No to podesle tą litanię:
Dieta Dukana, przepisy ?
Pstrąg w ziołach
Filet z pstrąga
Zioła prowansalskie
Pieprz ziołowy
Sól (minimalnie)
Pstrąga czyścimy, kroimy w kawałki obsypujemy ziołami, lekko pieprzem i solą i na patelnię bez tłuszczu!
Szybka sałatka z tuńczyka
Tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
Jajka (2 szt.)
Ogórek konserwowy/kiszony (1 średnia sztuka)
Jajka ugotowane na twardo i ogórki pokroić w kostkę, zmieszać z tuńczykiem i przekąska do pracy gotowa
Krem warzywny
Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso
Cebula
Kostka rosołowa
Przyprawy do smaku
Do wyboru:
Brokuły
Pieczarki
Por
Cebula (więcej)
Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody, na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.
I. Panga w pieprzu cytrynowym
- dowolna ilość filetów z pangi
- pieprz cytrynowy
Pangę obficie pozypujemy pieprzem cytrynowym i delikatnie solą, zapiekany w folii aluminiowej a piekarniku.
II. Kurczak w pseudo spaghetti bez makaronu
-filet z kurczaka
-pieczarki (dowolna ilość)
-czosnek - 1 ząbek
-pół cebuli
-przecier pomidorowy wg. uznania
- zioła prowansalskie
- jogurt 0%
Filety kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy wraz z czosnkiem i cebulką na teflonowej patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i podsmażamy aż woda wyparuje, na koniec dodajemy przecier pomidorowy do podgrzania. Doprawiamy ziołami i zaprawiamy delikatnie jogurtem.
III. Pasztecik z piersi z kurczaka i wątróbek drobięcych
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka,
- 4 wątróbki drobiowe
- cebulka
- przyprawy, pieprz sól do smaku
Piersi z kurczaka mielimy na mięso mielone razem z cebulką, ugotowaną na mleku wątróbkę kroimy drobno i przyprawiamy. Mięso z kurczaka mieszamy z drobbno pokrojoną wątróbką, doprawiamy i formujemy w kształcie walca zawijając w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku ok 30 min, sprawdzając co 10 min stan upieczenia.
IV. Zupa krem pieczarkowa
-pieczarki
-kostka rosołowa
-cebulka
-jogurt 0%
Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby uzyskać gęstą ciecz.
Sałatka z surimi
-paluszki surimi
-mała kapusta pekińska
-2 ząbki czosnku
-jogurt 0%
Lekko odmrożone paluszki surimi kroimy w kostkę, kapustę pekińską siekamy drobno i mieszamy z surimi. Dodajemy do tego sos czosnkowy ( posiekany czosnek mieszamy z jogurtem i przyprawiamy lekko solą i pieprzem).
Dietetyczny bigosik
- biała lub włoska kapusta
- filet z kurczaka
- mała marchewka
Kapustę kroimi tak jak na bigos, marchewkę trzemy na tarcę na grubych oczkach, dusimy do miękkości. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na patelni teflonowej, następnie dodajemy do kapusty i dusimy na małym ogniu. Można doprawić wszystko oprócz standardowych przy[raw musztardą, jogurtem i gałką muszkatałową.
Sos grecki do ryby
marchewka,
por
seler lub/i pietruszka
cebula
koncentrat pomidorowy
ocet / cytryna
rosołek w proszku
pieprz
Marchewka jest podstawa, więc jej będzie najwięcej. Starą na tarce z grubymi oczkami dusze w rosole razem z pokrojonym
selerem i porem.
Dodaje podsmażoną cebulkę i gdy zmięknie przyprawiam koncentratem pomidorowym, pieprzem i octem.
Sos czosnkowy
majonez na bazie parafiny
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
Kazdy musi sam sobie dobrać ilość składników, ja wole więcej czosnku, ale jest niewizytowy
Wołowina gotowana w sosie musztardowym
================================
Pokrojoną w plasty wołowinę ugotować w szybkowarze.
Sos (porcja na 1 osobę):
1/4 opakowania serka homogenizowanego ze szczypiorkiem Figura
3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0%
1 łyżeczka musztardy
3 posiekane drobno korniszonki
Twarożek ucieramy z jogurtem naturalnym na jednolitą masę. Dodajemy musztardę i posiekane korniszonki. Takim gęstym sosem zalewamy gorącą wołowinę. Sos mozna również podgrzać w mikrofalówce.
Sałatka francuska z tuńczykiem w sosie vinaigrette
======================================
4 liście dowolnej sałaty
1 nieduży pomidor
czerwona cebula (ile kto lubi)
1/4 niedużego strąka żółtej papryki
1 opakowanie tuńczyka z wody w kawałkach
Do salaterki wlewamy 1 łyżeczkę od herbaty octu balsamicznego. Dodajemy 2 łyżeczki przegotowanej wody lub bulionu warzywnego lub mięsnego oraz przyprawy do smaku (curry, czosnek, sól, zioła do sałatek). Wszystko rozmieszamy. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy porwane liście sałaty, pokrojony w cząstki lub plasterki pomidor, czerwoną cebulę pokrojona w cieniutkie talarki oraz żółtą paprykę pokrojoną w kostkę. Na końcu dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka (tak aby były większe kawałki.
Zamiast tuńczyka można wrzucić 2 jajka na twardo pokrojone w gruba kostkę, albo 50-100 g sera wiejskiego 0% Piatnicy też pokrojonego w grubą kostkę. Jesli ktoś lubi kwaśno, to mozna też dodać w innej wersji jeszcze ogórka kiszonego lub konserwowego
Faszerowana papryka
- 1 papryka surowa, cała zielona lub czerwona
- filet z kurczaka
- cebulka
- czosnek
- koncentrat pomidorowy
- pieprz, sól
- koperek
Odcinamy górną część papryki i usuwamy gniazdo nasienne, czapeczkę z szypułką zachowujemy. Pierś z kurczaka mielimy przez maszynkę z czosnkiem i cebulką (według uzanania). Do zmielonego mięska dodajemy jajko i przyprawiamy do smaku, następnie mięsnym farszem wypełniamy paprykę tak aby mięso lekko wystawało ponad brzegi papryki, nakrywamy ją pozostawionym wczniej "kapeluszem" z odciętej częsci papryki i wstawiamy do garnka (najlepiej waskiego) i napełniamy do 3/4 wysokości papryki wodą. Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy około 2/3 łyżek. Gotujemy około 30-45 min pod przykryciem. Na koniec po wyjęciu papryki dosypujemy koperku do sosu pomidorowego i mamy sos, lub hiszpańską pomidorowa do popicia.
Seler naciowy z tuńczykiem
=====================
1 laska selera naciowego
puszka łososia w sosie własnym lub łosoś wędzony w plastrach
1/4 twarożku naturalnego Figura
3-4 łyzki jogurtu naturalnego 0%
łyzka siekanego koperku
sól, pieprz, czosnek, curry do smaku
Seler naciowy pokroić w paseczki, wrzucić do niego pokrojonego w paski łososia wędzonego lub łososia z puszki w sosie własnym duże kawałki. Wszystko zalać sosem zrobionym z twarożku, jogurtu, koperku i przypraw.
Na niedzielne śniadanie lub przystawkę mozna taka sałatką nafaszerować wydrążone pomidory
Mielone z indyka (w oparciu o przepis Telepeters)
Filet z udźca indyka ok. 1 kg ( tzn. z takiej ilości robiłam)
Przyprawa do mielonego 1szt.
Cebula 1 szt.
Jajko 1 szt.
Otręby pszenne
Udziec zmielić razem z cebulą, dorzucić jajko, przyprawę i tyle otrąb,żeby nie było zbyt kleiste (ja sypałam na oko, ale sądzę,że to było z 8 łyżek). Dobrze wyrobić, uformować i smażyć na teflonie.
(Można też zrobić kuleczki i ugotować pulpeciki, np do zupy w okresie warzywnym )
Ratatouille
Bakłażan 1 średni
Cebula 2szt.
Papryka czerwona 1 średnia
Pomidory (ja mam z puszki bez skórek)
Czosnek
Pieprz ziołowy
Tymianek
Bazylia
Bakłażana myjemy, kroimy w plasterki, ok 1 cm, lekko solimy każdy plaster (by nie zgorzkniał) i odstawiamy. Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, dusimy w minimalnej ilości wody na patelni, dodajemy również pokrojonego w większą kostkę bakłażana, pomidory z sokiem, podduszamy, dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, bazylię i dusimy do miękkości.
Do tego można podać w/w mielone z indyka lub inne mięsko
Galaretka z kurczaka
1 podwójna pierś
pęczek włoszczyzny
kostka rosołowa (najlepiej z lisćmi laurowymi i zielem angielskim)
pieprz
3 łyżeczki żelatyny
ćwiartka cytryny
Gotujemy wywar z jarzyn i przypraw. Piersi kroimy na 4 kawałki. Gdy wywar gotuje sie, wkładamy pierś i gotujemy (po ugotowaniu powinna być bardzo miękka).
Po ugotowaniu kroimy lub szarpiemy mięsko na małe kawałeczki, wkładamy do salterek. W międzyczasie w 0,5 l gorącego wywaru rozpuszczamy 3-4 łyżeczki żelatyny i zalewamy mieso w salaterkach. Wstawiamy do lodówki do zastygniecia. Przed jedzeniem na galaretkę wyciskamy cytrynę
Pulpety z wołowiny
0,5 kg zmielonej wołowiny
jajko
cebula
pieprz
odrobina soli
Mięso mieszamy z jajkiem i posiekaną cebulą,doprawiamy i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki drobiowej.Wyjmujemy,kładziemy na talerz(mi wyszło 12 sztuk)Możemy jeść z sosem chrzanowym(chrzan wymieszany z serkiem naturalnym)albo pomidorowym(zmiksowane pomidory świeże lub z puszki gotować na małym ogniu z dodatkiem oregano lub bazylią-jak ktoś chce może zagęścić mąką kukurydzianą) Smacznego
Piersiątka z pieczarkami i ziółkiem.
Duża pierś kurczaka
pieczarki
kostka ziołowa Knorra
opcjonalnie - dowolne warzywa z grupy dozwolonych w 2 fazie
Piersi kurczaka pokroić w kostkę 2/2 cm.
Pieczarki pokoić w ćwiartki (większe w ósemki)
opcjonalne warzywa rozdrobić w dowolny sposób
na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju, następnie wytrzeć nadmiar papierowym ręcznikiem - wrzucić kurczaczka, mieszając smażyć na dosyć dużym ogniu (może się lekko zarumienić), dorzucić pieczarki, (lub/i inne warzywa),rozkruszyć kostkę ziołową i smażyć jeszcze kilka minut - aż warzywa lekko zmiękną.
Podawać na talerzu udekorowanym zieloną sałatą, z dodatkiem korniszonków.
kurczak w sosie "curry:
jogurt naturalny 200ml
przyprawa curry
pieprz cayenne
świeża natka pietruszki lub koperku
piersi z kurczaka
ja osobiście robiłam to tak:
trzy piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki
składniki do sosu (jogurt,curry,pieprz i natkę) zmieszałam ze sobą i zalałam tym kurczaka, którego wcześniej włożyłam do naczynia z przykrywką, jak to zalałam sosem to zamknęłam i wstawiłam do lodówki na jakieś 1,5-2 godzinki
potem wrzuciłam to na patelnię i smażyłam, trzeba uważać aby się nie przypaliło, sosik pięknie się wchłania w kurczaka
smak ma taki słodko-kwaśny, sama nie wiem jak opisać :] a z tych trzech piersi miałam obiad na dwa dni i jedną kolację
Talarki z cukini
1 średniej wielkości cukinia
1 jajko
otręby pszenne prażone
Cukinię pokroić w talarki o grubości ca 0,5 cm, troszkę posolić i odstawić na 10 minut, aby zmiękła.
Jajko roztrzepać z pieprzem, curry, ziołami i obtaczać w tak przygotowanej masie cukinię. Następnie obtaczać talarki w otrębach pszennych. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną oleju rozprowadzonego ręczniczkiem papierowym po ca 2-3 minuty z każdej strony.
Podawać cukinię z mięsem pod każdą postacią, albo z omletem z 2 jajek.
`la chińszczyzna
mięso wołowe lub/i drobiowe
marchew,
por,
papryka,
cebula
pieczarki lub inne grzybki
bambus
kiełki
kapusta chińska
rosołek w proszku / warzywko
sos sojowy
pieprz
czosnek
Smażę wszystko osobno:
mięso (wołowe, drobiowe) pokrojone w cienkie paseczki, tak jak i
warzywa (marchew, por, papryka, cebula),
pieczarki lub inne grzybki,
Wrzucam do garnka i podduszam, na koniec dodaje bambus, kiełki i kapustę chińską.
Przyprawiam rosołkiem w proszku, sosem sojowym, pieprzem i czosnkiem .
Befsztyk tatarski
150 g polędwicy wołowej (ewentualnie mięsa extra)
po łyżce drobno pokrojonej cebuli, korniszonów, grzybków marynowanych
1 żółtko
sól
pieprz
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
100g białego sera
1 posiekana cebula
sól, pieprz
tuńczyka odsączyć i połączyć z serem, rozgnieść widelcem; dodać majonez i cebulę; doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi
pastę można zamiast na chleb nakładać na placki z otrębów :]
PRZEPYSZNE KOTLECIKI BROKUŁOWE
- główka brokuł
- 2 jajka
- 2 łyżki otrąb
- 2 puszki tuńczyka
- 2 kulki mozzarella light lub (ale może się rozciapciać) serek 0%
-sól, pieprz, oleju kapka
Brokuły gotujemy, odsączamy i studzimy (ja gotuję dzień wcześniej) odciskamy wodę mocno, aby jak najmniej było nasączone, odsączamy mocno tuńczyka i rozkruszamy ser i wszystko ciup do miski, do tego jaja, otręby i przyprawy, melakserujemy na ciapę. Ważne aby ciapa miała konsystencję gęstą, dająca się uformułować w kotlet - wychodzi ok 15szt., które po uformowaniu kładziemy na mocno nagrzeną patelnię i od razu zmniejszamy gaz, trzymamy po jednej stronie kilka minut i przy obracaniu bardzo uważamy, coby się nie rozwaliło. Gaz malutki, a patelnia wczesniej przetarta olejem. jak się zetnie to można obracac do woli, aby miec pewnośc ze w środku się upieklo.
CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników)
wersja na słono
250 gr mąki kukurydzianej
4 jaja
1/2 litra odtłuszczonego mleka
1 szczypta soli
Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym.
Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc.
Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem serowym
UWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek (placuszków) owsianych
SOS CZOSNKOWY(moje dwie wersje)
1. serek homogenizowany
jogurt naturalny
czosnek swiezy i w proszku
wszystko razem mieszamy
2. serek light czosnkowy
jogurt naturalny
czosnek swiezy i w proszku
wszystko razem mieszamy
to sobie przyrzadze jak bede miala faze z warzywkami
SALATKA ALA KURCZAKOWA
- kurczak wedzony(bez skorki)
- brokuly
- marchew
- ogorek konserwowy
- serek wiejski
- przyprawy
Kurczak wedzony kroimy w kostke lub wedlug wlasnego uznania. Brokul gotujemy na miekko dzielimy na rozyczki i kroimy odrobine drobniej, marchew trzemy na tarce mozna uprzednio ugotowac jak ktos nie lubi na surowo. ogorek konserwowy kroimy w kostke. wszystko razem mieszamy dodajemy serek wiejski i przyprawy...
Gramatura wedlug uznania
Leczo
Składniki:
Pierś z kurczaka 100 g
Bakłażan 1 szt. (ok.250 g)
Cukinia 1 szt. (ok. 250 g)
Cebula 2 szt.
Pomidory 2 szt.
Vegeta, majeranek do smaku
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać vegetą i majerankiem, na chwilę odstawić do lodówki w międzyczasie: pokroić cebulkę, bakłażana (ze skórą), cukinię (bez skóry), pomidory (bez skóry) kurczaka podsmażyć, dodać cebulkę i kiedy kurczak i cebulką zarumienią się dolać trochę wody i dusić cukinię i bakłażana dusić dolewająć odrobinę wody, a kiedy będą miękkie dodać pomidory oraz wcześniej przygotowanego kurczaka z cebulką doprawić do smaku (jesli ktos ma ochote mozna jeszcze dodac 1-2 łyzki przecieru bedzie ostrzejszy czerwony
PRZEPYSZNA PIERS Z KURCZAKA Z JOGURTEM NATURALNYM I ZIOŁAMI
Pierś z kurczaka gotujemy w kostce bulionowej lub dodajemy wegete,gdy sie ugotuje polewany jogurtem naturalnym z dodatkiem majeranku,bazylii,estragony i tymianku
Najleniwsze leniwe
ok. 500g serka homogenizowanego
6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
2 jaja
sól
słodzik i kakao odtłuszczone
Wymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao.
BUŁKI KUKURYDZIANE-naprawdę smaczne.
podaję przepis na 4 sztuki:
3-4 łyżki mąki kukurydzianej,
1 jajko
2 płaskie łyżeczki prochu do pieczenia
1 łyżka otrąb
pół serka homo zwykłego
jak trzeba -do porządnego wymieszania- "na oko" jogurtu naturalnego.
kilka słodzików- 5-6-7
- można wanilię lub inny aromat.
wymieszałam wszystko, poczekałam z 5 minutek, aż zacznie pulchnieć i podzieliłam do małych salaterek, filiżanek- co tam macie- mogą być papierki do muffinek, formnki do babeczek.
piekłam w mikro 6minut.
Serniczek Dukana
250 g serka0%
3 jajka
6 łyżek otrąb (2 pszennych i 4 owsianych)
15 słodzików
1łyżeczka płaska proszku do pieczenia
troszkę aromatu śmietanowego
Wykonanie
Otręby ze słodzikiem zmielić ,ser wyrobić z żółtkami, do wyrobionej masy dodać otręby ze słodzikiem.Pianę ubić na sztywno i dodawać masę serową na końcu troszkę aromatu i proszek do pieczenia.Piekłam 1/2 godziny w 175 stopniach.Piekłam w miseczkach lecz korzystniej będzie w tortownicy bo miałam problem z wyciągnięciem. Dodam że miałam 3 miseczki zjedliśmy z mężem na ciepło .Pychotka wreszcie coś słodkiego.Polecam
Mąka kukurydziana (w zależności od ilości porcji, 50g na osobę dietującą, więcej dla reszty współjedzących) ja zastosowałam 500g i wyszło 7 kawałków
Drożdże piekarskie, kostka na 0,5-1kg (tak na nich jest napisane)
Mleko 0,5% 0,5 szkl.
4 udka z kurczaka wędzone
1 pomidor
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
10 pieczarek
przyprawa do pizzy (ja stosuję Prymat)
koncentrat pomidorowy
Pół szklanki mleka lekko podgrzać, dodać pół łyżeczki cukru (dla drożdży), wkruszyć drożdże, dobrze wymieszać, dać im wyrosnąć (ja wstawiam na 10sek. do mikrofalówki i już są). Mąkę wysypać do miski, dodać drożdże, wyrabiać uzupełniając letnią, gotowaną wodą, aby ciasto było spoiste, ale ani suche ani rzadkie (ogólnie się kruszy, nie jest ciągnące jak na mące pszennej). Odstawić do wyrośnięcia (trochę urośnie).
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w małe kosteczki, kurczaka obrać ze skóry i kości, również pokroić w drobną kostkę.Wszystkie te składniki zmieszać ze sobą w misce.
Ciasto rozgnieść cienko na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać dość obficie przyprawą, rozrzucić zawartość miski, na górę kłaść plasterki pomidora i ponownie posypać przyprawą. Piec w 190st.C przez ok 20-30 min, choć najlepiej doglądać, bo ten czas to tak orientacyjnie tylko
PLACUSZKI SEROWE
10 dag chudego sera ( ja miałam 0% )
3 białka
0,5 kubeczka małego ( 150g ) jogurtu naturalnego
1 łyzka mąki kukurydzianej
Wszystko razem zmiksować i smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Ja kładłam placuszki łyżką . Zrobiłam sobie je w wersji na słodko ze słodzikiem i cynamonem. Z tej porcji wychodzi około 8-9 szt sredniej wielkości.
Chlebek Dukana lekko modyfikowany:
na blaszkę podłużną 30cm na 12cm
3 łyżki do zupy otrąb pszennych
6 łyżek do zupy otrąb owsianych
1 opak.(135 g) serka homogenizowanego 0%
1/2 paczki drożdży
1/2 szkl. mleka
2 całe jajka
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
kilka kropli aromatu śmietankowego
Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Mleko lekko zagrzać, rozpuścić drożdże, odstawić do wyrośnięcia (dla lepszego wyrośnięcia drożdży można dodać odrobinę cukru).Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać ciasto. Mąka kukurydziana stanowi zagęstnik, ja dodałam 4 łyżki i konsystencja była jak ciasto na lane kluski.Przelać ciasto do formy (ja wysmarowałam blaszkę odrobiną margaryny i obsypałam mąką kukurydzianą -po upieczeniu wyszło z blaszki bez problemu, ale można blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 230-250 st.C przez 25 minut.
Nie wiem dlaczego słabo wyrasta (może otręby nie rosną), ale jest bardzo smaczny.
Myślę, że dziennie można zjeść 1/3 tego chlebka -wyjdzie 3 łyżki otrąb i trochę więcej jak 1 łyżka m. kukurydzianej.
KEBAB
Trochę cyganiony kebab może być też: 1 naleśnik wg Dukana do tego surówki jak w kebabie (kapusta, sałata, ogórek, pomidor, cebula), sos czosnkowy na jogurcie, sos ostry (koncentrat pomidorowy z zaporową dawką cayenne) i drobno siekana wołowina/kurczak/indyk/cielęcina smażone w przyprawie kebab (czy gyros) na kropli oleju na teflonie. Zwijasz w rulon i zajadasz Także tylko czekać na fazę warzywną