Proszona kolacja- pomysly na menu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!


Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Proszona kolacja- pomysly na menu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 30 ]

Temat: Proszona kolacja- pomysly na menu

Zaprosilismy na przyjecie partnera z firmy Misia i jego zone. Poniewaz Misiek wlasnie tam dostal promocje, zalezy mi na tym, by zrobic na nich dobre wrazenie. O ile wiem, nie maja zadnych alergii i jedza wszystko. Co byscie podaly na takiej kolacji?

Ja sobie troche poszukalam w swoich ksiazkach kucharskich i jakies pomysly mam, ale nie do konca ufam sobie, ze sa to najlepsze wybory. Zamierzam rozpoczac od lampki szampana badz drinka (gin i tonic, whisky, martini), w zaleznosci od tego co preferuja. Potem przystawka i danie glowne z odpowiednim winem, a potem deser i kawa. Oczywiscie zoferuje im tez wode mineralna (gazowana i niegazowana). Menus, ktore jakos mi sie podobaja sa:

1) Marokanskie mezze (taka przystawka z humusem, dipem czosnkowym, warzywami, oliwkami i chlebem pitta), marokanska tagine z kurczakiem i migdalami, imbirowe ciasteczka z kawowymi lodami

2) Pieczone papryki z feta i oliwkami, plamiak (taka ryba podobna do dorsza) z sosem musztardowym i szczypiorkiem + ziemniaczk i szparagi, syllabub z passion fruit

3) Pasztet z watrobek kurzych z korniszonkami i marynowanymi cebulkami + melba tost, pieczony palmiak z fasolka borlotti, czekoladowo wisienkowe fondue

4) Saltaka grecka z limonkowym serem halloumi, kurczak z harissa (taka pasta z chilli) i kuskusem, tartletka truskawkowa z sosem malinowym

Podzielcie sie wlasnymi pomyslami smile

Reklama
Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Wszystkie zestawy brzmią pysznie - jak umiesz takie cuda wyczarować na talerzu, to myślę, że możesz być spokojna o sukces tej kolacji.

3

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Brzmi pysznie i - jak napisała Ruda - jeśli wszystko wyjdzie, powinnaś błysnąć, niemniej skoro prosisz, to spróbuję podpowiedzieć coś od siebie.

Zabrakło mi tu jakiejś zupy-kremu, na przykład borowikowej. Po niej można podać jakąś pieczeń mięsną albo rybę. Niedawno jadłam wspaniałego łosiosia podanego na kołderce z selera naciowego z sosem kurkowym, przy czym w tym zestawie te kurki już bym sobie odpuściła, na przykład na rzecz sosu koperkowego - aby nie przesadzić z ilością grzybów. Do tego jakiś dodatek i koniecznie co najmniej dwa rodzaje surówki, na przykład z selera z orzechami włoskimi albo pora.
Osobiście kocham szarlotkę, w swojej bardziej wykwintnej wesji może zostać podana z lodami i bitą śmietaną.

Swoją drogą chyba zrobiłam się głodna big_smile.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.
Reklama

4

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Czy to są Polacy?
Jeśli nie, to zrobiłabym coś polskiego, może jakąś reaktywowaną wersję gołąbków, albo zrazy...

Wcale się nie boję, że mnie podepczą. Podeptana trawa staje się ścieżką. Błaga Dimitrowa

5

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu
Cyngli napisał/a:

Czy to są Polacy?
Jeśli nie, to zrobiłabym coś polskiego (...)

Też o tym pomyślałam, ale tak się rozpisałam, że na koniec zapomniałam dodać wink.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.
Reklama

6

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Podałabym wódkę, chleb ze smalcem, kiszone ogórki jako przystawkę. Potem rosół. A na drugie rolada wołowa faszerowana pieczarkami, papryką, korniszonem i żółtym serem; do niej, rzecz jasna, kluski śląskie. Na deser kompot z gruszek/śliwek.

Wcale się nie boję, że mnie podepczą. Podeptana trawa staje się ścieżką. Błaga Dimitrowa

7 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-10-17 23:25:30)

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Sa to Anglicy i troche nie chce ryzykowac polskich dan, bo po prostu moga im nie przypasc do gustu (Misiu nie rozumie nawet bigosu!). Poza tym dzis sie dowiedzialam, ze zona partnera w firmie nie lubi ryb i owocow morza, wiec musze bazowac tylko na miesie i warzywach.

Nie wiem co zrobie. Przychodza w przyszly czwartek wiec cos mi musi w lepetynie zaswitac. Poniewaz to blisko Halloween, to moze zaserwuje zupe dyniowa z bekonem jako przystawke, a potem taka swojska potrawke z wolowiny jak boeuf en daube, a na deser szarlotke z lodami i sosem karmelowym.

Cyngli, jak przeczytalam Twoje menu, to niemal zaslinilam ekran big_smile Perfekcja! Absolutnie wymarzona kolacja jak dla mnie. Niestety, polski gust to nie kazdego gust sad (ludzie nie wiedza, co im przelatuje przed nosem).

8

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Moja przyjaciółka wyszła za Anglika i ile razy są w Polsce, on zawsze zajada się naszym tradycyjnym żurkiem, pierogami, czerwonym barszczem z uszkami, ewentualnie krokietem wink. Kiedy Niemcy nas odwiedzają jest podobnie, przy czym oni ponad wszystko stawiają bigos, oczywiście taki prawdziwy, z mnóstwem dobrej jakości mięsa, grzybami, może być podlany winem. Mój mąż niedawno zabrał dla nich w prezencie dwa wielkie słoiki big_smile.
Niemniej zgadzam się, że to mimo wszystko może być nieco ryzykowne.

Zupa dyniowa z bekonem brzmi rewelacyjnie! smile
Zauważyłam, że powodzeniem cieszą się, i to alternatywnie możesz podać na przystawkę, śliwki zapiekane w boczku. Świetne są też wszelkiego rodzaju dania w kokilkach - tutaj atrakcyjna jest sama forma.


Edit: Jak można nie lubić ryb? big_smile Kocham je niemal wszystkie i niemal w każdej postaci!

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.

9 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-10-17 23:40:32)

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Tez nie rozumiem nielubienia ryb, bo kocham je miloscia namietna, a owoce morza to dla mnie romans zycia, ale ludzie som rozne. Nie mnie dywagowac.

Co do lubienia polskich smakow, to od szesciu lat staram sie przekonac Misia do barszczu, uszek ,pierogow, lazanek, bigosu, krokietow, karpia i polegam, totalnie polegam. Nic z tego mu nie smakuje sad Mowi mi, ze polskie jedzenie jest kwasne i pelne maki, a karp ma za duzo osci i zero smaku. Kierujac sie tym, nie probowalabym na tym przyjeciu podawac tego typu dan. Oni lubia wloska i francuska kuchnie, wiec jakos musze menu sklecic z tego.

10

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu
Beyondblackie napisał/a:

Cyngli, jak przeczytalam Twoje menu, to niemal zaslinilam ekran big_smile Perfekcja! Absolutnie wymarzona kolacja jak dla mnie. Niestety, polski gust to nie kazdego gust sad (ludzie nie wiedza, co im przelatuje przed nosem).

Akurat chodził za mną taki zestaw big_smile
Kurczę, to ja nie wiem, co Ci doradzić, jestem zdecydowanie zwolenniczką polskiej tradycyjnej kuchni.

Może faszerowane papryki - mięsem mielonym, boczkiem i ryżem? I zapieczone w piekarniku?

Wcale się nie boję, że mnie podepczą. Podeptana trawa staje się ścieżką. Błaga Dimitrowa

11 Ostatnio edytowany przez Kasia-Kicia (2016-10-19 12:59:53)

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu
Beyondblackie napisał/a:

Zaprosilismy na przyjecie partnera z firmy Misia i jego zone. Poniewaz Misiek wlasnie tam dostal promocje, zalezy mi na tym, by zrobic na nich dobre wrazenie. O ile wiem, nie maja zadnych alergii i jedza wszystko. Co byscie podaly na takiej kolacji?

Ja sobie troche poszukalam w swoich ksiazkach kucharskich i jakies pomysly mam, ale nie do konca ufam sobie, ze sa to najlepsze wybory. Zamierzam rozpoczac od lampki szampana badz drinka (gin i tonic, whisky, martini), w zaleznosci od tego co preferuja. Potem przystawka i danie glowne z odpowiednim winem, a potem deser i kawa. Oczywiscie zoferuje im tez wode mineralna (gazowana i niegazowana). Menus, ktore jakos mi sie podobaja sa:

1) Marokanskie mezze (taka przystawka z humusem, dipem czosnkowym, warzywami, oliwkami i chlebem pitta), marokanska tagine z kurczakiem i migdalami, imbirowe ciasteczka z kawowymi lodami

2) Pieczone papryki z feta i oliwkami, plamiak (taka ryba podobna do dorsza) z sosem musztardowym i szczypiorkiem + ziemniaczk i szparagi, syllabub z passion fruit

3) Pasztet z watrobek kurzych z korniszonkami i marynowanymi cebulkami + melba tost, pieczony palmiak z fasolka borlotti, czekoladowo wisienkowe fondue

4) Saltaka grecka z limonkowym serem halloumi, kurczak z harissa (taka pasta z chilli) i kuskusem, tartletka truskawkowa z sosem malinowym

Podzielcie sie wlasnymi pomyslami smile

Nie przkombinuj:)
Masz baaardzo fajne pomysly.

Poszlabym bym w menu 4 z salatka na przystawke I kurczaka.
Neutralæne I generalnie wszyscy lubia kurczaka:)


Baaardzo neutralne menu.
Z humusem I dipami czosnkowymi bym uwazala - czosnek na przyjecia niezbyt sie nadaje;)

W kwestii polskiej kuchni ja "przemycam" obcokrajowcom pewne elementy kuchni polskiej.

Podaje szarlotke - uwielbiaja, kopytka z sosem sa ok a przebojem sa placki ziemniaczane z sosem grzybowym;)

12

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Dziekuje za rade Kicia. Wiem, ze nie wszyscy lubia czosnek...albo raczej nie kazdy lubi woniac czosnkiem na przyjeciu big_smile

Ja sobie wiecej poczytalam, posluchalam wiecej co ci ludzie lubia i wpadlam na nowy pomysl. Poniewaz oni przychodza na kolacje cztery dni przed Halloween, to raczej zdecydowalam sie uzyc jesienne smaki:

-przystawka jest tarta z czerwona cebula i figa plus mieszana slataka dla dekoracji
- glowne daniem jest potrawka wolowa z czerwonym winem, bekonem i grzybami z puree z selera i zielona blanszowa fasolka
- na deser mam wariacje na temat deseru banofee, u mnie to appleofee, z jablkami zamiast bananow smile

13

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu
Beyondblackie napisał/a:

Dziekuje za rade Kicia. Wiem, ze nie wszyscy lubia czosnek...albo raczej nie kazdy lubi woniac czosnkiem na przyjeciu big_smile

Ja sobie wiecej poczytalam, posluchalam wiecej co ci ludzie lubia i wpadlam na nowy pomysl. Poniewaz oni przychodza na kolacje cztery dni przed Halloween, to raczej zdecydowalam sie uzyc jesienne smaki:

-przystawka jest tarta z czerwona cebula i figa plus mieszana slataka dla dekoracji
- glowne daniem jest potrawka wolowa z czerwonym winem, bekonem i grzybami z puree z selera i zielona blanszowa fasolka
- na deser mam wariacje na temat deseru banofee, u mnie to appleofee, z jablkami zamiast bananow smile

Co to jest slataka?

Uwielbiam wołowinę, grzyby. Mnie się takie menu podoba.

" Kto dzieckiem w kolebce łeb urwał ...lalce "

14

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu
Beyondblackie napisał/a:

Dziekuje za rade Kicia. Wiem, ze nie wszyscy lubia czosnek...albo raczej nie kazdy lubi woniac czosnkiem na przyjeciu big_smile

Ja sobie wiecej poczytalam, posluchalam wiecej co ci ludzie lubia i wpadlam na nowy pomysl. Poniewaz oni przychodza na kolacje cztery dni przed Halloween, to raczej zdecydowalam sie uzyc jesienne smaki:

-przystawka jest tarta z czerwona cebula i figa plus mieszana slataka dla dekoracji
- glowne daniem jest potrawka wolowa z czerwonym winem, bekonem i grzybami z puree z selera i zielona blanszowa fasolka
- na deser mam wariacje na temat deseru banofee, u mnie to appleofee, z jablkami zamiast bananow smile

no I super. Ta tarta brzmi smakowicie. Moze przepisik podrzucisz??:)

15

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

I jak, Beyondblackie, kolacja udana, goście zachwyceni, Ty zadowolona? wink Bo już po wszystkim, prawda?

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.

16 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2016-10-20 23:16:52)

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Jeszcze nie big_smile To przyszly czwartek, zaraz przed Halloween.

Ide na zakupy w sobote, takie generalne, i zamowilam karkowke u rzeznika na srode (dowiedzialam sie, ze boeuf burginon potrzebuje dobrego tlustego wolowego). Poza tym kupuje Halloweenowe dekoracje i maluje swiecznik jaki mam na zloto by zrobic fajna dekoracje na stole. Oczywiscie bedzie tez wrozenie przed deserem wink

https://www.google.co.uk/search?q=class … -3MxUTM%3A

Plus, oczywiscie ,pies idzie do psiego hotelu na noc big_smile Nie bedzie mu sie to podobalo, ale nie moge zrujnowac przyjecia przez slinienie sie przy stole i skakanie po gosciach, co robi z luboscia, a jest go jakies 56kg yikes

17

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Ups! big_smile No tak, zapamiętałam tylko czwartek, a Halloween puściłam mimo uszu big_smile.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.

18

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

No, to juz jest po kolacji big_smile

Wyszlo OK. Zmienilam troche menu, bo w ostatniej minucie sie zorientowalam, ze ten applofee pie zajmie godziny, wiec upieklam szarlotke na kruchym ciescie zamiast i podalam ciepla z lodami waniliowymi. Jezeli chodzi o pierwsze danie, to w takim ukladzie, nie chcialam dodawac nastepnego, nawet w tym przypadku, wytrawnego ciasta i zrobilam zapiekane papryki z kuskusem, marynowanym karczochem, serem halloumi i zielona pietruszka. Beef burgignon zostal jak byl, z puree z warzyw korzeniowych (pietruszka, seler plus mleko, maslo,lisc laurowy) i z zielona fasolka.

Goscie zjedli wszystko na talerzach i chwalili big_smile W sumie ciezko ich bylo wykopac o 11 wieczorem, bo tak im sie podobalo big_smile

19

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

super smile smile

musiało być smaczne, aż mi ślinka pociekła wink

20

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu
_v_ napisał/a:

super smile smile

musiało być smaczne, aż mi ślinka pociekła wink

Jak na razie nikt sie nie pochorowal, a to polowa sukcesu wink

21

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

hehehe

niektóre trucizny działają z opóźnionym zapłonem tongue tongue tongue

22

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

To co, teraz rewizyta? wink

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.

23

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu
Beyondblackie napisał/a:

No, to juz jest po kolacji big_smile

Wyszlo OK. Zmienilam troche menu, bo w ostatniej minucie sie zorientowalam, ze ten applofee pie zajmie godziny, wiec upieklam szarlotke na kruchym ciescie zamiast i podalam ciepla z lodami waniliowymi. Jezeli chodzi o pierwsze danie, to w takim ukladzie, nie chcialam dodawac nastepnego, nawet w tym przypadku, wytrawnego ciasta i zrobilam zapiekane papryki z kuskusem, marynowanym karczochem, serem halloumi i zielona pietruszka. Beef burgignon zostal jak byl, z puree z warzyw korzeniowych (pietruszka, seler plus mleko, maslo,lisc laurowy) i z zielona fasolka.

wszystko mniamiście, oprócz tego puree z pietruszki i selera yikes  Serio to jest zjadliwe???

24

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Jadłam kiedyś puree z selera, choć było z dodatkiem selera naciowego - smakowało pysznie. Smak pietruszki lubię, korzenia selera także, więc całość do mnie jak najbardziej przemawia. Oczywiście wiele zależy od wykonania, bo spartaczyć można nawet zwykłą jajecznicę, ale akurat Beyondblackie o to nie podejrzewam, tym bardziej, że przecież wszystko z talerzy poznikało... smile

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.

25 Ostatnio edytowany przez adiaphora (2016-11-08 11:10:49)

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

seler i pietruszka maja tak mocny i dominujacy smak, ze  dodaje tylko do zup, najczesciej w kawalku, nie starte, a potem wyrzucam z gara, dlatego nie wyobrazam sobie ich jako glownych skladnikow potrawy. Dla mnie to chyba byloby ekstremalne doswiadczenie smakowe wink  No chyba, ze mleko w przepisie ma cudowne wlasciwosci neutralizujace wink
O ile seler jeszcze lubie na surowo w formie surowki z dodatkami to pietruszka jest dla mnie niezjadliwa pod zadna postacia. Wykreca mnie w druga strone wink
Ale za to szarlotki na cieplo to bym mogla zjesc pol blachy big_smile

26

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

No coś Ty, surowy lub konserwowy seler ma intensywny smak, ale ugotowany jest łagodny, powiedziałabym wręcz słodkawy. Podobnie korzeń pietruszki.
Najlepiej jednak niech tu wejdzie Beyondblackie i coś więcej napisze, bo my możemy tu sobie tylko gdybać jak toto w całości smakowało big_smile.

Ach, za szarlotkę i ja dam się pokroić smile. To jest zresztą jedyne ciasto, którego naprawdę nie potrafię sobie odmówić.

Regulamin Forum Netkobiety.pl - koniecznie przeczytaj, a będzie Ci z nami łatwiej smile 

Nie czyń samego siebie przedmiotem kompromisu, bo jesteś wszystkim, co masz.

27

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

mowisz? To ja chyba jakas dziwna jestem, bo wlasnie ugotowane wykrecaja mnie najbardziej smile Wtedy czuje w nich cos takiego, ze az sie wzdrygam i otrzasam, jakbym sie cieplej wodki napila wink
Od tego pisania o jedzeniu, naszlo mnie  na steka... Taki mieciutki stekus to cos o czym teraz marze...Problem w tym, ze rzadko kiedy mi sie udaje dobrze go usmazyc. I to juz niezaleznie od miesa... Z rostbefu to juz w ogole. A z czego wy smazycie?

28

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Adiaphora, to byl przeciez korzen selera i korzen pietruszki, a nie nac czy liscie. Korzenie po ugotowaniu smakuja bardzo lagodnie, podobnie do batatow, tylko z takim lagodnym posmaczkiem wink A jak jeszcze doda sie troche musztardy, to niebo w gebie smile

No ale oczywiscie sa ludzie, ktorzy tych warzyw korzeniowych nie lubia, wiec nie ma sie co zmuszac. Rownie dobrze z wolowina burgignon mozna podac puree z ziemniakow.

29

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Selera zaparza się i traci swój ostry smak smile Często do sałatek tak robię. Zalewasz wrzątkiem na sitku i po kilku minutach zalewasz zimną wodą.

30

Odp: Proszona kolacja- pomysly na menu

Witam,
sporo fajnych przepisów jest w książce kucharskiej Redmonda, którą dołączyli do multicookera. Kupiłam sobie niedawno i sprawdzam jego możliwości. Bardzo fajne na taką kolację byłyby kabaczki nadziewane mięsem, kanapki kasadija czy bakłażany parmigiano (z różnymi serami). Już to robiłam, robi się je bardzo szybko i są bardzo dobre smile

Posty [ 30 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Proszona kolacja- pomysly na menu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności



© www.netkobiety.pl 2007-2018