Czym jest dla Was ciąża - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czym jest dla Was ciąża

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

1

Temat: Czym jest dla Was ciąża

Witam serdecznie wszystkie przyszłe mamy, a także już mamy:)

Obecnie piszę pracę na studiach o zmianach psychiki u kobiet w ciąży.

Chciałabym się Was drogie kobiety zapytać o to, czym jest dla Was ciąża?

I jakie zmiany ww własnej psychice obserwujecie?

Bardzo interesuję mnie Wasza subiektywna opinia na ten temat. Wiadomo książki to książki ,a życie to życie. Sama jeszcze się niestety nie przekonałam, jak to jest bycie mamą. Ale planuję za 2 lata postarać się o dzidziusia:))

Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czym jest dla Was ciąża

witaj :)na pewno znajdziesz tu odpowiedź na swoje pytania.
swoją drogą- ciekawy temat pracy smile
na dzień dzisiejszy nie mogę Ci niestety pomóc, bo ciąża dla mnie jest marzeniem, które pragnę spełnić:)
pozdrawiam i powodzenia w pisaniu pracy

3

bardzo pragne dziecka ale niestety nie moge go miec nie jestem ustabilizowana z moim mezczyzna finansowo z reszta on nie jest jeszcze gotow ja nie bede go zmuszac ostatnio myslalam ze jestem w ciazy okres spoznial mi sie 4 dni bylam szczesliwa ale los chcial i czwartego dnia poznym wieczorem dostalam okres od tamtego czasu jestem przygnebiona nie ukrywam ze wplynelo to na moja psychike baaardzo musze stanac na nogi cale dnie sprzatam zeby sie czyms zajac ale napadaja mnie chwile ze chce sie wykrzyczec i polakac ale nie jestem sama w domu wiec to mnie w jakis sposob ogranicza chlopak wciaz mi powtarza ze musimy poczekac ale mnie to nie obchodzi jestem zalamana

4

Ja dziś jestem po pierwszym usg. To co czułam widząc moje maleństwo po raz pierwszy to wieeelka radość , szczęscie pomieszane z łzami. Nigdy tak nie miałam . Miałam ochote śmiać się i płakać ze szczęścia. Cudowne uczucie smile

5

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. I proszę inne użytkowniczki o odpowiedzenie na moje pytanie:)
A więc ponaglam pytanie Czym jest dla Was ciąża?

6

No to od początku.Zanim spóźnił mi się okres i zanim zrobiłam test wiedziałam że jestem w ciąży po prostu to czułam. Jeśli chodzi o odczucia to dla mnie pierwsze 3 tygodnie były wyjęte z życia myślałam tylko o spaniu nic mi się nie chciało, ani dbać o siebie ani o dom ani nawet obiadu ugotować totalne zmęczenie nawet rozmawiać z ludźmi mi się nie chciało. Jak zrobiłam test który wyszedł pozytywnie nadal czuła się taka zmęczona i strasznie mnie wkurzała rodzinka która się ekscytowała tym że jestem w ciąży każdy chciał mnie odwiedzać a ja nie miałam najmniejszej ochoty z nimi gadać. \prawdziwy przełom nastąpił w tym tygodniu na pierwszej wizycie u gina myślę że dopiero wtedy zdałam sobie sprawę że naprawdę noszę w sobie dziecko, a kiedy usłyszałam serduszko i zobaczyła fasolkę na monitorze to normalnie przeżycie nie do opisania. Miałam ochotę wykrzyczeć całemu światu że jetem mama że będę miała dziecko i że już je widziałam i chyba wtedy właśnie je pokochałam.To jest nie wiarygodne że nagle człowiek czuje się jak na kacu gigancie nie ma siły wstać z łóżka muli go , jest niewyspany i nawet ukochanej kawy nie może pić a mimo to każda przyszła mama jest szczęśliwa i nie żali się na wyrzeczenia i dolegliwości.Wszystko się zmienia hormony szleja jak wtedy kiedy maiłam 14 lat,chodzę rozdrażniona i czasem mam ochotę wyć albo zabujać, zapachy mnie odrzucają a ulubione potrawy zupełnie mi nie smakują , cały świat odwrócił się do góry nogami a ja i tak jestem szczęśliwa.Uczucie nie do opisania.

7

hmmm... dla mnie ciąża jest czymś wyjątkowym, a jak jeszcze się dzidzia rusza we mnie to jest cudowne uczucie:) ale nie ukrywam, że czasem jestem zbyt nerwowa częściej płaczę, czasem nawet i ze szczęścia i potrzebuję więcej czułości i bliskości męża.

8 Ostatnio edytowany przez Krecik84 (2011-06-13 16:09:05)

Dla mnie ciąża była (ponieważ już urodziłam) odkrywaniem na nowo siebie smile moje ciało i dusza bardzo się  w tym czasie zmieniły ba zmienił się nawet mój mąż , które teraz jest cudownym ojcem smile ciąża była dla nas spełnieniem najskrytszego marzenia, cudem nie do opisania, bywało ciężko ale zwykle przeważała radość z nowo poczętego życia. Na samą myśl, że niektórzy ludzie nie mogą mieć dzieci i niektóre kobietki nigdy nie zostaną matkami płyną mi łzy sad

9 Ostatnio edytowany przez Roskalinda (2011-06-13 17:23:44)

Dla mnie ciąża (urodziłam 5 lat temu) była niesamowitym przeżyciem. Miałam wtedy 20 lat, ale za sobą duży bagaż doświadczeń. Moja pierwsza myśl, gdy lekarz potwierdził ciąże - ''Pod moim sercem tworzy się cud''. Zaczęłam od razu analizować czy aby nie zrobiłam do tej pory nic co mogłoby mojemu maleństwu zaszkodzić. Moja psychika ukierunkowała się wtedy na dzieciątko. Co raz częściej pojawiała się myśl jak to będzie za te kilka miesięcy. Przygotowując obiad rozmyślałam że za rok będzie mi przy tej czynności towarzyszyła maleńka istota. Potem niestety moje idylliczne marzenia o dziecku zaburzyła informacja, że maleństwo jest chore. Na usg pojawiło się coś co zaniepokoiło lekarzy, wtedy zaczęłam sobie wmawiać że to przeze mnie, że to ja coś zrobiłam mojemu maleństwu. Przepłakałam wiele nocy i wiem że wtedy pokochałam jeszcze mocniej moje maleństwo. Wiedziałam że wielu ludzi nie może mieć dzieci, więc jeśli Bóg chce abym miała dziecko to nawet chore dziecko będzie dla mnie błogosławieństwem. A gdy się urodził Adrianek i okazało się że jest zupełnie zdrowy... moja radość nie miała końca. Dziś jestem mamą 5-letniego młodego człowieka, który totalnie odmienił życie moje i męża. I co raz częściej czuję, że ponownie chciałabym doświadczyć tego cudownego uczucia, tej cudownej przemiany, która zachodzi w kobiecie gdy jest w ciąży. Może druga ciąża dostarczy mi zupełnie innych przeżyć i emocji.

10

Ciąża dla mnie to jedna huśtawka nastrojów. Zawsze myślałam że nie będę mieć dzieci, po prostu ich nie lubiłam. Ale jak przekroczyłam 30-tkę życie wreszcie się ułożyło i udało mi się znaleźć odpowiedniego partnera to coś w psychice się zmieniło i zaczęła czuć nieodpartą potrzebę posiadania dziecka. Więc jestem idealnym przykładem "Nigdy nie mów nigdy". Czas ciąży hm... to głównie dla mnie jest ciągłym walczeniem ze wszelkimi dolegliwościami tego stanu sad . Więc nie napiszę Tobie że to najcudowniejsze miesiące mego życia bo tak nie jest. Ale faktem jest że uczucia jakie masz podczas USG gdy widzisz te małą istotkę albo jak czujesz ruchy dziecka są czymś niezastąpionym. Zmienia się twój sposób patrzenie na świat twoje życie zaczyna być ukierunkowane na te małą istotkę i chyba dopiero teraz to całe cierpienia podczas ciąży jakie przechodzę nabiera sensu. A jakie uczucie jest gdy staje  się mamą powiem Ci dopiero jak mały w końcu uzna że czas się urodzić bo na razie nadal jesteśmy razem smile (jestem 39tyg ciąży)

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Czym jest dla Was ciąża

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024