Na pewnym portalu - nie weim czy mogę dodac link znalazlam takie porady jezeli chodzi o pokoj przechodni :
Cytuję
"Jak wykorzystać pokój przechodni - czy to wada, czy zaleta?
Jeżeli chodzi o niedogodność takiego pokoju, to nie sprawdzi się w roli sypialni, brak niezależności całkowicie wyklucza to pomieszczenie na spokojną sypialnię. To węzeł komunikacyjny, gdzie odbywa się ruch wszystkich domowników w różne strony mieszkania. Hałas i ciągłe towarzystwo wyklucza go jako sypialnię. Niemożliwe jest stworzenie czegoś intymnego, gdy tłok jak na dworcu. Dlatego na sypialnię musi być oddzielny pokój z zamkniętymi drzwiami dostępny tylko dla uprawnionych domowników.
Jak sama nazwa wskazuje jest to pokój, przez który po prostu przechodzi się. Sypialnia musi być zamykana, ponieważ trudno jest stworzyć klimat, który znany jest tylko domownikom, a konkretnie właścicielom sypialni. To bardzo osobista atmosfera i nie powinna być niczym zakłócona. Pokój przechodni dobrze komponuje się z aneksem kuchennym. Dzięki takiemu zabiegowi zyskujemy na powierzchni, bo mamy wrażenie o wiele większego pokoju oraz zostaje włączony w całość wystroju. Stanowi część połączoną z kuchnią.
krok 2
W taki sposób można uzyskać miejsce na kącik jadalny i nie trzeba wcale zamykać tej przestrzeni. Projektując wnętrze można spróbować pokój przechodni poszerzyć przy pomocy wybicia ze ściany większego przejścia, coś w stylu łuku lub większych, otwartych drzwi.
krok 3
Dobrze jest też zaznaczyć na przykład za pomocą kafelek na podłodze, że ta część należy do kuchni z jadalnią. Tak dobrany element łączący pomaga w harmonii tego pomieszczenia. Zastosowanie tej techniki pozwala na dopasowanie kolorów tak, by nie gryzły się i dawały ładny obraz wnętrza. Przede wszystkim ważne jest, by takie rozwiązanie było funkcjonalne. Ja mam tak zrobione u siebie - panele z pokoju dziennego wchodza mi do kuchni gdzie stoi stół i krzesła 
krok 4
Po wstawieniu stołu i krzeseł należy zadbać o to, by meble pasowały do całej kompozycji z kuchnią. Od strony jadalni, gdy siedzi się ma wrażenie, że kuchnia od zawsze przynależała do tego pomieszczenia. Stół i krzesła, gdy mają materiał na siedziskach to powinny być kolorystycznie dobrane do klimatu i stylu kuchni.
krok 5
Jadalnia ma za zadanie skupiać i zachęcać wszystkich domowników do wspólnego biesiadowania od czasu do czasu razem. Zamknięcie pokoju przejściowego powoduje uczucie ograniczenia. Nawet sama jadalnia nie spełnia już funkcji, ponieważ została odizolowana, a jej przestrzeń ograniczona przez zamykane drzwi.
krok 6
Lepiej postawić na otwartą przestrzeń, gdzie będziemy czuć się swobodnie i z przyjemnością zasiądziemy do stołu, a z kuchni będzie dodatkowo nas wabił zapach gotującego się obiadu. Kuchnia poprzez przedłużenie o pokój ułatwia podawanie posiłków i dobre zorganizowanie wszystkich domowników o ustalonej porze.
." źródło :zaradni.pl