czy to alkoholizm? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

Temat: czy to alkoholizm?

Doszly mnie sluchy ze pod moja nieobecnosc moj partner ostro popija.mam taka prace ze nie ma mnie w domu 5 tygodni,gdy sie o tym dowiedzialam wzielam go na rozmowe i mi powiedzial ze jak zacznie to nie potrafi skonczyc.Jestem zszokowana,powiedzialam mu ze w dniu mego powrotu chce widziec na papierze ze probuje cos z tym zrobic ,jakas poradnia czy co,w przeciwnym razie musi sie wyprowadzic.chce mu pomoc ,ale czy on chce?jego ojciec jest aa,maja rzedki kontakt ,po ostatniej rozmowie i wizycie u ojca byl zalamany.,co robic????????ß

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: czy to alkoholizm?

Wszystko wskazuj na to że to alkoholizm.Bardzo spodobała mi się Twoja postawa.Bądż konsekwentna  stanowcza, nie rzucaj słów na wiatr.Jeśli powiedziałaś " zrobię to i to" to musisz to zrobić.Nie pomagaj póki sam Cię o tą pomoc nie poprosi - a najlepiej to uciekaj.Bo Twoje życie może stać się koszmarem -tak jak moje i wielu innych kobiet które żyły fantazjami typu "moja miłość go odmieni". Nie  odmieni!!! On sam musi chcieć  zdrowieć,uleczyć zranienia z dzieciństwa - bo jak rozumiem jego ojciec jest alkoholikiem.
   Zazdroszczę Ci tych wszystkich cech które można nazwać - wewnętrzną siłą
Ja też chciałam pomóc swojemu mężowi - ale byłam zbyt naiwna,zbyt dużo potrafiłam wybaczyć bo za każdym razem wierzyłam że to już ostatni raz.

3

Jeżeli ostro popija bez powodu,to znaczy,że to alkoholizm. Najlepiej byłoby udać się na leczenie,ale wiem ze taki człowiek nie zrobi tego z własnej woli. Postaw mu ultimatum tak jak to zrobiłaś i zobaczysz jaka bedzie jego reakcja.

4

ewcik dobrze zrobilas, wiem co mowie mam doswiadczenie z ludzmi uzaleznionymi od alkoholu, tylko i jedynie konkretne decyzje bez mozliwosci odwrotu, on tez musi wiedziec ze jak nie zacznie sie leczyc to na 100% straci ciebie i mieszkanie. nie mozesz sie ugiac jak on nic ze soba nie zrobi.
niestety tak jak piszesz jest alkoholikiem,jest dzieckiem alkoholika a to automatycznie zwieksza jego ryzyko uzaleznienia od alkoholu. sama pomysl jesli ktos nie umie przestac pic to to nie jest uzaleznienie? i nic nie da ze zycisz prace i bedziesz przy nim, to on musi dac sobie z tym rade. owszemmozesz go wspierac ale tylko i jedynie wymagajac leczenia

5

Omega,
jeśli popija bez powodu??? A co może być powodem do picia? Tylko to, że chce się to zrobić, nic więcej. A tak zwane powody to tylko usprawiedliwienie. A to alkoholik robi najlepiej na świecie - usprawiedliwia swoje picie.

6

nie to nie alkoholizm to pijaństwo z tęsknoty.A do alkoholizmu mu nie wiele brakuje.Pamiętaj musisz być twarda tylko ze w tym przypadku papierek nie wiele da bo może go napisać a jak wyjedziesz dalej będzie robił swoje powinnaś go wziąć i zaprowadzić do psychologa bądź terapie aa mimo ze to jeszcze nie alkoholizm ale trzeba działaś nim będzie za późno!!

7

OnaKochacChce ma rację, papierek da się załatwić, ale jak on nie będzie chciał się leczyć to nic z tego nie będzie, a sytuacja z piciem będzie się powtarzać i powtarzać... i powtarzać. Alkoholik najpierw musi sam przed sobą przyznać się, że ma problem, a później wykazać chęć rozpoczęcia leczenia i pracowania nad sobą. Ehhh ciężko jest żyć z alkoholikiem, jestem DDA, wiem coś o tym... tyle niedotrzymanych obietnic, tyle razy powtarzane "to był ostatni raz", "to się już nie powtórzy"...

Oby w tym przypadku było inaczej. Życzę wytrwałości w Twoich postanowieniach.

Ewcik powiem tak bo to sie zwykle tak zaczyna , a potem niewiele mozna zrobic. Uzaleznienie od alkoholu jest jak pajeczyna  w ktora wpadaja owady.Naprawde ciezko jest sie z takiej pajeczej sieci wydostac. A wiesz Ewcik , ze nawet gdybys byla stale przy swoim partnerze to podejrzewaqm , ze i tak by pil. Wiec pilnowac go nie ma sensu , bo i tak to zrobi szukajac roznych okazji. Trudne zadanie przed toba. Moze na cos go namowisz. Ale czy tak naprawde uwolni sie od alkoholu? Sa duze szanse , ze poradzicie sobie z problemem , jesli tylko twoj partner zrozumie, ze droga do wspolnej MILOSCI nie wiedzie przez BRAMY ALKOHOLIZMU. Daj mu szanse moze skorzysta. Do leczenia potrzeba wylacznie jego zrozumienia i zgody. Zycze wam powodzenia i wytrwalosci.

9

Sformułowanie ,,jak zacznę pić, nie mogę przestać" w ustach Twojego faceta świadczy o tym, że jest świadomy tej pajęczyny. Musicie działać, może nie jest za późno. Wiem doskonale, że między piciem, a uzależnieniem jest cieniutka granica. Prawdopodobnie już ją przekroczył, ale jest nie daleko. Trzeba Go zawrócić. Nie zostawiaj tego tak sobie, że niby samo się zrobi. Taki papierek, jak mówią dziewczyny dla uzależnionego nic nie znaczy. On Ci wszytko napisze. Pójdzie z Tobą do Kościoła złoży przysięgę, obieca Ci, co zechcesz.

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024