Zdrabnianie imienia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zdrabnianie imienia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 34 ]

1 Ostatnio edytowany przez Kika91 (2008-12-22 19:46:19)

Temat: Zdrabnianie imienia

Witam,

jak można odczytać takie zachowanie:
mężczyzna (dobry znajomy) zdrabnia imię kobiety z którą rozmawia, tylko wtedy kiedy są sami, rozmawiają przez telefon, piszą do siebie a kiedy są w gronie znajomych nie zdrabnia tego imienia?

Czy da się to wyjaśnić na psychologiczny sposób?

Sprawa kolejna:

sytuacja wygląda tak:
znają się od roku, od ok. 5 miesięcy utrzymują stały kontakt. Tak naprawdę stały (codzienny) kontakt utrzymywali przez dwa miesiące, teraz kontaktują się raz na dwa trzy tygodnie. Wcześniej - wspólne wieczorki filmowe, świętowanie urodzin w gronie znajomych. Ona początkowo twierdziła, że można tą znajomość nazwac początkiem przyjaźni. Myliła się? On, 6 lat starszy od niej, karierowicz. Dzieli ich 50 km. On bywa co jakiś czas u niej w mieście, spotykają się w gronie znajomych. Po kolejnych spotkaniach on milczy. Twierdzi, że ma mnóstwo pracy ale ona i znajomi nie wiedzą co mają o tym wszystkim myśleć. Sądzą, że być może to on nie chce utrzymywać kontaktu. Ich tezę podważa jednak to, że wcześniej zachowywał się w stosunku do nich jak dobry przyjaciel. Dzwonił, pisał codziennie. Szczególnie z nią, tą o której pisano wcześniej. Teraz, kiedy wysyłają mu zwykłego smsa, odpowiada po dwóch dniach, jeśli wogóle odpowiada. Wszystko wygląda inaczej. Kilka dni temu, On przeprosił, że nie ma z nim kontaktu. Powód: multum pracy. Rzeczywiście widać po nim zmęczenie. Ale czy naprawdę nie można znaleźć czasu na wysłanie zwykłego smsa z hasłem "jak się czujesz?"

Jak znajomi powinni to wszystko odebrać? Jak powinni się wobec niego zachowywać? Czy może to oni powinni dzwonić do niego, pisać? Mimo tego, że on odpowiada z dużym opóźnieniem.

I kolejna:

Podczas spotkania ze znajomymi (właściwie przyjaciółmi), jeden z nich przez pierwsze pół godziny ciągle unika mojego wzroku i jest małomówny. Z resztą kontakt wzrokowy utrzymuje niemalże cały czas i też cały czas rozmawia. Kiedy napotyka na moje oczy, zniża głowę w dół, patrzy w blat stołu. Po jakimś czasie, jednak, powoli udaje nam się utrzymywać ów kontakt i zaczynamy coraz częściej na siebie patrzeć i uśmiechać się, rozmawiać. Później jest już tylko lepiej.

Jak zachować się wobec czegoś takiego? Jak to odbierać?

Czekam na odpowiedź

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zdrabnianie imienia

Po co tyle wątków dotyczacych jednej sprawy?

3

Zdrobienie imion to wyraz sympatii, lubienia.

Druga sprawa, to faktycznie może być zmęczony pracą i mieć własne problemy o których może nie chce powiedzieć, a wtedy nawet nie chce się siegać po telefon - poważnie.

Trzecie to... Zawstydzenie, boi się czegoś pewnie.

4

Ja nie lubię, kiedy mój luby przy znajomych zdrobniale do mnie mówi.
Druga sprawa, jeśli jesteś dorosła i coś od niego chcesz (a chcesz, bo pewnie ta dziewczyna to Ty - he he chyba nie jesteś dużą dziewczynka skoro w trzeciej osobie o sobie mówisz - swoją drogą królowie tez tak robili.... tongue) to się go spytaj. Bo domysły, to oczko wyżej od wróżenia z fusów ;]

5

Nie lubisz kiedy zdrobniale do Ciebie mówi?

Hm, podam dziwny przykład.

Elżbieta - czy nie lepiej mówić, Ela lub Elcia, zamiast. Elżbietooo? smile
To jest tylko przykład i nie odnosi się do prawdziwych imion użytkowników.

6

Ja wolę" Elżbieto"

7

Philosoph napisał/a:

Nie lubisz kiedy zdrobniale do Ciebie mówi?

Hm, podam dziwny przykład.

Elżbieta - czy nie lepiej mówić, Ela lub Elcia, zamiast. Elżbietooo? smile
To jest tylko przykład i nie odnosi się do prawdziwych imion użytkowników.

a ty jak wolisz? Grzegorz czy Grześ? smile

8

Grześ wink
Zależy od imienia, ja mam Radosław, ale w normalnym kontakcie brzmi to zbyt formalnie, kiedy forma w zwyczajnej rozmowie powinna być bardziej przyjacielsko-koleżeńska, także wśród znajomych.

9

Niektóre imiona generalnie używane są zdrobniale... każdy ma inne podejście, ja na szczęście mam takie imię, że dużo się  z nim nie robi. Generalnie uważam, że wszystkie 'zabki', 'misie' i 'kroliczki' zostawia się w domu ( przynajmiej jak ma się wiecej niz 14 lat ;P).

10

a co do kiki... sam czasem tak mam, że moj kochany nie napisze mi nic bo po prostu albo nie ma sily, czasem tez czasu...ale to nie znaczy ze o mnie nie mysli smile z reszta mi się wydaje, ze oni tego nie lubia.... wiesz.. to jak takie ploteczki, to takie bardziej w stylu dziewczyn smile

11

ja też czasami mam taki okres, że nie piszę, np z powodu braku casu
ogólnie to mówią, że jestem dobry duszek, co może cały czas słuchać i doradzać ale czasami nie mam nastroju na pisanie ,,co słychać'', bo mam swoje sprawy i problemy, które mi wystarczają
może on czuje się osaczony ciagłymi wiadomościami co z nim, raz pisze jeden, potem drugi, trzeci i kolejny znajomy

12

Elka napisał/a:

Ja wolę" Elżbieto"

to dlaczego nie nazywasz sie Elzbieta tylko Elka?

13

wczesajka napisał/a:
Elka napisał/a:

Ja wolę" Elżbieto"

Bo tak na mnie mówią sad

14

a ja mimo,ze dzieckiem nie jestem wole Kasia.
katarzyna....-babcia tak mowi.
kaska- tak nacechowane negatywnie wg mnie.

a poza tym drzemie we mnie tyle z dziecka.... kasia.

15

Elka napisał/a:
wczesajka napisał/a:
Elka napisał/a:

Ja wolę" Elżbieto"

Bo tak na mnie mówią sad

ja np mam ciocie Elę. ale mowie na nia Elżi. ale Elka to swietne imie! glowa do gory!-stan na stole i wykrzycz-do choroby jasnej jestem Elzbieta!!!!!!!!!!!!! smile moze poskutkuje .

16

Ja jestem Patrycja - imię może i ładne, ale oficjalne :( znajomi mówią do mnie Paskudka, facet Słoneczko, brat i rodzice po imieniu, chrzestny Patunia, niektórzy Pysia, niektórzy wolą ejj.... :p

17

Ja jestem Paula i mówią do mnie Paula. W dzieciństwie rodzina mówiła do mnie Paulusia, Paja, ale jakoś nie wobrażam sobie by teraz tak do mnie mówiono.:]

18

ja mam na imię Agnieszka. ale zdecydowanie nie lubię swojego imienia bez zdrobnienia. wydaje mi sie zbyt długie, zbyt oficjalne. Aga, Aguś zdecydowanie lepiej brzmi, a przy tym jest krótsze.
co do imienia, to są już indywidualne gusta każdego. smile

19

do mnie tez prawie każdy po imieniu, bez zdrobnień.
i tak lubię najbardzeij wink

oczywiście mój Misiulek ma inne prawa wink

20

aguus_ napisał/a:

ja mam na imię Agnieszka. ale zdecydowanie nie lubię swojego imienia bez zdrobnienia. wydaje mi sie zbyt długie, zbyt oficjalne. Aga, Aguś zdecydowanie lepiej brzmi, a przy tym jest krótsze.

ja tez mam na imie agnieszka.. ale szczerze?... w ogole nie lubie jak ktos do mnie po imieniu mowi.

21

ja mam na imię Mariola.Mówią do mnie Jolcia smile

22

Mam na imię Anita. Mówią do mnie najczęściej Anitka, Aniś, czasem Anicia.

23

CookieBitch napisał/a:
aguus_ napisał/a:

ja tez mam na imie agnieszka.. ale szczerze?... w ogole nie lubie jak ktos do mnie po imieniu mowi.

Agnieszko! Nie wygłupiaj się.Masz piękne imię! Ja to mam pecha - Agata sad

24

To może, Agatka? Hm, Agatko? tongue

25

Agatka.. brzmi bardzo sympatycznie. od razu się wydaje, że to jakaś optymistyczna osóbka. smile

26

Ech dziewczyny imię potrafi przysporzyć nie lada zmartwień - ja ich nie mam na szczęście.
Na imię mi Justyna - i taka jest oficjalna wersja..
Nieoficjalnie też tak do mnie mówią i mi to nie przeszkadza, chociaż każdy znajomy wie, że może do mnie zwracać się Dżasti, Dżast, Dżastina...bywają szczególne wyjątki kiedy mówi się do mnie Justynka big_smile ale to z dwie osoby..
Chłopak mówi do mnie Kochanie (tak zresztą się zwracamy do siebie), ale przy obcych jak mówi do mnie po imieniu, to czyję się jak nie ja hehehe...pomimo wszytsko na moje należy zaakceptować swoje imię , bo innego wyjścia nie ma (chyba że je sobie zmienicie, ale na moje to głupota, jeżeli imię jest ok i  uznawalne, albo  ba - orginalne xD)
Tak więc akceptujmy się kochane smile i nie róóbmy sobie problemó z imieniem smile
Nasze prababki nazywały się bardzo orginalnie... i są takie kobiety, co do dziś noszą takie imiona nie z tej daty...naprawdę doceńmy orginalność imienia, bo moda na nie co chwilę się zmienia...a wiadomo przecież, że imię ma się na całe życie - taki prenet od rodziców na dobry początek życia xD doceńmy to smile

27

Warto byłoby poczytać o swoim imieniu. Odkąd pamiętam, Matka zawsze mi opowiadała znaczenie mojego imienia, iż mam nieść ludziom radość. I w rzeczy samej, Radosław, widzę iż potrafię uszczęśliwiać ludzi, ale sam siebie nie potrafię i przez to moja zdolność do dawania radości gdzieś znika. sad

Są plusy i minusy, ale nigdy nie ma samych minusów, zawsze gdzieś kryje się plus.

28

katharsis- oczyszczenie.... smile

29

A od kiedy wszystkie Justyny są srawiedliwe??  xPP

RADOSŁAW:
Imię oznaczające człowieka, który ubiega się o sławę.

Jest to człowiek o dużej dozie humoru, który przez całe życie potrafi iść z uśmiechem na twarzy. Energiczny, dokładny, konsekwentny. Ma prawy i uczciwy charakter, jest bezkompromisowy i niezależny w osądach, inteligentny i obdarzony wyobraźnią. Cechuje go rzadko spotykana intuicja, którą posługuje się w swoim życiu. Niestety mimo wielu zalet ma kłopoty ze znalezieniem życiowej partnerki.

Pochodzenie:staropolskie

xDDD
Może nasi rodzice tak na chybił trafił nam nadawali imiona lub po prostu to imię im się badzo podobało big_smile
Można odziedziczyć imię, np. po dziadku xDDD
pozdro Radek smile
(Ps. Zresztą mi się Twoje imię miło kojarzy - szwagier ma tak na imię smile)

30

Elka napisał/a:
wczesajka napisał/a:
Elka napisał/a:

Ja wolę" Elżbieto"

Bo tak na mnie mówią sad

To ja wtedy mówię: Elka to u szewca gwoździe prostuje. Nie warczę jeśli znajomi mówią "Elu"

31

po prawda jest taka iz dziewczyny nie lubia zdrobnienia imion i klapsow w pupe !!!!!!!!!!!!!!

32

Ojj Olek jak bardzo sie mylisz hahaha..ja lubię !!! ba kocham xPP

33

aguus_ napisał/a:

Agatka.. brzmi bardzo sympatycznie. od razu się wydaje, że to jakaś optymistyczna osóbka. smile

to miłe wink
ja mam na imię Agata i tak z reguły na mnie mówią. Ale kiedy moja kuzynka była mała to mówila do mnie Aga i tak cała rodzina teraz do mnie mówi. Czasem Aguś czy Agatka.
Ale generalnie moje imię mi się podoba i lubię wszelkie formy jego zdrobnień.

Posty [ 34 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zdrabnianie imienia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024