Boje się gotować - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Boje się gotować

Mój problem jest moim zdaniem sam w sobie dość dziwny. Od miesiąca mieszkam razem z moim chlopakiem,jego bratem i tatą. Wcześniej mieszkając z rodzicami pomagałam im gotując obiady, na początku korzystałam z przepisów napisanych przez mamę i pomagałam jej w ten sposób kiedy ona zostawała dłużej w pracy. Potrafię na prawdę dużo, ale nie mogę się przełamać żeby pokazać swoje umiejętności. Do tej pory gotuje jego tata i czuję się z tym bardzo niezręcznie, ale za każdym razem kiedy zbiorę się w sobie przechodzą mnie dziwne myśli, że coś schrzanię, że nie będzie im smakowało itd. Nie wiem z jakiego powodu się krępuję skoro kontakt z jego rodziną mam bardzo dobry, lubimy się i nic nie stoi na przeszkodzie jeżeli o to chodzi.

Jak się przełamać ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Boje się gotować

Po prostu coś ugotuj smile Zacznij od czegoś prostego, jak wszystko pójdzie ok, to nabierzesz pewności w tym temacie, i potem będzie tylko latwiej. Wiadomo że nie zawsze wszystko wychodzi tak jakbyśmy chcieli, ale inaczej tego nie da się nauczyć:)

3

Myślę że już czas najwyższy spróbować masz rację mylenne.
Ale wolałabym być sama w domu .
I w tym momencie pomyślałam że się wstydzę .
Bezsensu hmm.

Każda z kobiet coś takiego przeżywa chociaż przez chwilkę czy to ja jestem dziwna ?

4

Heh... ja nie miałam szans sprawdzić, czy dobrze gotuje i czy w ogóle umiem. Wiem za to, że smakuje mi to co tam namieszam w kuchni.
Moja rada? Upichć coś, jak mężczyzn nie będzie w domu i po prostu, jak wrócą postaw im na stole. Zawsze potem można się wymówić: dostałam, zamówiłam tongue.
I ocenisz czy im smakuje.
Pewnie będzie - zatem poczujesz się pewniej. Jak trzeba zrób tak ze dwa - trzy razy, dla pewności własnej smile.
Tylko nie utknij w tem big_smile

5

Pixy Twój post podniósł mnie na duchu smile
Bardzo dobry pomysł z tym 'zamówiłam' . big_smile
Myślę że zacznę od tradycyjnego schabowego, ziemniaczki i jakąś surówkę zrobię może mizeria ?!
Tego chyba nie da się zepsuć .

W domku wszystkich panów nie będzie w czwartek.
Na pewno zdam relację nie mogę się już doczekać.

A co do trudnych początków, to czego najbardziej bałyście się lub będziecie się obawiać już 'na swoim' ??

6

ciderkowska napisał/a:

Myślę że zacznę od tradycyjnego schabowego, ziemniaczki i jakąś surówkę zrobię może mizeria ?!

Oj, nie byłabym taka pewna tongue Powiem Ci szczerze, że ja umiem i lubię gotować, nigdy nie miałam z tym większych problemów, ale schabowy to jedyna potrawa, która nigdy nie chciała mi wyjść na początku - kotlety zwykle były twarde jak podeszwa, suche, trudne do pogryzienia... Nie umiałam wycyrklować, kiedy je zdjąć z patelni. Teraz już wiem, co robiłam źle, ale początki były trudne.

Najprostsze są dania jednogarnkowe - ja na takich właśnie uczyłam się gotować. Najprostsze do tego okazują się najsmaczniejsze wink Risotto, spaghetti, lasagne - są banalnie proste w przygotowaniu (jeśli chcesz, chętnie podam Ci przepisy, to naprawdę prościutkie), a kiedy podaję to rodzince czy znajomym - zajadają aż im się uszy trzęsą. Do tego naprawdę ciężko coś takiego schrzanić, bo i tak wszystko się miesza praktycznie w jednym garze wink Spróbuj na początek np. przygotować kurczaka z warzywami i sosem + ryż do tego - przygotowanie jest bardzo łatwe, bo cała filozofia polega na podsmażeniu kurczaka (nietrudno ocenić, kiedy jest dobry, bo wystarczy że zbieleje z wierzchu), dodaniu warzyw np. z mrożonki (chińska jest świetna), zalaniu tego sosem z torebki czy słoika (może mało zdrowe, ale zawsze można też zrobić sos samemu i zagęścić mąką ziemniaczaną) i ugotowaniu ryżu w osobnym garnku. Danie przepyszne, a jakie proste! smile

7 Ostatnio edytowany przez Pella (2010-05-18 13:21:10)

ciderkowska napisał/a:

Są też jajka,banalne wręcz.Na twardo miękko,jajecznica,omlet...Do wyboru,do koloru ^^ Tyle,że oczywiście nie same i jak do obiadu,to ja najbardziej toleruję sadzone,kocham !!!

8

Więc drogie panie smile
Przez ten nieszczęsny miesiąc udało mi się zrobić : jajecznicę z szynką i pomidorem, jajka na miękko, nabiłam składniki na patyczki na szaszłyki, ugotowałam ziemniaki no i takie proste rzeczy mam już za sobą.
Chodzi mi bardziej o cały posiłek przygotowany przeze mnie od początku do końca i żeby to był obiad bo przekąski im smakują wink

Myślałam że nie dostanę odpowiedzi na mój post bo wydawał się mi banalny więc jestem bardzo wdzięczna.
To co podzielicie się ze mną jakimiś smacznymi prostymi przepisami ?

9

Na forum jest wiele takich tematów, o przeróżnych potrawach, tych prostszych i trudniejszych, jak sobie je przejrzysz na pewno znajdziesz coś, co uznasz że jesteś w stanie ugotować calkiem sama:D
Powodzenia smile

10

Dziękuję za pomoc big_smile smile

11

albo ugotujcie coś wspólnie z chłopakiem ,najwyżej zwalisz na niego jak nie będzie smakowało(w co wątpię;)

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024