wpływ naszego imienia na nasze życie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » wpływ naszego imienia na nasze życie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: wpływ naszego imienia na nasze życie

Bohaterka książki Doroty Terakowskiej ?Ono? - Ewa, myśli o sobie tak: ?Gdybym miała na imię Andżelika, od razu byłabym kimś innym. Andżelikę na pewno spotykałyby w życiu romantyczne przygody, Sandra byłaby bogata, a Patrycja powinna być elegancka.Dostajesz imię i stajesz się kimś konkretnym. (...). A kim jest Ewa? Nikim w tłumie Ew? Zainspirowały mnie te słowa. Gdzieś przeczytałam ,ze imię podświadmie na nas wpływa np. że wybieramy partnerów albo preferujmy przyjaciół, których imię zaczyna się na literę naszego imienia. Albo nawet studia czy zawód, który nam się podoba - też zaczyna się na literę naszego imienia. Ja przyznam ,ze coś w tym jest smile Mój chłopak ma na imię Emil, najlepsza przyjaciółka to Ela a moje studia to europeistyka smile A co wy o tym myślicie ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wpływ naszego imienia na nasze życie

Trochę poznałam numerologię i zgodnie z tą wiedzą każda litera jest przypisana konkretnej cyfrze. Z kolei cyfry niosą odpowiednie jakości energii, przy czym każda z tych energii jest biegunowa (+) i (-). Zgodnie z numerologią cyfry określają zakres naszego działania, a my decydujemy z którego bieguna doświadczamy danej energii.
W jakimś opracowaniu wyczytałam ciekawostkę na temat nieporozumień między parą, gdy panna młoda przyjmuje nazwisko męża i zmienia się jej energetyka. Pan młody wtedy często dziwi się, że kobieta, którą wziął za żonę jest kimś innym niż ta będąca wcześniej narzeczoną. W tym opracowaniu dowodzi, że jest to wpływ energii stojących za każdą literą.
W starożytności wiedza numerologii była poważana jako nauka, obecnie jest traktowana jako ciekawostka i to często potępiana przez środowiska, które w ogóle jej nie poznały ( najzacieklej zwalczana jest przez środowiska religijne).
Pozdrawiam cieplutko

3

To szalenie ciekawe, o czym mówicie! Nie mam niestety żadnego pojęcia na ten temat, bo zajmuję się póki co wyłącznie psychologia, a nie parapsychologią:) nie sposób jednak zaprzeczyć występowaniu takich zjawisk, jak telepatia, numerologia, zjawiska intuicyjne, opętania etc, czyli wszystko to, co przebiega poza świadomą kontrolą.
Problem z wyjaśnianiem tych zjawisk polega na tym, że nauka rzadko kiedy ich dotyka, nie mówiąc już o wyjaśnianiu, bo tego co z gruntu nie-naukowe nauka prawdopodobnie nigdy nie wyjaśni.
Wiem natomiast o tym, że na którejś warszawskiej uczelni psychologicznej podejmowane są te tematy. Niestety nie miałam nigdy okazji zetknięcia się z osobą, która mogłaby powiedzieć coś więcej, więc nie wiem jak to wygląda i jakie ejst efektywne.

4

Sam akt nadania imienia ma wiele konotacji. W niektórych społecznościach wierzy się , że poznanie prawdziwego imienia człowieka jest równoznaczne ze zrozumieniem jego prawdziwej drogi i charakteru. Imię nadaje sens naszemu życiu. Może być drogowskazem lub służyć ochronie . np. rodzice którzy nadają imię świętych swoim dzieciom, chcą podświadomie  - co udowodniono psychologicznie - by to imię w jakiś nadprzyrodzony sposób chroniło ich dzieci przed meandrami życia. Imię ma zapewnić lepszy byt. Często zdarza się ,że rodzice ( jak udowodniano szczególnie ci słabiej wykształceni ) nadają swym pociechom  bardzo "oryginalne" imiona lub imiona gwiazd filmowych:  typu Andzelina, Isaura czy Jennifer. Imię pozwała nam na wieczne trwanie. Kiedy umieramy zostaje po nas tylko imię przywoływane przez bliskich, przyjaciół albo krewnych.

5

a może ktoś z Was ma orginalne imię i jakąś historię z nim związaną?

Ja ze swojego życia pamiętam pewną anegdotkę. zawsze byłam starsznie uparta i niezależna, zapewne aż do granic buntu, a tym samym wytrzymałości dla moich rodziców. I kiedy miałam te naście lat moja mama powiedziała mi: "Dałam ci na imię Joanna, bo wiedziałam, że to jest imię dla silnych kobiet i chciałam, żebys taka była. Dużo dobrego czytałam i tym imieniu i tylko nie wiedziałam, co to znaczy, że Joanny są "walczące" (gdzieś tam tak napisali). No to teraz dziecko to już świetnie wiem" smile smile smile

6

Mnie jednak to nie przekonuje. Moim zdaniem to my sami odpowiadamy za swoje życie i za swój los. Uzasadnianie pewnych życiowych wyborów np.: wpływem imienia to tylko racjonalizacja. smile

7

Daria ja bym nazwała to raczej niezłą zabawą. Zobacz sama, dostałam imię Hanka, tak jest we wszystkich dokumentach, tylko nie ma takiego imienia w kalendarzu i do tego .... trzy akty urodzenia dzieci były zmieniane, większość dokumentów niezwykle rzadko jest gotowa za pierwszym podejściem ... i tak trwa do dziś. Co w tym zabawne? Ano to, że jestem zapamiętywana i mam więcej przyjaciół niż mogłabym policzyć.
Nauczyłam się dowcipnie rozmawiać na temat mego imienia i od lat przestało mnie drażnić takie nieustanne tłumaczenie, że nie Anna, nie Hanna, Halina i jeszcze wiele, wiele propozycji.
Jak widzisz w moim przypadku nie jest to racjonalizacja, moje imię ma wpływ na kontakty ze światem zewnętrznym.
Pozdrawiam cieplutko

8

Haniu, z tym to się zgodzę - czasem może być zabawnie z naszymi imionami - przejęzyczenia, zabawne nieporozumienia itd. Mnie chodziło bardziej o stwierdzenia typu: Mam na imię X, a to imię oznacza osobę bardzo energiczną i żwawą - to dlatego ciągle kłócę się z moją mamą.
To przerzucanie odpowiedzialności na czynniki od nas niezależne zamiast samemu stawić czoła przeciwnościom, zamiast dokonywać zmian na lepsze.

Pozdrawiam smile

9

Moim zdaniem to prawda, że imie mowi wiele o czlowieku. Wiadomo nie mozna generalizowac, ale gdy patrze na osoby ktore znam o tym samym imieniu mozna w nich znalezc wiele cech wspolnych.

10

Na pewno w nadawaniu imion jest duzo z "samospełniającej sie przepowiedni". Rodzice oczekują pewnych cech, więc je motywują, nagradzają, cieszą się, kiedy one występują- tak więc występują one u dzieci tym częściej, i w ten sposób mozna idealnie wpasować się w oczekiwania dotyczące imienia.
Myślę, że trudno orzec jednoznacznie co jets skutkiem, a co przyczyną...

11

Myślę, że imie ma wpływ na nasze życie. Nie można go oczywiscie przecenić ale w końcu imię jest pewnym oznaczeniem nas. Pierwszą rzeczą jaką mówimy o sobie jest nasze imie, gdy się przedstawiamy. Nadane przez rozdziców jest pewnym ich zamysłem na nas. Ja mam na imie Sonia i przez długi czas nie znosiłam go. Dopiero od niedawna je akceptuje i jestem szczęśliwa, ze mam tak oryginalne imie. Jak czytam imienniki to muszę powiedziec, że wiele rzeczy się zgadza, ale też wiem że jestem jednostką, ze swoją osobowością, charakterem, wadami, zaletami i to własnie wpływa w dużej mierze na to jaka jestem.

12

Zgadzam się z Tobą Soniu:) Ale mnie chodzi o to co jest pierwotne - czy nadane nadane nam imię z góry przesądza o pewnych naszych cechach??A może to jest tak, że  rodzice, nadając nam jakieś imię, które coś oznacza, wybierają niejako cechy, którymi chcą żebyśmy się odznaczali? A potem, zgodnie z zasadą samospełniającej się przepowiedni, wychowują nas tak, że uaktywniają i uwypuklają te cechy w nas?
Moim zdaniem, to my nadajemy naszemu imieniu znaczenia.
Co do odnajdywania cech w imiennikach, to moim zdaniem, jest tak jak z syndromem studenta III roku medycyny - studenci czytając objawy choroby wynajdują te choroby u siebie, -my z kolei, czytając imienniki znajdujemy w nich trochę prawdy (podobnie jest z gazetowymi horoskopami)

13

Aha rozumiem Dario...Hmmm myślę, że rodzic, który nadaje imię z immiennika nie koniecznie tak wychowuje dziecko. Może sobie myśli tak: "Dam jej/ jemu na imię ....to będzie piękna, mądra itd...Jakby samo nadanie imienia wszczepia w tą dziecinkę:) takie wymarzone cechy. Taka magia:)

14

No wiecie, zgadzam sie z wami, że imię ma wpływ na nasze życie i kontakty społeczne, wydaje mi się, że na postrzeganie siebie również. Ale nie przesadzałabym z tym znaczeniem nadawania imion przez rodziców. Czasem owszem rodzice szukają jakiś pozytywnych konotacji z imieniem przyszłej pociechy, ale często jest to po prostu kwestia gustu czy mody. Ja dostałam na imię Martyna, bo w 85 to imię było modne i nowe;)

15

Mnie już nie obchodzi to że ludzie nazywają swoje psy Sonia...Ja uważam że Sonia to bardzo ładne imię bardzo rzadko się je spotyka...Ja mam 13 lat i dopiero nie dawno zaakceptowałam swoje imię koledzy i koleżanki przyjaciele mi mówili żebym się nie przejmowała tym co mówią w szkole w Łącku...

Ja uważam że imię ma wpływ na nasze życie ponieważ poznajemy siebie jacy jesteśmy na prawdę!!Jakby nie było imienia to hm....było by dziwnie...powiem krótko moje imię mi się bardzo podoba Sonia to super imię

16

Coś w tym jest. Moje imię w łacinie oznacza bardzo dobrą cechę i taka faktycznie jetem, niekiedy aż za bardzo. Dlaczego? Ponieważ często inni to wykorzystują. Natomiast mojemu synowi dałam imię które bardzo mi się podobało, niestety wszyscy chłopcy o tym imieniu których znam stwarzają problemy wychowawcze. Mój syn oczywiście też. Zresztą wiele osób mi mówiło, że to imię jest jakieś pechowe.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » wpływ naszego imienia na nasze życie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024