia, ze w nocy mama nie chce byc przy nim.

Dziecko bardzo szybko przyzwyczają się to tego co mu się podoba. Histeryzuje przed snem, bo wie, że wcześniej bądź później Pani ulegnie. Proszę wytłumaczyć dziecku, że jest na tyle dużym chłopcem, że nie powinien spać z mamą, tym bardziej, że ma swoje wymarzone łóżko. Pani zaś, musi być stanowcza i nie ulegać dziecku. To Pni jest rodzicem i ustala zasady. Jeżeli syn przywiązał się do Pani, to proszę usiąść obok niego, pogłaskać go i w ten sposób powoli z potworem przyzwyczajać do swojego łóżka.  Watro w ciągu dnia poruszyć temat osobnego spania by oswoić dziecko.  Niech razem z synem Pani wybierze jakąsśrzecz która pomoże mu umilić proces zasypiania jak np. pościel. Należy też wprowadzić określony wieczorny rytuał, który pomoże dziecku poczuć się bezpiecznie (kąpanie, kolacja, czytanie bajek, całus na dobranoc). Jeżeli synek będzie uciekać z łóżka to za każdym razem proszę go odkładać do niego z powrotem.  Będzie to wymagać czasu i cierpliwości .

18

U mnie córka spala z nami do roku czasu potem łóżeczko dość blisko naszego łóżka.Jak miała 5 lat to zmieniliśmy mieszkanie dostała swój pokój i nie przychodziła do nas do łóżka ( chyba że był weekend i chciała się rano poprzytulać ).Natomiast syn spał w naszym pokoju do 2 lat potem przenieśliśmy go do pokoju z córką i w ogóle nie było wędrówek do naszego łóżka tylko czasem jak ma zły sen to zawoła mamę albo tatę żeby się przytulić a ma 5 lat .
No i dobrze jeśli dziecko czuje się w swoim pokoju dobrze smile https://deccoria.pl/artykuly/publikacje … ic-5-18794 Na tej stronie jest wiele inspiracji na urządzenie pomieszczenia.

19

Powiedz mu, ze jak bedzie spal u siebie w pokoju to dobre wrozki mu przyniosa prezent w nocy i wez mu podloz pod poduszke jakies tanie pierdolki, samochodzik albo jakas kolorowane albo pluszaka itp i dzieciak bedzie zadowolony, ze prezenty dostaje od wrozki i bedzie po problemie big_smile

20

JuliaUK33 napisał/a:

Powiedz mu, ze jak bedzie spal u siebie w pokoju to dobre wrozki mu przyniosa prezent w nocy i wez mu podloz pod poduszke jakies tanie pierdolki, samochodzik albo jakas kolorowane albo pluszaka itp i dzieciak bedzie zadowolony, ze prezenty dostaje od wrozki i bedzie po problemie big_smile

Chciałabym zauważyć, że to dziecko ma dzisiaj ponad 15 lat, więc należy przypuszczać, że problem od dawna nie istnieje.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » JAK ZMOBILIZOWAĆ DZIECKO DO SPANIA W SWOIM POKOJU?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024