Pomysły na aranżację przechodniego salonu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Pomysły na aranżację przechodniego salonu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 22 ]

Temat: Pomysły na aranżację przechodniego salonu

Witajcie, zastanawiam się nad urządzeniem  pokoju, w którym na jednej ze ścian jest wejście do niego, mała ścianka i wejście do kuchni, coś w tym stylu:
http://poznan.gumtree.pl/c-ViewAdLargeImage?AdId=421367817

Każdy Wasz pomysł jest  na wagę złota smile Gdzie najlepiej ustawić kanapę (narożnik), meblościankę z TV i stół z krzesłami? Macie jakąś wizję? smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pomysły na aranżację przechodniego salonu

pokój o którym mowa znajduje się na ostatnim zdjęciu wink

3

enigma_f napisał/a:

pokój o którym mowa znajduje się na ostatnim zdjęciu wink

Nie wiem jaka jest szerokość przestrzeni miedzy tymi dwoma przejściami smile Jakie są rozmiary pokoju??:)
Jaki duży stół, ile krzeseł, jaki narożnik??:P Jaka meblościanka, wymiary wymiary i raz jeszcze wymiary big_smile

Pół roku temu zakończyłam generalny remont mieszkanka - marzyły mi się cuda niewidy, ale nie wszystko dało się zrealizować właśnie przez rzeczone wymiary. Mam świadomość jak ważne jest każde 2 cm big_smile (tyle mi brakło, żeby wymarzona sofa mogła stanąć w pokoju dziennym):P

4

pokój ma 16 metrów kw. i ogólnie jest w kształcie kwadratu smile

5

nie tyle chodzi mi o wymiary mebli, narożnika itp, bo na razie sama tego nie znam;) co o wizualną jak najładniejszą aranżację pokoju smile

6

Nie pisz posta pod postem, używaj edycji, bo dostanie Ci się od moderatorek smile
Posiedzę wieczorkiem i pomyślę nad tym twoim mieszkankiem tongue Lubie bawić się w ustawianie mebli big_smile
Jeżeli Meblościanka ma obejmować tylko rtv (a nie musi mieścić ciuchóów książek i zastawy ślubnej) to Tv bym postawiła miedzy drzwiami (może pojawiać sie problem słońca które bedzie świeciło w ekran ), stół pod okno, narożnik w kąt z którego robione jest zdjecie. Tak na dobry poczatek:P

7

Bubuś napisał/a:

Nie pisz posta pod postem, używaj edycji, bo dostanie Ci się od moderatorek smile

obiecuję poprawę wink

Meblościanka ma być raczej większa z szafami, a rozdzielenie stolika na TY chyba będzie średnio wyglądało? wink

8

Na pewnym portalu - nie weim czy mogę dodac link znalazlam takie porady jezeli chodzi o pokoj przechodni :
Cytuję

"Jak wykorzystać pokój przechodni - czy to wada, czy zaleta?

Jeżeli chodzi o niedogodność takiego pokoju, to nie sprawdzi się w roli sypialni, brak niezależności całkowicie wyklucza to pomieszczenie na spokojną sypialnię. To węzeł komunikacyjny, gdzie odbywa się ruch wszystkich domowników w różne strony mieszkania. Hałas i ciągłe towarzystwo wyklucza go jako sypialnię. Niemożliwe jest stworzenie czegoś intymnego, gdy tłok jak na dworcu. Dlatego na sypialnię musi być oddzielny pokój z zamkniętymi drzwiami dostępny tylko dla uprawnionych domowników.

Jak sama nazwa wskazuje jest to pokój, przez który po prostu przechodzi się. Sypialnia musi być zamykana, ponieważ trudno jest stworzyć klimat, który znany jest tylko domownikom, a konkretnie właścicielom sypialni. To bardzo osobista atmosfera i nie powinna być niczym zakłócona. Pokój przechodni dobrze komponuje się z aneksem kuchennym. Dzięki takiemu zabiegowi zyskujemy na powierzchni, bo mamy wrażenie o wiele większego pokoju oraz zostaje włączony w całość wystroju. Stanowi część połączoną z kuchnią.
krok 2

W taki sposób można uzyskać miejsce na kącik jadalny i nie trzeba wcale zamykać tej przestrzeni. Projektując wnętrze można spróbować pokój przechodni poszerzyć przy pomocy wybicia ze ściany większego przejścia, coś w stylu łuku lub większych, otwartych drzwi.
krok 3

Dobrze jest też zaznaczyć na przykład za pomocą kafelek na podłodze, że ta część należy do kuchni z jadalnią. Tak dobrany element łączący pomaga w harmonii tego pomieszczenia. Zastosowanie tej techniki pozwala na dopasowanie kolorów tak, by nie gryzły się i dawały ładny obraz wnętrza. Przede wszystkim ważne jest, by takie rozwiązanie było funkcjonalne.   Ja mam tak zrobione u siebie - panele z pokoju dziennego wchodza mi do kuchni gdzie stoi stół i krzesła smile
krok 4

Po wstawieniu stołu i krzeseł należy zadbać o to, by meble pasowały do całej kompozycji z kuchnią. Od strony jadalni, gdy siedzi się ma wrażenie, że kuchnia od zawsze przynależała do tego pomieszczenia. Stół i krzesła, gdy mają materiał na siedziskach to powinny być kolorystycznie dobrane do klimatu i stylu kuchni.
krok 5

Jadalnia ma za zadanie skupiać i zachęcać wszystkich domowników do wspólnego biesiadowania od czasu do czasu razem. Zamknięcie pokoju przejściowego powoduje uczucie ograniczenia. Nawet sama jadalnia nie spełnia już funkcji, ponieważ została odizolowana, a jej przestrzeń ograniczona przez zamykane drzwi.
krok 6

Lepiej postawić na otwartą przestrzeń, gdzie będziemy czuć się swobodnie i z przyjemnością zasiądziemy do stołu, a z kuchni będzie dodatkowo nas wabił zapach gotującego się obiadu. Kuchnia poprzez przedłużenie o pokój ułatwia podawanie posiłków i dobre zorganizowanie wszystkich domowników o ustalonej porze.
." źródło :zaradni.pl

9

Bubuś, u mnie w mieszkaniu nie ma aneksu-z salonu jest wejście tylko do kuchni, w tym sensie jest on "przechodni", drugi pokój jest już całkowicie niezależny:) Zastanawiam się nad ulokowaniem kanapy, meblościanki, TV i stołu  z krzesłami smile

10

Hmm. A może tak:

Podzielić ten pokój jakby na dwie części. Część ze stołem zajmie 1/3, a reszta pokój dzienny.
Jadalnie robisz pod oknem.

A pokój dzienny:
1. Sofę stawia na środku lub przy bordowej ścianie (w zależności jak to w praktyce wyjdzie) tyłem do okna no a na ścianie przeciwległej do okna dajesz meblościankę.

2. Sofę znowu stawiasz na środku ale rogiem dosuwasz do ściany, ale tym razem tyłem do drzwi z korytarza (tak żeby było swobodne przejście), no a meblościankę dajesz na bordową ścianę na przeciwko rogówki

11 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2012-11-22 13:56:20)

Ja też nie mam aneksu. Kuchnia jest oddzielona od pokoju  ściana z przejściem - bez drzwi. W takiej sytuacji wejście panelami do kuchni dawało lepszy efetkt wizualny niz jakby panele i płytki łączyły sie na równo "w progu". Nie wiem jak Ty patrzysz na takie rozwiązania ale możesz zrobić tak samo - tylko na odwrót big_smile 

Zakładając, że stół o którym piszesz to stół jadalny, kradniesz płytkami kawałek z pokoju dziennego smile

Wyobraź sobie, że w miejscu łączenia płytek i paneli masz ścianę, a ten pasek płytek zachodzi do salonu
http://www.perfekt-remonty.pl/images/stories/remont-2/05-g2.jpg

Nie mam zdjęć swojego mieszkania ale znalazłam cos takiego. Oczywiście wszystko trzeba pod układ mieszkania przeanalizować smile

LeeBee napisał/a:

Hmm. A może tak:

Podzielić ten pokój jakby na dwie części. Część ze stołem zajmie 1/3, a reszta pokój dzienny.
Jadalnie robisz pod oknem.
A pokój dzienny:
1. Sofę stawia na środku lub przy bordowej ścianie (w zależności jak to w praktyce wyjdzie) tyłem do okna no a na ścianie przeciwległej do okna dajesz meblościankę.

Dokładnie, nie zwracaj w ogóle uwagi na to że pokój jest przejściowy, na ścianie miedzy drzwiami coś sie powiesi big_smile
Chyba, że tam chcesz postawić stół z krzesłami wink

Poniżej zdjęcie tez z pokoju przejściowego wink Tylko nie widzać jaki jest ciag dalszy big_smile,
Dostrzec możemy tylko sofę tongue Rogówka też się tam zmieści o ile w drugiej części pokoju da sie ułożyć meblościankę wink

Albo rogówkę w kąt przy oknie (pasowałoby dłuższym bokiem na okno), krótszym na bordowa ścianę i meblosciankka na przeciwległą ścianę, a stół "między drzwiami" smile

http://img2.sprzedajemy.pl/540x405_stol-z-krzeslami-2992747.jpg

12 Ostatnio edytowany przez szerek (2012-11-23 14:54:18)

enigma moim skromnym zdaniem ( a troszkę siedzę w temacie) pomysł postawienia narożnika na wprost wejścia do mieszkania nie jest właściwy.
Z resztą zaraz zrobię ci mini projekt jak ja to bym widziała smile

Edit:
Najpierw opcja bez meblościanki- czyli typowy salon.
Oczywiście stół rozkładany, troszkę mniejszy niż ten przedstawiony.
Kolorystyka też zupełnie przypadkowa- opcjonalnie stolik kawowy.
Wymiary zrobiłam 4mx4m, drzwi 80cm.

http://images37.fotosik.pl/1871/abb643b9e5aa91eamed.jpg

http://images46.fotosik.pl/1865/b3e52260d9e5f01cmed.jpg

http://images34.fotosik.pl/468/7babc1f3d49e8c52med.jpg

http://images33.fotosik.pl/473/84598bfebf01a208med.jpg

I druga aranżacja z meblościanką.
http://images41.fotosik.pl/1852/be7069a87b6aa414med.jpg

http://images44.fotosik.pl/505/4890d07a2e440f5fmed.jpg

http://images33.fotosik.pl/473/7b9e14f90a602e08med.jpg

13

Bubuś, no na chwilę obecną najbardziej chyba jednak skłaniam się ku postawieniu stołu na tej małej ściance pomiędzy kuchnią i przedpokojem:)z tą podłogą nie będę zbytnio kombinować, tym bardziej, że kuchnia jest tutaj całkowicie odrębnym pomieszczeniem:)

szerek napisał/a:

enigma moim skromnym zdaniem ( a troszkę siedzę w temacie) pomysł postawienia narożnika na wprost wejścia do mieszkania nie jest właściwy.

Szerek, co masz na myśli, bo nie bardzo rozumiem smile wydaje mi się, że w Twojej animacji, tam gdzie kanapa stoi pod oknem, to stoi na wprost wejścia do mieszkania, czyż nie? wink Czy źle to rozumuję?:) W salonie meblościanka raczej będzie, więc ostatnia opcja chyba będzie NAJ!
Rozważałam jeszcze opcję taką, żeby meblościankę umieścić naprzeciwko okna, a sam telewizor na stoliku na tej krótkiej ściance, kanapę pod okno i obok pod oknem przy kanapie stół (jeśli by się zmieścił!), ale nie wiem, jakby to wyglądało na żywo (takie rozdzielenie meblościanki) smile

14 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2012-11-23 21:53:39)

szerek napisał/a:

moim skromnym zdaniem ( a troszkę siedzę w temacie) pomysł postawienia narożnika na wprost wejścia do mieszkania nie jest właściwy.

enigma napisał/a:

Szerek, co masz na myśli, bo nie bardzo rozumiem smile wydaje mi się, że w Twojej animacji, tam gdzie kanapa stoi pod oknem, to stoi na wprost wejścia do mieszkania, czyż nie? wink Czy źle to rozumuję?:) W salonie meblościanka raczej będzie, więc ostatnia opcja chyba będzie NAJ!
Rozważałam jeszcze opcję taką, żeby meblościankę umieścić naprzeciwko okna, a sam telewizor na stoliku na tej krótkiej ściance, kanapę pod okno i obok pod oknem przy kanapie stół (jeśli by się zmieścił!), ale nie wiem, jakby to wyglądało na żywo (takie rozdzielenie meblościanki) smile

Chodzi jej o postawienie narożnika w miejscu meblościanki na projekcie nr 2

15

Bubuś napisał/a:
szerek napisał/a:

moim skromnym zdaniem ( a troszkę siedzę w temacie) pomysł postawienia narożnika na wprost wejścia do mieszkania nie jest właściwy.

enigma napisał/a:

Chodzi jej o postawienie narożnika w miejscu meblościanki na projekcie nr 2

Otóż to smile

Ja mam ścianę 5m i mieści mi się tam narożnik i komoda plus mam trochę miejsca po boku, więc może u ciebie też by się zmieścił narożnik razem ze stołem.

http://images44.fotosik.pl/506/039eb7d7ff997121med.jpg

http://images36.fotosik.pl/289/8f774b227dea7357med.jpg

16

Zobaczę jak to wyjdzie na żywo:) Zastanawiam się tylko,czy rozdzielenie stolika na TV od całości meblościanki będzie trafionym pomysłem wink

17

odświeżam, bo też szukam pomysłów sad znalazłam co prawda fajne meble w kare design, które strasznie mi się podobają, ale są drogie, więc muszę się zastanowić nad alternatywami sad

18

Ja się przeza x remontów nauczyłam, że strefy najlepiej wydzielać dywanami. Po taniości a efekt rewelacyjny. Kupuje w sklepie 7KD i jestem zadowolona 7kd.pl/merinos/1370-14762-merinos-dywan-typu-shaggy-miekki-z-wysokim-runem-antracytowygrafitowy.html#/25-wymiary-80_x_150_cm/53-kolor-antracytowy

19

Masz wizualizacje mebli zgodne z rzeczywistością na https://www.mebleredam.pl/ i przy okazji dział inspiracji, więc możesz dopasować mebel pod swój lokal, styl aranżacji nieruchomości.

20

Jeśli lubicie styl boho, to na stronie jest wiele inspiracji na to jak urządzić takie pomieszczenie - osobiście bardzo lubię pomieszczenia w tych klimatach. Jest przytulnei oraz jednocześnie spokojnie kolorystycznie. Unikam mocnych kolorów, no chyba ze w dodatkach. Łatwiej wymienić poduszkę czy wazonik, niż kupować nowe meble czy malować ściany.
https://plndesign.pl/jak-urzadzic-salon-w-stylu-boho/
https://plndesign.pl/wp-content/uploads/2023/09/bn-riviera-maison-tropical-leaf.jpg

21

Ja postawiłabym go w rogu, żeby zaoszczędzić miejsce, albo jako „wyspę”, żeby uporządkować dużą, otwartą przestrzeń. Najlepiej ustawić go w stronę punktu centralnego (telewizora, kominka, widoku), jednocześnie zostawiając swobodny dostęp do przejść. Odpowiadam trochę w ciemno, bo nie widzę zdjęć, więc z góry przepraszam. Osobiście od razu mam ochotę dodać naprzeciwko rozkładany fotel. Możesz nam zrobić update i pokazać zdjęcia swojego układu?

22

Cześć, czytam odpowiedzi i wydaje mi się że potrzebne tu jest jednak oko fachowca. Warto jednak czasem zainwestować jak to widzi projektant wnętrz.
W moim odczuciu to się opłaca. Czas i efektywne działanie na tym polu projektowania mieszkania jest nie do przecenienia.

Posty [ 22 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Pomysły na aranżację przechodniego salonu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024