komornik w przydaku braku zameldowania... co dalej??? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » komornik w przydaku braku zameldowania... co dalej???

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: komornik w przydaku braku zameldowania... co dalej???

znam osobę która nie ma meldunku ,mieszka w wynajętym mieszkaniu(ale to nie ta osoba wynajmuje tylko jego partnerka) nie pracuje,nie ma żadnych majątków,ma nieważny dowód ,i teraz dostał komornika za długi alimentacyjne.Komornik wysłał pismo na adres wynajmowanego mieszkania,i nie wiem jakim cudem list ten najpierw trafił do innej osoby i ta osoba przyniosła odebrany polecony list z poczty ( nie wiem jakim cudem skoro trzeba się wylegitymować dowodem!!) i teraz mam kilka pytań:
1. czy jeśli pójdzie do komornika i powie ze nie ma meldunku to komornik mimo to ma prawo przyjść do tego mieszkania?
2. czy jeśli była żona ustali z komornikiem ze dłużnik nie jest właścicielem tego mieszkania to komornik weźmie to pod uwagę?
3.czy istnieje możliwość jakieś spłaty w ratach?
najbardziej zastanawia mnie kwestia czy komornik ma prawo przyjść do mieszkania wynajmowanego jeśli dłużnik nie jest tam zameldowany i czy takie informacje mogą dotrzeć do osoby od której wynajmuje się mieszkanie???

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: komornik w przydaku braku zameldowania... co dalej???

Komornik wysłał pismo na adres wynajmowanego mieszkania,i nie wiem jakim cudem list ten najpierw trafił do innej osoby i ta osoba przyniosła odebrany polecony list z poczty ( nie wiem jakim cudem skoro trzeba się wylegitymować dowodem!!)

Jesteś pewna/y, że nie odebrała go odpowiednia osoba, tylko wysłała kogoś innego z pismem do komornika? Trochę mi się to wydaje dziwne.

1. czy jeśli pójdzie do komornika i powie ze nie ma meldunku to komornik mimo to ma prawo przyjść do tego mieszkania?
Tak, ma prawo. Komornik szuka dłużnika i ma prawo przyjść pod adres mu znany. I nie istotne jest to, kto jest właścicielem mieszkania.

2. czy jeśli była żona ustali z komornikiem ze dłużnik nie jest właścicielem tego mieszkania to komornik weźmie to pod uwagę?

Ale do czego weźmie pod uwagę? No przecież jeśli mieszkanie nie jest dłużnika, to komornik nie będzie rościł do niego żadnych praw.

3.czy istnieje możliwość jakieś spłaty w ratach?

Podejmowane działania windykatora zmierzają do osiągnięcia porozumienia co do harmonogramu spłaty wierzytelności. Opierają się one na bezpośrednim osobistym jego kontakcie z dłużnikiem , szybkiemu podpisaniu ugody z nim i ustaleniu formy zabezpieczenia dochodzonej należności.
Zawarcie takiego porozumienia jest także korzystne dla dłużnika, gdyż oszczędzi on w ten sposób koszty ewentualnego procesu , dłużnik też ma gwarancję, że w razie realizacji ustaleń działania windykacyjne nie będą zwiększane. Dobór narzędzi windykacyjnych jest dostosowany do specyfiki dłużnika. Jako pierwsza czynność następuje negocjacja. Etap negocjacji windykacyjnych powinien zakończyć się uzyskaniem przez deklaracji dłużnika co do spłaty zadłużenia. Musi ona paść bardzo wyraźnie. Nie może być żadnych niedomówień.

Komornik to też człowiek i można z nim porozmawiać, nie czekać do ostatniej chwili. To na pewno ułatwi sytuację niż zakładanie skarg i powództw przeciw egzekucyjnych. Komornik może zająć wszystko co jest w posiadani dłużnika. Jedynie posiadając faktury można udowodnić, że coś nie należy do dłużnika.

Zebrane informacje komornik przesyła do oddziału lub innej jednostki organizacyjnej banku, w którym dłużnik posiada rachunek, zawiadomienie o zajęciu wierzytelności pieniężnej dłużnika, wynikającej z posiadania rachunku bankowego, w tym rachunku bankowego obejmującego wkład oszczędnościowy, do wysokości należności będącej przedmiotem egzekucji wraz z kosztami egzekucyjnymi i wzywa bank, aby nie dokonywał wypłat z rachunku bez zgody komornika do wysokości zajętej wierzytelności, lecz przekazał bezzwłocznie zajętą kwotę na pokrycie należności albo zawiadomił komornika w terminie siedmiu dni o przeszkodzie do przekazania zajętej kwoty; zawiadomienie jest skuteczne także w wypadku niewskazania rachunku bankowego, w tym rachunku bankowego obejmującego wkład oszczędnościowy.

najbardziej zastanawia mnie kwestia czy komornik ma prawo przyjść do mieszkania wynajmowanego jeśli dłużnik nie jest tam zameldowany i czy takie informacje mogą dotrzeć do osoby od której wynajmuje się mieszkanie???

Ma prawo, a jak dłużnik będzie robił problemy to do właściciela mieszkania może dotrzeć.

3

Odp: komornik w przydaku braku zameldowania... co dalej???

1 komornikiem akurat nie musisz się martwić aż tak bardzo zawsze można się z nim dogadać
2 jak masz komornika to pieniędzy nie trzymasz na lokacie tylko na kącie w banku dlaczego ano dlatego że kwota wolna od zajęcia na obecną chwilę to 11.900 zł nie do ruszenia przez żadną instytucję nawet przez komornika skarbowego jednak że jest to kwota przyznana jednorazowo
czyli wpływa zajęcie komornicze 25.11.15 od tej chwili płynie kwota wolna wszystkie wypłaty z rachunku bądź rachunków pomniejszają kwotę wolna od zajęcia.
3 odnośnie mieszkania idziesz do notariusza z osobą na która jest podpisana umowa najmu mieszkania i piszecie oświadczenie że nic w tym mieszkaniu nie należy do ciebie koszt 400 zł
lub 60 zł poświadczenie notarialne wyżej wymienionego druku i tyle
i komornik nie ma prawa nic zająć z tego mieszkania (pokazujesz mu tylko ksero tego dokumentu gdyż miałem przypadek taki że komornik mi potargał ksero i próbował wtargnąć do mieszkania siła wtedy wzywasz policje itd ) komornik ma prawo wejść do mieszkania i owszem ale w asyście policji inaczej możesz mu powiedzieć aby się bujał
4 powinieneś się zorientować jakie masz prawa bo oni żerują na naszej nie wiedzy
5. idź do prawnika on ci wytłumaczy wszystko ich nie należy się bać ale można się z nimi dogadać jest sporo kruczków o których zwykły śmiertelnik nie wie
pozdrawiam
Tomek

ps dowód możesz wymienić wymiana dowodu nie zobowiązuje do niczego a przy nie ważnym dowodzie to możesz mieć spore nie przyjemności
np przy zatrzymaniu przez policję.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » komornik w przydaku braku zameldowania... co dalej???

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024