Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Jakie knajpy i restauracje możecie mi polecić? Zaniedługo wybieram się do Krakowa i chciałabym poświęcić trochę czasu na poznanie miejsc lubianych przez krakowian, a wiadomo,że poznawanie miast od strony knajpek i restauracji to coś co pozwala poznać klimat i atmosfere miasta.Dziewczyny z Krakowa,pomóżcie mi stworzyć mapę Waszych ulubionych miejsc, gdzie warto zajrzeć i gdzie można smacznie zjeść?![]()
CHIMERA, najsłynniejszy krakowski bar sałatkowy:)Polecam, znajomi mnie kiedyś tam zabrali i jest fajnie, można sobie wybrać albo 6 sałatek albo 4 zależnie czy się zamawia mały czy duży zestaw, albo zamiast sałatki np, tartę brokułową, pieczone ziemniaczki czy jakieś inne pieczone warzywka. No taki wegetariański bar, gdzie naprawdę jest zdrowe i smaczne jedzonko. I maja też wypasione tarty owocowe i super sernik;))) może nie jest to jakieś typowe klimatyczne krakowskie miejsce, ale krakusy chyba tez tam zaglądają, no bo fajnie tam jest:)
na ul. Sławkowskiej w słynnej pierogarni ZAPIECEK, która serwuje super pierogi wegetaiańskie no i ''U Babci Maliny", na tej samej ulicy- tu z kolei jest zawsze dużo ludzi, bo jedzenie różnordne i takie tradycyjne, no i dobrze smakuje;)Polecam na początek:)
Trzy papryczki przy Grodzkiej, mają pyszną pizzę i jedzonko indyjskie też na Słwakowskiej- super naprawdę:)al ejak zauważysz Kraków słynie z precelków i wszędobylskich kebabów:) fuj czyli to ostatnie to niezdrowo!!!
Jedzenie gruzińskie w kilku miejscach, np, przy Floriańskiej i na Siennej, jesli chodzi o centrum, no U Babci Maliny jest dobre też, a w razie jakby Ci coś nie smakowało to zawsze zostaje Mc Donalds ![]()
Indyjska restauracja na Sławkowskiej:) super!!!
Miód i Malina, naprawdę polecam, bardzo fajne klimatyczne miejsce, zresztą zobaczcie sobie http://www.miodmalina.pl/, i jedzonko super!Ceny no trochę wysokie,ale w końcu niecodziennie chodzi się do restauracji:)
Na krakowskim Kazimierzu można znaleźć wiele dobrych miejsc, ale Nuova Cosa Nostra, to absolutny hit dla wielbicielom słonecznej
Italii! To moje ostatnie odkrycie i wszystkich znajomych namawiam:) Bogate menu, nawet dla wybrednych smakoszy, m.in. frutti di mare (nie przepadam, ale na szczęście menu nie ogranicza gości do tych żyjątek wyławianych tam z akwarium). Obsługa czarująca, od progu wita gości (przypominają się wakacje we Włoszech!), umiarkowany czas oczekiwania jak na restaurację przygotowująca dania na miejscu, w trakcie muzyka tylko włoska, jedzonko pięknie podane i pachnące (zachwyciła mnie ostatnio leciutka salatka z gorgonzolą i grilowanym łososiem, zjawiskowa), mąż uwielbia pizzę na papierowo cienkim cieście, był zachwycony, do tego miał wybór oliw prosto z Włoch! Mógłby w tej restauracji zamieszkać:)
A na koniec limoncello, wielbiciele Wloch znają ten likierek podawany do rachunku gratis. Włochy w Krakowie! Tam trzeba bywać! A
można, bo ceny normalne, co dziwi, zważywszy na lokalizację. Dobra stronka www, rezerwację można zrobić szczegółowo, czy to na stolik wewnątrz czy na ogródku: pod dachem (z dachówki mniszki) lub pod słoneczkiem. Trudno się nie rozpłynąć w zachwycie. Nawet dzieciaki wyglądają na szczęśliwe (z nosami na akwarium z krabami czy innym żywcem)...
Czytałam gdzies na forum, że nowe szefostwo nastało. Przyznam, że wcześniej nie byłam tam i nie mogę porównać, ale dla mnie rewelacja:)
Na krakowskim Kazimierzu można znaleźć wiele dobrych miejsc, ale Nuova Cosa Nostra, to absolutny hit dla wielbicielom słonecznej
Italii! To moje ostatnie odkrycie i wszystkich znajomych namawiam:) Bogate menu, nawet dla wybrednych smakoszy, m.in. frutti di mare (nie przepadam, ale na szczęście menu nie ogranicza gości do tych żyjątek wyławianych tam z akwarium). Obsługa czarująca, od progu wita gości (przypominają się wakacje we Włoszech!), umiarkowany czas oczekiwania jak na restaurację przygotowująca dania na miejscu, w trakcie muzyka tylko włoska, jedzonko pięknie podane i pachnące (zachwyciła mnie ostatnio leciutka salatka z gorgonzolą i grilowanym łososiem, zjawiskowa), mąż uwielbia pizzę na papierowo cienkim cieście, był zachwycony, do tego miał wybór oliw prosto z Włoch! Mógłby w tej restauracji zamieszkać:)
A na koniec limoncello, wielbiciele Wloch znają ten likierek podawany do rachunku gratis. Włochy w Krakowie! Tam trzeba bywać! A
można, bo ceny normalne, co dziwi, zważywszy na lokalizację. Dobra stronka www, rezerwację można zrobić szczegółowo, czy to na stolik wewnątrz czy na ogródku: pod dachem (z dachówki mniszki) lub pod słoneczkiem. Trudno się nie rozpłynąć w zachwycie. Nawet dzieciaki wyglądają na szczęśliwe (z nosami na akwarium z krabami czy innym żywcem)...
Czytałam gdzies na forum, że nowe szefostwo nastało. Przyznam, że wcześniej nie byłam tam i nie mogę porównać, ale dla mnie rewelacja:)
Ja myślę ,że najfajniejsze domowe jedzonko w Krakowie znajdziecie w restauracji u ZALIPIANEK koło Plant. Chadza tam cała starsza "elita" krakowska wiec jak tam czasem zaglądam to zdarzało mi się jeść obiad stolik w stolik z jakimś znanym artystą czy aktorką
Do tego ceny są całkiem okay - na prawdę nie kosztuje drogo jakiś porządny obiad jak na Kraków, np za barszczyk z krokietem zapłacicie jakieś 7 zeta. Wystrój jest może trochę staroświecki, przy wejściu też siedzi taka kobitka jakby z poprzedniej epoki, kelnerki też nie zawsze są najsympatyczniejsze a toalety pozostawiają wiele do życzenia ( poza tym są płatne co jest oburzające) ,ale warto tam się przejść dla klimatu i na prawdę domowego żarełka. Szacuneczek dla pań kucharek ![]()