Ciaża i ślub nieletniej - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

Temat: Ciaża i ślub nieletniej

Witam was

Mam pytanie bardzo wazne siostra mojego narzeczonego ma problem i probuje jej jakos pomoc. Chcialabym abyscie mi pomogly.

Mianowicie ma ona 15 lat na koncu maja skonczy 16 jest w 3 tygodniu ciazy jak jest z zawarciem zwiazku malzenskiego? Dodam ze ojciec dziecka ma 22 lata ma zawod jest pracujacy posiada wlasne mieszkanie. Oczywiscie matka dziewczyny nie wie o ciazy lecz sadzimy ze nie bedzie zachwycona cala sytuacja i raczej bedzie przeciwna wszystkiemu jakie formularze i dokumenty potzrebne aby sad wydal decyzje przychylna do stworzenia rodziny? Czy ojciec bedzie prawnym opiekunem dziecka? Ile trzeba czekac na wydanie takiej decyzjii? Czy ktoras z was byla w takiej sytuacji? Prosze was o odpowiedzi. Opowiedzcie swoje historie smile Z gory dziekuje

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciaża i ślub nieletniej

Karola sąd na pewno będzie brał pod uwagę opinię i zdanie rodziców, ale jesli oboje napiszę w formularzu, że chcą stworzyć normalną kochajacą się rodzine itp. to bez problemu dostaną zgodę, ale oczywiście musi byc zgoda rodziców- przynajmniej tej 16 latki.
Ojciec ma 22 lata więc bez problemu jest prawnym opiekunem dziecka, po urodzeniu od razu musi isc do USC i podać swoje nazwisko w rejestrze, my tak nie zrobiliśmy bo nie wiedzielismy że tak można( również bałam się o różne akty prawne) i mieliśmy rozprawę o prawa rodzicielskie które przyznali mojej mamie a od razu mogli ojcu dziecka.
Wątpie, żeby mama tej dziewczyny była zadowolona, ale może jednak ma serce i należy jej powiedzieć i z nią wszystko uzgodnić, w końcu też jest matką.

3

Siostra Twojego narzeczonego, kiedy już ukończy 16 lat, może złożyć wniosek do sądu rejonowego wydział rodzinny i nieletnich o wyrażenie zgody na zawarcie związku małżeńskiego. Pismo wnosi w imieniu własnym, w tym przypadku nie musi być reprezentowana przez rodziców. Rodzice oraz partner będą w tym przypadku uczestnikami postępowania i jako świadkowie będą przesłuchiwani przez sąd, który za ich pomocą zbada stopień dojrzałości nieletniej do życia w małżeństwie, przygotowanie do zawodu, posiadanie środków niezbędnych do utrzymania siebie i rodziny. W skrócie - czy zgoda na to małżeństwo pomoże w funkcjonowaniu ich jako rodziny smile
W uzasadnieniu do wniosku należy opisać swoją sytuację, powód złożenia wniosku (w tym przypadku ciąża), relacje z partnerem, jego nastawienie oraz predyspozycje (to, że pracuje i ma mieszkanie jest dużym plusem). Jako załączniki potrzebne będą: odpisy skrócone aktów urodzenia małoletniej i partnera, zaświadczenie od pracodawcy o jego zarobkach oraz zaświadczenie od lekarza prowadzącego ciążę.
Wraz z wnioskiem trzeba wnieść opłatę sądową, bodajże 100zł.
Myślę, że w tej sytuacji szanse na zgodę są spore. Chyba, że przeciwna temu matka małoletniej będzie miała skuteczne argumenty przed sądem smile
Co do władzy rodzicielskiej - jeśli dojdzie do zgody na małżeństwo, potem ślubu i dziecko urodzi się już w małżeństwie-zachodzi domniemanie ojcostwa męża matki, czyli dziecko jest jego "z mocy prawa" wink i nic więcej robić nie trzeba. Natomiast jest możliwość uznania dziecka wcześniej przed kierownikiem USC. Ojciec dziecka oświadcza, że dziecko jest jego, a matka wyraża zgodę na uznanie. Skutkuje to nadaniem nazwiska ojca dziecku oraz przyznaniem mu władzy rodzicielskiej. Można tego dokonać po urodzeniu dziecka, jak i przed.
Jest tylko jedno ale - otóż nie mając 18 lat dziewczyna nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych i w związku z tym nie wiem czy może wyrazić skuteczną zgodę na uznanie dziecka. Spróbuję się dowiedzieć, albo może jeszcze wypowie się ktoś inny, mądrzejszy wink

4

dziekuje wam bardzo. Mam dokladnie naswietlona sytuacje smile

5

napisałam do ciebie maila jak to wyglądało u mojej siostry sprawdź jak możesz bo wyskoczył mi jakiś błąd:(

6

nie wiem jak jest ze ślubem..ale u mojej siostry wyglądało to w ten sposób miała 16 lat gdy zaszłą w ciąże.po urodzeniu synka odbyła się sprawa.opiekę nad synkiem sąd przyznał mojej mamie do tego nadzór kuratora..w świetle prawa ojciec dziecko nie miął nic do gadania .gdy skończyła 18 lat ponownie odbyła się sprawa(-kurator musi wydać pozytywną opinię.) i dopiero wtedy zostali prawnymi opiekunami swojego synka

7 Ostatnio edytowany przez :)Karolala (2011-03-10 22:36:24)

madzia0311

mogłabyś wysłac maila jeszcze raz??

A jak dawno Twoja siostra miala taka sytuacje sadzac ze ponad dwa lata skoro uzykala opieke. smile

8

Powiem Ci jak było z moim bratem otóż przed zawarciem małżeństwa miał nie ukończone 21 lat brakowało mu 5 dni do ukończenia , jeo dziewczyna miała ukończone 18 jak brali ślub. Aby uzyskac zgode na zawarcie związku to moi rodzice i żony mojego brata musieli wystąpic do sądu o zgode na ślub. Wiem ,że w sądzie musieli potwierdzic zgodnie ,że będą pomagac w wychowaniu dziecka . Taka sprawa nazywa się dokupieniem lat. Aby zawrzec związek małżeński bez zgody sądu , dziewczyna musi miec ukończone 18 a chłopak 21 lat. Co do prawnej opieki nad dzieckiem to partner jako że jest pełnoletni uzyska pełne prawa. Musi je zarejestrowac pod swoim nazwiskiem.

9

amore bardzo dziekuje za wypowiedz ale chodzi mi tu o sytuacje 16 latki bo 18 lata w swietle prawa to juz osoba dorosla smile

10

Zgadza się dlatego Ci napisałam jak to wyglądało z moim bratem . Myślę że skoro trzeba było dokupic lata jemu to tak samo jest z dziewczyną.

11

dlaczego jemu? przeciez byl pelnoletni. A wiec czegos  nierozumiem smile Mozesz wytlumaczyc jasniej smile Bylabym wdzieczna

12

Karola już wysłałam ci maila:)

13

Poniewaz w świetle prawa Polskiego jesteśmy osobami pełnoletnymi w wieku 18 lat . Jeżeli chodzi o zawarcie małżeństwa to niestety chłopak musi miec ukończone 21 lat a dziewczyna 18 lat, aby zawrzec związek. Właśnie rozmawiałam z moja mamą i pytałam jak to wyglądało w sądzie i tak jak Ci napisałam wcześniej obie rodziny były pytane w sądzie czy wyrażają zgode na ślub i czy będą pomagac w wychowaniu dziecka.

14

amore:
Bariera 21 lat dla mężczyzny do zawarcia związku małżeńskiego obecnie w Polsce nie istnieje. W świetle obowiązujących przepisów wymagany wiek to dla obojga przyszłych małżonków 18 lat, jednakże sąd może zezwolić na zawarcie takiego związku z ważnych powodów kobiecie, która ukończyła 16 lat. Taki przykładowy ważny powód to właśnie ciąża. Patrz: art.10 & 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.
Karolala:
Postępowanie w tej sprawie wygląda właśnie tak, jak opisałam powyżej. Jedyna moja wątpliwość to ta zgoda małoletniej matki na uznanie dziecka przez ojca. Jak się dowiem to napiszę.
P.S. To właśnie uznanie dziecka przez ojca przed kierownikiem USC nazywa się potocznie "rejestracją dziecka".

15

kjersti jesteś taka młodziutka a tak obeznana:-) fajnie:-)
jeśli przepisy się nie zmieniły to opiekę nad dzieckiem dostanie któraś z babć:-) jeśli wyrazi zgodę. dopiero po skończeniu 18 lat matki dziecko oboje rodzice będą mieli pełne prawa. mój obecny szwagier był pełnoletni jednak w świetle prawa do syna nie miał żadnych praw az do osiągnięcia pełnoletności mojej siostry.

16

kjersti napisał/a:

amore:
Bariera 21 lat dla mężczyzny do zawarcia związku małżeńskiego obecnie w Polsce nie istnieje. W świetle obowiązujących przepisów wymagany wiek to dla obojga przyszłych małżonków 18 lat, jednakże sąd może zezwolić na zawarcie takiego związku z ważnych powodów kobiecie, która ukończyła 16 lat. Taki przykładowy ważny powód to właśnie ciąża. Patrz: art.10 & 1 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.
Karolala:
Postępowanie w tej sprawie wygląda właśnie tak, jak opisałam powyżej. Jedyna moja wątpliwość to ta zgoda małoletniej matki na uznanie dziecka przez ojca. Jak się dowiem to napiszę.
P.S. To właśnie uznanie dziecka przez ojca przed kierownikiem USC nazywa się potocznie "rejestracją dziecka".

Byc może masz racje , mój brat już pare lat temu brał ślub , widocznie przepisy się zmieniły.

17

ja bym nie naciskala tej dziewczyny na slub w tym wieku...
niech wstrzyma sie do osiagniecia pelnoletnosci, jest jeszcze dzieckiem, ma nie uksztaltowana psychike, wiele moze sie zmienic do czasu az wydorosleje i dojrzeje. malzenstwa zawarte w tak mlodym wieku w wiekszosci przypadkow rozpadaja sie.

18

madzia:
Taka młodziutka jak Ty wink
Jeśli dziecko urodzi się przed zawarciem małżeństwa to pewnie masz rację, ale właśnie usiłuję wykazać, że jeśli sąd wyrazi zgodę na to małżeństwo i zostanie ono zawarte przed urodzeniem się dziecka to wówczas małoletnia i jej już wtedy mąż będą pełnoprawnymi rodzicami. Gdyż małoletnia zawierając małżeństwo za zgodą sądu uzyskuje tym samym pełnoletność (mimo wieku 16 lat), a więc pełną zdolność do czynności prawnych i, co za tym idzie, władzę rodzicielską nad dzieckiem. A wobec męża zachodzi wówczas wspomniane domniemanie ojcostwa męża matki.
Karolala wspomniała, że dziewczyna jest w trzecim tyg ciąży, a 16 lat ukończy w maju, więc przy dobrych wiatrach istnieje możliwość, że się uda wszystko przeprowadzić przed porodem smile
Nie mniej jednak zastanawia mnie możliwość uznania dziecka przed kierownikiem USC lub sądem opiekuńczym w tym przypadku. No bo mamy artykuł 77 KRO:
Art. 77. § 1. Oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa może złożyć osoba, która ukończyła szesnaście lat i nie istnieją podstawy do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia.
§ 2. Osoba, o której mowa w § 1, jeżeli nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, może złożyć oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa tylko przed sądem opiekuńczym.

Tylko pytanie, czy w takim przypadku jeśli uznaje ojciec pełnoletni, a wyraża zgodę matka małoletnia może być mowa o władzy rodzicielskiej.

19 Ostatnio edytowany przez kjersti (2011-03-11 00:35:34)

sisley:
Myślę podobnie, ale to jest jednak decyzja tej dziewczyny i jej partnera, a tu rozmawiamy wyłącznie o aspekcie prawnym tej sytuacji i dlatego staram się pomóc smile
Czy owa 16-latka weźmie ślub czy też nie to już dźwiga na sobie potężną odpowiedzialność - dziecko, które zmieni całkowicie jej życie.

Ups...przepraszam za posta pod postem smile

20

Dobrze dziekuje wam za wypowiedzi bardzo mi pomoglyscie smile

21 Ostatnio edytowany przez pierzchalska.kamila (2016-02-20 21:26:42)

hej to nie odpowiec  ale jest dla mnie   bardzo ważne ma 16 lat jestem w 2 miesiącu  ciąży mój partner ma 17 obecne przebywam w MOW i jednoczesnie jestem wychowanka domu dziecka  czy jest mozliwosc jaka kolwiek na zawarcie malzenstwa poyo b zamieszkac razem i wspulnie wychowywac dziecko dodam ze jestesmy z dwóch różnych wojewuctw daleko od siebie polozonych ?

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024