Jeżeli masz jakiekolwiek pytania czy wątpliwości dotyczące leków, suplementów lub innych produktów aptecznych, to właśnie jest miejsce, w którym możesz je zadać, oczekując, że odpowiedzi udzieli Ci dyplomowany farmaceuta, którym jest Luqi
.
Dziękuję Olinko za założenie tematu ![]()
Jeśli macie problemy lub wątpliwości związane z Waszym stanem zdrowia, stosowaniem leków, suplementów, ziół lub po prostu potrzebujecie porady - pytajcie.
Pozdrawiam ![]()
To ja mam pytanko
Nie całkiem z tej beczki, ale może się orientujesz, bo ja wcale i może mnie oświecisz ![]()
O, w sumie to dwa pytania:
- ile ważne jest skierowanie od lekarza (bo wiem, że recepty ważna jest miesiąc, a czy skierowanie też ma jakąś "datę ważności")?
- i o co chodzi z tym podziałem na kasy chorych. Zameldowana jestem w kuj-pom, a 3 lata mieszkałam w pomorskim. Książeczkę RUMowską miałam wyrobioną w Gdańsku, ale i w przychodni i w aptece często jakieś tam problemy były, tylko nikt nie umiał mi dobrze wytłumaczyć o co chodzi.
Ja się zgłaszam w takim razie po poradę!? Chciałabym przyspieszyć wzrost włosów, które z powodu choroby musiałam obciąć, bo niestety leki je zniszczyły. Czy są jakieś preparaty, suplementy diety lub cokolwiek, co może pomóc w przyspieszeniu wzrastu włosów?? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
5 2011-08-16 21:42:53 Ostatnio edytowany przez luqi (2011-08-16 21:43:49)
Witajcie
Delicious, zgodnie z Ustawą o świadczeniach zdrowotnych, skierowania do lekarza specjalisty nie mają terminu ważności. Jeśli chodzi o drugie pytanie, wszystko wynikało z bałaganu urzędniczego. Problem w aptece lub przychodni pojawiał się w sytuacji, kiedy kasa chorych, która wystawiała Ci książeczkę RUM nie miała podpisanej umowy o zwrocie kosztów z kasą na terenie której mieściła się ta apteka lub przychodnia? najzwyczajniej w świecie za wizytę u lekarza lub refundację leków nie miał kto zapłacić. Obecnie, po utworzeniu NFZ, nie powinno być takiego problemu.
Roskalindo, najlepiej zacząć od podstaw. Powinnaś w pierwszej kolejności pobudzić krążenie w skórze głowy, po to, żeby składniki odżywcze efektywniej docierały do cebulek. Postaraj się znaleźć codziennie chwilkę i masuj ją opuszkami palców przez kilka minut. Na wzrost i regenerację włosów korzystnie wpływają wyciągi ze skrzypu i pokrzywy (np. Skrzypowita), ekstrakty z drożdży zawierające kompleks witamin z grupy B (np. Levitan) lub preparaty bardziej złożone zawierające aminokwasy i mikroelementy (Revalid). Musisz mieć jednak świadomość, że efekty ich stosowania pojawiają się z reguły po dwóch, trzech miesiącach.
Pozdrawiam
To dziwne, bo książeczkę miałam wyrabianą w Gdańsku, apteka i przychodnia też. No trudno, ich problem
Dziękuję za wyjaśnienie ![]()
A skierowanie od specjalisty na zabieg lub na badania?
luqi dziękuję za odpowiedź spróbuje zastosować się do Twoich rad:) Pozdrawiam
8 2011-08-17 20:50:57 Ostatnio edytowany przez luqi (2011-08-17 20:51:23)
Delicious, wiesz, może chodziło o to, że zameldowana byłaś w innym województwie? Powiem Ci, że zadałaś bardzo dobre pytanie. Okazuje się, że skierowanie na badania lub zabieg ważne jest bezterminowo - dopóki istnieją przesłanki do przeprowadzenia badań lub zabiegu (czyli do momentu kiedy albo zdecydujesz się na zabieg/badanie, albu uznasz, ze są Ci nie potrzebne). Wyjątkiem są skierowania na leczenie rehabilitacyjne (ważne 30 dni), leczenie uzdrowiskowe (tu nie jestem pewien, ale chyba co najmniej rok), do szpitala psychiatrycznego (14 dni).
Roskalindo, proszę bardzo ![]()
Aha, czyli moje skierowanie na rehabilitację mogę oddać na makulaturę, bo wypisane... w maju? Skierowanie z tego samego dnia na rezonans dalej aktualne, tak samo jak skierowanie z przed roku na prostowanie przegrody nosowej
Ufff, jak dobrze
Muszę się w końcu za to wziąć
Dziękuję bardzo!!
Okazuje się, że skierowanie na badania lub zabieg ważne jest bezterminowo - dopóki istnieją przesłanki do przeprowadzenia badań lub zabiegu (czyli do momentu kiedy albo zdecydujesz się na zabieg/badanie, albu uznasz, że są Ci niepotrzebne). Wyjątkiem są skierowania na leczenie rehabilitacyjne (ważne 30 dni), leczenie uzdrowiskowe (tu nie jestem pewien, ale chyba co najmniej rok), do szpitala psychiatrycznego (14 dni).
Wiesz, to co piszesz bardzo mnie w tej chwili zainteresowało, bo jakieś dwa lata temu otrzymałam skierowanie do chirurga w celu usunięcia znamion, które to, jak mnie wówczas poinformowano, ważne było tylko przez rok od daty wystawienia. W moim odczuciu przesłanki do wykonania zabiegu wciąż przecież były, bo potencjalnie niebezpieczne znamiona zawsze warto usunąć, a jednak po roku musiałam ponownie udać się do dermatologa po nowy dokument (abym rzecz jasna mogła skorzystać z bezpłatnej usługi). A może to przepisy regulujące tę kwestię dopiero niedawno uległy zmianie?
11 2011-08-18 09:52:31 Ostatnio edytowany przez luqi (2011-08-18 09:57:20)
Olinko, przepisy być może uległy zmianie, zmienić mógł się druk samego skierowania. Mogło też chodzić o jeszcze jedną rzecz. Na pieczątce nagłówkowej przychodni/szpitala umieszczanej na skierowaniach widnieje numer umowy z NFZ - niestety co roku musi być zmieniany - możliwe, że z tego powodu musiałaś iść po kolejne skierowanie.
Delicious, skierowanie na rezonans moim zdaniem jest ważne i nie powinnaś mieć z nim żadnych problemów. Z korektą przegrody również, ale jak widzisz Olinka musiała udawać się po kolejne.
Jakkolwiek nijak ma się to do informacji zawartych na stronach NFZ:
"W tej kwestii nie ma jednoznacznych wytycznych zawartych w przepisach. Uznaje się, że skierowanie wydane w celu objęcia dalszym leczeniem specjalistycznym jest ważne dopóki nie zostanie wyleczone schorzenie, na które skierowanie zostało Państwu wystawione.(...) Podobnie jest w przypadku skierowania na leczenie szpitalne - nie ma ustalonego administracyjnie terminu ważności skierowania do szpitala - zachowuje ono ważność tak długo jak istnieje przyczyna jego wystawienia.(...)"
[right]Źródło:http://www.nfz-krakow.pl/stronadlapacjenta/index.php?site=art&idd=3&ida=94[/right]
Czyli jak widać brak przepisów umożliwia dowolną interpretację. Chociaż bazując na tej pochodzącej z NFZ-tu nikt nie powinien odmówić realizacji starszego skierowania.
Luqi, potrafisz udzielić mi odpowiedzi na pytanie czy istnieje możliwość otrzymania skierowania i wykonania na koszt NFZ tzw. analizy włosa pod kątem obecności pierwiastków? Z tego co zdążyłam się zorientować, taka analiza jest o wiele dokładniejsza od standardowej morfologii i tak naprawdę dopiero jej wykonanie potrafi wykazać rzeczywiste braki ważnych składników w organizmie, np. w przypadku gwałtownego wypadania włosów.
Szukałam bliższych informacji na ten temat, ale niestety w zasadzie do niczego konkretnego nie dotarłam, może więc Ty masz większe możliwości
.
Olinko, z tego co wiem, nie ma możliwości dofinansowania badania ze strony NFZ. Ale dopytam się szczegółowo i w ciągu kilku dni, dam Ci konkretną odpowiedź. Bezpłatne badania są organizowane niekiedy przez firmy produkujące kosmetyki i farmaceutyki, niekiedy także przez salony fryzjerskie.
Jeśli chodzi o dokładność, rzeczywiście pozwala skrupulatnie ocenić stan skóry głowy i włosów, a także zweryfikować przyczyny ich wypadania.
Zgodnie z obietnicą, udziela odpowiedzi do końca
Niestety Olinko, aktualnie nie ma takiej możliwości. Badanie można wykonać tylko prywatnie.
Czy zażywanie przeterminowanego "Calcium Vitrum" może zaszkodzić? No tak kilka miesięcy przeterminowanego?
I drugie pytanko: który z aptecznych preparatów najlepiej działa na zniszczoną chrząstkę stawową? Czy mogę liczyć, że mi się ona trochę odbuduje, czy tylko na reklamach tak to ładnie się dzieje?
Zastanawia mnie czy lek który biore wogule działa...chodzi mi o to ze biore lek Tertensif SR od przeszło miesiaca.Miał obnizyc mi cisnienie ale także miał działać moczopednie a nic takiego sie nie dzieje.Nie czuje parcia na mocz ani zwiekszonej jego ilosci czy to znaczy ze nie działa?
Dziekuje za odpowiedz
17 2011-11-11 00:06:57 Ostatnio edytowany przez luqi (2011-11-11 00:09:31)
Vinnga, zdecydowanie odradzam stosowanie tego preparatu. Taka mała dygresja na przyszłość - sam fakt, że preparat terminuje się w lutym nie oznacza, że 1, czy 2 marca nie będzie nadawał się do użytku. Tym nie mniej te klika miesięcy to zdecydowanie za dużo ![]()
Jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie. Mam dwójkę stałych klientów, którzy regularnie od kilku miesięcy przyjmują preparaty z glukozaminą. W jednym przypadku, klientka, która stosuje preparat glukozaminy z imbirem i witaminą C, cierpiała na dolegliwości ze strony kolan - ogólnie rzecz ujmując, wszystkie czynności wymagające ich zginania były niemożliwe do wykonania. Z moich rozmów wynika, iż po trzymiesięcznym przyjmowaniu tego preparatu, objawy zmalały, po półrocznym ustąpiły. Drugi klient używa preparatu o składzie: glukozamina, chondroityna, L-cysteina, z podobnym rezultatem. Czy wobec powyższego są skuteczne?
Owszem, ale na każdego może zadziałać coś innego. Wszystko zależy od stopnia zniszczenia chrząstki stawowej, przyczyny tego uszkodzenia, a nawet lokalizacji stawu. Dobór preparatu odbywa się niestety na zasadzie prób i błędów, a wobec opóźnionego początku ich działania, wymaga duużej dozy cierpliwości i systematyczności.
SweetHarmony, nie każdy odczuwa moczopędne działanie w trakcie przyjmowania Tertensifu. Nie mniej, jego brak nie świadczy o braku skuteczności leku. Najlepszą metodą, aby się o tym przekonać, są codzienne pomiary ciśnienia tętniczego, o stałej porze, przykładowo rano na czczo. Jeśli zauważysz, że nie udało się go obniżyć, lub obniżyło się nieznacznie, skonsultuj się z lekarzem, możliwe, że potrzebna będzie zmiana preparatu.
Pozdrawiam
Ja się zgłaszam w takim razie po poradę!? Chciałabym przyspieszyć wzrost włosów, które z powodu choroby musiałam obciąć, bo niestety leki je zniszczyły. Czy są jakieś preparaty, suplementy diety lub cokolwiek, co może pomóc w przyspieszeniu wzrastu włosów?? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam.
Polecam kamiwazę- jest to płyn do wcierania w skórę głowy. z powodu silnego stresu mi włosy zaczęły wypadać garściami, a teraz odrastają:) naprawdę jest skuteczna i z całą odpowiedzialnością mogę ci polecić
Witam . Mam pytanie do farmaceuty.
Moja teściowa dostała od lekarza w prywatnym gabinecie( ordynator oddziału wewnętrznego) lek o nazwie Delmuno 2,5mg (próbka nie odpłatna) wypiła 8 tabletek czuje się bardzo dobrze .Dzisiaj poparzyłam na termin ważności i za nie mówiłam 01.2012 .Czy lekarz mógł dać przeterminowane leki? zabroniłam jej pić ten lek .Jakie mogą być skutki?
Jaki lek jest najlepszy na bardzo silne bóle miesiączkowe ? Niestety mi tylko pomaga ketonal,ale wiem ,że on bardzo niszczy zołądek ;( jest coś innego tez skutecznego ?