Witam,
jest masa osób, które stosowały na pewno obie diety, jednak jest więcej zwolenników tej drugiej. Nastał wielki boom i zatrzęsienie, bo kilogramy lecą w dół. Nie chodzi mi teraz o to, jakie spustoszenia i skutki uboczne mogą przynieść te diety, ale o EFEKTYWNOŚĆ. Załóżmy, że stosowane są przez 3 miesiące.
A. - Normalna dieta Dukana - skuteczna, bo kilogramy lecą w dół, z tym że pewne wyrzeczenia są narzucone - 4 fazy.
B. - 1000 kcal - ktoś o silnej woli przetrzyma ją spokojnie, tylko pojawia mi się pytanie, czy stosując ją np. przez 3 miesiące, efekty będą lepsze niż po Dukanie? Dużo osób po prostu nie ma silnej woli i wraca do "normalnego" jedzenia, stąd efekt jo-jo.
C. - Dieta Dukana zamknięta w 1000 kcal, czy to nie jest za mało białka? W końcu chodzi o to, by jeść dużo ryb i mięs, które zawierają go najwięcej.
W 1000 kcal nie ma jako takich ograniczeń, jeśli chodzi o produkty, choć wiadomo, że dwie tabliczki zekolady na dzień nie byłyby dobrym rozwiązaniem. Chodzi mi tylko o to, co myślicie o efektach, która z tych diet byłaby najlepszych "odchudzaczem". Omińmy tutaj silną wolę, mobilizację, załóżmy, że ktoś po prostu stosuje i tyle, co najlepiej zadziała? Po której diecie najszybciej się schudnie? Wiadomo też, że ćwiczenia spotęgują zgubienie tkanki tłuszczowej, więc można dołączyć ćwiczenie, więc niech będzie, że osoba ćwiczy 5 razy w tygodniu. Taki mały eksperyment. Może mamy tu fachowców na forum, którzy pomogą? Jestem bardzo ciekawa, czy ktoś podejmie się dyskusji na ten temat.