Jak dobrze wybrać kierunek ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak dobrze wybrać kierunek ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

1

Temat: Jak dobrze wybrać kierunek ?

Witam !

W tym roku rzuciłam studia . Mam zamiar iść od przyszłego roku na inny kierunek ale bardzo się boję ,że znowu źle wybiorę. Rodzice naciskają na mnie żebym im powiedziała co chcę zrobić ze swoim życiem . A ja się boję .. Chciałabym dobrze wybrać bo wiem ,że tym razem nie bd już możliwości rzucić studiów i wrócić z podkulonym ogonem do domu. Nie wiem co mam wybrać. Czym się sugerować ? Większą szansą na prace w przyszłości ? Zainteresowaniami ? Czy tym czy się do tego nadaję ? Myślałam o paru kierunkach ale co do żadnego nie jestem do końca przekonana. Nie mam jakiś specjalnych talentów ,uzdolnień w konkretnej dziedzinie. Nikt ze znajomych osób nie umie mi nic doradzić. Wiem ,że to moją ostania szansa i powinnam to dokładnie przemyśleć ale nawet myśląc godzinami nic ciekawego mi do głowy nie przychodzi .

Nie chcę popełnić kolejnego błędu .. Co robić ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez madz88 (2012-01-23 00:36:56)

Odp: Jak dobrze wybrać kierunek ?

Mon_ka odpowiedz mi na kilka pytań może coś się wymyśli smile
Jakie kierunki bierzesz pod uwagę?
Jaki miałaś profil w szkole ponadgimnazjalnej?
Czym się interesujesz?
Jesteś bardziej ścisła czy humanista?
No i jaki kierunek rzuciłaś?

Może to na początek, potem pomyślimy co dalej smile

3

Łosz .. ile pytań smile

No więc tak .. Pod uwagę biorę psychologie ,reklamę ,dziennikarstwo ewentualnie jakieś zarządzanie czy coś w ten deseń ..

LO profil turystyczny (geografia i historia i języki rozszerzone)

No i tu się zaczynają schody nie mam jakiś specjalnych zainteresowań można powiedzieć ,że interesują mnie trochę ludzkie problemy znaczy lubię oglądać filmy psychologiczne ewentualnie jakieś dokumenty o ludziach z problemami w tv.

Zdecydowanie bardziej humanistka i

Rzuciłam Politologię ... smile

4

to z własnego doświadczenia, powiem Ci że jeśli nie lubisz matmy to zarządzanie odrzuć, jest tam jej sporo, nie tyle co na ekonomii ale równie dużo i niestety trzeba znać wzory, jest to kierunek teoretyczny bardziej.
co do psychologii (również z własnego doświadczenia): też jest sporo matmy, statystyki jeszcze więcej i przez pierwsze 2 lata trzeba przez to przebrnąć, bo potem ani rusz.
Moim zdaniem dziennikarstwo to głupi kierunek, dziennikarz powinien umieć pisać a tego może się nauczyć w praktyce bądź na warsztatach nie potrzebne mu do tego studia, lepiej skończyć jakiś konkretny kierunek i zacząć pracę dziennikarską w tym kierunku.
Reklama - na czasie, ale lepsze jest zarządzanie i tam wybrać specjalizację reklama, albo PR

Jakie uczelnie bierzesz pod uwagę (publiczne, prywatne, jakieś konkretne tylko?) i w jakim mieście?
Może wtedy też będzie łatwiej się zdecydować na coś smile

5

Co do dziennikarstwa to o tym słyszałam więc dlatego poszłam na politologię ale jakoś nie mogłam tam wytrzymać . Nie jestem jakimś wrogiem matematyki.W szkole dawałam radę jednak miałam tylko podstawową więc kierunki z politechniki odpadają .

Jestem raczej nastawiona na Katowice . Myślałam nad UŚ albo Uniwersytetem Ekonomicznym ale nie wiem czy to dobry wybór sad

6

Może studia językowe ? Ewentualnie turystyka i rekreacja ?

7

a może np. polityka społeczna? albo polityka rodzinna (ale tylko w Wawie jest - ja studiuję ;p / no chyba że w 2 lata coś się zmieniło i gdzieś jeszcze otworzyli).

Myślę że jak matma nie jest twoim wrogiem to zarządzanie jest dobre, najpierw ogólne a potem możesz na mgr zmienić profil na inny, ja np jestem po zarządzaniu i mgr robię z polityki rodzinnej do tego jeszcze jednolite z psychologii smile

8

K_r_o napisał/a:

Może studia językowe ?

Nawet o tym myślałam ale niestety mam tylko maturę  podstawową z angielskiego więc nie ma szans ,żeby się dostać .

K_r_o napisał/a:

Ewentualnie turystyka i rekreacja ?

No tak ale co po takiej turystyce można właściwie robić ?

madz88 napisał/a:

a może np. polityka społeczna? albo polityka rodzinna (ale tylko w Wawie jest - ja studiuję ;p / no chyba że w 2 lata coś się zmieniło i gdzieś jeszcze otworzyli).

Myślę że jak matma nie jest twoim wrogiem to zarządzanie jest dobre, najpierw ogólne a potem możesz na mgr zmienić profil na inny, ja np jestem po zarządzaniu i mgr robię z polityki rodzinnej do tego jeszcze jednolite z psychologii smile

Zastanawiam się nad tym zarządzaniem np. na ue jest  Zarządzanie marketingowe w usługach profesjonalnych, turystyce i mediach . Jednak boję się ,że po tym nie znajdę żadnej pracy sad

Nie mam pojęcia co robic .

9

A nie ma zwykłego zarządzania? tak po prostu? Takie najlepsze, a potem sobie wybierasz specjalizację jeśli są, albo idziesz na mgr już bardziej szczegółowe.

10

To takie lepsze ? dlaczego ? Teraz to już całkiem mam mętlik w głowie sad

11

a może kulturoznawstwo
Studiuj to co lubisz to co jest twoją pasją. Inaczej zawsze będziesz nieszczęśliwa

12

Mon_ka napisał/a:

To takie lepsze ? dlaczego ? Teraz to już całkiem mam mętlik w głowie sad

Zwykłe najlepsze bo możesz sprawdzić co Cię w zarządzaniu tak najbardziej pasjonuje, jest to bardzo bogata dziedzina i każda jest inna.

13

Popieram-zwykłe najlepsze. Stopniowo odkrywasz, co Cię najbardziej interesuje. Idąc na zarządzanie musisz liczyć się z tym, że będzie tam sporo nauk ścisłych. Jest to kierunek interdyscyplinarny, co oznacza, że wyniesiesz z niego wiedzę zarówno humanistyczną, jak i ścisłą. Przykładowe przedmioty na mojej uczelni, z którymi ludzie mają problem to: matematyka, rachunkowość, statystyka, finanse, mikroekonomia, informatyka... Nie jest z nimi łatwo ale większość daje radę. Na początku trzeba po prostu przez to przebrnąć. Później wybierzesz sobie specjalność, która Cię interesuje a na zarządzaniu jest zazwyczaj w czym wybierać. Studenci nie narzekają, bo co tu dużo mówić-jest to jeden z najłatwiejszych kierunków smile

14

martuśka0291 napisał/a:

Studenci nie narzekają, bo co tu dużo mówić-jest to jeden z najłatwiejszych kierunków smile

Ja bym nie powiedziała że to jeden z najłatwiejszych kierunków, wszystko zależy od uczelni na której się go studiuje.
Ja jak szłam na studia to od razu wybrałam specjalizacyjne zarządzanie, ale dokładnie wiedziałam czego chcę, jeśli też tak masz to oczywiście będzie to dobry wybór, jeśli nigdy nie miałaś z tym do czynienia idź na zwykłe.
u mnie na zarządzaniu z przedmiotów kierunkowych (czyli zwykłego zarządzania) było bardzo dużo prawa - różnego rodzaju; sprawozdawczość, bardzo dużo przedmiotów projektowych, gdzie np na zarządzaniu strategicznym trzeba było napisać profesjonalną strategię dla firmy. Niestety nie na wszystkich uczelniach jest system nauki projektowy, bo bądź co bądź jest on o wiele trudniejszy, a do tego więcej kosztuje to wysiłku również uczelnię. Ale z całego serca polecam studia w systemie projektowym, dają dużo więcej niż zwykły system.

15

madz88 napisał/a:

u mnie na zarządzaniu z przedmiotów kierunkowych (czyli zwykłego zarządzania) było bardzo dużo prawa - różnego rodzaju; sprawozdawczość, bardzo dużo przedmiotów projektowych, gdzie np na zarządzaniu strategicznym trzeba było napisać profesjonalną strategię dla firmy. Niestety nie na wszystkich uczelniach jest system nauki projektowy, bo bądź co bądź jest on o wiele trudniejszy, a do tego więcej kosztuje to wysiłku również uczelnię. Ale z całego serca polecam studia w systemie projektowym, dają dużo więcej niż zwykły system.

a jak można sprawdzić czy na danych studiach system nauki jest projektowy ?

Bo szczerze mówiąc to pierwszy raz o czymś takim słyszę smile

Kochane! Wszystko, tylko nie dziennikarstwo! Studiowałam politologie i kulturoznawstwo, a mimo to pracowałam długo w jednej z najbardziej znanych telewizji :-) Każdy dziennikarz Ci powie "chcesz być dobry, nie studiuj dziennikarstwa - to pasja, a wiedzę najlepiej mieć z konkretnej dziedziny- by być specjalistą!"

17

Mon_ka napisał/a:
madz88 napisał/a:

a jak można sprawdzić czy na danych studiach system nauki jest projektowy ?

Bo szczerze mówiąc to pierwszy raz o czymś takim słyszę smile

Jedynie przez opinie studentów, bo na każdym dniu otwartym powiedzą Ci że tak są projekty u nas, a potem się okazuje że masz 2 czy 3 projekty w ciągu całych studiów. U mnie było ich minimum 2-3 w semestrze tongue Dużo łatwiej przyswoić sobie wiedzę z danego przedmiotu tworząc samemu/w grupie jakąś analizę czy strategię czy jakikolwiek inny projekt - to jest taka nauka praktyki smile

18

Jeszcze jedno pytanko .. smile

Myślicie ,że jest sens poprawiać 3 przedmioty maturalne? Chodzi mi o to ,że nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce ..

Czy starczy czasu żeby się przygotować ?

19

Mon_ka napisał/a:

Jeszcze jedno pytanko .. smile

Myślicie ,że jest sens poprawiać 3 przedmioty maturalne? Chodzi mi o to ,że nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce ..

Czy starczy czasu żeby się przygotować ?

Wiesz co, a czy nie jest już za późno żeby zgłosić chęć poprawy? Zawsze jest sens, jak nie poprawisz to nie zabiorą Ci matury smile Zresztą możesz się zapisać na 3 a pójść w ostateczności tylko na 1 przedmiot, zawsze to by było ociupinkę więcej punktów w rekrutacji smile

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak dobrze wybrać kierunek ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024