jak przestac myslec o eks? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » jak przestac myslec o eks?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 29 ]

Temat: jak przestac myslec o eks?

Ponad miesiac temu zostawila mnie dziewczyna, a ona nadal jest moja ostatnia i pierwsza mysla podczas dnia.
Akutalnie ona nie ma nikogo, lecz twierdzi ze kocha swojego bylego, a jak chce o nia zawalczyc, bo nie wierze ze nic do mnie nie czula, tego jak na mnie patrzala i traktowala nie da sie zagrac, bo marna z niej aktorka.

Moje pytanie brzmi: Jak przestac myslec i wrocic do codziennosci? bo przeciez to jest klucz do sukcesu, jezeli chodzi o odzyskanie i poznawanie nowych milosci.

Jak wy sobie z tym radzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: jak przestac myslec o eks?

Zadaj sobie pytanie czy po powrocie do codzienności nadal bedziesz chciał odzyskać starą miłość.
Mnie zostawił ok 4 miesiące temu i cięzko mi wrócić do codzienności choć tego chce. Chce także tego by wrócił. Nie radze sobie ;/ ale to dlatego bo razem z nim studiuję  jesteśmy w jednej grupie.  neutral Wygląda na to że wcale mu tak nie zależało jak mówił (ach te bajeczki... ;/) Myślałam że zatęsni ale po  4 miesiącach już o mnie pewnie nawet nie myśli.  Facetom którzy zostawiają łatwiej chyba się odciąć od tego... Więc przegrałam.
Jak wrócić do codzienności:
Moje wygląda tak (staram się na prawde ) że czasem ide biegać, słucham muzyki. Kiedy  nachodzi mnie fala wspomnień jeżeli jest to możliwe jeszcze,odsuwam je od siebie, uciekam jesli moge od podobnych sytuacji które powodują wspomnienia.  Czytam książke ( jednak nawet czytając książke gdzieś tam o nim myśle hmm
2 miesiące po zerwaniu byłam na imprezie jednak było mi smutno, więc raczej średnio wspominam tę imprezę bo  w kilku momentach musiałam powstrzymywać łzy;| i uciekałam do łazienki...
Spotykam się ze znajomymi, jednak chyba za mało bo kiepsko mi to pomaga,
Staram się czymś zając, nauką  czy czymś w domu, Czasem uśmiechnę się do siebe przed lustrem, bo przeciez to że ktoś mnie zostawił nie umniejsza mojej wartości.  Przypomniałam sobie jego wady ale nic to nie dało, bo miał też zalety ;/  Poświęcam sobie więcej uwagi.
Mi tak średnio wychodzi, ale tak radzą ;D  Może Tobie się uda życze powodzenia wink;]

3 Ostatnio edytowany przez magdziunka (2012-05-11 16:11:14)

ja staram sobie nie fundowac wspomnien nie ogladam starych zdjęc i nie grzebie w facebooku Byłam w związku 8 lat zareczylam sie po tygodniu od zareczyn moj narzeczony wyjechal do sanatorium ja wtedy starcilam prace okazalo sie ze mnie zdradzil do czego nie chcial sie przyznac, teraz wzial sobie kobiete z dzieckiem i po miesiacu znajomosci z nia wytatuowal sobie jej imie na reku. Ja zachorowalam na depresje miną prawie rok od tego momentu mam kogos i Próbuje go pokochac wspomnienia wracaja cały czas niestety nie da ich sie wymazac. Jednak trzeba pomyslec czy warto kogos kochac kto na to nie zasługuje

4

trzebas obie jakos radzic, ja np. zaczalem sie bawic, lecz te wszystkie dziewczyny na imprezach mnie nie porywaja,  bo przedzej przypominaja szmaty niz czegos warte kobiety.
A o moja igle w stogu siana, moze jeszcze powalcze, choc juz sam nie wiem czy warto starac sie o kogos kto mnie tak zranil?

5

Człowieku, walcz! Jesteś facetem. Mówią, że to nie średniowiecze, ale zasada, że facet musi się starać, a nie kobieta jest dalej aktualna. Bo to naturalne, że facet zdobywa swoją kobietę i stara się o jej względy. Miesiąc to nie tak długo. Czy przez ten czas coś zrobiłeś, zaskoczyłeś ją w jakiś sposób? Odezwij się do niej, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. A jeśli zrobiłeś, to nie bądź zbyt nachalny, bo to nic nie da. Zaskocz ją, okaż jakoś, że wciąż coś czujesz. Jak dla mnie to chyba najlepsze wyjście. Wtedy okaże się, jak ona na to reaguje i czy właściwie wciąż coś czuje, czy w ogóle nie czuła nic.

Pozdrawiam

6

Ps. Dodam jeszcze, że ja już próbowałam zapomnieć 2 razy. I mijały mniej więcej 3 miesiące i z powrotem do siebie wracaliśmy. Teraz minął miesiąc... Trudny miesiąc. I czuję, że powrotu nie będzie. Bo tym razem to on skończył, nie ja. I prawdopodobnie w przeciwieństwie do mnie będzie konsekwentny. Staram się nie myśleć. Najgorzej jest w domu, w wolne weekendy. Mogłabym się z kimś umówić, ale ochoty brak. Jednak jak już się zmuszę wyjść, to jest całkiem ok i odrywam się od myślenia smile W pracy czuję się najlepiej, bo mam non stop kontakt z ludźmi, muszę (i chcę) być non stop uprzejma. Ludzie to wyczuwają i odwzajemniają, dlatego jakoś to wszystko mnie napędza do życia smile Jakoś to będzie. Nie trać nadziei. I tak jak pisałam - postaraj się, a nuż ona zerwała, bo liczy, że poświęcisz jej więcej uwagi?

7

cóż można Ci poradzić... na pewno nie chodzenie po imprezach i wyrywanie lasek, bo to niczego nie rozwiąże, może jedynie zaszkodzić - szukanie kogoś na zaleczenie ran jest bardzo złym pomysłem. Sądzę, że niestety ale trzeba to odchorować i odczekać. A czy walczyć o nią? Ja uważam, że dwa razy się do tej samej rzeki nie wchodzi. Skoro Cię zostawiła to jest warta walki? Albo się chce z kimś być albo nie, jeśli któraś ze stron ma wątpliwości to chyba nie jest to zbyt dobra podstawa w związku.

Pozdrawiam i życzę siły i dużo szczęścia!

8

nie zakoczylem jej, tylko na poczatku po rozstaniu pisalismy sobie na gadu, to tyle jezeli chodzi o kontakt z nia.

Wiem tylko ze musze to odcierpiec, i czekac az mi przejdzie. Wiadomo czas zweryfikuje czy mam racje z swoimi przypuszczeniami ze emocje do mojej osoby wroca do niej z wieksza sila, gdy zobaczy mnie dopiero po 2-3 miesiacach albo i dluzej.
Dwa razy sie do tej samej rzeki nie wchodzi, fakt. Lecz zauwaz co tak naprawde znaczy to przyslowie smile

9

Mnie również niedawno zostawił partner. Ciężko układać sobie życie, tak na prawdę od podstaw, bo spędzaliśmy ze sobą każdą wolną chwilę, a jak zajmowaliśmy się obowiązkami to telefony, smsy. Ta świadomość, że gdzieś jest ktoś kto o Tobie myśli i do kogo możesz napisać, z kim zobaczysz się wieczorem - z tą stratą najgorzej mi jest się pogodzić. Czuję jakbym nie miała kawałka serca.
Ja staram się zapełnić sobie dzień - nagabuje znajomych, jeżdżę do nich, by nawet cokolwiek robić. Nie słucham smutnych piosenek, nie oglądam smutnych filmów. Raczej takie o gniewie. Co ważne, staram się nie kryć emocji. Jak chcę to płaczę, ale też nie za dużo. Z tym może być problem, bo jesteś mężczyzną, a wiadomo w polskim społeczeństwie istnieje pewna krzywdząca tendencja, że mężczyzna powinien  z dnia na dzień dojść do siebie, "nie mazać się". Mężczyzna i kobieta to tak samo ludzie, mają takie samo prawo do przeżywania uczuć. Jednak jest to podejście nie dobre, bo jeśli nie przeżyjesz emocjonalnie straty, nie przetrawisz jej, nie przepracujesz to będziesz miał problem z ułożeniem sobie kolejnych związków. Mój eks nie dopuszczał do siebie złych emocji po jego poprzednim związku i to niestety odbiło się na naszym - popadał w letarg, bał się pozytywnych emocji, wyzwalał tylko gniew. Dlatego sugeruję byś nie bał się tych również złych emocji. Przeżywasz stratę, to daj sobie czas na proces uleczania. To jak ze złamaną kością, trzeba ją złożyć, chodzić w gipsie i w odpowiednim momencie go ściągnąć, by móc dalej funkcjonować. Z czasem poczujesz ulgę, ja mam nadzieję że tez wink

10

Nie da się wejśc do rzeki w tym samym miejscu. To już bedzie co innego. Może być gorzej i spowodować rozstanie ale może być też lepiej bo juz para sporo przeszła i postanowili nadal być razem.  Zgadzacie się ze mną?

11

zgadzam się z Katerine, że zaczynamy ponownie związek, ale w innym momencie. Czy jest to dobre czy złe to już każdy decyduje sam. Ja mam za sobą trzykrotne odgrzewanie jednego związku i za każdym razem było tylko gorzej. Za każdym razem ja to kończyłam, ale on nie dawał za wygraną i w końcu ulegałam i był powrót i dlatego uważam, że to nie ma sensu. Tylko się umęczyłam i utwierdzałam w przekonaniu, że to związek bez przyszłości. Ale to tylko moje zdanie...

12

dokladnie o to mi chodzilo. W pelni sie z Toba zgadzam. Ta rzeka mimo iz bedzie miala ta sama nazwe bedzie juz inna, co nie oznacza ze gorsza.
pytanie czy warto wracac, do osoby ktora nas skrzywdzila?
Osobiscie uwazam ze zalezy to tylko i jedynie od charakteru partnerow, i ich oczekiwac i sposobu w jaki na nowo zbuduja do siebie zaufanie.

A ja cierpie, ale zbieram sie powoli, nie bronie sie przed tym. Powoli w glowie coraz mniej czarnych chmur.
Pojawia sie mysl: a moze zaczac sie teraz tak w pelni bawic i korzystac z swej atrakcyjnosci ?

13

Tak baw się korzystaj big_smile  tylko nie przesadzaj wink  Też właśnie chce tak zrobić..ale nie mogę;/ Coś mnie powstrzymuje..:|

14

hah, to mamy podobnie, ja tez musze przezwyciezyc swoja blokade przed poznawaniem nawet tych nazwijmy je "mniej madrych" imprezowych panien tongue
ale jak sie bawic to sie bawic. Zreszta nikt nie mowi ze zadna z nich nie okaze sie madra smile

15

a co jeżeli najpierw się wybaczało w związku, 3 razy były odejścia z Jego strony.... a po jakimś czasie ja zrezygnowałam, zaczelam zauwazac wady,  bylismy razem 9 lat, za kilka miesiecy mial byc slub. Dodam, ze sie zauroczylam w tym czasie jednak do niczego NIGDY nie doszllo. psuło sie miedzy nami, On nic o nim nie wiedzial choć to zauwazal i sie starał. Ja juz nie sad i jedna sytuacja, w której nasi rodzice sie strasznie pokłócili, mysle, ze nie szanowali nas,, oni sa bogaci... i zerwałam zaręczyny... po dwóch miesiącach sie zeszlismy, mówil ze kocha, mowil o dziecku, w styczniu chcial sie wprowadzic.... w sylwestra zerwal. Ma 10 lat starsza rozwodke z dzieckiem.  a ja wyrzuty sumienia i poczucie winy ze zniszczylam zwiazek:( a zdrugiej strony... czuje ze sie pogubilam wtedy... sad nie dostalam drugiej szansy tak naprawde, a mysle, ze zaslugiwalam sad

16

Pogubiona nie zadręczaj się! Miłość to potężna siła i gdyby naprawdę kochał nie wyobrażałby sobie życia bez Ciebie i by nie odpuścił tylko walczył, dał szansę, każdy popełnia błędy, każdy ma wady, ale miłość jest ślepa a ta prawdziwa tak po prostu nie wygasa i naprawdę wiele jest w stanie wybaczyć. Sama zostałam porzucona, zakochana po uszy, z uczuciem że odszedł ode mnie mężczyzna mojego życia. Zostawił mnie również z poczuciem winy, która ciąży mi niczym garb na plecach. Cierpię, wylądowałam u psychiatry, przestałam wierzyć w wiele wartości w życiu, ale jedno wiem na pewno, jak się kocha miłością prawdziwą to się nie chce żyć bez tej drugiej osoby. To smutne, ale chyba (już) nie kocha, a zmusić do miłości się nie da... Rozumiem Cię doskonale, ale jeśli same sobie nie pomożemy to nikt tego nie zrobi.. Tylko jak zrozumieć, kiedy się nie da? Jak żyć dalej, kiedy się nie chce?

17

Smokingcat napisał/a:

Mnie również niedawno zostawił partner. Ciężko układać sobie życie, tak na prawdę od podstaw, bo spędzaliśmy ze sobą każdą wolną chwilę, a jak zajmowaliśmy się obowiązkami to telefony, smsy. Ta świadomość, że gdzieś jest ktoś kto o Tobie myśli i do kogo możesz napisać, z kim zobaczysz się wieczorem - z tą stratą najgorzej mi jest się pogodzić. Czuję jakbym nie miała kawałka serca.

Czuję dokładnie to samo...

18

Podobno nawet w raju zachodzi slonce, ale nie zapominajmy ze kiedys, musi rowniez na nowo wzbic sie na horyzont nieba by poswiecic i umilic nam nasze zycie smile

Wyciagnijmy wnioski, zebralismy cenne doswiadczenie, czas zajac sie wlasnym zyciem i patrzec w przod.

A skad wiecie co bedzie za rok lub dwa lata? Moze ktos bedzie zalowal swej decyzji?...

Korzystajmy z zycia i zmieniajmy sie na jeszcze lepszych niz bylismy, i w miedzyczasie nie zaszkodzi poznac jakis ciekawych ludzi odmiennej plci:)

pozdrawiam was, i trzymajcie sie, bo dodajecie mi otuchy w tych ciezkich dniach, tygodniach, miesiacach.

Czasami kobieta i mezczyzna wcale sie od siebie wiele nie roznia - trzymajmy sie razem jak teraz:)

19

Masz rację "troskliwa".... Musimy iść naprzód... Też sobie wmawiam, że jakby naprawdę kochał, to by sobie życia beze mnie nie wyobrażał dalej sad Walczył1,5 miesiąca, i tak naprawdę, jak się odsunął, ja zaczęłam tęsknić, zaczęłam własnie nie wyobrażać sobie bez niego życia... ale było już... za późno.... ;( Musimy iść dalej..... Musimy ... ale w moim przypadku jakiekolwiek wspomnienia zwiazane z głebokim uczuciem, z z bliskoscia, z MILOSCIA... to tylko w ns[pomnienia o NIm... i ciezko sad

20

Nie ma cudownego sposobu na zapomnienie o eks aczkolwiek pomaga w tym pousuwanie wspólnych zdjęć pamiątek oraz wszystkiego co nam o nim przypomina wink ja się zbierałam rok ale na własne życzenie bo pozostawałam z eks w przyjacielskich stosunkach a to mi nie pomagało tylko niszczyło jeszcze bardziej ale w końcu powiedziałam dość było ciężko ale szukałam sobie zajęć tak żeby cały czas mieć głowę zajętą. I stopniowo on schodził na drugi plan aż w końcu zauważyłam,że on się już dla mnie nie liczy radzę sobie bez niego i wtedy dopiero poczułam,że jestem gotowa na nowy związek wink

21 Ostatnio edytowany przez troskliwa (2012-05-27 19:31:11)

U mnie w tym tkwi problem, że pousuwanie czy powyrzucanie czegokolwiek nic nie zmienia, bo mieszka na wprost, widzę jak wychodzi pachnący do pracy, śmieje się głośno z kolegami i żyje jakby nigdy nic. A moje serce się kraja, gardło ściska i nogi miękną. Uciekam nad morze, do pracy, to jest mój sposób na nową siebie, a potem postaram się o inne studia. Nie wspomnę już o tym jak teraz na studiach jest mi ciężko, w dodatku jestem na lekach, przy których nie mogę się uczyć. Coraz lepiej idzie mi odsuwanie od siebie myśli o nim, wyobrażam sobie siebie za jakiś czas, pięknie ubraną, umalowaną, dobrze wykształconą z przystojnym mężczyzną obok i gdzieś te myśli schodzą na inne tory, przynajmniej na chwilkę smile Śpiewam też w głos piosenki, jakiekolwiek przyjdą mi do głowy, najlepiej te polskie w których choć parę wersów pasuje do mojego nastroju i wtapiam się w nie, w siłę tych wykonawców, i na chwilę też jest lepiej, a przez pierwszy tydzień nawet radia nie mogłam słuchać. Najgorsze dla mnie są sny, od miesiąca towarzyszą mi codziennie, śni mi się jak do mnie wraca, jak się do mnie uśmiecha, jak śpi obok mnie... i na te sny, nie mam sposobu, a rano budzę się jak obuchem w łeb, zderzam się z rzeczywistością, a i tak śpię tylko dzięki lekom... A ten człowiek, nie martwi się o mnie, nie martwi się o to co oswoił, a przecież już na zawsze jest się odpowiedzialnym za to co się oswoiło, i to właśnie jest miłość.

Ballack ja jestem tu nowa, a już czuję wsparcie, to wspaniałe uczucie, czuję, że nie jestem sama, i to pomaga smile

22

Wiem troskliwa, to jest straszne, z drugiej strony... to powinno dać Ci podwójną siłę do tego, że właśnie teraz musisz być silna, nie możesz dać Mu satysfakcji, że bez NIEGO nie istniejesz...  Wiem, że to tylko słowa, ja też chcę w to wierzyć, w to, co piszę ...

23

Buduj okol swego serca mur, by tylko ktos naprawde tego wart mogl go zburzyc.
Ja oswajam sie z brakiem mej ukochanej, majac z nia sporadyczny kontakt, czasami dziwi mnie skad biore ta sile, widac ze najwieksze cierpienie mam za soba.

24 Ostatnio edytowany przez troskliwa (2012-05-28 12:45:35)

To budowanie muru jest chyba najtrudniejsze, bo człowiek spragniony miłości jest często nierozsądny. Z jednej strony bałabym się wpuścić znów kogoś do swego serca a z drugiej...podobno najlepiej klin klinem, ale dopóki tęsknię za nim i kocham nic z tego, nie umiałabym kogoś umyślnie skrzywdzić czy wykorzystać.

ballack16 Gratuluję Ci tej siły (sądzę że masz jej jeszcze spore pokłady) i tego, że się oswajasz, to chyba pierwszy duży krok w procesie pogodzenia się z sytuacją, to super! Ja póki co jestem w rozsypce i konflikcie serce-rozum. Dużo mądrych myśli mam w głowie ale co z tego skoro serce krzyczy: wróć! Trzymam się jednak nadziei, że niczym feniks odrodzę się z popiołów, chcę sobie wytatuować tego pięknego ptaka, żeby zawsze mi o tym przypominał. Może to przyniesie jakąś ulgę smile

Pogubiona z jednej strony powinno to dać podwójną siłę, z drugiej jednak to sprawia, że czuję się bezwartościowa, jako osoba, za którą się nie tęskni, o której się nie myśli i którą można wyrzucić ze swojego życia z dnia na dzień. To straszne. Czuję się jako ktoś gorszy, a dałam mu całe swoje serce, dobroć i miłość w każdej sekundzie mimo jakichś tam moich wad. Więc jeśli to wszystko to zbyt mało, jeśli rzeczywiście byłam taka zła i niedobra, to jak teraz wierzyć w siebie i w to, że jeszcze ktoś mnie pokocha...? Dałam wszystko co miałam do zaoferowania i zostałam odrzucona. Ludzie sami sobie komplikują życie, szukają nie wiadomo czego.

25

Bo ludzmi czesto kieruja emocje. Pragna czegos, a potem tego zaluja. Podejmuja decyzje trafne i te gorsze.

Jestem nie na tyle silny co rozsadny. Mysle ze nie warto zmuszac kogos do uczucia i potepiac dlatego bo czul inaczej niz my. Racja cierpimy, serce ciezko teraz posklejac w calosc, lecz lepsze to niz tkwic w fikcji. Moze dobrze ze akurat teraz to rozstanie nastapilo? Mamy jeszcze czas by zbudowac cos nowego!

A i z doswiadczenia, jezeli w niczym nie zawinilas, wiedz ze twoj partner o tobie nie zapomni, ba jeszcze nie raz bedzie zalowal.

26

Nie ma czarodziejskiej różdżki jak wrócić do normalności, kiedy następuje rozstanie. Przestać myśleć też się nie da bo człowiek to istota myśląca, rozwiązaniem które pozwala na w miarę normalne funkcjonowanie to dokładne planowanie sobie każdego dnia tak aby za dużo nie myśleć, typu praca, obowiązki, sport, zainteresowania. Ja jak nadchodzi weekend to nie lubię nawet w domu przebywać i staram sobie zorganizować weekend tak aby minął szybko. Najlepiej jak najdalej od komputera i środków które mogłyby pozwolić na głupie pomysły i nękanie kontaktem swojej ex.

27

mario75 napisał/a:

Nie ma czarodziejskiej różdżki jak wrócić do normalności, kiedy następuje rozstanie. Przestać myśleć też się nie da bo człowiek to istota myśląca, rozwiązaniem które pozwala na w miarę normalne funkcjonowanie to dokładne planowanie sobie każdego dnia tak aby za dużo nie myśleć, typu praca, obowiązki, sport, zainteresowania. Ja jak nadchodzi weekend to nie lubię nawet w domu przebywać i staram sobie zorganizować weekend tak aby minął szybko. Najlepiej jak najdalej od komputera i środków które mogłyby pozwolić na głupie pomysły i nękanie kontaktem swojej ex.

Bardzo madrze doradziles, mam nadzieje ze dla siebie tez potrafisz cos z tego przelozyc i wprowadzic w zycie.
Zycze sily i aby rady dla innych tez Tobie sluzyly.

28

Doonna napisał/a:
mario75 napisał/a:

Bardzo madrze doradziles, mam nadzieje ze dla siebie tez potrafisz cos z tego przelozyc i wprowadzic w zycie.
Zycze sily i aby rady dla innych tez Tobie sluzyly.

Dzięki Doonna, ale wiesz że łatwiej komuś doradzić niż samemu zastosować swoje rady.

Posty [ 29 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » jak przestac myslec o eks?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024